16 Temmuz 2010
Sayı: SİKB 2010/28

 Kızıl Bayrak'tan
Anayasa değişikliği referandumu tartışmaları
Referandum oyununa karşı devrimci tutum!
Sendika ağalarının referanduma ilişkin tutumları ve devrimci sorumluluk!
Kürt halkına saldırganlık sermayenin ‘ortak aklı’
ABD-Türkiye ilişkilerinde son perde
Ankara'da iki BDSP'li serbest bırakıldı
DİSK’in sermaye ile
uzlaşma arayışı...
İşçiler, burjuvaziye mezar hazırlamaktadır!
Meslek örgütlerinden’iş cinayeti’ açıklamaları
Kontra sendikaların “başarı” kaynağı sınıf sendikacılığı çizgisinin silikleşmesidir!
İşçi ve emekçi hareketinden..
Taleplerimiz, mücadele ve örgütlenme hattımız…
ÇEL-MER işçileri kazandı!
MİB’ten Yunus Dönmez’le dayanışma çağrısı!
Zafer direnen UPS işçisinin olacak!
ABD emperyalizmi her koşulda ırkçı-siyonist canilerin hamisidir!...
Katil İsrail kendi soruşturup kendi aklıyor!
Dünyada işçi ve emekçi hareketi...
İran’da kadınlar üzerindeki baskılar sürüyor…
Samandağ Geleneksel Evvel Temmuz Festivali gerçekleştirildi...
Topyekûn bastırma ve teslim alma kampanyası - M.Can Yüce.
İnternette sansür ve denetim yeni düzenlemeler ile tırmandırılıyor.
Direnişçi bir Çel-Mer işçisinden mektup…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Samandağ Geleneksel Evvel Temmuz Festivali gerçekleştirildi...

“Samandağ’da RES’lere karşı mücadeleye!”

Samandağ Geleneksel Evvel Temmuz Festivali 9 Temmuz günü Samandağ’ın Tekebaşı Köyü'nde başladı. 15 Temmuz'da sona eren festivalde panellerin yanısıra konserler de gerçekleştirildi.


1. gün

Festivalin ilk gününde, “Kimliğimi arıyorum kadın”paneli ile başlayan gündüz etkinlikleri saat 17.00'de “Rüzgar enerji santralleri ve yaşam alanlarımız” adlı panelle devam etti. Rüzgar enerji santrallerine karşı tepkinin oluştuğu Tekebaşı Köyü'ndeki panele yaklaşık 150 kişi katıldı.

Saat 20.30'da kitlenin toplanmasıyla Grup Kıvılcım sahne aldı. Grup şarkılarını söylerken kitleden sık sık sloganlar yükseldi. “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Yaşam alanlarımızda pervane (RES) istemiyoruz!”, “Sermaye defol bu topraklar bizim!” sloganlarını atan Samandağlılar RES’lere olan tepkilerini dile getirdiler. Grup Kıvılcım'dan sonra iki köylü Arapça şarkı ve türkülerini seslendirdi.

Cevdet Bağca'nın konseriyle son bulan festivale yaklaşık 800 kişi katıldı.


2. gün

10 Temmuz Cumartesi günü Samandağ’da ve çeşitli köylerde panellerin ve konserlerin yer aldığı etkinlikler gerçekleştirildi.

Samandağ'da Leyla Halid’in katıldığı kadın paneli düzenlenirken, Hrant Dink’in eşi Rakel Dink'in katılımıyla Vakıflı Köyü'nde bir söyleşi yapıldı. Tekebaşı Köyü'ndeki akşam programında ise öncelikle Tekebaşı Köyü'nden Aşık Doğan sahne alarak türkülerini Tekebaşılı emekçilerle paylaştı. Ardından sahne alan Bengi Müzik Merkezi öğrencileri türkülerle kitleye seslendi. Programın en sonunda ise Suriyeli sanatçı Yara sahne alarak Arapça parçalarını seslendirdi.

Festivale yaklaşık 1000 emekçi katıldı.


3. gün

Festivalin 3. günü "Çocuk ve edebiyat" adlı bir söyleşiyle başladı. Gündüz programı, "Türkiye'de siyasal süreç" ve “Aleviliğin örgütlenme sorunları" başlıklı söyleşilerle devam etti.

Festivalin akşam programı ise saat 20.00’de Arapça şarkı ve türkülerle başladı. Grup Miccont Dolphin ve ardından Suriyeli sanatçı Yara sahne aldı.

Samandağ Kalkındırma Derneği tarafından yapılan açılış konuşmasında rüzgar enerji santrallerinin Samandağlıların yaşam alanlarında kurulmak istendiği hatırlatıldı. Ancak bu projeyle Samandağlı köylülerin mağdur olacağının dile getirildiği konuşmada, emekçilerin yaşam alanlarına ve tarlalara yapılmak istenen santrallere karşı birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Konuşmanın sonrasında sahneyi Grup Çığ aldı. Halaylar ve türkülerle son bulan festivalin 3. gününe yaklaşık 3 bin kişi katıldı.


4. gün

Festivalin 4. günü ise "Türkiyede ve Avrupa’da öğrenci hareketi" başlıklı panelle başladı. "Ortadoğu’da dinmeyen gözyaşları" başlıklı söyleşi ile gündüz programları son buldu.

Akşam programı ise satranç turnuvasında kazanan öğrencilere ödüllerin verilmesiyle başladı. Ferhat Tunç’un konseriyle gece geç vakitlere kadar süren programda Tunç da bir konuşma yaptı. Konuşmada yanı başımızdaki Kürt halkının acılarına, gözümüzü kapatmamamız gerektiğini vurgulayan Tunç, Alevilerle, Kürt halkının acılarının ortak olduğunun altını çizdi. Her iki tarafın da katledildiğinin, yok sayıldığının ifade edildiği konuşma barış talebiyle bitirildi. Konuşma sırasında "Yaşasın halkların kardeşliği!" sloganı atıldı.

Festivale yaklaşık 7 bin kişi katıldı.


5. gün

Gündüz programında ilk etkinlik “Muhalif sanat ve Ahmet Kaya” söyleşisi oldu. Etkinliğe Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya da katıldı. Söyleşinin ardından 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can’ın katılımcı olduğu “Deniz Gezmiş’ten Mahir Çayan’a gençlik hareketi” adlı panel gerçekleştirildi. Son olarak “Yokuş” isimli kısa film üzerine yapılan söyleşi, filmin yönetmeni Gökhan Evecen’in katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte anadilde eğitim konusu da işlendi.

Akşam programı ise açılış konuşmasıyla başladı. İlk olarak sahne alan Grup Kaldırım'ın ardından Grup Asi ve Hayat Aşkar sahneyi paylaştı. Kapanış konuşmasından sonra ise Suriyeli sanatçı Faten Kerem Arapça şarkı ve türkülerini kitleyle paylaştı. Festivalin 5. gününde katılımın diğer günlere oranla azaldığı gözlendi.


BDSP'liler RES'lere karşı mücadele çağrısı yaptı

Festival boyunca komünistler alanda Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu imzası taşıyan pankart ve BDSP flamalarıyla yer alırken, Eksen Yayıncılık kitaplarının, Kızıl Bayrak, Ekim Gençliği ve Liselilerin Sesi'nin bulunduğu stant açtılar. Ayrıca festival programı başlamadan önce evler gezilerek ve konserler sırasında alanda gazete ve dergi satışı yapıldı. Bununla beraber RES’lere karşı mücadeleye çağıran BDSP bildirileri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Antakya




2. Neckarfest’in hazırlıkları sürüyor!

Almanya’nın Stuttgart kentinde ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen Neckarfest’in 2.’si bu yıl 24 Temmuz tarihinde yapılacak.

Neckarfest, kapitalist toplumun sorgulandığı, alternatif kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği, değişik ülke halklarının kültürlerinin sergilendiği politik-kültürel bir festival olma özelliğini taşıyor. Festival Almanya’da bu yanıyla öne çıkıyor.

2. Neckarfest, 24 Temmuz günü 15.00-24.00 saatleri arasında Stuttgart-Untertürkheim’de yapılacak. Programda çocuk ve gençlik programlarının yanısıra Stuttgart’ın yerel sorunları da tartışılacak. Ayrıca “Kriz ve Berlin’deki kaos - Sol ne yapmalı?” başlığı ile gerçekleştirilecek etkinlikte kapitalizmin krizi ve tutulması gereken yol ele alınacak.

ABZ-Süd’ün (İşçi Egitim Merkezi-Güney) çağrısıyla, MLPD, Baden, Würtümberg, REBELL, BİR-KAR, COURAGE, SI ve People to People tarafından örgütlenen festival için çalışmalar sürüyor. Festivalin hazırlıkları kapsamında Stuttgartlı işçi ve emekçilere çağrı yapmak amacıyla bileşenler 23 Temmuz Cuma akşamı saat 17.00’de ABZ-Süd’de bir araya gelerek toplu olarak el ilanı dağıtacaklar. 

2. Neckarfest Programı

Söyleşi, müzik, kabareler, halay ve dansların yer aldığı programda, değişik ülke ve bölgelerden gelen Grup Su (Paris), Waikikuna (Peru), Grup Auftakt gibi müzik grupları da sahne alacak.

Tarih: 24 Temmuz Cumartesi

Saat: 15.00-24.00

Adres: ABZ Stuttgart, Bruckwiesenweg 10, 70327 Stuttgart-Untertürkheim (Bahnhof’a 200 metre) 




Hamburg’da Kürt halkıyla dayanışma eylemi

Türk sermaye devletinin HPG gerilalarının cenazelerine uyguladığı işkenceyi ve cenazelerin verilmemesini protesto etmek için Hamburg’da “TATORT Kürdistan” tarafından bir protesto yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşte DKP, Die Linke ve Karavana, Türkiyeli kurumlardan ise AGIF ve BİR-KAR yer aldı.

10 Temmuz akşamı saat 18.00’de Hauptbahnhof’tan başlayan yürüyüşte Kürtçe şarkı, türkü, zılgıt ve sloganlar hiç susmadı. “Kürdistan’da barış için savaşa son!” pankartının taşındığı eylemde katılımcı kurumların pankart ve flamaları da yer aldı.

Yaklaşık 5 km. yüründükten sonra miting alanına girildi. Burada sermaye devletinin son günlerde gerçekleştirdiği katliamları ve saldırılarını protosto eden konuşmalar yapıldı. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

BİR-KAR, yürüyüşte “Kürt halkıyla eylemli dayanışmaya” başlıklı bildirilerini dağıttı.

BİR-KAR / Hamburg