01 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/38

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt açılımı”nın denklemleri ve
gerçekler
Referandum sonrasında emperyalistlerle suç ortaklığında yeni dönem!
Tasfiye amaçlı yoğun
diplomasi trafiği
Beklenen oldu, “Cemaat” Avcı’nın kellesini aldı!.
Ulucanlar’ın On yıldızı selamlandı
Tescilli tasfiyecilerin
dayanılmaz hafifliği!
Sermaye kana doymuyor 
İşçi ve emekçi hareketinden...
BETESAN’da direniş kazanacak!..
Metal işkolunda mücadele büyüyor.
İhanet taslaklağını yırtmak
için mücadeleyi tabandan örgütleyelim!
Asalaklar daha fazlasını istiyor!
TMMOB Olağanüstü Genel Kurulu
sona erdi.
Üniversitelerden...
Avrupa’da emekçiler ayaktaydı.
Dünyadan...
Zafer bir kez daha Hugo Chavez yönetiminin oldu.
ABD’nin bitmeyen yalanları
Che kavgamızda yaşıyor! .
Çocuk katili devlet hesap verecek!
Gerici-faşist güruhu
aklama çabaları..
Devlet terörüne son!…
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermaye kana doymuyor

Maden ocakları tabut oluyor

TTK’ya ait iki ayrı ocakta 28 Eylül akşamı 5 dakika arayla meydana gelen iki ayrı “iş kazası”nda, 4 maden işçisi yaralandı. İlk iş kazası saat 20.30 sıralarında Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Karadon Yeni Servis Kuyusu’nda yerin 360 metre altında meydana geldi. Meydana gelen kazada ayağından yaralanan Kemalettin Özdoğan ile Erdal Kızıltoprak isimli maden işçileri yaralı olarak ocaktan çıkartıldı. Atatürk Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılardan Erdal Kızıltoprak’ın ayağında kırıklar bulunduğu öğrenildi.

Gelik İşletmesi’ne bağlı ocakta meydana gelen göçükte ise 28 yaşındaki Cevat Karaöz ve 31 yaşındaki Ercan Gegekçik isimli işçiler, yaralı olarak maden içerisinden çıkartıldı. Hayati tehlikesi bulunan Cevat Karaöz’ün ilk belirlemelere göre ayaklarında birden fazla kırık bulunduğu ve travma sonucu sol akciğerinde hasar oluştuğu tespit edildi. Karaöz, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


Taş ocağında iş cinayeti

İstanbul Sultangazi’de, bir taş ocağında çalışan kepçe operatörü, toprak kayması nedeniyle iş makinesiyle birlikte 60 metre yükseklikten yuvarlandı. Emin Kılıç isimli işçi, düşen taşların altında kaldı. İş cinayeti, 24 Eylül günü saat 21.30 sıralarında Sultangazi Cebeci Taş Ocakları mevkiindeki Rol Yapı Taş Ocağı’nda yaşandı. Yerinden oynayan kaya parçası 60 metre yüksekten yuvarlandı. Bu sırada meydana gelen toprak kayması nedeniyle kepçe de yuvarlanmaya başladı. Emin Kılıç kepçenin içinden fırlayarak, yaklaşık 60 metre sürüklendi ve taşların altında kalarak hayatını kaybetti.


Tuzla’da “iş kazası”

Tuzla tersaneler bölgesinde tersane inşaatında çalışan işçilerden biri 29 Eylül günü “iş kazası” geçirdi. DALSAN isimli firmada çalışan Sebahattin Burtul isimli işçi saat 20.10 sularında önlemsizliğin mağdurlarından biri oldu. Burtul, kesfon kalıbını kaldırırken, kedi vincinin halatı koptu. İşçi kesfon kalıbıyla birlikte 10 metre yüksekten havuza düştü. Ağır yaralanan işçi GİSBİR Hastanesi’ne kaldırıldı. Sebahattin Burtul’un sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu ifade ediliyor.


Karadon’da “iş kazası”

TTK Karadon Müessesesi maden ocağında meydana gelen “iş kazasında” 1 işçi yaralandı. 23 Eylül günü saat 11.30 sıralarında -460 kodunda meydana gelen kazada Murat Biber gözlerine demir parçası gelmesi sebebiyle yaralandı. Biber, ambulansla Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKT) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.



 

 

Bağlar güçleniyor,
dayanışma büyüyor...

Rimaks işçilerine ziyaret

ÇEL-MER işçileri 23 Eylül günü BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan ve Rimaks işçilerine destek ziyaretinde bulundu. BETESAN ziyaretinin ardından TİB-DER yöneticileriyle birlikte, Tuzla’da direnişlerini sürdüren TEKSİF üyesi Rimaks işçilerini ziyaret eden ÇEL-MER işçileri direnen işçilerle mücadele deneyimlerini paylaştılar. Rimaks işçileriyle direniş çadırında gerçekleştirilen sohbetlerde Rimaks işçileri, hem Bartın’daki, hem de Tuzla’daki fabrikada yaşanan örgütlenme süreçlerini aktardılar. Rimaks işçileriyle direniş ve işgal süreçlerinin deneyimlerini paylaşan ÇEL-MER işçileri sendikaya yaklaşım sorunu üzerinden görüş ve önerilerini paylaştılar. Ardından TİB-DER’liler Tuzla tersanelerindeki iş cinayetlerine ve hak gasplarına karşı yürüttükleri mücadelenin deneyimlerini aktardılar.


Rimaks işçilerinden BETESAN ziyareti

Rimaks işçileri 29 Eylül günü BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan’ı ziyaret etti. Anlamlı bir sınıf dayanışması örneği sergileyen direnişçi işçiler, Tuzla’da direnişte oldukları fabrikanın önünden TEKSİF önlükleriyle geldiler. Rimaks işçileri Zeynel Kızılaslan ve TİB-DER’liler tarafından karşılandı. Kızılaslan, direniş sürecini ayrıntılarıyla aktardıktan sonra, Rimaks işçileri de direnişlerini anlattı. Daha sonra grev ve direnişler üzerine sohbet edildi. Direnişlerin ortaklaştırılması ve eylem programı çıkartılması yönünde konuşmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / Tuzla


 

 

 

Tuzla tersanelerinde dayanışma çağrısı

TİB-DER, Tuzla tersanelerinde BETESAN direnişini duyurmak ve direnişe destek çağrısı yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Tersane işçilerinin aylık gazetesi ROTA’nın, Eylül sayısının çıkmasıyla beraber, ROTA satışları gerçekleştirilmeye başlandı. İlk ROTA satışı 27 Eylül günü direniş çadırı önünde yapıldı. Ayrıca ajitasyon konuşmaları eşliğinde Tuzla Gemi tersanesi önünde de satış gerçekleştirildi.

28 Eylül günü ise farklı noktalarda sabah ve akşam satışları gerçekleştirildi. Sabah işe giriş saatlerinde Aydıntepe ve İçmeler İstasyonu’nda satış yapılırken akşam da iş çıkış saatinde son dönemde askeri gemilerin üretildiği RMK Tersanesi’nde ROTA satışı gerçekleştirildi.

Ajitasyon konuşmalarıyla yapılan satışlara BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan da katılırken, ROTA satışları işçilerin ilgisine konu oluyor.

“BETESAN İşçisi Zeynel Kızılaslan 11 Ağustos tarihinden beri tek başına direniyor... BETESAN’da direniş kazanacak! / TİB -DER” başlıklı bildirilerin dağıtımı 27 Eylül günü sabah erken saatlerde tersane işçilerinin oturduğu Aydınlı Mahallesi’nde yapıldı. TİB- DER’liler semt emekçileriyle ve burada oturan tersane işçileriyle BETESAN direnişi üzerine sohbet gerçekleştirdiler. Aydınlı ve Esenyalı’da 2 bin adet bildiri dağıtıldı.

Bu dağıtımlar esnasında TİB-DER’liler sıklıkla polis tacizine uğradı. Aydıntepe İstasyonu civarında da polis müdahalesi gerçekleşti. Polisle yaşanan gerilimin ardından TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu ve TİB-DER YK üyesi Abdullah Lif gözaltına alındı. Tuzla Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan tutanağın ardından 2 yönetici serbest bırakıldı.

Bildiri dağıtımı 29 Eylül günü de Tuzla Gemi tersanesi önünde sürdü. Burada 500’ü aşkın bildiri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Tuzla