05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır.
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları .
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da devrimci özünden uzak 1 Mayıs!

6 konfederasyonun yerel telsilcilikleri tarafından düzenlenen Ankara 1 Mayısı, sendikal bürokrasinin ve reformizmin gölgesinde geçti. Tertip Komitesi Türk-İş adına Petrol-İş, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu tarafından oluşturuldu. Ön süreci devrimci, ilerici güçlerin müdahalesine kapalı birleşik, kitlesel sınıfsal ve tarihsel özünden uzak bir yaklaşımla örgütlendi. Bu çerçevede Ankara’da güvencesiz çalıştırılmaya ve geleceksiz yaşamaya karşı sermayenin karşısında güçlü bir emekçi barikatı oluşturacak ve 26 Mayıs genel grevine güç katacak bir 1 Mayıs atmosferinin yaratılmasından çok uzak bir tablo mitinge hakim oldu.

Geçtiğimiz yıllarda da sıklıkla yaşanılan ve Devrimci 1 Mayıs Platformu tarafından müdahale konusu edilen bu tablo, bu yıl çok daha ciddi boyutlarda yaşandı. 1 Mayıs’ın örgütlenme süreci devrimci ilerici güçlere kapatıldı. 2 gün öncesi yapılan toplantı çağrısıyla sermeye partilerinin ve İP çetesinin mitinge davet edilmiş olması karşısında devrimci ve ilerici güçler tertip komitesi tarafından “sağduyuya” davet edildi. BDSP, 3 yıldır Ankara 1 Mayısı’nın dışında bırakılan İP çetesinin ve başka bir düzen partisinin 1 Mayıs’a çağrılmasının, 1 Mayıs’ın devrimci ve sınıfsal özünü boşaltmak anlamına geldiğini ve çıkabilecek herhangi bir sorundan tertip komitesinin sorumlu olacağı söyleyerek İP çetesinin mitinge gelmemesi yönlü müdahalede bulundu. Ancak reformist sol partilerin bu konudaki genel tutumu ise farklı güzergah gibi birtakım ara formüller bulmak oldu.

Sendikalardan yansıyanlar

Türk-İş konfederasyon pankartıyla ilk olarak alana giren kortej oldu. Burada öne çıkan kortejler ise TÜMTİS, işten atılan TÜBİTAK işçileri ve direnişçi Aynur Çamalan, Tez-Koop İş ve Yol-İş’ti. TÜMTİS işçileri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi eşleri, çocuklarıyla kitlesel ve coşkulu bir şekilde mitinge katıldılar. TES-İş, Harb-İş, Şeker-İş, Hava-İş, Tek Gıda-İş katılımı ise daha sınırlıydı. Türk-İş bileşenlerinin büyük bölümü alana girdikten sonra dağıldı.

Bu kitlenin arkasında DSP, İP -TGB, Bileşik Kamu İş toplam 2 bin kişilik katılımlarıyla şoven-gerici bir blok olarak DİSK’in önünde yürüdü.

Uzun süre yürümeyen İP, tertip komitesi tarafından “herhangi bir sorun çıkmaması” bahanesiyle alana hızlıca giren ve dağılan Türk-İş’ten sonra (tertip komitesinin yönlendirmesiyle) yürüyüşe katılarak fiilen en önde yürümüş oldu. Yaşanan pek çok tartışmada İP çetesi, tertip komitesi tarafından savunuldu.

İP’in yürümeye başlaması ile DİSK Bölge korteji araya belli bir mesafe koyarak yürüyüşe başladı. En önde yer alan Genel-İş kortejine, Yenimahalle ve Çankaya Belediyesi’nde örgütlü işçilerin katılımıyla toplam 150 kişilik bir katılım oldu. Ardından Çankaya Belediyesi AŞ işçileri sendika hakları için açtıkları pankartlarıyla yaklaşık 70 kişi ile Sosyal-İş’in hemen ardında yer aldılar. “BMİS Anadolu Şubesi” pankartı arkasında Konya Mahle Mopisan işçileri coşkulu kortejleriyle 80 kişilik katılımla yürüdüler. DİSK Emekli Sen ise toplu sözleşmeli sendika hakkı pankartıyla katılım sağladılar ve mitinge 1 Mayıs coşkusuna uygun katılan kortejler yerlerini aldı. Memur-Sen ise toplam 100 kişi ile katıldı.

KESK Ankara Şubeler Platformu pankartı arkasında KESK’li Kadınlar, Eğitim Sen 1-2-3-4-5 ve Polatlı şubeleri 1000’i aşkın bir katılımla, Yapı Yol-Sen, BTS, Kültür Sanat Sen, ESM, Haber Sen, Tıp Öğrenci Kolu, ATO, Dev Sağlık İş, SES ortak “Herkese sağlık, güvenli gelecek” şiarlı pankartla yer aldılar.

Eğitim Sen, sendikalar arasında hem KESK’in hem de toplam yürüyüş kolunun en kitlesel ve coşkulu katılımını sağladı. “Sözleşmeli köle olmayacağız”‘, “Savaşa değil eğitime bütçe”, “Parasız eğitim, parasız sağlık” sloganları ve dövizleri öne çıktı.

Farklı kesimler mitinge katılım sağladı

TMMOB, kitlesel fakat cansız kortejiyle yürüyüş kolunda yerini aldı. Gıda, Peyzaj, Kimya, Maden, İnşaat, Elektrik, Makine, Ziraat, Jeoloji mühendisleri pankartları ile mitinge katılım sağladı. ASMMO da mitinge katılanlar arasındaydı.

Mitinge pek çok dernek de katılım sağladı. Bunların arasında Tüketici Hakları Derneği, HES’lere karşı oluşturulan platformlar, Alevi Dernekleri, 68’liler, PSAKD yer aldı.

Öğrenci kortejlerinden SBF öğrencileri, Hacettepe Öğrencileri, Biyoloji öğrencileri, HÜÖD, DTCF öğrencileri, ODTÜ öğrencileri ve Baraka alanda yer alırken, öğreniciler coşkulu kortejleri ile dikkat çekti.

Devrimci, ilerici güçler de alandaydı

Devrimci 1 Mayıs Platformu ortak pankartı arkasında Alınteri, BDSP, Devrimci Hareket, DHF, Devrimci Yolda Özgürlük, KÖZ, Partizan, YDG ve DDSB yer aldı. Miting boyunca platform ortak sloganlar attı.

Devrimci Proletarya, Tam Bağımsızlık Tam Demokrasi Hareketi de mitinge katılırken Anarşist gruplar da farklı pankartlar arkasında Ankara 1 Mayısı’nda yer aldı.

Taksim 1 Mayısı’na merkezi olarak katılan ESP ve EKD çok sınırlı bir katılımla yürüdü.

Reformist sol partilerden ÖDP, EMEP, Sosyalist Parti / Dev-Lis, SDP / Dev-Lis ve DTP mitinge katılım sağlarken Liselilerin reformist partilerin kitlesi içerisinde ağırlıklı bir yer tuttuğu gözlemlendi.

Komünistler “Genel grev-genel direniş!” şiarıyla alandaydı

Komünistler Ankara 1 Mayısı’na BDSP pankartı arkasında 3 ayrı pankartla, toplam 120 kişiyle katılım sağladı. Komünistlerin korteji disiplinli ve coşkuluydu. Ankaralı işçi-emekçiler, Mamak İşçi Kültür Evi, Sincan İşçi Derneği ve Devrimci Liseliler Birliği pankartları ile sınıf devrimcileri alanda yerlerini aldı.

DLB 20 Mayıs’ta gerçekleştireceği kurultayın çağrısını yapan pankart taşırken alanda kurultay çağrısı yaptı. Sıhhiye Köprüsü üzerine BDSP, Sincan İşçi Derneği, DLB pankartları asıldı. 26 Mayıs genel grevine çağrı yapan bildiriler, Kızıl Bayrak ve BDSP’nin 6 Mayıs’ta gerçekleştireceği Denizler anmasının mezar anma programının çağrısı alanda kullanıldı.

Yürüyüş boyunca “genel grev-genel direniş!” şiarını öne çıkartan sloganlar sıklıkla atıldı.

Kürsüde tertip komitesi bileşenleri konuşmalar gerçekleştirdi. Genel olarak sosyal yıkım saldırlarına, işçi direnişlerine değinen konuşmalar yapıldı. 26 Mayıs genel grevinden bahseden vurgular yapılmakla birlikte bu gündeme değinen sloganlar mitingde çok az atıldı.

Mitinge 12 bin kişi katıldı. Taksim 1 Mayısı Ankara’da politik bir etki yaratırken Ankara 1 Mayısı’nın örgütlenmesinde yaşanılan sorunlar alana yansımış oldu. Bu yanıyla ön çalışmasının zayıflığına oranla kitlesel ancak coşku yönünden bütünlükten yoksun bir Ankara 1 Mayıs’ı gerçekleşmiş oldu.

Kızıl Bayrak / Ankara