05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır.
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları .
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan illerinde 1 Mayıs

1 Mayıs Kürdistan illerinde de coşkuyla kutlandı. BDP tarafından öncesinde bildirilen Batman, Bitlis ve Ağrı merkezlerinin dışında Adıyaman, Dersim, Şırnak’ta da kutlamalar yapıldı. Onbinler 1 Mayıs meydanlarında taleplerini haykırdı.


Batman

“Newroz’la direnen halk 1 Mayıs ile özgürlüğe yürüyor” şiarıyla Batman’da yapılan mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Kutlamaya Diyarbakır, Şırnak, Siirt ve Mardin’den de katılım sağlandı. Kortejler oluşturularak Cumhuriyet Meydanı’na gerçekleştirilen yürüyüşe Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız ve Sevahir Bayındır, Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve KESK MYK üyeleri de katıldı.

Yürüyüşte “Ne siyasi soykırım, ne taciz ne tecavüz bizleri yıldıramaz”, “Ya Gerçek demokrasi ya hiç”, “Newroz’la direnen halk 1 Mayıs’la özgürlüğe yürüyoruz”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî 1 Gulan”, “Ya onurlu bir barış ya görkemli bir direniş”, “Cezaevlerindeki ölümlere sessiz kalmayacağız”, “1 Mayıs’ta, bir haykırış da Hasankeyf’in kurtulması için” pankartları taşındı.
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen miting programının ardından eylem sona erdi.


Dersim

Dersim’de 1 Mayıs kutlamaları işçi ve memur konfederasyonları öncülüğünde gerçekleşti. Şiddetli yağmura rağmen mitinge binlerce kişi katılırken BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis de 1 Mayıs kutlamasında yer aldı.

1 Mayıs kutlaması Sanat Sokağı’ndan toplanan binlerce kişinin mitingin yapılacağı Kışla Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmesiyle başladı.

Mitingin açılış konuşmasında, Türkiye’de sorunların ancak Kürt sorununun çözümüyle mümkün olduğu vurgulandı. BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis ise 1 Mayıs’ın operasyonların gölgesinde geçtiğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından miting yerel grupların sahne almasıyla son buldu.


Şırnak

KESK, DİSK, Diver, Tüm Bel-Sen, BDP il ve ilçe örgütlerinin katıldığı 1 Mayıs, Şırnak merkez ve ilçelerinin katılımıyla Silopi’de gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî 1 Gulan”, “Yaşasın iş, emek, özgürlük mücadelemiz” ve “Direndik yılmadık kazandık” pankartları açıldı. Kürsüden yapılan konuşmada 1 Mayıs’ın direnerek bir hak haline getirildiği belirtilerek Kürt sorunu kapsamında anayasa değişikliği tartışmaları ele alındı.


Adıyaman

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen mitinge Maraş ve Urfa’dan katılım sağlandı. Mitingde “Kürt sorununa demokratik halkçı çözüm”, “Tutuklu Kürt çocukları serbest bırakılsın”, “Operasyonlar durdurulsun gençler ölmesin”, “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının eşit, özgür, gönüllü birliği”, “4/B, 4/C kaldırılsın, herkese iş güvenceli istihdam” pankartları açıldı. Yürüyüş kortejinin başında TEKEL işçileri yer aldı.

“Bijî 1 Gulan!”, “Öcalan!” ve “Bijî Serok Apo!” sloganlarının atıldığı eylemde sloganlar nedeniyle polislerin bir öğrenciyi gözaltına almak istemesi ile gerginlik yaşandı.

Mitinge yaklaşık bin kişi katılırken Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilen açılış konuşmasında Kürt siyasetçilerine dönük devlet terörüne dikkat çekildi.


Ağrı

Kars, Iğdır, Ardahan, Erzurum merkez ve ilçelerinden gelen binlerce kişinin katılımıyla Ağrı’da gerçekleştirilen mitingde “Yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın emekçilerin birliği”, “Yaşasın hakların kardeşliği” pankartları açıldı.

Yoğun yağmur altında başlayan mitingde Taksim Meydanı’na çıkan emekçiler selamlandı.
Burada konuşan SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, 1 Mayıs’ın halkların emperyalizme karşı direniş bayramı olduğunu ifade etti. Yorgun konuşmasında Kürt hareketine dönük operasyonlara da dikkat çekti.

Miting çekilen halaylarla sona erdi.


Bitlis

Bitlis’teki 1 Mayıs kutlamaları Muş, Van ve Hakkâri merkez ile ilçelerden gelen binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. “Güneşin özgürlüğü kadının özgürlüğüdür”, “Demokratik çoğulcu anayasa”, “BDP’li tutsaklar serbest bırakılsın”, “İşte AKP açılımı inkar, imha, işkence”, “Newroz’da kitleselleştik, 1 Mayıs’ta özgürlüğü yürüyoruz” pankartlarının açıldığı ürüyüşe BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, çevre belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 15 bin kişi katıldı. Mitinge kadınların kitlesel katılımı dikkat çekti.

Pervin Buldan miting programında yaptığı konuşmada “Halkımızın verdiği büyük bedellerden sonra bugün Taksim ve diğer alanlarda 1 Mayıs’ı kutluyoruz. Bu AKP’nin bir lütfu değildir. Bir mücadelenin sonucudur.” açıklamasında bulundu.



Taksim 1 Mayısı’nda işçilerle konuştuk...

“1 Mayıs’ı 26 Mayıs’a taşımalıyız!”

Taksim Meydanı 32 yıl sonra 1 Mayıs’ta tekrar yüzbinlerce işçi ve emekçiyle kucaklaştı. Sınıf hareketi açısından oldukça önemli bir noktada durmasına rağmen “genel grev” talebine, direnişçi işçilerin kürsüye yaptıkları müdahaleyi dışta tutarsak, miting programı çerçevesinde yeterli olarak değinilmedi.

Sendikal bürokrasinin 26 Mayıs genel grev kararının ardında durmayacağı bu 1 Mayıs’la bir kez daha ortaya çıkarken, alanda konuştuğumuz işçiler için 26 Mayıs güncelliğini korumaktaydı.

Ahmet Oruç (Bitlis TEKEL işçisi): Biz bu yola baş koyduk. Geri dönüş yok. Hükümete kolay kolay teslim olmayacağız. Biz Amerikan uşağı olmak istemiyoruz. 4/C’ye imza atmayacağız hiçbir zaman. Biz bu yolda ölürsek bile dostlarımızın kolunda, ekmek kavgası gurbet yolunda, kapanmış yatarken soğuk, kar, yağmur altında, birgün işin düşerse bize yakarız AKP’yi. Türkiye genelinde 26 Mayıs’ın hazırlığını yapıyoruz.

Ercan Güzelkaya (TEKEL işçisi): 32 yıl sonra Taksim’e çıkmak beni çok mutlu etti. İnşallah bundan sonraki 1 Mayıslar’ı hep birlikte halkların kardeşliği bakışıyla kutlarız. Yaşasın halkların kardeşliği! 1 Mayıs’ı 26 Mayıs’a taşımak içinse bugün ilk adımlarımızı atmış olacağız, 1 günlük iş bırakacağız. Bunun belirleyici ilk ayağı Taksim olur diye düşünüyorum. Ben tüm emek sınıfının 1 Mayıs’ını kutluyorum. Emek sınıfının birarada olması gerekiyor bu günlerde. Çünkü biz bunun ilk temelini Ankara’da attık. Emek cephesini biraraya getirdik.

Ethem Taşkın (TEKEL işçisi): Herkesin 1 Mayıs’ını kutluyorum. Türk-İş’in şovunu gördük. 26 Mayıs için de sendikalara güvenmiyoruz. Direniş boyunca demokratik kitle örgütlerinin desteğini gördük. Ama bunlar yeterli değil. Biz hakkımızı alana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz.

Çetin Ayal (Bitlis TEKEL işçisi): Bitlis’ten geliyorum. 2000 kilometre yol yürüdük. 1 Mayıs’ı bugüne kadar Güneydoğu’da kutladık. 15-20 kişi geldik buraya. Kendi bayrağımızı da savunamıyoruz. Şu anda 4/C mağduruyuz. Hükümet haklarımızı aldı. 26’sında iş bırakma eylemi de bugün burada belli olur.

Süleyman Yücedağ (Emekli belediye işçisi): 1 Mayıs’a ben her sene katılıyordum. Bugün çok güzel oldu. Taksim’e 1970’lerden beri geliyorduk. Şu anda emekliyim ama yine de her sene geliyorum. TEKEL işçilerinin mücadelesini destekliyorum. Bir an evvel her şeyin değişmesi lazım. O nedenle 26 Mayıs’ı önemsiyorum. Mücadelemiz de bu yöndedir. Şu anda sendikaların güçleri fazla yok ama mücadelenin yükseltilmesi gerekiyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul