05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır.
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları .
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Türkiye ve dünyada kitlesel gösteri ve eylemlere sahne oldu. Türkiye’deki 1 Mayıs eylem ve gösterilerinin odağında hiç kuşkusuz 4. yılına giren Taksim 1 Mayıs’ı vardı.

Bugün işçi sınıfı sermayenin çok yönlü saldırılarla yüzyüzedir. Ancak bu saldırılara karşı sınıfı cephesinden anlamlı tepkilerin çeşitli eylem ve direnişlerle ortaya çıktığını söylemeliyiz. TEKEL Direnişi ile doruğa ulaşan bir tepkinin yaşandığı bir sürecin ardından 1 Mayıs’ı kutladık. Son yıllarda sınıfın öncü kesimleriyle ve devrimcilerin militan ve direngen duruşları sonucu sermaye devleti geri adım attırmak durumunda bırakıldı. İlk olarak 1 Mayıs’ı resmi tatil olarak kazandık. 32 yıl aradan sonra Taksim 1 Mayıs Alanı’na girmeyi başardık. Böylece gerek politik gerekse pratik kazanımların elde edilmeye başladığı bir sürece girmiş olduk. Şimdi biz sınıf devrimcilerine düşen görev ise açılan bu yoldan ilerleyerek 26 Mayıs eyleminin genel grev genel direnişin örgütlenmesi için etkin bir çaba ortaya koymaktır.

Bizler Küçükçekmece’den öncü işçiler ve sınıf devrimcileri olarak 26 Mayıs eylemine dönük hazırlıklarımızı 1 Mayıs’ın hemen ardından başladık. Bu çerçevede 1 Mayıs eylemlerin değerlendirmesinin ve 26 Mayıs sorumluluklarımızı ve planlamalarını tartıştığımız bir işçi toplantısını 2 Mayıs günü gerçekleştirdik.

1 Mayıs değerlendirmesinin yapıldığı tartışmalarda şu ortak fikirlere varıldı:

* 1 Mayıs ön hazırlık süreci özellikle sendikalar tarafından ortada bırakılmıştır. Bazı siyasal öznelerin yürütmüş olduğu kitle çalışmasının dışında elle tutulur bir çalışma yürütülmemiştir.

* 1 Mayıs eylemlerine Taksim Meydan’ını açanlar işçi-emekçiler, devrimciler-komünistlerdir. 2004 yılından bu yana Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun yürütmüş olduğu kararlı ve hedefli mücadele süreç içerinde olgunlaşarak bu kazanımın koşulları yaratılmıştır. Bu kazanım uzlaşmacı sendikacılara ve reformistlere rağmen kazanılmıştır. 4 yıldan beri yürütülen mücadelede gösterilen tutumlar bunun en net kanıtıdır. Bu kazanım devrimcilere aittir.

* Bugün hala sınıf ve emekçi kitleleri içerisinde azımsanmayacak bir etki alanına sahip olan reformistlerin süreç içerisindeki tutumları özellikle teşhir çalışmasına konu edilmeli. Solda durup da hala sınıfa ihanet etmeyi sürdüren sendikacıların bu reformist çevrelerden güç aldığının altı çizilmeli, mücadeleye verdikleri zarar döne döne sınıf kitlelerine hatırlatılmalı.

* Taksim 1 Mayısı’nda iki şey ön plana çıktı. Yüz binlerin oluşturduğu kitlesel kalabalıkların kararlı ve devrimci atmosferi. TEKEL Direnişi sürecinde artık kendini gizleme gereği bile duymayan sendika bürokratlarına ve ağalarına karşı duyulan öfkenin sonucu işçiler tarafından gerçekleştirilen kürsü işgali ve ihanet şebekesinin başı Mustafa Kumlu’ya yönelik protestodur. Artık işçilerin mücadelesini karşısına çıkan herkes iki kere düşünmelidir. İşçilerin bu noktada gerçekleştireceği her eylem meşrudur. Bu eylemin alanda geniş kitleler tarafından sahiplenilmesi bunun göstergesidir.

* Sınıf devrimcileri bu süreçte çalışma yürüttükleri alanlarda 1 Mayıs çalışmasını işçi sınıfının devrimci mücadelesini geliştirecek tarzda planlamış ve buna uygun bir çalışma yürütmüştür. Özelde Küçükçekmece çalışmasında BDSP materyallerinin yanısıra yerel bülten, fabrika özel sayıları ve ev toplantıları gibi araç ve yöntemlerle bu çalışma zenginleştirilmiş. Çevre-çeper ilişkileri sürecin bir parçası yapılmaya çalışılmış ve buradan doğru 1 Mayıs’a hazırlanılmıştır.

Toplantının diğer gündemi olan 26 Mayıs sürecine dair yapılan tartışmalarda şu sonuçlara varıldı:

* Sendikaların daha önceki süreçlerde de olduğu gibi 26 Mayıs eylemini ortada bırakacakları ya da zayıf bir çalışma olarak örgütleyecekleri ortada. Bu duruma takılmadan sınıf devrimcileri olarak tabanına giderek azami çabayı sarf etmeli, direniş-grev komiteleri kurmayı ön plana çıkarmalıyız. Taban basıncını örgütlemeliyiz.

* Fabrika temsilcileri ile görüşerek eyleme güçlü hazırlık için basınç oluşturmak, komiteler oluşturmak, geniş katılımlı kolektif bir çalışmanın ürünü bir işçi pikniği örgütlemek, ev ve işyeri toplantılarını zorlamak ve 26 Mayıs’ta çevremizdeki işçi ve emekçilere iş bıraktırarak eylemlere katmak yönünde kararlar aldık. Bunları yaparken 1 Mayıs’ın vermiş olduğu politik-moral gücü en etkili bir şekilde kullanmalı, 1 Mayıs coşkusu, kararlılığı ve kitleselliğini 26 Mayıs’a da taşımalıyız.

Küçükçekmece BDSP



“Taksim zaferi” mezar anmalarında bir kez daha kutlandı!

1 Mayıs 2010’un, aradan geçen 32 yılın ardından İstanbul’da Taksim Meydanı’nda kutlanması DİSK tarafından DİSK’in eski genel başkanlarının mezarları başında gerçekleştirilen anma törenleriyle kutlandı.

DİSK’in ilk genel başkanı olan ve 1980’de katledilen Kemal Türkler, DİSK kurucusu ve eski genel başkanı Kemal Nebioğlu ve DİSK’in eski genel başkanlarından Abdullah Baştürk’ün mezarları başında anma törenleri düzenleyen DİSK’liler 32 yıl sonra 1 Mayıs’ı Taksim’de kutladıklarını ve yaşamını yitiren işçi önderine verdikleri sözü yerine getirdiklerini belirttiler.

DİSK’liler mezar anmaları sırasında kırmızı karanfillerle eski yöneticilerini selamladılar. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve diğer yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu mezar anmalarında 1977 Katliamı’nın sorumlularının açığa çıkarılması ve yargılanması istendi.

Çelebi: Taksim kazanımı ortak mücadelenin ürünü

İlk anmanın gerçekleştirildiği Kemal Türkler’in Topkapı Mezarlığı’ndaki mezarı başında konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yürütülen kararlı ve ortak mücadelenin sonucu olarak 1 Mayıs alanı Taksim’in emekçilere ve işçi sınıfına açıldığını belirtti. Çelebi, bu kazanımı daha da ileriye taşıyarak mücadeleyi yükseltecekleri sözünü verdi.

Çelebi’nin ardından söz alan Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler, şimdiye kadar babasının mezarının başına siyah kıyafetlerle geldiğini, 32 yılın ardından 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanması nedeniyle bugün çiçekli bir gömlekle mezar anmasına katıldığını söyleyerek Türkler’in anısını yaşatma sözü verdi.

Kırmızı karanfillerin Türkler’in mezarına bırakılmasının ardından DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, gazetecilerin 1 Mayıs’a ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Taksim’in AKP hükümeti döneminde açıldığını ve kimsenin Taksim’i söke söke almadığı” yönündeki açıklamalarını değerlendiren Çelebi, Taksim’in emekçilere nasıl açıldığını herkesin gördüğünü söyledi. Verilen zorlu mücadelenin ürünü olarak kazanıldığını ifade etti.

“Güneş balçıkla sıvanmaz!” diyen DİSK Genel Başkanı, polis copuna ve gaz bombalarına rağmen yıllardır sergilenen ortak mücadeleye vurgu yaptı.

Erdoğan’ın, “33 yıldır neredeydiler” sözünü “8 yıldır neredeydiler” diyerek yanıtlayan Çelebi, Taksim Meydanı’nın, “1 Mayıs Taksim Alanı” olarak değiştirilmesini istedi.

Topkapı’daki anmanın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Kemal Nebioğlu ve Abdullah Baştürk’ün mezarları başında anmalar gerçekleştirildi.

Baştürk ve Nebioğlu’nun mezarları başında konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs’ın verdiği güçle 26 Mayıs’ta mücadeleyi büyüteceklerini ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul