05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan 1 Mayıs gösterileri

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler sokaktaydılar. Asya’dan Avrupa ve Amerika kıtasına kadar meydanlarda aynı çağrı yankılandı. “Daha iyi, daha adil çalışma koşulları, daha iyi bir yaşam”... İşçi ve emekçiler işsizliğe çözüm, adaletli ücret ve iş güvencesi istediler.


Küba

Küba’nın başkenti Havana’da Devrim Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına yüzbinlerce kişi katıldı. Kızıl bayraklar ve pankartlarla mitinge katılan Kübalılar, aynı zamanda Fidel Castro’nun posterlerini de taşıdılar.


Fransa

1 Mayıs Fransa’da başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde kutlandı, yaklaşık 290 gösteri ve yürüyüş yapıldı. Gösterilere emeklilik reformuna karşı protestolar damgasını vurdu. Paris’teki gösteriye, yaklaşık 50 bin kişi katılırken, ülke çapında gerçekleştirilen yürüyüşlere 350 bin işçi katıldı. Bu yılki gösterilere katılımın geçen yıla oranla daha düşük olduğu gözlendi.


İspanya

İspanya’da ülke çapında 100’e yakın yerde düzenlenen 1 Mayıs gösterilerinde işçi ve emekçiler iş yasasında reform taleplerini yükselttiler. UGT ve CCOO sendikaları başkent Madrid’te “Emekliliğin garanti edildiği, hakların olduğu bir iş için” şiarıyla eylemdeydi.


Avusturya

1 Mayıs Avusturya’da başta başkent Viyana olmak üzere ülke genelinde birçok kentte kutlandı. Viyana’daki 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı miting alanında 100 bin kişi toplandı.


Bulgaristan

Ana muhalefet konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) başkent Sofya’da düzenlediği 1 Mayıs mitinginde hükümetin sosyal ve ekonomik politikaları protesto edildi ve hükümetin istifası istendi. Mitingde sosyalizmin sembolleri taşındı. Dazlaklar ve faşist gruplardan oluşan bir kalabalık ise mitingi provoke etmeye çalıştı.


Kosova

Kosova’da 1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler Bağımsız Sendika Birliği’nin (KBSB) çağrısı ile alanlara çıktı, hükümetin işçi düşmanı politikalarını protesto etti. Kosova’nın dört bir yanından gelen sendikacılar hükümet ve parlamento binalarının önündeki meydanda toplandılar.


Arnavutluk

Arnavutluk’ta 1 Mayıs protestoları Sosyalist Parti’nin çağrısı ile başladı. Sosyalist Parti’nin 30 milletvekili başbakanlık binası önünde açlık grevine başlarken Sosyalist Parti’nin Tiran Meydanı’nda düzenlediği mitinge 100 binden fazla kişi katıldı. Kitleden bir grup Başbakanlık binasına girmek isteyince polis ile çatıştı ve çok sayıda kişi yaralandı. Arnavutluk’ta olağanüstü hal ilan edildi.


İrlanda

İrlanda’nın başkenti Dublin’de 1 Mayıs, şehir merkezinde yapılan yürüyüşle Dublin Sendikalar Konseyi’nin öncülüğünde düzenlendi. Aralarında göçmen işçi temsilcilerinin de yer aldığı göstericiler, sendikal hakların korunması ve yeni iş imkanlarının yaratılması çağrısında bulundu.


Hindistan

Hindistan’ın Uttarakhand Eyaleti’nde Ulusal Park’ta çalışan işçiler 1 Mayıs’ta maaşlarının düşük olmasını protesto etmek için parkı kapattılar.


Endonezya

1 Mayıs dolayısıyla Endonezya’nın başkenti Cakarta’nın yanısıra Bandung, Medan, Yogyakarta ve Makassar kentlerinde de gösteriler düzenlendi. Göstericiler sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi talepleri ile yürüdü. Başkent Cakarta’daki gösteriye onbinlerce kişi katıldı. Başkanlık sarayına yürüyen göstericiler ile polisler arasında çatışma çıktı.


Malezya

Kuala Lumpur’da işçiler hükümetin mal ve hizmetlere getirilmesini öngördüğü vergi artış planlarını protesto etmek için toplandılar. Göstericiler kendilerine müdahale etmek isteyen polis ile çatıştı.


Tayvan

1 Mayıs’ta sokağa çıkan binlerce kişi işsizliğe karşı yürüdü. Taipei’de toplanan sendikalar ve işçi grupları serbest ticaret anlaşmasının işçilerin aleyhine olduğunu ve büyük şirketlerin işine yarayacağını belirttiler.


Japonya

17 milyon işçinin düzenli bir işe sahip olmadığı Japonya’nın başkenti Tokyo’da 32 bin kişi sendikaların düzenlediği gösterilerle hükümet politikalarını protesto etti.


Nepal

1 Mayıs’ta Nepal’de onbinlerce Maoist gösterici başkent Katmandu’ya aktı. Katmandu’da yürüyüş düzenleyen Maoistler, hükümetin istifasını, Maoistlerin öncülüğünde yeni hükümetin kurulmasını istediler. Nepal Komünist Partisi 3 Mayıs’tan itibaren ülke çapında genel grev başlatacaklarını açıkladı. Geceyi okullar ve kamuya ait merkezlerde geçiren göstericiler kent merkezindeki parkta toplandılar, tüm kent kızıl bayraklar ve pankartlarla donatıldı. Gençlerin ellerinde sosyalizmin sembolleri vardı.


Filistin

Gazze Şeridi’nde 1 Mayıs dolayısıyla düzenlenen gösteride, ellerinde kızıl flamalar ve Filistin bayrakları ile 2 binden fazla Filistinli İsrail ablukasını protesto etti. Mısır sınırındaki Refah’ta da yüzlerce kişi israil ablukasını protesto için oturma eylemi yaptı.

***

Ayrıca Güney Kore’nin başkenti Seul’de ve Pakistan’ın Karaçi kentinde onbinlerce kişi daha iyi çalışma koşulları ve güvenceli iş talebiyle gösteriler düzenledi. Kuzey Kore ve Çin’de ise 1 Mayıs resmi törenle kutlandı.

 

 

 

Rusya’da kitleler
komünist önderlerle alanlardaydı

Rusya’da 1 Mayıs günü ülke çapında düzenlenen gösterilere yaklaşık 2 milyon kişi katıldı.

Rusya Federasyonu Komünist Partisi’nin Kızıl Meydan’da düzenlediği yürüyüşe katılan binlerce kişi ellerinde kızıl bayraklar, Lenin ve Stalin’in dev posterleriyle yürüdüler. NATO karşıtı sloganların atıldığı yürüyüşte komünistler Putin’i istifaya çağırdılar. Göstericiler, konuşma ve dövizlerinde özgürlük ve barışın ancak sosyalizm sayesinde mümkün olacağını dile getirdiler.

Moskova’da bu gösterinin yanısıra Moskova İşçi Sendikaları’nın çağrısı ile düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşüne de 25 bin kişi katıldı. Rusya Federasyonu’na bağlı Kafkaslar’daki Kabardin-Balkar Cumhuriyeti’nde 1 Mayıs gösterileri sırasında düzenlenen bombalı saldırıda bir kişi öldü, 21 kişi de yaralandı.