05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır.
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları .
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana'da 1 Mayıs mitingi

Adana’da bir araya gelen sendikalar, devrimci yapılar ve demokratik kitle örgütleri 1 Mayıs mitingi için Mimar Sinan Kültür Merkezi önünde toplandılar. Kortejlerin oluşturulmasıyla Uğur Mumcu Meydanı’na doğru iki koldan yürüyüş başladı. İlk kolda DİSK, KESK ve Memur-Sen’e bağlı sendikalar, Eğit-Der, Adana Tabip Odası, Eczacılar Odası ve İHD yürürken, Adana Devrimci 1 Mayıs Platformu da bu koldan yürüdü. BDSP, Devrimci Proletarya, DHF, Emek ve Özgürlük Cephesi ve Güney Sanat Topluluğu’ndan oluşan Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun arkasından ESP, DİP Girişimi ve Demokrasi için Birlik Hareketi pankartı arkasında BDP, SDP, Sosyalist Parti, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi ve TÖP yürüdü.

Ikinci koldan ise Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen’e bağlı sendikalar, TMMOB, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sosyalist Feminist Kolektif, EMEP, ÖDP, Hak-Par, EDP, Devrimci Yaşam, Devrimci Yolda Özgürlük yürürken, yine bu kolda ADD, CHP, DSP, İP ve Yeni parti gibi düzen partileri de yürüdü.

Miting alanının darlığı nedeniyle kortejlerin çoğu alana giremedi. Miting programı alana kortejlerin tamamı giremeden başlatıldı. Miting başlamadan önce 1 Mayıs şehitleri, iş kazalarında yaşamını yitirenler ve TEKEL direnişinde yitirilen Hamdullah Uysal anısına saygı duruşu yapıldı. Miting programı tertip komitesi adına Adana Eğitim Sen Başkanı Güven Boğa tarafından basın metninin okunmasıyla başladı. Basın metninde TEKEL işçilerinin mücadele kararlılığına değinilerek 26 Mayıs’taki bir günlük uyarı grevine katılım çağrısı yapıldı. Kürsüden atılan “Genel grev genel direniş!” sloganı kitle tarafından coşkuyla karşılandı. Konuşmanın ardından TEKEL işçileri adına bir kadın ve erkek TEKEL işçisi kitleyi selamlayan ve mücadelenin devam ettiğine değinen konuşmalar gerçekleştirdi. Okunan şiirlerin ve Eğitim Sen müzik topluluğunun seslendirdiği marş ve türküler ile çekilen halaylarla miting bitirildi.

Komünistler Adana’daki 1 Mayıs mitinginde “Geleceksiz yaşamaya, güvencesiz çalışmaya karşı genel grev genel direniş / BDSP” imzalı pankartla yer aldılar. Kadın ve çocuk katılımının dikkat çektiği kortej canlı ve renkli bir görünümdeydi. BDSP pankartının ardından Sanayi İşçileri Derneği “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz” pankartı ve mücadele taleplerinin yazılı olduğu dövizlerle alanda yer aldı. “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm” yazılı pankartıyla Ekim Gençliği ve Devrimci Liseliler Birliği de alandaydı.

Mitingde Kızıl Bayrak satışı ve 26 Mayıs’ta iş bırakmaya çağrı yapan BDSP imzalı bildirilerin dağıtımı gerçekleştirildi.

5 binin üzerinde işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleştirilen mitingde geçen seneye göre coşkunun az olduğu ve katılımın düşük olduğu gözlendi.

Mitingden notlar:

- DİSK kortejlerinde daha çok sağlık, tekstil ve belediye işçileri ilgi çekerken “Rektöre kul, taşerona köle olmayacağız, haklarımızı söke söke alacağız” pankartlarıyla Dev Sağlık-İş üyesi işçiler 80’e yakın katılımları ve coşkularıyla dikkat çektiler. Spor-Sen ve Emekli-Sen üyeleri de alanda yer alırken, Tekstil İşçileri Sendikası Bossa Şubesi, OLEYİS üyesi işçiler, Genel-İş üyesi işçiler de kitlesel görünümleriyle dikkat çektiler.

- Eğitim-Sen korteji 300’e yakın kitlesiyle ilgi çekti. “Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız - Yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla yürüyen eğitim emekçilerinin ardından “Genel Sağlık Sigortası’na hayır” pankartıyla SES Adana Şubesi 150’ye yakın katılımıyla mitingin diğer canlı kortejleri arasında yer aldı. KESK içinde 90’a yakın katılımıyla BES üyesi emekçilerin yanısıra BTS, Tüm Bel Sen, Haber Sen ve Yapı Yol Sen üyesi emekçiler de taleplerini haykırdılar.

- Türk-İş kortejinde “4-C’ye hayır, direnen TEKEL işçileri kazanacak” imzaları ile yaklaşık 80 işçinin katıldığı TEKEL işçilerinin korteji oldukça coşkuluydu. Türk-İş kortejlerinde 150’yi aşkın katılımıyla Petrol-İş ve “Bu böyle gitmez, sömürü devam etmez” pankartıyla 80’e yakın işçinin bulunduğu Tez-Koop-İş göze çarptı. 60’ı aşkın işçinin bulunduğu TÜMTİS üyesi işçiler ve Mega Çukurova Kargo işçileri de mücadele coşkularını alana yansıttılar. BASS, Haber-İş, Tes-İş, Demiryol-İş, Çimse-İş, Harb-İş, Genel Maden-İş ve Hizmet-İş üyesi işçiler de sınırlı bir katılımla alandaydılar.

- Hak-İş’ten sadece Çelik-İş üyesi 60’a yakın işçinin katılım sağladığı gözlenirken Türkiye Kamu Sen pankartı arkasında 70’e yakın, Birleşik Kamu-İş ten ise Tarım Orman-İş ve 150’ye yakın Eğitim-İş üyesi alandaydı.

- TMMOB ise “Başka bir dünya mümkün” pankartıyla 200’e yakın kişiyle mitinge katıldı.

- Mitingin en kitlesel korteji ise BDP’nindi. 1000’e yakın katılımla geçmiş yıllara göre hem daha kitlesel hem de daha hazırlıklı olan BDP kortejinin önünde “AKP hükümeti” yazılı kara bir tabut taşınarak “Yaşasın 1 Mayıs-Biji yek Gulan” pankartı açıldı. Kürt kadınları gerek yöresel kıyafetleri gerekse coşkularıyla dikkat çektiler. Demokratik Özgür Kadın Hareketi “Bedenimize, kimliğimize, kültürümüze ve emeğimize karşı gasp ve tecavüze hayır” pankartını taşıdı. Kortejlerden sık sık eşitlik ve özgürlük talepleri dile getirildi. Alana girildikten sonra AKP yazılı tabut ateşe verildi.

Kızıl Bayrak / Adana

 

 

 

Antakya’da kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs

Antakya Emek ve Demokrasi Platformu tarafından örgütlenen 1 Mayıs mitingi işçi ve emekçilerin Doğuş Okulları önünde toplanmasıyla başladı.

DİSK Genel-İş, Belediye-İş, KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES, Tüm Bel-Sen, Yapı Yol-Sen, İHD, DEKSAD (Demokratik Kültür Sanat Derneği), Halkevleri, İşçi Birliği, Mücadele Birliği, BDSP, Partizan, DHF, CHP, TDH, ÖDP, ESP, EMEP, Demokrasi için Birlik Hareketi (Sosyalist Parti, Sosyalist Gelecek, BDP, TÖP) ve son olarak Dev-Lis pankartlarının açıldığı yürüyüş kolu Uğur Mumcu Meydanı’na ulaştıktan sonra miting programı başladı.

Komünistler ise “Kapitalizm kriz, savaş, açlık ve yıkım demektir! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde! / BDSP” pankartıyla 1 Mayıs’a katılırken kortejde Alaattin Karadağ’ın resimleri ve kızıl bayraklar taşındı. Kortejin büyük çoğunluğu gençlerden oluşurken, yürüyüş boyunca sık sık Habip Gül, Ümit Altıntaş, Hatice Yürekli, Hüseyin Temiz ve Alaattin Karadağ’ın isimleri okunarak “yaşıyor” denildikten sonra “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya’nın isimleri okunarak da aynı slogan tekrar edildi.

Miting programı saygı duruşuyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi. DİSK Genel-İş Şube Başkanı Mehmet Güleryüz, Antakya Eğitim-Sen Şube Başkanı ve Samandağ Belediye Başkanı tarafından yapılan konuşmaların ardından Grup Nidal sahne aldı. Söylenen Arapça, Türkçe, Kürtçe türkü ve marşların ve çekilen halayların ardından miting sona erdi.

Yaklaşık 3000 kişinin katıldığı 1 Mayıs geçen yıla oranla kitleselliğiyle dikkat çekti. Katılımın büyük çoğunluğunu ise öğrenciler ve gençler oluşturdu.

Kızıl Bayrak / Antakya