05 Mayıs 2010
Sayı: SİKB 2010/18

 Kızıl Bayrak'tan
Taksim’i kazanmanın
coşkusu ve gururuyla!
Burjuvazinin ikiyüzlülüğüne inat Taksim zaferi direnen emekçilerindir!
Yüzbinlerce işçi ve emekçi Taksim Meydanı’nı doldurdu..
Adana’da 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs
Kayseri’de 1 Mayıs
Her yerde 1 Mayıs coşkusu
Kürdistan illerinde 1 Mayıs
Taksim’in kazanımları ile 26 Mayıs’a hazırlanıyoruz!
DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs üzerine konuştuk...
2010: Kitlesel ama ruhunu arayan 1 Mayıs-Volkan Yaraşır
Taksim Meydanı zorbalığa karşı devrimci direnişle kazanıldı!
Çelebi’den Erdoğan’ın Taksim 1 Mayısı
değerlendirmesine yanıt..
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Almanya’da’da 1 Mayıs
kutlamaları
Dünyadan 1 Mayıs gösterileri
Denizler devrime aittirler..
Nazizmi ezen Kızıl Ordu ve direnen komünistlerdir!
Sermayenin meclisinde
hoyrat tepişmeler
İktidar savaşı ve demokrasi üzerine…
M. Can Yüce
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Yüzlerce kişi cezaevlerindeki
hak ihlallerini protesto etti

Cezaevlerinde artan hak ihlalleri, hasta tutsaklar ve tutuklu çocukların serbest bırakılması için 3 Mayıs günü Diyarbakır’da gerçekleştirilen eylemle yüzlerce kişi Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne yürüdü. BDP Diyarbakır İl Örgütü önünde başlayan yürüyüşe BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk, TUHAD-FED Genel Başkanı Mahmut Doğru da katıldı. “Cezaevlerinde ölümlere son! Yeni ölümlere dur diyelim” ile “İmralı cezaevi kapatılsın”, “Cezaevindeki ölümlere sessiz kalmayalım” pankartlarının ve cezaevlerinde yaşamını yitiren tutukluların da fotoğraflarının taşındığı yürüyüş Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde son buldu.

Cezaevi önünde yapılan basın açıklamasında cezaevlerinde, tutuklu ve hükümlüler üzerinde insanlık dışı uygulamaların 12 Eylül dönemini aratmadığı söylendi. AKP döneminde hak ihlallerinin arttığına dikkat çekilirken, adli ve siyasi tutuklu ile hükümlere “yok edilmesi gereken düşman” gözüyle bakıldığı ifade edildi.

Açıklamada İHD’nin 2009 yılı cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporu ele alındı. 398 kişinin işkence ve kötü muamele gördüğü, 554 kişinin sağlık hakkının ihlal edildiği ve tedavisinin yapılmadığı ve 173 kişinin Kürtçe konuşma yasağı ve haberleşme ihlali yaşadığını belirtildi. Bu bilançonun sadece başvurular üzerine hazırlandığı hatırlatıldı.

Açıklamada çocuk tutsakların çok ağır işkenceye bırakıldığı ve psikolojik olarak da baskı gördüğü belirtildi. Çocukların intihar teşebbüsünde bulunduğu hatırlatıldı. Kadın tutsakların da sevklerde, sürgünlerde, hastaneye gidişlerinde yoğun baskı işkence ve kötü muameleyle karşı karşıya kaldığı ve cinsel tacizlere maruz bırakıldığı ifade edildi.

Açıklamanın ardından Diyarbakır D Tipi’nde tutulan siyasi tutukluların, cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin gönderdikleri basın açıklaması okundu. Tutuklular gönderdikleri açıklamada, kamuoyunu duyarlılık çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Gerze’de termik santral karşıtlarına polis saldırdı

3 Mayıs günü Gerze’de gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısı’nda polis biber gazı ile termik santral karşıtlarına saldırdı.

Anadolu Grubu’nun Gerze Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirdiği toplantı için termik santral karşıtları sabah erken saatlerden itibaren spor salonu önünde toplanmaya başladılar.

Bekleyenlerin sayısı 1500-2000 kişiye ulaşırken kitle, üstleri aranarak içeri alındı. Hemen ardından salonda protesto gösterileri başladı. Toplantı daha başlamadan gerçekleştirilen eylemde, sandalyeler ters çevrilerek termik santral yapacak olan Anadolu Grubu “Termikçi şirket Gerze’yi terket!”, “Gerze Sahipsiz değildir!” sloganlarıyla protesto edildi.

Sloganlar sürerken toplantı komisyonu ve Anadolu Grubu yetkilileri salona girdi ve toplantı ancak protesto bittikten sonra başlayabildi. Toplantının devamında termik santral yapımını üstlenmek isteyen Anadolu Grubu’nun konuyla ilgili slayt gösterisi yapılırken bir ara sesin çok yüksek seviyede salona verilmesi, Gerzelilerin zaten var olan tepkisini daha da arttırdı. Sayısı hayli fazla olan bir grup Gerzeli toplantı komisyonunun masasına yürüdü ve çevik kuvvetin müdahalesiyle karşılaştı. Yaşanan arbedede sandalyeler havada uçuştu ve polis biber gazı kullandı. Biber gazının kapalı mekanda sıkılmasından kaynaklı salonda bayılanlar oldu ve dışarı çıkmak isteyenler arasında izdiham yaşandı. Gazdan etkilenenlerle beraber yoğun arbede esnasında ayağı kıralan1 kişi hastaneye kaldırıldı.

Yaşanan yoğun protesto ve çıkan olaylardan sonra toplantı sona erdi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gereklerinden biri olarak termik santralin yapılabilmesi için Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılması gerekirken, toplantının sonuç tutanağı dışarıdaki kitle tarafından beklendi. Görevli memurların rapor açıklanana kadar dışarıya çıkmasına izin verilmezken açıklanan raporun ise termik santral istemeyen Gerzeliler lehine olduğu söylendi.



Çemen Tekstil’de mücadeleye devam

Çemen Tekstil’de 74 gün süren grevin ardından işçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlanmış ve toplu iş sözleşmesi imzalanmıştı. İmzalanan toplu iş sözleşmesinin geçmişe dönük olduğu ortaya çıkarken, Çemen Tekstil patronu Kamil Çetinkaya grev sürecinde öne çıkan 12 işçiyi fabrika mallarına zarar verdikleri gerekçesiyle işten çıkardı. İşçilerin sendikaya karşı oldukça tepkili olması ise akıllarda yeni bir sendikal ihanetin yaşanmış olabileceğine dair soru işaretleri bıraktı.

Gaziantep Başpınar OSB’de kurulu Çemen Tekstil’de işçilerin verdiği sendikalaşma mücadelesi kazanımla sonuçlanmış ve DİSK Tekstil Sendikası ile patron masaya oturmak zorunda kalmıştı. Fakat işçilerin sendikalı olarak iş başı yapmalarının ardından daha 1 ay geçmeden işten çıkarmaların yaşanması işçiler tarafından öfkeyle karşılanmıştı.

DİSK Tekstil Sendikası’nın işverenle imzaladığı toplu iş sözleşmesinin geçmişe dönük olduğunu ve sözleşmenin 4 ay sonra biteceğini öğrenen işçiler sendikaya tepki göstermişti. 30 Nisan günü işçiler tazminatları verilmeden işten çıkarılırken, “Bu nasıl toplu iş sözleşmesi. Geçmişi kapsayan 1 yıllık sözleşmeye hiçbir sendika yönetimi imza atmaz. Sendika yönetimi bu durumu bize nasıl izah edecek” diye sormuşlardı.

İşçiler işten atma saldırısına da iş yavaşlatma ve çeşitli eylemlerle yanıt vermişti. İşçiler, 1 ay önce Gaziantep valisi, emniyet müdürü, OSB’deki diğer patronlar, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve diğer sendika yöneticilerinin tanıklığında imzalanan toplu iş sözleşmesini hatırlatarak “Şimdi 12 arkadaşımız işten atılıyor. Ya patron sözleşmeye uymuyor ya da sendika yöneticileri bize sözleşmeyi farklı anlattı. İş güvencesi diyorlardı, bu nasıl iş güvencesi?” diye tepkilerini dile getirmişlerdi.