29 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/05

 Kızıl Bayrak'tan
Taban inisiyatifi zaferin
biricik güvencesidir!
TÜSİAD’ın “demokrasi” vaazları
F tiplerinde
direnen insan olma bilincidir!.
TEKEL direnişine destek eylemleri
“Genel grev” çağrısı yayılıyor...
TEKEL işçileri panelde buluştu
İzmir’de Metal İşçileri Buluşması gerçekleşti.
Entes direnişçisiyle konuştuk.
Entes’te direniş güncesinden.
İşçi ve emekçi hareketinden...
Popülizm ve sosyalizm
Paralı eğitiminiz, eleme sınavlarınız, staj ve atölye sömürünüz sizin olsun!
Gelecek bizim!
DLB’lilerden eğitim
sistemine karne
Ahmet Öncü ve Ahmet Hasim Köse ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk
TEKEL işçileri ile
direniş süreci üzerine konuştuk.
Emperyalist işgale “sivil kılıf
Stuttgart’ta TEKEL işçileriyle
dayanışma etkinliği
İktidar kavgası derinleşiyor - M. Can Yüce
Direnişçi TEKEL işçisi
Aygün Taşkın’a mektup
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes direniş güncesi....

Entes direnişçisi
TEKEL direnişini anlatıyor!

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan direnişinin 252. ve 253. günlerinde TEKEL işçileriyle beraberdi. Kobatan Türk-İş önündeki direniş yerinden gözlemlerini ve işçilerle gerçekleştirdikleri sohbetleri aktarıyor.


252. gün

Ben yine çadırları dolaşmaya başladım. Beni tanıyanlar “Sen hala gitmedin mi? Ne zaman gideceksin?” diye sormaya başladılar. Tanımayanlar ise Entes’in nerede olduğu ve neden direnişte olduğuma dair sorular yönelttiler. Bir çoğu da “Seni çadırda anlattılar. O sen misin?” diyerek beni tebrik ettiler.

Açlık grevinin birinci gününde sabah saatlerinde grevdeki iki TEKEL işçisi ambulansla hastaneye kaldırıldı. Her ambulans sesinde sendika binası önünde toplanan TEKEL işçileri “Katil AKP!” diye slogan attılar.

Sendikanın izin vermemesine rağmen dışarıdan TEKEL işçilerine destek için gelen devrimci kurumlardan da açlık grevine katılanlar oldu. Fakat sendika “Biz bu sorumluluğu alamayız” diyerek açlık grevine katılanları tehdit etti. “Ya siz kendiniz bırakırsınız ya da burayı boşaltır polisin girip sizi çıkarmasını sağlarız” diyerek polisle karşı karşıya bırakmak yönlü bir tutum içerisine girdi.

(...)


253. gün

Türk-İş’in çağrısıyla, DİSK, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen, Hak-İş konfederasyon başkanları bir araya gelerek saatlerce toplantı aldılar. Toplantı boyunca, TEKEL işçileri ile birlikte Türk-İş binası önünde sürekli eylem gerçekleştirdik. “Saatler yetmez genel greve!”, “Genel grev genel direniş!”, “Eller şaltere genel greve!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçi memur el ele genel greve!” sloganları atıldı. Islık ve zılgıtlarla da sürekli olarak TEKEL işçisinin sesi toplantı salonuna taşındı.

Toplantı sonunda bir araya gelen 6 konfederasyon başkanı Türk-İş binasından yaptığı basın açıklamasıyla aldığı kararları TEKEL işçisine açıkladı. Yapılan açıklamada 4/C’yi kesinlikle kabul etmeyeceklerini, açlık grevine ara verileceğini, bundan sonra bu 6 konfederasyonla birlikte yol yürüneceği, eğer 26 Ocak’ta hükümet tarafından olumlu bir cevap gelmezse genel grev tarihinin belirleneceğini söylediler.

Ama o açıklama sırasında dahi TEKEL işçisi sürekli gür bir sesle genel grev talebiyle slogan attı. Daha sonra TEKEL işçileri ile yaptığımız sohbetlerde, işçiler alınan kararlardan memnun olmadıklarını söylediler. Ayrıca verilen 5 günlük sürenin çok olduğuna değindiler. “Bu toplantıdan genel grev kararı çıkmalıydı” dediler. Ya da 17 Ocak mitinginde bunun söylenmesi gerektiğini belirttiler.

İstanbul’a dönmek üzere direniş yerinden ayrılmadan önce son bir kez çadırları dolaşarak işçi arkadaşlarla vedalaştım. Onlar bana, ben de onlara güzel dileklerimizi ilettik ve birlikte başaracağımızı söyledik. Bir tane TEKEL işçisi maddi destekte bulundu. TEKEL işçilerinin ismini “demokrasi çadırı” koyduğu çadırdaki arkadaşlarıma söz verdim bu çadırdan bahsedeceğim diye. Hele bir tane Mehmet abim var. Nice direnişlerde, nice demokrasi çadırlarında buluşmak dileğiyle TEKEL direnişçisi Mehmet Akbaba’ya selamlar.


257. gün...

İMES A kapısı önünde Entes Dayanışma Gecesi için hazırlanan bildirilerin dağıtımını yaptık. İMES’te çalışan işçileri geceye davet ettik. Dağıtım sonrası ise sendikaları dolaşarak bilet satışları gerçekleştirdik. Entes Dayanışma Gecesi için hazırlanan afişleri matbaadan aldık.

Yaklaşan Entes işçisi ile dayanışma gecesine yönelik çalışmalarımız hız kazandı. OSİM-DER üyeleri ile birlikte yürütülen çalışma belli bir noktaya da gelmiş bulunmaktadır. Ümraniye bölgesinde çalışan birçok işçi veemekçiye, İstanbul’da direnişte olan işçilere ve emek dostlarına gecenin duyurusu yapıldı, gecenin davetiyesi ulaştırıldı.


258. gün...

Entes Dayanışma Gecesi için hazırlanan bildirilerin dağıtımı devam etmekte. Bugün yine birçok işçi arkadaşımızın işe gelirken sık kullandığı İMES yakınlarındaki bir köprüde dağıtım gerçekleştirdik. Dağıtım sonrası Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ve İşten Atmalar Yasaklansın Platformu’nun Taksim AKM önünde toplanarak açlık grevinde olan belediye ve itfaiye işçilerinin bulunduğu Türk-İş binasına yapmış oldukları yürüyüşe katıldım. Binanın önüne geldiğimizde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasının ardından binaya girerek açlık grevindeki işçilerle sohbet edildi. Akşam üzeri tekrar biraraya gelerek Ankara’da konfederasyon başkanlarının toplantısının sonucu beklendi. Açıklama yapılana kadar sloganlar, zılgıtlar, halaylar eksik olmadı. Ve nihayet açıklama yapıldı. Toplantıdan çıkan kararın aktarımı “Tayyip Erdoğan ile görüşülecek, eğer bir sonuç alınmaz ise 3 Şubat’ta genel eylemlilik yapılacak”. Bu açıklamanın ardından yine sık sık atılan “Genel grev-genel direniş!” sloganı hep bir ağızdan haykırıldı.


259. gün...

Bugün beni sevindiren bir olay yaşadım. Telefonum çaldı ve açmadan önce telefonun ekranına baktım. Gördüm ki beni arayan Ankara’nın soğuğunda direnmeye devam eden “demokrasi çadırı”ndaki Tekel işçisi Mehmet Akbaba idi. Hemen açtım ve memnuniyetimi dile getirdim. O da “ya bizim kız gitti, bir türlü arayamadım. Bir arayım dedim” dedi. O kadar mutlu oldum ki anlatamam sizlere. “Gecenin çalışmaları için koşturuyorum” dedim ve ben de onu halini hatırını sordum. “İyiyiz ama moraller biraz bozuk” dedi. Sendikanın yaptığı açıklamayı nasıl bulduğunu sordum. “Vallahi biz özlük haklarımızı alana kadar direneceğiz. Bunda kararlıyız” dedi. Aramasının beni sevindirdiğini dile getirdim ve görüşmek üzere diyerek konuşmayı sonlandırdık.


 

Entes Direnişiyle Dayanışma Gecesi hazırlıklarından...

31 Ocak Pazar günü yapılacak Entes Direnişi ile dayanışma gecesine çağrı faaliyetleri devam ediyor. OSİM-DER çalışanları bölge işçi ve emekçilerini direnişi sahiplenmeye ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyorlar. Ozalit, afiş, bildiri ve davetiye gibi materyaller yaygın olarak kullanılıyor. Haftalar öncesinden gece davetiyeleri emekçilere ulaştırılmaya başlanırken, afiş ve bildiri kullanımı hızlandırıldı.

Gecenin duyurusu 24 Ocak günü öncelikle dayanışma gecesinin gerçekleşeceği Sarıgazi’de işçi emekçilere ulaştırıldı. Demokrasi Caddesi ve Sarıgazi merkezde yaygın bir şekilde ozalit ve afiş yapıldı. Ardından Sarıgazi emekçilerine, demokratik kitle örgütleri ve devrimcilere 1500 adet bildiri dağıtıldı. Daha sonra Kazım Karabekir Mahallesi’nde bildiri dağıtımı ve toplu davetiye satışı yapıldı.

25 Ocak sabahı ise OSİM-DER çalışanları, İMES A kapısında bildiri dağıtımı yaparak, işçileri Entes direnişi ile sınıf dayanışmasını yükseltmeye çağırdılar. Yoğun kar altında yapılan bildiri dağıtımına, İMES işçileri ilgiyle karşılık verdi. Pek çok işçi, “kolay gelsin” diyerek OSİM-DER çalışanlarını selamladı. Kar altında kitlesel bildiri dağıtımı ve ajitasyon konuşmalarına gülümseyerek bakmaktan öte ilgi gösteremeyen işçiler olduğu gibi, “canlarım benim”, “görüşürüz inşallah”, “hava çok soğuk, kolay gelsin” diyerek duygularını ifade eden işçiler de oldu.

Bildiri dağıtımının ardından, direnen ENTES işçisi ile dayanışma gecesinin çağrısı için İMES ve Dudullu bölgesinde ozalitler yapıldı.

OSİM-DER çalışanları ayrıca, Birleşik Metal İş ve Deri İş sendikalarını da ziyaret ederek dayanışma gecesinin çağrısını yaptılar.

Kızıl Bayrak / Ümraniye