29 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/05

 Kızıl Bayrak'tan
Taban inisiyatifi zaferin
biricik güvencesidir!
TÜSİAD’ın “demokrasi” vaazları
F tiplerinde
direnen insan olma bilincidir!.
TEKEL direnişine destek eylemleri
“Genel grev” çağrısı yayılıyor...
TEKEL işçileri panelde buluştu
İzmir’de Metal İşçileri Buluşması gerçekleşti.
Entes direnişçisiyle konuştuk.
Entes’te direniş güncesinden.
İşçi ve emekçi hareketinden...
Popülizm ve sosyalizm
Paralı eğitiminiz, eleme sınavlarınız, staj ve atölye sömürünüz sizin olsun!
Gelecek bizim!
DLB’lilerden eğitim
sistemine karne
Ahmet Öncü ve Ahmet Hasim Köse ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk
TEKEL işçileri ile
direniş süreci üzerine konuştuk.
Emperyalist işgale “sivil kılıf
Stuttgart’ta TEKEL işçileriyle
dayanışma etkinliği
İktidar kavgası derinleşiyor - M. Can Yüce
Direnişçi TEKEL işçisi
Aygün Taşkın’a mektup
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


İşçi ve emekçi hareketinden...

Oturma eylemi devam ediyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin sendikal hak ve özgürlükler için her çarşamba gerçekleştirdiği bir saatlik oturma eylemi 27 Ocak günü de devam etti. Eylemin 5. haftasında işçi ve emekçiler üzerinde yoğunlaşan baskılara dikkat çekildi.

Basın açıklamasını yapan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen’in, sendikalı oldukları için işlerine son verilen Sinter işçilerinin 1 yıldır mahkeme kapılarında olduğunu ifade ettiği açıklamada, TEKEL ve itfaiye işçilerine dönük saldırılara da yer verildi. Erdoğan’ın TEKEL işçilerine sarfettiği sözlerin de teşhir edildiği açıklamanın ardından bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirildi.

Eyleme Türk-İş 1. Bölge temsilciliğinde gerçekleştirdikleri açlık grevini sonlandıran itfaiye ve Esenyurt Belediyesi işçileri de destek verdi.

Eyleme direnişte olan Marmaray işçileri de katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


BES Kayseri Şube Genel Kurulu yapıldı

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Kayseri Şube Genel Kurulu, 23 Ocak günü gerçekleştirildi. Genel kurula Kayseri, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat’tan gelen delegeler katıldı.

Yapılan seçim sonucunda şube yönetim kurulu üyeliklerine Fatmagül Aydın, Nurettin Durmuş, Saniye Akbulut, Ali Ekber Polat, Musa Çelen, Hamdi Günay ve Fedai Buhur seçilirken genel merkez delegeliğine ise Fatmagül Aydın, Nurettin Durmuş, Aliekber Polat, Mehmet Şahin ve Hamdi Günay seçildi.

Kızıl Bayrak / Kayseri


Balnak’ta eylemler sürüyor

BALNAK Lojistik-Nakliyat’ta çalışırken DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenen ve işten atma saldırısıyla karşı karşıya kalan işçiler Türkiye’nin birçok ilinde işyerleri ve depoları olan Balnak Lojistik A.Ş işyerlerinin önünü eylem alanına çeviriyorlar.

İşçiler, 22 Ocak günü öğle saatlerinde Balnak’ın Gebze Şekerpınar’daki işletmesinin önüne yürüyüş gerçekleştirdiler. Basın açıklamasına Balnak Lojistik A.Ş.’de çalışan Nakliyat-İş üyeleri de alkışlarla destek verdi.


PTT’de baskılar sürüyor

Haber-Sen Bursa Şubesi 22 Ocak Cuma günü Gençosman Postanesi önünde gerçekleştirdiği eylemle şube başkanları Orhan Çakır’ın görev yaptığı Heykel PTT Merkez Müdürlüğü’nden Hürriyet PTT Merkez Müdürlüğü’ne sürgün edilmesini protesto etti. Basın açıklamasında sürgün kararının kaldırılması ve şube başkanının derhal görev yerine iade edilmesi istendi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Çemen Tekstil grevi sürüyor

Gaziantep 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Çemen Tekstil’de “sendika hakkı” için greve çıkan DİSK Tekstil Sendikası üyesi işçilerin 12 Ocak günü başlattıkları bekleyişi 20. güne yaklaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri eylemle grev taleplerini Gaziantep şehir merkezine taşıyan Çemen Tekstil işçileriyle sınıf dayanışması da her geçen gün artıyor. Gaziantep’teki sendikalar, siyasi partiler, ilerici ve devrimci kurumlar da Çemen Tekstil işçilerini yalnız bırakmıyorlar.


Bursa ve Gebze’de “Sendikalı Ol!” kampanyası!

Petrol-İş Sendikası, ilk adımlarını Düzce’de attığı “Sendikalı Ol!” kampanyasına ilişkin 21 Ocak günü Bursa’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Kampanyaya Bursa ve Gebze’de başlandığı duyuruldu.

Osmangazi Metro İstasyonu önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Bursa ve Gebze’de “Sendikalı Ol!” kampanyasının startını verdiklerini, kampanyanın sadece Petrol-İş Sendikası’na değil, diğer sendikalara da faydalı olacağını, sendikal örgütlenmenin ancak güvene dayalı insani ilişkiler içinde gerçekleşeceğini vurguladı.

Petrol-İş Sendikası’na üye işçilerin yanı sıra, Türk-İş’e üye sendikaların başkan ve yöneticilerinin de katıldığı eyleme, KESK Bursa Şubeler Platformu, DİSK ve BDSP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa



Tariş’te eylem hazırlığı

İzmir’de kurulu bulunan Tariş İplik Dokuma Fabrikası’nın geçen yıl şubat ayında üretime ara verdikten sonra tekrar açılmayacağının ifade edilmesi üzerine Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) üyesi işçiler eyleme hazırlanıyor.

600’ü sendikalı olmak üzere 1200 işçisi bulunan Tariş İplik Fabrikası, kapatılmadan önce Avrupa’nın en büyük iplik fabrikası olarak tanımlanırken kaptılmasıyla beraber işçiler 1 yıla yakın süredir kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor.

TEKSİF İzmir Şubesi, geçtigimiz pazartesi günü Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği yöneticileri ile yaptığı görüşme ile kısa çalışma ödeneğinin sona ereceği 1 Şubat 2010 tarihinden itibaren fabrikanın akibeteni ne olacağını sordu. Şubenin aldığı olumsuz yanıt eylem hazırlıklarını koşulladı.

TEKSİF İzmir Şubesi Başkanı Faruk Aksoy, 26 Ocak günü eylem kararı aldıklarını açıklarken, üreticinin ve işçinin emeğinin korunması gerektiğini söyledi.

TAksoy “Tariş halkındır, Tariş İplik’e sahip çık!” sloganıyla başlatacakları kampanya ile üreticiyi ve tüm Tariş çalışanlarını yanlarına almak istediklerini vurguladı.

Eylem planına dair bilgi veren Aksoy, Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası ve Tariş Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapılacağını, “Tariş nereye gidiyor?” başlığı üzerinden panel örgütleneceğini, “Tariş İplik ve Depolama Emekçileri” adında web sitesi ve yardımlaşma - dayanışma derneği kurulacağını söyledi.

Bunların yanısıra siyasi partilere ziyaretler gerçekleştirileceğini, milletvekillerine mektup gönderileceğini ve şehrin çeşitli yerlerine asılan afiş ve pankartlarla Tariş işçisine destek isteneceğini söyledi.