29 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/05

 Kızıl Bayrak'tan
Taban inisiyatifi zaferin
biricik güvencesidir!
TÜSİAD’ın “demokrasi” vaazları
F tiplerinde
direnen insan olma bilincidir!.
TEKEL direnişine destek eylemleri
“Genel grev” çağrısı yayılıyor...
TEKEL işçileri panelde buluştu
İzmir’de Metal İşçileri Buluşması gerçekleşti.
Entes direnişçisiyle konuştuk.
Entes’te direniş güncesinden.
İşçi ve emekçi hareketinden...
Popülizm ve sosyalizm
Paralı eğitiminiz, eleme sınavlarınız, staj ve atölye sömürünüz sizin olsun!
Gelecek bizim!
DLB’lilerden eğitim
sistemine karne
Ahmet Öncü ve Ahmet Hasim Köse ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk
TEKEL işçileri ile
direniş süreci üzerine konuştuk.
Emperyalist işgale “sivil kılıf
Stuttgart’ta TEKEL işçileriyle
dayanışma etkinliği
İktidar kavgası derinleşiyor - M. Can Yüce
Direnişçi TEKEL işçisi
Aygün Taşkın’a mektup
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Direnişçi TEKEL işçisi Aygün Taşkın’a mektup…

“Patronlara korku salan bu direniş emekçilerin umudu olmuştur!”

Sevgili Aygün Taşkın…

Emekçi Kadın Komisyonları çalışanı bir kadın işçi olarak onurlu direnişinizi selamlıyor ve hepinizi sımsıcak kucaklıyorum.

Bu mektubu senin şahsında TEKEL’de direnen tüm kadınlara yazıyorum. Adlarınızı tek tek sayamıyorum, ama ne önemi var ki tek ses, tek yürek, tek yumruk olduktan sonra. Bu “tek”lik içinde bilesiniz ki her biriniz özel ve ayrı yerdesiniz, bilesiniz ki her biriniz soğuğa ve tüm zorluklara inat kararlılıkla meydan okuyan birer kardelensiniz. Kiminiz çocuğunu, kiminiz eşini, kiminiz annesini-babasını bırakıp gelerek, insanca yaşam ve onurlu bir gelecek için Ankara’da büyük bir aile olmuşsunuz. Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla büyük bir aile.

Aygün Abla, sizlerle Ankara’da Türk-İş önünde bulunma fırsatı bulduğum ve sohbet ettiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Aranızda olup direniş havasını solumak, beraber slogan atmak daha bir başka duyguymuş. Emekçi Kadın Komisyonları olarak röportaj yaptığımda özellikle senin söylediklerin beni çok etkilemişti. Gözlerindeki ışıltı ve inanç, aydınlık günlerin sizin nasırlı ellerinizde geleceğini haber veriyordu adeta. Kararlılığın, militanlığın, direngenliğin ifadesiydi sözlerin.

“İstanbul’da yüreğimiz sizinle atıyor, sanayi bölgelerinde, fabrikalarda, yoksul emekçi mahallelerinde dağıttığımız bildirilerle direnişinizin sesi-soluğu olmaya çalışıyoruz” dediğimde mutlu olmuştun. “21 yıllık işçiyim, Diyarbakırlı’yım, doğuştan direnişçiyim, direniş yaşamın her yerinde, polisin gazını, copunu, dayağını tanıyorum” demiştin. Ezilen bir halkın direnişçi kimliğine sahip olduğun içindir ki, militan direniş ruhunu etinde, kemiğinde kuşanmışsın. Açlık grevindeyken seni televizyonda erkek işçi arkadaşlarla en önde kolkola girmiş gördüğümde de benzin çok soluktu ancak “Ölmek var, dönmek yok” şiarını atarkenki kararlılığın gözlerinden okunuyordu.

Aygün Abla…

Direnme kararlılığınız tüm işçilere ve emekçilere yol gösteriyor. Kölece çalışmaya boyun eğmemeyi öğretiyor. İstanbul’da Esenyurt’tan Ümraniye’ye, Küçükçekmece’den Tuzla’ya kadar uzanan sanayi bölgelerindeki fabrikalarda, atölyelerde binlerce kadın işçi ağır koşullar altında, kayıtdışı ve güvencesiz çalıştırılıyor. Kadın işçiler üretimde yedek ve ucuz işgücü olarak görüldükleri için sömürü ve ezilmişliği iki katı yaşıyorlar. Patronlara korku salan bu direniş binlerce işçinin, emekçini umudu olmuştur. Direnişin kazanımı tüm işçi sınıfının kazanımıdır.

Er ya da geç direniş kazanacak!

İstanbul’dan Emekçi Kadın
Komisyonu çalışanı bir işçi


 

Kızıl 8 Martlar’a yürüyor,
geleceğimizi örüyoruz!

Bu sene 100. yılını kutlayacağımız 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne yönelik hazırlıklarımızı bir süredir başlatmış bulunuyoruz. Öncelikle ağırlıklı olarak kadın işçi emekçilerin içerisinde yer aldığı 8 Mart Hazırlık Komitesi oluşturduk. Komite 2 haftadır bir araya gelerek süreci örgütleme üzerine tartışmalar, hazırlıklar yürüttü. 8 Mart’a kadar ev toplantıları, fabrika toplantıları, semtlerde toplantılar gerçekleştirerek 8 Mart’ın burjuvazi tarafından unutturulmaya çalışılan tarihsel ve sınıfsal boyutunu emekçi kadınlara ulaştıracak, onları da çalışmanın bir parçası olmaya çağıracağız. Hazırlık komitesi olarak bir taraftan da eğitim çalışmaları yürütmeyi hedefliyoruz. Kadın emeğinin, bedeninin sömürüsü, saldırılar karşısında direnen sınıf bölüklerinin sesini büyütme ve bu direnişlerde kadın işçilerin öncü misyonu gündemli bir çalışmayla 8 Mart’ta işçi ve emekçi kadınlar olarak hazırlıklarımızı yürüteceğiz. Yanısıra bu yıl 8 Mart’ın 100. yılında sosyalizm alternatifini daha güçlü bir biçimde işleyeceğiz.

Bu kapsamda ilk işyeri toplantımızı gerçekleştirdik. Kadın sorununu ve 8 Mart’ı işleyen bir sinevizyon gösteriminin ardından 8 Mart’ın tarihçesi üzerine bir sunum yapıldı. Ardından kapitalist sistem içerisinde işçi ve emekçi kadınların maruz kaldığı çifte sömürüye değinen bir konuşma gerçekleştirildi. Ardından işyeri özgülünde yaşanan sorunlar üzerine canlı tartışmalar yürütüldü ve işçi komitesi oluşturma kararı alındı. Komite bir süre 8 Mart hazırlıklarını yürütecek. 8 Mart Hazırlık Komitesi bu hafta içerisinde bir metal fabrikasından çalışan kadın işçilerle toplantı gerçekleştirecek, yanısıra bir semtte ev emekçisi kadınlarınla bir toplantı yapılacak.

Emekçi Kadın Komisyonları’nın düzenleyeceği TEKEL işçileriyle dayanışma basın açıklamasına ve OSİM-DER’in düzenleyeceği Entes direnişiyle dayanışma gecesine kitlesel bir katılımı gerçekleştirecek.

Esenyurt 8 Mart Hazırlık Komitesi


 

 

Küçükçekmece’de Emekçi Kadın Komisyonu 8 Mart’a hazırlanıyor

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün yaklaştığı bugünlerde bölgemizde de emekçi kadın çalışmasını hızlandırmış bulunuyoruz. Ağırlıklı olarak işçi kadınlardan oluşturduğumuz komisyon ilk toplantısında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihi önemi, bugünün ihtiyaçları ve sorumlulukları üzerine bir tartışma yaptık.

Yaptığımız tartışmalar sonucu çalışmamızın sadece 8 Mart’a dönük değil kalıcı olarak sürdürülmesinin bir ihtiyaç olduğu ve bunun olanaklarına sahip olduğumuz vurgulandı. Komisyonumuz ayrıca daha önceki çalışmalarımız üzerine çeşitli tartışma ve değerlendirmeler yaptı. Bu tartışmalar ışığında belli sonuçlar çıkardı. Öncelikle çalışmamızı sınıfsal içeriğine uygun olarak fabrika ve ev toplantılarını önüne koydu. Ev toplantılarında film, belgesel gösterimleri ve kadın sorunu üzerine tartışmalar yapacak şekilde somut bir iş bölüşümü yaptı.

Bu planlamalar çerçevesinde ev toplantılarının bir kısmını gerçekleştirdi. TEKEL işçilerinin direnişleri de bu toplantılarımızın temeli gündemi oldu. Bu açıdan sınıfsal yönü güçlü tartışmalar yaptı. Özelde TEKEL’de çalışan kadın işçilerine Kadın Komisyonları olarak mektup yazmak kararı aldı.

Çalışmalarımız Şubat ayında kermes, kadın hakları semineri ve 28 Şubat’ta yapılacak merkezi 8 Mart etkinliğe yoğunlaşarak 7 Mart’ta yapılacak miting çalışmasıyla devam edecek. Düzenli olarak sürdürdüğümüz eğitim çalışmalarımızı ise kadın sorunu ile ilişkilendirilerek 1.5 aylık bir program hazırladı.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu