25 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/12

 Kızıl Bayrak'tan
Kurultaylar ve sınıfın
mücadele gündemleri
Erdoğan: “NATO’nun ne işi var Libya’da?”
Bir yağma savaşı, iki farklı dünya
Yüzbinler Newroz
alanlarında buluştu!...
Newroz ateşi alanlarda harlandı!..
Düzenin ve CHP’nin
sosyal demagoji ihtiyacı! ..
İlk adımı Süsler Doruk işçileri attı...
Yaşasın grev,
yaşasın dayanışma!
Konak’tan Ontex’e direniş köprüsü
ÇEL-MER Çelik’te kirli oyunlar/PTT iccilerinden zincirli eylem
İşçiler kurultaylara yürüyor...
Emperyalist saldırganlığa karşı Ortadoğu halklarıyla enternasyonal dayanışmayı yükseltelim!
Kanlı ve kirli ellerinizi
Libya’dan çekin!
Arap dünyasında isyan
dalgası sürüyor
Bölgesel gericiliğin mızrak başı:
Suudi Arabistan.
Nükleer karşıtı protestolar
ve görevlerimiz
Nükleer protestoları sürüyor
Almanya’da onbinlerin
katıldığı coşkulu Newroz
Newroz ateşi kampüslerde
Haklarımıza göz koyanlara
İstanbul’u dar edelim!..
Şerzan Kurt davasında erteleme
T. Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi ile konuştuk...
3 Nisan eylemi ve sendikal
birlik üzerine..... 
Emek örgütleri: Susmayacağız!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Newroz ateşi alanlarda harlandı!

Ankara’da Newroz mitingi

Newroz coşkusu 20 Mart günü Ankara sokaklarına taşındı. Geçtiğimiz seneye göre daha coşkulu bir atmosferin hakim olduğu kutlamalara kadınların katılımı daha yüksekti. Mitinge yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Sıhhiye Toros Sokak’ta biraraya gelen kitle kortej oluşturarak Kolej Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen mitinge aralarında BDP, ÇHD, EHP, EMEP, ESP, SP, SDP, TÖP, KESK, Halkevleri, 78’liler Girişimi, Kaldıraç,  TÜM-İGD, Mücadele Birliği, Partizan ve DHF’nin de yar aldığı ilerici ve devrimci kurumlar katıldı. Kitlenin sloganlarla Kolej Meydanı’na gelmesinin ardından miting programına geçildi.

Kürtçe ve Türkçe okunan metinde devrimcilerin, sosyalist yazarların ve gazetecilerin cezaevlerine atılması ve yargılanması eleştirildi. İşsizlik ve OSTİM ve İvedik’teki patlamalar üzerinden iş cinayetlerinin teşhir edildiği açıklamada Kuzey Afrika’daki halk ayaklanmaları da selamlanarak Dehakların birer birer sonunun gelmeye başladığı belirtildi.

Sahneye çıkan sanatçıların söyledikleri ezgiler eşliğinde halaylar çekildi ve yakılan Newroz ateşinin üzerinden atlandı.

Komünistler eyleme “Kürt ulusuna özgürlük, eşitlik, kardeşlik, gönüllü birlik” pankartı ve BDSP flamaları ile katıldılar. Eylemde, Libya’ya yönelik saldırıyı teşhir eden konuşmalar yaptılar.

 

Mamak’ta coşkulu Newroz

 Devrimci ve ilerici kurumlar Mamak’ta gelenekselleşen Newroz ateşini bu yılda yaktılar. AKA-DER, Kaldıraç, Alınteri, Halk Cephesi, Partizan ve BDSP tarafından örgütlenen Newroz eylemi 21 Mart günü coşkuyla gerçekleştirildi.

Tekmezar Hacı Bektaşi Veli Parkı’nda biraraya gelen kurumlar, NATO Yolu Caddesi’ni tek taraflı trafiğe keserek yürüyüşlerine başladılar. Yürüyüş boyunca direnen halkların direnişine özelde Kürt ulusunun özgürlük mücadelesine vurgular yapıldı. Libya’ya dönük emperyalist saldırı sloganlarla protesto edildi.

Tuzluçayır Meydanı’ndaki program saygı duruşu ile başladı. Ardından ortak basın metni okundu ve Newroz ateşi yakıldı. Halayların ardından mahalle arasında yürüyüş gerçekleştirildi.

Kemal Pirlerden Mazlum Doğanlara, Habiplerden, Haticelere, Ümitlerden Alaattinlere devrimci yiğitliğin ateşinin sönmediğini haykıran komünistler yürüyüşlerini ortak eylemin ardından da devam ettirdiler.

 

 

Adana’da kitlesel Newroz

Adana’da Newroz binlerce kişinin katılımıyla Mimar Sinan’da gerçekleştirildi.

Kutlama saygı duruşuyla başladı. Newroz Tertip Komitesi tarafından yapılan konuşmada demokratik bir Türkiye talebi dile getirildi. BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici’nin Kürtçe yaptığı konuşmada dünya halklarının Newroz kutlandı. Söylenen türkülerin ardından etkinlik sona erdi. Ardından kitle yolun iki şerididini kapatarak çarşıya kadar sloganlarla yürüdü. Yürüyüşe coşku hakimdi.

Eylemde komünistler “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği / BDSP” pankartını açtı. Siyasi partilerin, sendikaların ve demokratik kitle örgütlerinin dayanışma mesajlarının okunduğu etkinliğe yaklaşık 25 bin kişi katıldı.

 

Şakirpaşa

21 Mart günü BDSP, Devrimci Proletarya, DHF, Emek ve Özgürlük Cephesi, Halk Cephesi, İHD tarafından örgütlenen eylemle Newroz kutlandı.

Şakirpaşa Perşembe Pazarı’nda yapılan etkinlik saygı duruşuyla başladı. Basın açıklaması okundu. Newroz’un tarihi anlatılarak şimdiki Dehakların Afganistan, Irak ve Libyayı işgal ettiği anlatıldı. Açıklama “Dehak’ın torunları, hakların yaktığı Newroz ateşinde kavrulana dek direniş ve isyan sürecek!” sözleriyle sona erdi. Basın açıklamasının ardından Adnan Yücel’in “Dörtlerin Gecesi” isimli şiiri okundu. Etkinlik müzik dinletisiyle beraber çekilen halaylarla sona erdi.

 

İzmir

İzmir’de Newroz kutlamaları 5 yıl sonra tekrar Gündoğdu Meydanı’na taşınarak, onbinlerin katılımı ile kutlandı. Konak ve Hilton önü olmak üzere iki koldan gerçekleştirilen yürüyüşlerin yanısıra, Cumhuriyet ve Gündoğdu Meydanı’na da gün içerisinde sürekli giriş yaşandı. Yağmura rağmen 30 bini aşkın kişi yakılan ateşler ve halaylar eşliğinde Newroz’u kutladı. İzmir’in değişik bölgelerinden gelen kitle sarı, kırmızı, yeşil bayraklar ve yöresel kıyafetleriyle Gündoğdu Meydanı’nı doldurdu.

Hilton önünden BDP, EMEP, ESP, DİP, EDP’nin de içerisinde bulunduğu Newroz Tertip Komitesi yürürken, BDSP’nin bulunduğu Sümerbank kolunda aralarında DHF ve Partizan’ın da bulunduğu devrimci kurumlar pankartları ve flamaları ile yürüdü. İki koldan yürüyen kitle Cumhuriyet Meydanı’nda buluşarak Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşü sürdürdü.

Program saygı duruşu ile başlatılarak, 21 Mart 1992 tarihinde Kadifekale’de bedenini ateşe veren Rahşan Demirel’in ses kaydı dinletildi. Newroz ateşinin yakılması ile beraber alanın dört bir yanından Newroz ateşleri yükseldi.

Newroz kutlamalarına katılan direnişçi Konak Belediyesi taşeron temizlik işçileri de formalarıyla yer alarak kürsüde söz aldı.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan Grup Kaçkar Karadeniz türküleriyle kitleyi selamladı.

BDSP alanda “Kürt halkına özgürlük, eşitlik, gönüllü birlik” pankartı ile ve kızıl bayrakları ile yer aldı. Ayrıca alanda Kürt emekçilerine Kızıl Bayrak gazetesi satışı yapıldı, İzmir İşçi Kurultayı’nın çağrı bildirileri kullanıldı.

 

Güzeltepe

21 Mart akşamı İzmir’de Çiğli’nin Güzeltepe Mahallesi’nde Newroz kutlandı. Çiğli BDP tarafından düzenlenen Newroz kutlamasına Çiğli’deki bazı devrimci ve ilerici kurumlar da davet edildi. Güzeltepe Sağlık Ocağı önünde kitlenin toplanmasıyla beraber Newroz ateşi yakılarak kutlama başladı. Açılış konuşmasının ardından saygı duruşuna çağrı yapıldı. Newroz kutlamasında kitle müzik grubunun söylediği Kürtçe ve Türkçe parçalarla halay çekti. Kutlamya yaklaşık 300 kişi katıldı.

 

Bursa

Bursa’da Newroz kutlamaları Gökdere Meydanı’nda binlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Sınıf devrimcileri Kamberler Parkı’ndan gerçekleştirdikleri yürüyüşle Newroz alanına girdiler.

Mitingde yapılan konuşmalarda Kürt halkına dönük asimilasyon çabalarına karşı çıkma çağrısı yapıldı. Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı ve miting programı yerel sanatçıların verdiği konserle sona erdi. BDP kitlesi olmak üzere yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

 

Manisa

Manisa’da binlerce kişi Nurlupınar Newroz alanında biraraya geldi. BDP, ÖDP ve EMEP Manisa il yönetimleri tarafından düzenlenen etkinlikte ilk olarak yerel sanatçılar sahne aldı. Yapılan saygı duruşunun ardından ÖDP, EMEP, EDP, BES, Eğitim Sen ve BDP adına konuşmalar yapıldı. Daha sonra katılımcı kurumların temsilcileri birlikte Newroz ateşini yaktılar.

Kutlamalara Kürt kadınları yöresel kıyafetleri ile katılırken, birçok genç de gerilla kıyafetleri ile mitingde yer aldılar. Hafif yağan yağmura rağmen beş bine yakın kişinin katıldığı, coşkunun hakim olduğu kutlamalar Agire Jiyan’in sahne almasıyla halaylarla, zılgıtlarla ve sloganlarla sürdü.

 

 

 

Alanlar sarı, kırmızı ve yeşile boyandı

21 Mart günü Van, Silopi ve Siirt’te gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı.

300 binin üzerinde kişinin katıldığı Van Newrozu, saygı duruşu ve Newroz ateşinin yakılmasıyla başladı. Kutlamalarda BDP Van milletvekilleri Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan da yer aldı. Sarı, kırmızı ve yeşil renklerle donatılan alanda kadınların yöresel kıyafetleriyle bulunması renkli görüntülerin oluşmasını sağladı. Pankartların açılmadığı alanda sadece Öcalan’ın posterleri ile PKK ve demokratik konfedarelizm bayrakları açıldı.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer yaptığı konuşmada Kürtlerin taleplerine değindi. Üçer, Kürt sorununun çözümü için “Anadilde eğitim”, “Tutuklanan seçilmişlerin serbest bırakılması”, “yüzde 10 seçim barajının kaldırılması” gibi talepleri tek tek, alanda bulunan yüzbinlere de onaylattı.

Kutlama nedeniyle esnaflar dükkanlarını açmazken, kutlamanın ardından onbinlerce kişi kent merkezindeki “demokratik çözüm çadırı”na yürüdü.

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 21 Mart günü Newroz alanında düzenlenen miting için sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce kişi Newroz alanına akın etti. Alanda sarı, kırmızı ve yeşil renkler hakimdi. Mitinge yaklaşık 40 bin kişinin katıldı. Kutlamalarda BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de bir konuşma yaptı.

Siirt’teki Newroz kutlamalarında yöresel kıyafetlerle katılım göze çarptı. Alanın dört girişinde Kürtçe, Arapça ve Türkçe yazılı “Newroza we pîroz be” pankartları asıldı. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı kutlama, saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasında Kürtçe, Türkçe ve Arapça olarak Newroz kutlandı.