25 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/12

 Kızıl Bayrak'tan
Kurultaylar ve sınıfın
mücadele gündemleri
Erdoğan: “NATO’nun ne işi var Libya’da?”
Bir yağma savaşı, iki farklı dünya
Yüzbinler Newroz
alanlarında buluştu!...
Newroz ateşi alanlarda harlandı!..
Düzenin ve CHP’nin
sosyal demagoji ihtiyacı! ..
İlk adımı Süsler Doruk işçileri attı...
Yaşasın grev,
yaşasın dayanışma!
Konak’tan Ontex’e direniş köprüsü
ÇEL-MER Çelik’te kirli oyunlar/PTT iccilerinden zincirli eylem
İşçiler kurultaylara yürüyor...
Emperyalist saldırganlığa karşı Ortadoğu halklarıyla enternasyonal dayanışmayı yükseltelim!
Kanlı ve kirli ellerinizi
Libya’dan çekin!
Arap dünyasında isyan
dalgası sürüyor
Bölgesel gericiliğin mızrak başı:
Suudi Arabistan.
Nükleer karşıtı protestolar
ve görevlerimiz
Nükleer protestoları sürüyor
Almanya’da onbinlerin
katıldığı coşkulu Newroz
Newroz ateşi kampüslerde
Haklarımıza göz koyanlara
İstanbul’u dar edelim!..
Şerzan Kurt davasında erteleme
T. Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi ile konuştuk...
3 Nisan eylemi ve sendikal
birlik üzerine..... 
Emek örgütleri: Susmayacağız!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metalde sömürü ve köleliğe karşı GREV var!

İlk adımı Süsler Doruk işçileri attı

Metal işkolunda DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası ile MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) arasında yürütülen 2010-2012 metal işkolu grup toplu iş sözleşmelerinde 21 yıl aradan sonra metal işçileri grev silahını kuşandı. Metal patronlarının sömürü ve kölelik dayatmalarına “yeter” diyen işçiler grev pankartlarını teker teker fabrika kapılarına asacaklar.

Bu büyük mücadelede ilk adımı atma onurunu üstlenen Doruk işçileri 22 Mart sabahı şalterleri indirerek grev meydanına çıktılar. Doruk’un ardından Grup TİS kapsamındaki diğer fabrikalarda da grev uygulaması başlatılacak. Birleşik Metal-İş Sendikası, şimdiye kadar 10 fabrikanın greve çıkış tarihlerini ilan etmiş bulunuyor. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada Kocaeli’de Standard Depo işçileri de grev pankartını fabrikaya asıyorlardı.

Doruk fabrikasına grev pankartı saat 10.00 civarında başlayan eylemin ardından asıldı. İtalyan sermayeli Candy Grubu bünyesindeki Doruk Ev Gereçleri Sanayi ve Tic. LTD. Şti. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunuyor.

500’ü aşkın Birleşik Metal-İş üyesinin çalıştığı fabrikada grev pankartı, kitlesel ve coşkulu bir eylemle asıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkez ve şube yöneticilerinin yanısıra DİSK yöneticilerinin de bulunduğu eyleme Eskişehir’deki ilerici, devrimci güçler, sendikalar ve kitle örgütleri de katılım sağladı.

Metal işçilerine Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün seslendi.

Fabrika kapısına “Bu işyerinde grev var / Birleşik Metal-İş” pankartının asılmasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün fabrika önünde ilk gün nöbet tutacak 2 grev gözcüsüne önlüklerini giydirdi. Ardından da yaklaşık bin kişi sloganlarla aynı sanayi sitesi içerisinde yer alan diğer Doruk fabrikasına yürüdü.

Doruk fabrikasındaki grevi diğer 20 fabrika izleyecek. Toplamda 10 bine yakın işçinin katılacağı grev, MESS’in sefalet ve kölelik dayatmasına karşı gerçekleştiriliyor. Metal işçileri Türk Metal çetesinin imzaladığı satış sözleşmesini kabul etmezken, sefalet ücreti dayatmasını reddediyor.

Süsler Doruk’un ardından greve başlayacak olan diğer işyerlerine ilişkin program da şöyle:

24 Mart 2011- Standart Depo (Kocaeli Şube)

28 Mart 2011- Kroman Çelik (Gebze Şube)

30 Mart 2011- Bekaert (Kocaeli Şube)

1 Nisan 2011- Bosal Mimaysan (Gebze Şube)

4 Nisan 2011- Çimsataş (Anadolu Şube)

6 Nisan 2011- ABB Elektrik (İstanbul 1 Nolu Şube)

29 Mart 2011- Areva (Gebze Şube)

8 Nisan 2011- Arfesan (Gebze Şube)

11 Nisan 2011- RSA (İstanbul 2 Nolu Şube)

 

MESS’le uyuşmazlık aşamasında olan Birleşik Metal-İş Sendikası yönetimi, greve gidiş sebeplerini şöyle açıklıyor:

1- Yüzde 5,35 zam oranı düşüktür. Düşüktür, çünkü 2008 krizi şirketlerin büyük kısmının hükümetten aldıkları teşviklerle sıkıntı yaşamadıkları ama işçilerin gerek çalışma gerek yaşam koşullarının geriletildiği bir kriz olmuştur. Düşüktür, çünkü 2009′un ikinci yarısından itibaren ama özellikle 2010 yılında metal işkolunda gerçekleştirilen büyümenin hiçbir şekilde karşılığı değildir.

2- Ücret zam yöntemi grup sözleşmesinin prensiplerini ortadan kaldırmış, her işyerine farklı zam uygulaması, aynı saat ücretini alan ancak farklı işyerlerinde çalışan işçilerin farklı zamlar almalarına neden olmaktadır.

3- 4857 No’lu İş Kanunu’ndaki değişiklikler ve hükümetin taslakları toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından sonra tarafların iradelerinin dışında değişmesine yol açma tehlikesi taşımaktadır. Bu toplu sözleşme düzeni açısından uygun bir durum değildir, çünkü toplu iş sözleşmeleri tarafların kendi iradeleriyle imzaladıkları metinlerdir ve taraflar kendi iradelerinin dışında değişmesi ihtimal dahilinde olan metinleri imzalamamalıdırlar.

Süsler Doruk’ta grev sürüyor

Beyaz Eşya üretiminin yapıldığı işletme ile soba fabrikası olmak üzere iki bölümden oluşan İtalyan sermayeli Candy Grubu’na bağlı Doruk Ev Gereçleri San Tic Ltd Şti.’deki grev, birbirine yakın iki işletmede sürüyor.

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler “Bu işyerinde grev vardır” pankartlarının asılı olduğu iki fabrikanın giriş kapılarında bulunan grev çadırlarında bekliyorlar.

Her iki işletme önünde kurulan grev çadırlarında 12 saatte bir nöbet değiştiren işçiler giydikleri grev gözcüsü önlükleriyle bekleyişlerini sürdürüyorlar. Geceli-gündüzlü süren grev nöbeti Doruk’un Beyaz Eşya fabrikasında toplam 6 kişiyle, diğer işletmede ise 2’şer işçiyle tutuluyor.

 

 

“Bu devranın değişmesi gerekiyor”

Grevci Süsler Doruk işçisi Hakan Yılmaz greve ilişkin düşüncelerini şöyle anlatıyor:

- Grev ilk olarak çıkma onurunu yaşıyoruz. Öncülüğü biz yaptığımız için diğerleri de bizleri görerek kendi haklarını savunacaklar. İşverene hiçbir zaman haklarımızı yedirmeyiz. MESS’in arkasına sığınıp, onun dediğini yapmaya devam ediyorlar. Bunu yaptıkları sürece anlaşma olmaz. Gemileri yaktık. Sonuna kadar gideceğiz. Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz. Aç kalsak da, açıkta kalsak da ölmeyiz ve bu yoldan dönmeyiz.

Türk Metal bayram öncesinde gidip sözleşmeyi imzaladı. Biz, Türk Metal’i işveren sendikası olarak görüyoruz. İşveren ne derse onu yapıyorlar. Bize küçük sendika diyorlar. Bunlar nasıl olsa imza atıyorlar diyorlar. Önceki sözleşmede atmak zorunda kaldık ve birşey yapamadık. Ama şimdi grevdeyiz. Bu sefer görecekler. Hakkımızı alacağız. Bu işlerin her zaman böyle gitmediğini onlara göstereceğiz. Bu devran böyle gitmez. Bir yerden sonra bu devranın değişmesi gerekiyor.

Dün greve çıkarken arkadaşlarımızla halaylar çektik, oynadık. Greve çıkış çok güzeldi. İnşallah sonu da güzel olur. Sonunun iyi olmasını bekliyoruz. Bu sabah (23 Mart) öğretmen arkadaşlar ve işçi arkadaşlar destek için geldiler. Ziyaretler sürüyor. Dışarıdan destekleyen çok kişi var. Ailem, komşularım vs. hepsi destekliyor.

Kızıl Bayrak / Eskişehir

 

 

Metal greviyle dayanışma büyüyor

Metal greviyle dayanışmayı büyütmek için İstanbul Anadolu Yakası’nda biraraya gelen çeşitli sendika, meslek odası ve siyasal güçler “Metal İşçileriyle Dayanışma Platformu”nu kurdular.

Grev ve dayanışma görevini ele almak üzere KESK Anadolu Yakası Şubeleri binasında düzenlenen forumda, Birleşik Metal Sendikası TİS Uzmanı İrfan Kaygısız süreçle ilgili bilgilendirmede bulundu. Kaygısız konuşmasında, “Biz bu TİS görüşmeleri sırasında elimizden gelen her türlü çalışmayı yaptık ama yapılan bu görüşmelerden bir sonuç alamadık. Bunun üzerine birçok fabrikada yapılan oylamalarla grev kararları alındı. Bu kararlar son derece hayatidir. Eğer bu grevlerde istediğimiz sonuçları alamazsak maalesef özel sektörde greve ve sendikalara olan güven sarsılacak ve bundan sonra grev uygulamasına geçmek son derece zorlaşacak” dedi.

Kaygısız’ın konuşmasının ardından söz katılımcılara bırakıldı. Konuşmalarda genel olarak grevle dayanışmanın önemine vurgu yapılırken bu çerçevede yapılan öneriler üzerinde tartışmalar yürütüldü. Toplantı sonucunda, grevle dayanışmak amacıyla kitlesel ziyaretler gerçekleştirmek, geniş kesimlere grevin sesini duyurmak, dayanışma geceleri örgütlemek, düzenli haftalık toplantılar yapmak gibi çalışmalar konusunda hemfikir olundu.

Platform toplantısına katıllan kurumlar şunlar: DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şubesi, DİSK/Emekli Sen Kadıköy Şubesi, KESK/BTS İstanbul 1 No’lu Şube, KESK/ Büro Emekçileri Sendikası İstanbul 3 Nolu Şube, KESK/Yapı-Yol-Sen İstanbul Şubesi, Emekliler ve Yaşlılar Hareketi, Darıca Kültür Derneği, Spor Emekçileri Sendikası, TMMOB/Metalurji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB/Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB/Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Eğitim Emekçileri Derneği, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, ESP Kadıköy İlçe Örgütü, Sendika.org, CHP Kadıköy İlçe Örgütü İşçi Komisyonu