25 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/12

 Kızıl Bayrak'tan
Kurultaylar ve sınıfın
mücadele gündemleri
Erdoğan: “NATO’nun ne işi var Libya’da?”
Bir yağma savaşı, iki farklı dünya
Yüzbinler Newroz
alanlarında buluştu!...
Newroz ateşi alanlarda harlandı!..
Düzenin ve CHP’nin
sosyal demagoji ihtiyacı! ..
İlk adımı Süsler Doruk işçileri attı...
Yaşasın grev,
yaşasın dayanışma!
Konak’tan Ontex’e direniş köprüsü
ÇEL-MER Çelik’te kirli oyunlar/PTT iccilerinden zincirli eylem
İşçiler kurultaylara yürüyor...
Emperyalist saldırganlığa karşı Ortadoğu halklarıyla enternasyonal dayanışmayı yükseltelim!
Kanlı ve kirli ellerinizi
Libya’dan çekin!
Arap dünyasında isyan
dalgası sürüyor
Bölgesel gericiliğin mızrak başı:
Suudi Arabistan.
Nükleer karşıtı protestolar
ve görevlerimiz
Nükleer protestoları sürüyor
Almanya’da onbinlerin
katıldığı coşkulu Newroz
Newroz ateşi kampüslerde
Haklarımıza göz koyanlara
İstanbul’u dar edelim!..
Şerzan Kurt davasında erteleme
T. Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi ile konuştuk...
3 Nisan eylemi ve sendikal
birlik üzerine..... 
Emek örgütleri: Susmayacağız!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçiler kurultaylara yürüyor...

Tersanelerde imza kampanyası

Tuzla tersaneler cehennemindeki kölece çalışma koşullarına ve patronların keyfi uygulamalarına karşı tersane işçileri örgütlenmeye çağrılıyor. “Ücretlerimizin düşürülmesine ve gasbına karşı, haklarımız ve geleceğimiz için derneğimizde örgütlenelim, mücadeleyi yükseltelim!” şiarıyla yürütülen imza kampanyasının ikinci gününde de “Tuzla Gemi Tersanesi” önünde stand açıldı.

Aydıntepe tren istasyonunda açılan imza standında Kartal’da gerçekleştirilecek işçi kurultayına da katılım çağrısı yapılıyor. Faaliyetler sırasında ayrıca, tersane işçilerinin sesi Rota da işçilere ulaştırılıyor.

Tersane işçilerine ajitasyon konuşmaları eşliğinde mücadeleyi büyütme ve haklarımıza sahip çıkma çağrısı yapıldı. Tersane işçilerine mücadele çağrıları diğer noktalarda da devam edecek.

 

Esenyurt’ta işçi toplantısı

İstanbul’un Esenyurt bölgesinde işçi kurultayı hazırlıkları sürüyor. Esenyurt İşçi Kurultay Hazırlık Komitesi, “Örgütlenme Sorunu” gündemli bir işçi toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda Kurultay Hazırlık Komitesi adına yapılan açılış konuşmasında işçilerin, emekçilerin yaşadığı ağır sömürü koşullarına değinildi. Yeni saldırı yasalarıyla emekçilerin daha da köleleştirildiği söylenerek Esenyurt’taki işçilerin yaşadığı sorunlara vurgu yapıldı. Esenyurt’ta öne çıkan sorunlar olan uzun çalışma saatleri, güvencesizlik ve düşük ücretler ele alındı. Bölgedeki ağır saldırı koşullarının gerisinde yoğun bir örgütsüzlüğün olduğu belirtildi. Bu örgütsüzlüğü dağıtmak, işçilerin birliğini oluşturmak için örgütlenme çağrısının yapıldığı konuşmada işyeri komitelerinin, taban örgütlülüklerinin önemine dikkat çekildi. Direnişlerden örnekler verilerek örgütlenme seferberliği çağrısıyla son buldu.

Bu konuşmanın ardından toplantıda örgütlenme deneyimlerini aktarmak üzere yer alan Ontex ve PTT işçileri söz aldı. İlk olarak konuşan Ontex direnişçisi örgütlenme deneyimlerini aktardı. Sınıfın bağımsız devrimci tutumunun ifadesi olan komitelerin sadece patronlara değil sendikal bürokrasiye karşı da mücadelenin aracı olduğuna değindi.

PTT direnişçisi konuşmasında direnişlerinin hedeflerine değindi. PTT direnişinin güvencesiz çalışmanın ifadesi olan taşeronluk sistemine karşı yürütüldüğünü vurguladı. PTT işçisi konuşmasını, taban örgütlülüklerinin misyonuna yaptığı vurgu ve direnişe destek çağrısıyla sonlandırdı.

Toplantıya katılan işçilerin yaptıkları konuşmalarda sendikal bürokrasiyle mücadele, sınıfın siyasal örgütlülükleri, fabrikalardaki örgütlenme deneyimleri temel olarak değinilen konular oldu. Toplantıya katılan işçiler kurultaya katılım sağlayacaklarını ve tüm işçi arkadaşlarını da bu kurultaya katacaklarını ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / Tuzla – Esenyurt

 

 

 

Ankara’da kurultay çalışmaları

Ankara’da OSTİM ve İvedik’te yaşanan patlamalarla beraber artan işçi katliamlarına karşı Ankara İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi imza kampanyası başlattı. İmza kampanyası yaygın bir şekilde işçi ve emekçilere götürülüyor.

İmzalar işçi servis noktalarından toplanıyor. 19 Mart günü ise saat 12.00-14.00 saatleri arasında Yüksel Caddesi’nde stant açılarak işçi katliamlarına dikkat çekildi. Ajitasyon konuşmaları eşliğinde emekçiler imza standına çağrıldı. Emekçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan çalışma oldukça verimli geçti.

 

Sincan’da İşçiden İşçiye dağıtımı

İşçiden İşçiye Ankara İşçi Bülteni Sincan OSB işçilerine ulaştırılmaya devam ediyor. Ankara İşçi Kurultayı’na kapaktan çağrı yapan bülten Sincan 12. Cadde üzerindeki servis güzergahlarında işçilere ulaştırıldı. Erkunt, Türk Traktör, Arçelik işçilerinin yanısıra farklı döküm fabrikalarından metal işçilerine bülten verildi.

Ayrıca Arçelik işçileri ile metal işkolundaki Toplu İş Sözleşmesi ve grev üzerine sohbetler edildi. İşçiler Türk Metal’in sözleşmeyi imzaladığını belirttiler. Birleşik Metal üyesi işçilerin grev kararı aldığı ve Türk Metal üyesi işçilerin de bu greve omuz vermesi gerektiği belirtildi. Gerçekleştirilen dağıtımda 200 adet bülten kullanıldı.

Bülten, Balgat’ta çalışan tekstil işçilerine de ulaştırıldı. İşçiler bülten dağıtımını oldukça olumlu karşılarken “bizim çocuklar gelmiş” diyerek kendi aralarında bülteni tartıştılar. İşçilerin yan yana gelmediğinden yakınan işçilere kurultayın yan yana gelmek için bir araç olduğu anlatıldı ve birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı. 150 adet bülten işçilere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

İzmir’de yaygın çalışma

3 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek olan İzmir İşçi Kurultayı hazırlıkları kapsamında afiş, bildiri ve tanıtım çalışmaları sürüyor.

Kurultay Hazırlık Komiteleri bir yandan kurultay faaliyetlerini sürdürürken, diğer yandan da direnen işçilerle dayanışma amacıyla çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Kurultay Hazırlık Komiteleri Konak Belediyesi önünde direnen taşeron temizlik işçileri ile beraber Ontex ürünlerini boykota çağıran bir açıklama gerçekleştirecekti. Ancak Konak Belediyesi önünde gerçekleştirilen saldırı nedeniyle açıklama gerçekleştirilemedi. Bunun ardından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan Tansaş önünde Ontex ürünlerini boykota çağıran bildiriler dağıtıldı.

22 Mart günü “Gücümüz Birliğimizde İzmir İşçi Kurultayı 3 Nisan’da toplanıyor” şiarlı afişler İzmir’in dört bir yanına asılarak kurultay çağrısı yapıldı. Bostanlı, Karşıyaka, Naldöken, Bayraklı, Bornova, Alsancak, Basmane, ve Menemen’de oldukça yaygın olarak kullanılan afişler emekçiler tarafından da ilgiyle karşılandı. Afiş çalışmaları önümüzdeki günlerde organize girişlerinde ve emekçi semtlerinde de yapılmaya devam edecek.

23 Mart sabahı Çiğli merkezde “İzmir İşçi Kurultayı Mücadeleye çağırıyor” şiarlı ve “7 saatlik işgünü, 35 saatlik çalışma haftası! 2 Günlük kesintisiz hafta sonu tatili! İşten çıkarmalar yasaklansın! Taşeronlaştırmaya son verilsin! Herkese insanca yaşamaya yeten ücret! Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın, lokavt yasaklansın! Sınırsız söz, basın, gösteri ve örgütlenme özgürlüğü!” taleplerinin yazılı olduğu kurultay çağrı bildirileri dağıtıldı. Çiğli merkezde ve organize girişindeki dağıtım ajitasyon konuşmaları eşliğinde yapıldı.

İzmir İşçi Kurultayı Hazırlık Komiteleri

 

 

Kayseri’de işçi toplantısı

3. Kayseri İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi 20 Mart günü torba yasası konulu bir panel düzenledi. Kayseri İşçi Kültürevi’nde düzenlenen panelin birinci bölümünde Kurultay Hazırlık Komitesi’nden bir işçi torba yasanın işçi sınıfına yönelik hangi saldırıları içerdiğini dile getirdi.

Torba yasası panelinin ikinci bölümünde sosyalist bir kamu emekçisi düşüncelerini dile getirdi. Torba yasanın sadece işçi sınıfını değil kamu emekçilerini de güvencesiz çalışmaya mahkum ettiğini dile getirdi.

Panelin son bölümünde konuşan Kurultay Hazırlık Komitesi sözcüsü, torba yasanın içeriğine ilişkin ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.

Torba yasa vb. saldırı yasalarını engellemenin biricik yolunun işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesi olduğunu dile getiren kurultay sözcüsü, işçileri 17 Nisan’da yapılacak olan kurultaya omuz vermeye çağırdı.

Kızıl Bayrak / Kayseri