15 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/15

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs için engelleri aşalım!
Seçim oyunu başladı
Washington’daki efendinin emrinde
BAT işçilerine polis saldırısı ve
tutuklama terörü
MAS-DAF’ta iki koldan direniş
Arfesan işçileri grev nöbetinde
Direnişlerin sesi Taksim’de
Baskı ve terör devrimci sınıf çalışmamızı engelleyemeyecek!
İşçiler hakları ve gelecekleri için kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler...
Mısır’da mücadele sürüyor
Suriye’de etnik-dini çatışma tehlikesi
Meksika’da elektrik işçilerinin mücadelesi sürüyor
“Mücadelemiz gelecek
mücadelesidir!”
Kampana’da direniş ve dayanışma
Şifre skandalı liseli gençliğin öfkesini açığa çıkardı
Binlerce öğrenci YGS
skandalını protesto etti... 
İÜ’de uzaklaştırma
cezasına karşı direniş
Hatice Yürekli yoldaşı ölümünün 10. yılında saygıyla anıyoruz
Gençlik içinde kitle
çalışması üzerine
Devrimci Karargah davası duruşması görüldü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Arfesan işçileri grev nöbetinde

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası grup TİS sürecinde greve çıktığı Süsler Doruk ve Standard Depo fabrikalarının ardından Gebze’de kurulu Arfesan fabrikasında da grev uygulamasını başlattı.

Süsler Doruk’ta grevin 11. gününde, Standard Depo’da ise grevin birinci haftasında anlaşma sağlanması üzerine bu fabrikalardaki grev uygulamalarını iptal eden sendika 8 Nisan sabahı Arfesan’a grev pankartını astı.

Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’ne bağlı işyerindeki grev uygulaması Birleşik Metal-İş Genel Merkez ve şube yöneticileri ile Arfesan işçilerinin katılımıyla halaylar eşliğinde başlatıldı. Fabrika önündeki eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, patronla yapılan görüşmede anlaşma sağlayamadıkalarını belirtti. “Grevimiz hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından “Bu işyerinde grev vardır” pankartı fabrikanın girişine asıldı.

Birleşik Metal-İş üyesi 146 işçinin, ek protokol konusunda anlaşma sağlanamaması nedeniyle başlattığı grev, fabrika önündeki geceli gündüzlü grev nöbetiyle devam ediyor.

MESS’in 5.35’lik zam önerisine ek olarak 1 yıllık erzak yardımı önerisi ile sözleşme imzalamak isteyen Arfesan patronuna karşı işçiler grev silahını kullandı.

Arfesan işçilerinin coşkulu bekleyişi Kürtçe, Türkçe türkülerle çekilen grev halaylarıyla devam ediyor. Geç saatlere kadar toplu bir şekilde bekleyişlerini sürdüren işçiler gece de nöbetçi bırakıyorlar. Grevlerini kazanana kadar sürdüreceklerini ifade eden işçiler destek beklediklerini ifade ediyorlar.

Anlaşma sağladığı birçok fabrika gibi Arfesan’da da saat ücretlerine 51 kuruşluk zam isteyen sendika bu talebin karşılanmaması nedeniyle burada grev kararı aldı.

Arfesan fabrikası fren sistemleri üzerine sipariş ile üretim yapan bir fabrika. Birleşik Metal Sendikası’nın MESS dayatmalarına karşı bir süredir devam eden mesaiye kalmama eylemlerinin sonucu olarak fabrikada stok bulunmuyor.

Grev sürecine ilişkin görüşlerini aldığımız grev gözcüsü işçilerden biri şöyle konuştu:

“Diğer 33 fabrika anlaştı biz ise greve çıktık. Diğerleri ortalama verilen rakamlarda anlaştılar. Arfesan patronu ise bunu bile vermedi. Her yere tavuk yumurtası verdi bize de versin”

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

Emekçi kadınlar Bericap
direnişinin yanında

BERICAP patronunun işten atma ve sendikal örgütlenmeye yönelik saldırılarına 24 Aralık 2010 tarihinde üretimi durdurarak cevap veren Petrol-İş üyesi BERICAP işçilerinin fabrika önündeki direnişi 112 günü geride bıraktı. Patron-sendika-valilik arasında devam görüşmelerden şu ana kadar işçilerin lehine bir sonuç çıkmadı. Süreç patronun “atılan işçileri geri almayacağım” diretmesine karşı işçilerin “eksiksiz olarak işe geri dönene kadar direnişimiz devam edecek” talebi ile devam ediyor.

Kocaeli Bölge Çalışma Müdürlüğü müfettişlerinin fabrikada yaptığı incelemelere ilişkin rapor sonuçlarının işçilerin lehine çıkmasının ardından gözler şimdi Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin belirleyeceği strateji ve işçilerin alacağı tutuma çevrildi.

12 Nisan günü DİSK, KESK, TTB ve TMMOB bileşenlerinden oluşan “Emek ve Meslek Örgütünden Kadınlar”, Bericap direnişçisi kadın işçilere dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Emekçi kadınlar “Bericap direnişçisi kadınlar yalnız değildir” pankartı açarak sloganlarla fabrika önüne yürüdüler. Bileşenler adına ortak basın açıklamasında Bericap işçisi kadınların 110 gündür fabrika önünde mücadele verdikleri hatırlatılarak, “Onlar, geçmişte 1900’lü yıllarda İngiltere’deki, New York’taki kız kardeşlerinin izini takip ederek sendikalı oldular. Onlar, Bursa’da fabrikada yanan, Urfa’da Ceylanpınar’da boğulan, İstanbul’da sel yüzünden camsız araç içinde ölüme mahkum edilen kız kardeşleri adına sendikalı oldular” dendi.

“Kadın-erkek ortak mücadele veriyoruz”

Basın açıklamasının ardından söz alan Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz de, sermaye sınıfının kadın-erkek ayırımı yapmaksızın işçilerin emeklerini sömürdüğünü, kadın-erkek işçilerin Bericap’ta olduğu gibi sömürüye karşı ortak hareket ettiğini belirtti.

Deri-İş Sendikası üyesi kadınların da destek verdiği eylemde, Limter-İş ve Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube yöneticilerinin yanısıra Gebze BDSP çalışanları da yer aldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

Grevin kazanımları kutlandı

 Süsler Doruk’ta, ek protokol anlaşmasında sağlanan kazanımlar 6 Nisan akşamı gerçekleştirilen şenlikle kutlandı.

Eskişehir Grev Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen şenlik için Hamamyolu Saat Kulesi’ne iki koldan yürüyüş yapıldı. Şehir merkezinde Adalar Migros önünde toplanan platform bileşenleri Eskişehir halkına metal işçilerinin haklı mücadeleleri ve kazanımı anlattı.

Hamamyolu’na gelindiğinde ise Süsler Doruk işçilerinin alana gelmeleri halaylar ve horonlarla coşkulu bir biçimde beklendi.

Yürüyüşün diğer kolu ise aynı saatte Süsler Doruk işçilerinin oluşturduğu kortejle Odunpazarı otobüs duraklarından başlayacaktı. Ancak emek düşmanı Süsler patronunun işçi servislerini iptal etmesi üzerine yürüyüşün bu kolu bir saat gecikmeyle alana geldi. Birleşik Metal-İş Sendikası durumu öğrendikten sonra organize sanayi bölgesine servisler göndererek metal işçilerini alana taşıdı.

Dayanışma Platformu adına söz alan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı işçi-emekçi sınıf dayanışmasının önemine ve bu birlikteliğin her zaman kazanacağına değindi. Sermayenin yoğun saldırılarına karşı direnişin devam ettiğini söyleyip onurlu metal işçilerini selamlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak ise, “Bu mücadele sadece bu düzenin yıkılmasını değil, yenisinin de filizlenmesinin yolunu açmıştır. Tüm ezberler bozulmuştur. Herkesin bu yeni koşullara göre yeni bilgilerle kendisini donatmasının zamanı gelmiştir. Yıllardır sürdürdükleri işbirlikçiliği, teslimiyetçiliği ve dayatmacılığı “en iyi sözleşme” yalanlarıyla artık gizleyemeyecekler” diyerek Türk Metal’in işçi düşmanı rolünden bahsetti. Doruk işçilerinin maaşlarına yapılan aylık net artışın 180 TL olduğunu açıklayan Kavak bunun teklif edilenin iki misli bir artış olduğunu vurguladı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir

 

 

 

 

Paksan ve RSA’da anlaşma

MESS’le yürüttüğü 2010-2012 Grup TİS görüşmelerinde uyuşmazlık aşamasında olan Birleşik Metal-İş Sendikası 11 Nisan günü greve çıkacağını açıkladığı iki fabrikada anlaşma sağladı.

Birleşik Metal İstanbul 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu RSA Tesisat Malzemeleri San. Tic. AŞ ve Paksan Makina’da varılan anlaşma üzerine grev uygulama kararı iptal edildi.

Gaziosmanpaşa’da kurulu RSA’da, ek protokol çerçevesinde 4. ikramiye ve saat ücretlerine yüzde 7,5’luk zamda anlaşma sağlanırken Paksan’da ise saat ücretlerine 45 kuruşluk artış sağlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul