15 Nisan 2011
Sayı: SİKB 2011/15

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs için engelleri aşalım!
Seçim oyunu başladı
Washington’daki efendinin emrinde
BAT işçilerine polis saldırısı ve
tutuklama terörü
MAS-DAF’ta iki koldan direniş
Arfesan işçileri grev nöbetinde
Direnişlerin sesi Taksim’de
Baskı ve terör devrimci sınıf çalışmamızı engelleyemeyecek!
İşçiler hakları ve gelecekleri için kurultaylarda buluştu
Tunus ve Mısır:
Devrim için dersler...
Mısır’da mücadele sürüyor
Suriye’de etnik-dini çatışma tehlikesi
Meksika’da elektrik işçilerinin mücadelesi sürüyor
“Mücadelemiz gelecek
mücadelesidir!”
Kampana’da direniş ve dayanışma
Şifre skandalı liseli gençliğin öfkesini açığa çıkardı
Binlerce öğrenci YGS
skandalını protesto etti... 
İÜ’de uzaklaştırma
cezasına karşı direniş
Hatice Yürekli yoldaşı ölümünün 10. yılında saygıyla anıyoruz
Gençlik içinde kitle
çalışması üzerine
Devrimci Karargah davası duruşması görüldü
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Binlerce öğrenci YGS skandalını protesto etti... 

“Şifre değil, parasız
eğitim istiyoruz”

Taksim

İnternet paylaşım sitesi Facebook üzerinden örgütlenen eylem için 10 Nisan günü Taksim Meydanı’nda toplanan öğrenciler buradan Tünel’e yürüdü. “Şifre değil, parasız eğitim sınavsız üniversite istiyoruz” pankartı arkasında binlerce öğrenci taleplerini dile getirdi.

Yürüyüşe dışarıdan katılımların da olmasıyla kitlenin sayısı daha da artarken yol boyunca sık sık oturma eylemi yapıldı.

Basın açıklamasında ÖSYM Başkanı Ali Demir’in, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun gençliğin geleceğini elinden çaldığı ifade edildi.

Başta ÖSYM Başkanı Ali Demir olmak üzere, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan istifa etmesi gerektiği dile getirilerek şifre skandalının aydınlatılması istendi. Soruları dağıtanların ve yararlananların cezalandırılması talep edildi.

 

Kocaeli

Facebook üzerinden örgütlenen eylemde lise öğrencileri 10 Nisan günü yürüyüş ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Sayıları 2 bini bulan öğrenci Merkez Bankası önünde toplanarak Sabri Yalım Parkı’na yürüdü. Yolda oturma eylemi yapan öğrenciler Sabri Yalım Parkı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasında şifre skandalıyla binlerce öğrencinin umutlarıyla oynandığını dile getirdiler.

 

Bursa

Bursa’da yapılan eylemde öğrenciler tepkilerini düdük çalarak gösterdi. Şehreküstü Meydanı’nda toplanan binlerce öğrenci ellerindeki pankartlarla YGS’deki şifre iddialarına göndermede bulunarak düdük çaldı. Yoldan geçenlerin de destek verdiği eylemde öğrenciler Kent Meydanı’na yürüdü.

 

Ankara

Facebook üzerinden örgütlenen eylemde öğrenciler 10 Nisan günü Abdi İpekçi Parkı’nda buluştu. Liseliler buradan Sakarya Caddesi’ne doğru yolu trafiğe kapatarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Sakarya Caddesi’ne gelindiğinde bir dersanenin önünde toplanan ve dağılmayan öğrenciler alkışlarla ve sloganlarla bekleyişlerine devam ettiler. Kitleye müdahale etmek isteyen birtakım reformist çevrelerin “Eylem bitti, dağılın” çağrılarına kulak asmayan öğrenciler buradan da Yüksel Caddesi’ne bir yürüyüş yaptılar. Yüksel Caddesi’nde bekleyen ilerici ve devrimci öğrencilerle buluşulduktan sonra YKM önüne yürüyüşe geçildi. Fakat yürüyüşe polis izin vermedi. Bu sırada polis şefi “Sabahtan beri oradan oraya gidiyorsunuz, yeter artık bitirin, hayat normale dönsün” sözleriyle acizliğini gösterdi.

Ancak yürümekte ısrar eden kitle pazarlıklar sonuç vermeyince barikata yüklenerek polisle çatışmaya girdi. Polisin de biber gazıyla saldırısının ardından Konur Caddesi’nden geri çekilinerek Meşrutiyet Caddesi trafiğe kapatıldı. Burada bekleyiş bir süre devam etti. Ancak polis saldırısıyla bölünen ve dağılan öğrenciler birleşemeyince eylem bitirildi. 

 

Kuşadası

Kuşadası’nda Demokrasi Meydanı’nda toplanan öğrenciler ve Eğitim Sen üyeleri 10 Nisan İnönü Bulvarı’nda yürüyerek Uğur Mumcu ve Basın Şehitleri Parkı’na geldi.

 

Karabük

10 Nisan günü Karabük’te Albay Karaoğlan Caddesi’nde toplanan öğrenciler gerçekleştirdikleri basın açıklamasında sınava girişte alınan abartılı güvenlik önlemlerine dikkat çekerek şifre skandalına vurgu yaptılar. Yağan yağmura aldırmadan alkış ve ıslıklarla ÖSYM’yi protesto eden öğrenciler daha sonra yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine öğrenciler sınav giriş belgelerini yakarak dağıldılar.

 

Kayseri

Kayseri’de son yılların en kitlesel öğrenci eylemi 10 Nisan günü gerçekleştirildi. Eğitim Sen Kayseri Şubesi önünden yürüyüşe geçen yaklaşık 200 YGS mağduru öğrenci Hunat Meydanı’na yürüdü. KESK, BDSP, DHF, ESP  ve EMEP’in destek verdiği eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

 

Eskişehir

Genç-Sen Adalar’da bir yürüyüş gerçekleştirdi. İl Sağlık Müdürlüğü önünde biraraya gelen Genç-Sen’liler alkış ve sloganlarla Adalar Migros önüne kadar yürüyerek burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmalarıyla çevredeki insanlar yaşanan bu haksızlığa karşı eyleme çağrıldı.

 

 

 

Sokaklar ısınıyor!..

Dersim

Dersim’in en büyük liselerinden Atatürk Lisesi önünde biraraya gelen yüzlerce öğrenci 9 Nisan günü şehir merkezine yürüdü. Eğitim Sen üyesi emekçiler ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de eyleme destek verdi.

 

Mersin

Dev-Lis üyeleri 9 Nisan günü KESK binası önünden Taşbina’ya kadar yürüyüş düzenledi. “YGS’nin şifresi eğitim sisteminin adaletsizliği” pankartını açan öğrenciler adına açıklama yapan Kezban Küçük, ortaya atılan iddiaların vahim olduğunu belirterek, ÖSYM’nin hiç kimseye güven vermediğini söyledi.

 

İskenderun

9 Nisan günü İskenderun’da farklı lise ve dersanelerden yüzlerce genç yürüyüş yaptı. Dershanelerde, liselerde ve sosyal paylaşım sitelerinde biraraya gelen öğrenciler İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüdü. Eylemde, ÖSYM Başkanı’na istifa çağrısı yapıldı.

 

Bursa

9 Nisan günü liseliler valilik tarafından yıllardır eylemlere kapalı tutulan Heykel Meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi. Liseli Genç Umut üyesi 6 lise öğrencisi Heykel Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. 8 Nisan günü ise valiliğin gösterilere yasakladığı meydanda oturmaya başlayan liselilere  emekçiler ve Eğitim Sen üyeleri de destek verdi.

 

Balıkesir

Yüzlerce liseli tepkilerini 9 Nisan günü sokağa dökülerek gösterdi. Polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen öğrenciler Balıkesir’in en işlek caddesinde basın açıklaması yaptılar.

 

 

 

Eğitim Sen’nden YGS protestoları

Gebze

Eğitim Sen Gebze Şubesi 6 Nisan Çarşamba günü eylem gerçekleştirdi. Şube önünde toplanan kitle Gebze Çeşme’sine yürüdü ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Üyesi Güngör İldem tarafından okunan açıklamada “Geçtiğimiz yıl KPSS’de yaşanan kopya skandalının YÖK ve ÖSYM’nin kopya skandalı üzerine yoğunlaşmak yerine, pek çok yönüyle aşırıya kaçan güvenlik önlemleri ile sınava giren bütün öğrencileri ve sınavda görev yapan öğretmenleri ‘potansiyel suçlu’ ilan eden uygulamalar kabul edilemez” ifadelerine yer verildi. Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

 

Marmaris

Eğitim Sen Marmaris Şubesi’nin çağrısıyla 9 Nisan günü Atatürk Anıtı önünde KPSS ve YGS’de yaşanan skandallar protesto edildi. Açıklamayı Marmaris Eğitim Sen Başkanı Hasan Akbaş gerçekleştirdi.

 

Mersin

Eğitim Sen Mersin Şubesi 9 Nisan günü kopya skandalını protesto etti. KESK binası önünden yürüyüşe geçen Eğitim-Sen üyeleri ve öğrencilerden oluşan kitle Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdü. Basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Sekreteri Nermin Karasu gerçekleştirdi.