27 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/20

 Kızıl Bayrak'tan
Karşı koymak için safları sıklaştıralım!
Kürt halkının mücadele kararlılığı ve düzenin açmazları
Kılıçdaroğlu Dersim’de
Kürt sorununu hatırladı
Ankara’da seçimler ve devrimci tutum paneli
İstanbul’da seçim çalışmaları
İzmir’de seçim çalışması
İllerde seçim çalışması
Telat Çelik ile Düzce’deki
sınıf hareketi üzerine
Balcalı ve Akdeniz’de
grev kazanımları
Direnişçi işçilerin boykot çağrısına
polis saldırısı..
Fabrika çalışmalarımızın mevcut durumu üzerine
Tahrir’den Puerto de Sol’a isyan büyüyor!
Arap halklarının direnişi karşı-devrim planlarını bozacaktır!
Avrupa işçi sınıfı ve Yunanistan’da
kitle grevleri - Volkan Yaraşır
Suriye’de siyasi gelişmeler ve olasılıklar
Salih ve diktatörlüğü yıkılana kadar direniş!
Schengen tartışmaları ve
emperyalist ikiyüzlülük
25. Geleneksel İTÜ Öğrenci Şenliği üzerine
Devrime koşmak veya onun suretiyle yetinmek - S. Kurtuluş
Simav depremi ve yeniden kanıtlanan gerçekler
ÜMMP ve İşsizlik İstanbul Yerel Kurultayı yapıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Balcalı ve Akdeniz’de
grev kazanımları

Edirne, İzmir gibi kentlerde talepleri için grev yapan sağlık emekçilerinin mücadelesi Antalya ve Adana’da da sonuç verdi.


Grev diz çöktürdü

Adana’da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde hocaların, asistan hekimlerin, memurların ve taşeron sağlık işçilerinin 16 Mayıs’tan itibaren sürdürdüğü süresiz grevde, rektörlük işçi ve emekçilerin kararlı tutumunu görerek 23 Mayıs Pazartesi günü bütün talepleri kabul etti.

İşçiler ve hocalar uzun mesai saatleri, tescil işleminin başlatılması, asistan hekimlerin 36 saatlik nöbetten sonra çalışmaya devam etmesi, rektörlüğün performans ücretlerinden kesinti yapması, kreş gibi en haklı ve meşru talepleri için süresiz genel greve karar vermişlerdi.

23 Mayıs sabahı saat 8.00’da, “eylem merdiveni” diye anılmaya başlanan poliklinikler önünde toplanan emekçiler “Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışanları” ve “Çukurova Üniversitesi Asistan Hekimleri” pankartını açarak, yapılacak olan basın açıklamasına kadar sloganlarla ve konuşmalarla beklediler. Bu sırada TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu konuşma yaparak işçilerin, emekçilerin birlikte verdiği mücadelenin önemine değindi. Bilaloğlu konuşmasının devamında Erdoğan’ın, “çalışmak istemeyen çeker gider” sözlerine atıfta bulunarak bütün sağlık emekçilerinin şimdiye kadarki eylemlerinin insanca çalışmak için yapılan eylemler olduğunu söyledi.

Talepler kabul edildi

Bu sırada rektörün, taşeron işçilerin tescil işlemlerini yapma ve hemşirelerin hepsinin aynı statüde çalışacaklarını kabul ettiği ve diğer talepler için görüşme çağrısı yaptığı haberi geldi. Oluşturulan bir heyet rektörle görüşmeye gitti. Görüşme sırasında basın metni okundu. Taleplerin okunduğu ve neden grevde olunduğunu anlatan basın açıklaması okunurken rektörün bütün talepleri kabul ettiği haberi geldi. Bu haber kitlede büyük bir coşkuya neden oldu. Ardından rektör konuşma yaparak kararların 1 Haziran itibariyle uygulanmaya başlanacağını söyledi. Eylem çekilen halaylarla devam etti.

“Günaşırı nöbet istemiyoruz!”, “Meslek onuruna yakışır muamele istiyoruz!”, “İnsanca yaşamak istiyoruz!”, “Susma haykır performansa başkaldır!” dövizlerinin taşındığı eylemde “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Rektöre kul, taşerona köle olmayacağız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Asistan hekimler köle değildir!” sloganları atıldı.

Grevden notlar:

- Yönetim, eylemi kırmak için liste vakaları acil vaka olarak gösterip, teknisyenlerin eyleme katılımını engellemeye çalıştı.

- 23 Mayıs’taki eylemde hasta yakınları başhekimliği basarak kendilerine açıklama yapılmasını istedi. Önlerine güvenlikler tarafından barikat kuruldu.

23 Mayıs’taki eylemde hasta yakınları “Uykusuz doktor istemiyoruz!”, “Puan olmak istemiyoruz!” dövizleriyle eyleme destek verdi.


Akdeniz’de grev kazanımı

Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan asistan hekimlerin, 24 Mayıs günü başlattıkları grev ilk gününde kazanımla sonuçlandı. Asistanlar önce bütün hastane polikliniklerine girerek çalışan hekimlere iş bırakma çağrısında bulundular.

Talepler kabul edildi

% 85 oranında katılımın sağlandığı grev nedeniyle ameliyatlar tamamen durdu, 3 poliklinik dışında poliklinik hizmeti verilmedi, aciller ve yoğunbakımlar dışında hasta bakılmadı. Aynı gün dekanlıkla yapılan toplantıda, çalışma saatinin maksimum aylık 220 saat olması, nöbet sonrası izin hakkı, mesai saatinin 17.00’da sona ermesi, mesai dışı çalışmanın ve mesai dışı ameliyatların durdurulması, hasta sayısının polikliniklerde hekim başına 15-20 hasta ile sınırlı tutulması, eğitim ve araştırma programının  her anabilim dalı için ayrı standart bir eğitim müfredatına bağlı olarak ve performans baskısından kurtarılarak yeniden düzenlenmesi, eğitimin mesai saatleri içinde yapılması, yardımcı personel ve sekreter sayısının artırılması, her bölüme rapor ve evrak işleri için bir sekreter daha (tıbbi sekreter) alınması, ücretlendirmedeki çarpıklıkların düzeltilmesi, aldıkları ücretleri düşen bölümlerin (patoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, adli tıp ) bu sorunlarının hemen çözülmesi, ücretlerin eşit ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmesi, fazla çalışma saatlerinin hepsinin ücretlendirilmesi, asistanların net görev tanımlamalarının yapılması, alınan kararlarda söz sahibi olması, akademik kurullarda ve hastane yönetiminde temsil edilmesi, kararlarda oy hakkına sahip olması, yapılan baskıların durdurulması, açılan soruşturmaların geri çekilmesi, grev nedeniyle kimseye soruşturma açılmaması maddelerinde uyuşma sağlandı. Dekan tarafından bütün asistanlara imzalı yazı gönderildi. Bir komisyonun kurulmasına, komisyonda greve destek veren öğretim üyelerinden 4 kişinin, 5 asistanın ve fakülte yönetim kurulundan 2 kişi ve dekanın yer alması kararlaştırıldı. Dekan imzalı bir metin bütün asistanlara ulaştırıldı ve taleplerin yerine getirilmesi için 1 aylık bir süre belirlendi.

Verilen sözlerin takipçisi olacaklar

Asistanlar bu taleplerin kabul edilmesiyle birlikte, 1 aylık sürenin sonunda bu taleplerin hayata geçirilmemesi durumunda tekrar grevde olacaklarını açıkladılar. Kalan maddelerin ülke bazında yapılacak eylem ve grevlerle çözülebileceği noktasında karar kılındı ve ülke bazında bir çalışmanın başlatılması gerektiği yönünde açıklama yapıldı.



Mutlu Akü’de anlaşma sağlandı

İstanbul Tuzla’da kurulu Mutlu Akü ve Malzemeleri San. A.Ş.’de 24 Mayıs’ta başlayan grevin ardından anlaşma sağlandı. Sabah saat 08.00’de üretimi durdurarak fabrika önünde toplanan Petrol-İş üyesi 490 işçi, Mutlu Akü patronuyla son kez biraraya gelen sendika yöneticilerinin yaptığı görüşmenin sonucunu bekledi. Toplu sözleşme görüşmelerinde ücret zammı konusunda yaşanan tıkanma nedeniyle grev kararının alındığı fabrikada, görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanması üzerine grev uygulaması sona erdirildi.

Kampana işçileri de Mutlu Akü işçilerine destek amacıyla fabrika önüne gelirken anlaşma sağlandığı haberinin alınmasının ardından işçiler işbaşı yaptı. Böylelikle Mutlu Akü işçilerinin grevi yarım gün sürmüş oldu.

Kızıl Bayrak / Tuzla