27 Mayıs 2011
Sayı: SİKB 2011/20

 Kızıl Bayrak'tan
Karşı koymak için safları sıklaştıralım!
Kürt halkının mücadele kararlılığı ve düzenin açmazları
Kılıçdaroğlu Dersim’de
Kürt sorununu hatırladı
Ankara’da seçimler ve devrimci tutum paneli
İstanbul’da seçim çalışmaları
İzmir’de seçim çalışması
İllerde seçim çalışması
Telat Çelik ile Düzce’deki
sınıf hareketi üzerine
Balcalı ve Akdeniz’de
grev kazanımları
Direnişçi işçilerin boykot çağrısına
polis saldırısı..
Fabrika çalışmalarımızın mevcut durumu üzerine
Tahrir’den Puerto de Sol’a isyan büyüyor!
Arap halklarının direnişi karşı-devrim planlarını bozacaktır!
Avrupa işçi sınıfı ve Yunanistan’da
kitle grevleri - Volkan Yaraşır
Suriye’de siyasi gelişmeler ve olasılıklar
Salih ve diktatörlüğü yıkılana kadar direniş!
Schengen tartışmaları ve
emperyalist ikiyüzlülük
25. Geleneksel İTÜ Öğrenci Şenliği üzerine
Devrime koşmak veya onun suretiyle yetinmek - S. Kurtuluş
Simav depremi ve yeniden kanıtlanan gerçekler
ÜMMP ve İşsizlik İstanbul Yerel Kurultayı yapıldı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnişçi işçilerin boykot çağrısına polis saldırısı...

“Baskılar bizi yıldıramaz!”

Hakları ve gelecekleri için direnen Ontex/Canbebe ve PTT taşeron işçilerinin eylemleri patronları ve uşaklarını rahatsız ediyor. Her cumartesi Taksim’de gerçekleştirilen eylemlerin 11. haftasında (21 Mayıs) Galatasaray Lisesi’nden Burger King önüne yürüyen direnişçi işçiler ve destekçi güçler, polislerin ve Burger King güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradı.

Saat 18.00’de Galatasaray Lisesi önünde toplanan direnişçi işçiler, Ontex’in de sahibi olan Goldman Sachs Capital Partners ve Texas Pacific Group bünyesindeki Burger King önüne yürüdüler. Yürüyüş sırasında birçok emekçi eyleme alkışlarla destek verirken, korteje katılarak direnişçi işçilerin dövizlerini taşıyanlar da oldu. Yürüyüş boyunca çevredeki emekçilere dönük ajitasyon konuşmaları gerçekleştirildi. Konuşmalarda, Ontex ve PTT’de yaşanan işten atma saldırıları teşhir edilerek direnişlere destek çağrısı yapıldı.

Konuşmalarda, “direnişi sahiplenme sözü” veren Türk-İş’e de seslenildi. 29 Nisan günü Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nde gerçekleştirdikleri işgal eylemine değinen işçiler, direnişlerinin sahiplenilmemesi ve verilen sözlerin tutulmaması durumunda Ankara’daki Türk-İş Genel Merkezi’ne de gideceklerini duyurdular. Türk-İş ve Selüloz-İş yöneticilerini bir kez daha uyarmış oldular.

BDSP, Ekim Gençliği, Devrimci Anarşist Faaliyet, Gökkuşağı Hareketi ve Mücadele Birliği’nin de destek verdiği yürüyüşün ardından “Burger King işçi düşmanıdır!” sloganları eşliğinde Burger King önüne gelen işçiler, direniş süreçlerini ve mücadele taleplerini etrafta toplanan ve İstiklal Caddesi’ne giriş yapan emekçilere anlatmaya başladılar.

Hazımsızlık saldırıya dönüştü

Ontex’in ürettiği Canbebe, Helen Harper ve Canped ürünlerinin yanısıra Burger King için de boykot çağrısı yapan işçiler, Burger King’te yemek yiyenlere “Sesimizi duyuyorsanız dışarıya çıkın destek verin!” sözleriyle seslenerek mücadelelerine destek çağrısında bulundular.

Direnişçi işçilerin boykot çağrısı, Burger King görevlilerini ve onlarla işbirliği içerisindeki polisleri rahatsız etti. Oturma eylemi sırasında kitleyi taciz etmeye başlayan güvenlik görevlileri ve polisler, kısa süre sonra işi küfürler savurmaya kadar vardırdılar. Bu sırada yaşanan gerilim sivil polis ve özel güvenlik işbirliğinde saldırıya dönüştü. Direnişçi işçiler ve destekçi güçler polis saldırısını net ve kararlı bir tutumla karşılayıp püskürttüler. Sivil polislerin bir BDSP’liyi gözaltına alma girişimi de yine kitlenin müdahalesiyle boşa düşürüldü. Polis saldırısı sonucu eylemcilerden yaralananlar da oldu.

Direnişçi işçiler, polis provokasyonunu ve ardından gelişen saldırıyı da ajitasyon konuşmalarıyla teşhir etmeyi sürdürdüler. İçeriye girip çıkanlara ve çevredekilere seslenmeyi sürdüren işçiler ve destekçi güçlere kısa süre sonra çevik kuvvet polisleri de coplarla saldırdı.

Polislerin saldırısını ellerinde bulunan flamalarla karşılık vererek püskürten kitle, geri adım atmayarak Burger King önündeki eylemine devam etti. Bu sırada Burger King’in giriş kapısının kepenklerinin kapatıldığı görüldü. Polis saldırısına çevreden geçenlerden de tepki gösterenler oldu.

Her hafta Burger King önünde yapılan konuşmalarla sona eren cumartesi eylemi, bu kez yürüyüşün başladığı Galatasaray Lisesi önüne yürünerek sonlandırıldı.

Yürüyüş boyunca mücadele kararlılıklarını haykırmayı sürdüren direnişçi işçiler, polis saldırısını ajitasyon konuşmalarıyla ve sloganlarla teşhir ettiler. Galatasaray Lisesi önündeki Burger King önünde de oturma eylemi gerçekleştiren direnişçi işçiler, hiçbir baskının ve saldırının kendilerini yıldıramayacağını vurgulayarak eylemlerini burada noktaladılar.

Eylemin sonladırılmasının ardından kitle, kalabalık bir sivil polis grubu tarafından takip edildi. Direnişçi işçiler ve destekçi güçler otobüs duraklarına kadar toplu gidiş yaparak alandan ayrıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

Ontex’e uyarı

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) Ontex direnişiyle dayanışmayı yükseltiyor. Örgüt Ontex yönetimine mesaj göndererek, işçilerin işe geri alınmasını, aksi durumda ise Ontex ürünlerini boykot çağrısını yaygınlaştıracaklarını bildirdi.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

Türkiye’de kurulu bulunan fabrikanızda çalışan işçileri, sendikal haklarını kullandıkları için işten attığınızı öğrenmiş bulunuyoruz. Haklarını arayan işçileri sokağa atarak onları ve çocuklarını cezalandırmaya kalkmış olmanızdan dolayı sizi protesto ediyoruz.”


Polis saldırısına kınama

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), direnişçi işçilerin maruz kaldıkları polis saldırısını protesto etti. Stuttgart BİR-KAR’ın mesajında, “BİR-KAR olarak 21 Mayıs Cumartesi günü uğradığınız polis saldırısını nefretle kınıyoruz. Ne polis saldırısı ne de patron ve sendika ağalarının ihaneti sizleri haklı direnişinizden alıkoyamayacaktır. Bizler yurt dışındaki sınıf kardeşleriniz olarak haklı direnişinizin yanında olduk ve buradaki yerli ve değişik uluslardan işçi ve emekçilere sesinizi ulaştırmaya çalışıyoruz. Eyleminizin başarısı için sonuna kadar yanınızda olacağız. Çünkü vermiş olduğunuz direniş tüm ezilen işçi ve emekçilerin direnişidir. Direnişinizin sesini 21 Mayıs Cumartesi günü bölgemiz Stuttgart’ta yapılan pikniğe taşıdık. Piknikte toplanan 210 euro maddi yardımı da direnişle dayanışma amacıyla iletiyoruz” ifadelerine yer verildi.


Sendika düşmanı Burger King!

Burger King Çağrı Merkezi’nde çalışırken sendikal faaliyet yürüttükleri için Tez-Koop-İş üyesi 4 işçinin işten atılması protesto edildi. 24 Mayıs günü Mecidiyeköy Burger King’in önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Ontex/Canbebe direnişçileri de destek verdi.

Mecidiyeköy Kavşağı yönünden yürüyüşle Burger King Çağrı Merkezi’nin önüne gelindi. Tez-Koop-İş Sendikası adına yapılan konuşmada örgütlenme çalışmalarının 4 ay önce başladığı belirtilerek örgütlenmenin farkedilmesiyle birlikte baskıların, tacizlerin de başladığı ifade edildi. İlk olarak bir işçinin çıkartıldığı, daha sonrasında ise atılan işçiye sahip çıkan 3 işçinin daha işten çıkartıldığı söylendi.

İşten atılan işçilerden Gülbahar Bad tarafından okunan açıklamada patronun tehditlerle, baskıyla işçileri vazgeçirmeye çalıştığı dile getirildi. Ağır çalışma koşullarından bahsederek 11 saat çalıştıklarını, hamburger yemeye zorlandıklarını, sağlıklı beslenememeden kaynaklı sağlık sorunları yaşayanların işten çıkmak zorunda kaldığını, hasta olmanın suç teşkil ettiğini, ihtiyaçları için telefonları bırakmalarına izin verilmediğini, hiçbir insani ihtiyaçlarının karşılanmadığını ifade eden Bad, mücadelelerinin içeride ve dışarıda devam edeceğini belirtti.

Eylemde Tez-Koop-İş pankartı açılırken, işçilerin saat 11.00’de işbaşı yapmaları nedeniyle, eyleme destek veren Ontex/Canbebe işçilerine söz verilemedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul