7 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/38

 Kızıl Bayrak'tan
Düzeni yere sermek için fiili-meşru mücadele!…
Tasfiye planını çöpe atmak için müzakere değil militan mücadele!
ABD yörüngesinde
saldırganlıkta tam yol ileri
Kirli savaşın ve düzenin aynası medya
Bataklığın ortasında çürüyecek “muhbir vatandaş” aranıyor - H. Eylül
Füze kalkanı ve mücadele üzerine görüşler
Binler füze kalkanına karşı yürüdü
Liman işçilerinden
dayanışma etkinliği
Hayatlarını ve direnişlerini
Tuzla’ya taşıdılar
Birleşik Metal’de protestolu kongre
Kartal’da kitlesel ve militan
işçi eylemi
“Tek yol genel grev!”
Dünden bugüne kıdem
tazminatı hakkı
“Demokrasi” ve diktatörlük üzerine
V.İ.Lenin
Yunanistan'da işçi sınıfı kavgayı büyütüyor
Sosyal mücadele rüzgarı
Amerika’da da esiyor
Köln’de IG Metall Gençliği’nden
kitlesel eylem
6 Kasım’a devrimci hazırlık!.
AÜ’de direniş
Paralı eğitime karşı mücadele eden öğrenci velisi Arzu Yıldız Sancak ile konuştuk
Genç-Sen’e yargı darbesi protesto edildi!
Adaletin temeli nakittir
Yerel işçi bültenlerinde
birlik ve kardeşlik çağrısı!
Che kavgamızda yaşıyor!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liman işçilerinden dayanışma etkinliği

2 ayı aşkın bir süredir Uluslararası Mersin Limanı’nın A kapısı önündeki direniş çadırında mücadele eden Liman-İş üyesi liman işçileri 28 Eylül Çarşamba günü bir dayanışma gecesi düzenledi. Direniş sürecinde haksız yere işten atılmalarına ve sendika düşmanlığına karşı direnen liman işçileri bunun yanında Mersin’de düzenlenen kıdem tazminatının gaspına ve nükleer santral kurulmasına karşı yapılan eylemlere de katılım sağladılar.

Liman işçileri bir süre önce direnişe maddi destek sağlamak ve daha güçlü bir kamuoyu desteği yaratmak için bir dayanışma gecesi planladılar. Etkinlik öncesinde yaklaşık 3 bin adet davetiye basıldı. İşçiler kendi kurdukları komitelerle davetiyelerin satışını yaptılar. İçeride çalışan işçilerle sürekli görüşüp etkinliğe destek çağrısı yaptılar. Etkinlik günü sahnelenecek tiyatro oyunu için direniş çadırında ve sendikada tiyatro çalışmaları yaptılar. Yoğun bir emekle yürütülen etkinlik hazırlığı etkinlikle taçlandırıldı.

Direne direne kazanacağız!

Etkinlik Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Salonu’nda saat 18.00’de başladı. İlk olarak sinevizyon gösterimi yapıldı. Direniş süresince yapılan eylem, etkinlik ve direniş çadırından görüntülerin olduğu gösterimde işçilerin ve eşlerinin konuşmaları da yer aldı. Gösterimin ardından direnişçi işçilerden Murat Kahraman bir konuşma yaptı. Birçok baskıyla karşılaştıklarını ve etkinliğin yapılmasının bile engellenmeye çalışıldığını belirten Kahraman inadına direneceklerini söyledi. “Bizi bir kişi veya 35 kişi olarak görmeyin biz milyonlarca işçiyi temsil ediyoruz” diyen Kahraman’ın konuşması alkışlarla karşılandı. Sonrasında etkinlik hazırlık çalışmalarına katkı sunan KESK adına bir konuşma yapıldı. Yazar Şiar Rişvanoğlu’nun da konuşma yaptığı gecede bir TEKEL işçisi de söz alarak örgütlü mücadelenin olmazsa olmaz olduğunu, ancak bu sayede sendika bürokratlarından hesap sorulabileceğini vurguladı. TEKEL direnişine de değinen işçi, direnişin işçilerin eseri olduğunu ve sendikanın işçilerin peşinden geldiğini söyledi. Buna rağmen ilk fırsatta işçilerin karşısına dikilenin ve mücadeleyi baltalayanın yine sendika olduğunu belirtti. TEKEL işçisi salondaki işçilere “arkadaşlar, örgütsüz kalmayın!” diye haykırdı.

Birleşen işçiler yenilmez

Konuşmaların ardından tiyatro gösterimine geçildi. ‘Birleşen işçiler yenilmez’ başlıklı oyun direnişçi işçiler tarafından sahnelendi. İlk defa böyle bir deneyim yaşıyor olmalarına rağmen oyunu baştan sona büyük bir başarıyla sergileyen işçiler salondakiler tarafından ayakta alkışlandı. Oyunun ardından toplu olarak sahnenin ortasına gelerek salonu selamlayan işçiler sahneden inerek sırayı müzik grubuna bıraktılar.

İki farklı müzik grubunun dinleti sunduğu etkinlik halaylarla son buldu. Dinletinin ardından direnişçi işçiler sahneye çıkarak eşleri ve çocuklarıyla birlikte direniş için yazılmış bir türküyü seslendirdiler. Büyük ilgiyle dinlenen türkü sonrası tüm katılımcılara teşekkür edildi. Kapanış konuşmasında direnişin liman A kapısında devam ettiği söylenerek dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı dayanışma gecesine TÜMTİS üyesi AKAN-SEL ve MPO işçileri, DİSK Genel-İş üyesi belediye işçileri ve TEKEL işçileri de katılarak destek verdi. Etkinlik boyunca işçiler “Direne direne kazanacağız!”, “Birleşen işçiler asla yenilmez!”, “Yaşasın işçilerin, birliği halkların kardeşliği!” sloganlarını attılar.

Kızıl Bayrak / Mersin


Taşeron köleliğine tepki

CHP’li Kartal Belediyesi bünyesinde çalışan taşeron işçilerinin ücretleri gaspedildi. İşçiler ise ücret hakları için iş bırakma eylemine hazırlanıyor.

Kartal Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kartursaş isimli taşeron firmada çalışan DİSK/Genel-İş Sendikası üyesi işçilerden 120’si, park ve bahçeler hizmetleriyle ilgili yapılan ve 9 aylık dönemi kapsayan ihalenin ardından Marmara Bilişim Temizlik Medikal ve Yemek Üretim Hizmetleri Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi isimli taşeron firmaya geçirildi.

Kartursaş’ta çalışırken Genel-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler sendika üyesi olarak bu yeni şirkette işbaşı yaptılar. Kartal Belediyesi, işçilerin ödeneklerini taşeron firmaya düzenli olarak ödediğini iddia etmesine rağmen işçilerin 2 aylık ücretleri gasbedildi. Haklarını arayan işçiler ise taşeron firma tarafından iş akitlerinin feshedilmesi tehdidiyle karşılaştılar.

2011 yılının Mart ayında yapılan ihaleyle park ve bahçeler hizmetlerini alan taşeron firmanın ihale süresi 2011 Aralık ayında sona erecek. Genel-İş üyesi işçiler ise, taşeron köleliğine karşı iş bırakma eylemine hazırlanıyor. Belediye işçileri, Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube öncülüğünde iş bırakma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirecekler.

Kızıl Bayrak / Kartal


Şiddete karşı iş bıraktılar

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, aynı anda bir Kadın-Doğum, KBB, Göz ve Ortopedi bölümlerinde görev yapan hekimlerin hasta yakınlarının sözlü ve fiziki saldırılarına maruz kalması 4 Ekim günü gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. Hekimler ve hastanede farklı birimlerde çalışan sağlık emekçileri iş bırakarak Başhekimlik’e yürüdüler.

İstanbul Tabip Odası, SES Şişli Şubesi ve Dev Sağlık-İş tarafından örgütlenen eylem için Poliklinikler girişinde toplanan sağlık emekçileri, Başhekimlik önünde basın açıklaması yaptılar.

Sağlık sistemindeki tüm aksaklıkların sorumluluğunun sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklendiği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Direniş sürüyor

Samsun Gazi Devlet Hastanesi bünyesindeki taşeron firmada çalışırken işten atılan Dev Sağlık-İş üyesi sağlık işçilerinin direnişi 9 aydır devam ederken işçilerle sınıf dayanışması da büyüyor. Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, direnen işçilere destek yürüyüşü gerçekleştirdi. Eylem, İl Sağlık Müdürlüğü önüne “Sağlıkta taşeron ölüm demektir” yazılı siyah çelengin bırakılmasıyla sona erdi.

 

Lütfi Kırdar’da direniş

İstanbul Kartal’daki Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde haklarını aradıkları için işten atılan sağlık işçileri Dev Sağlık-İş Sendikası öncülüğünde direnişe geçti.

4 ay önce, hastane yönetimine fazla mesai ücretlerini vermediği için alacak davası açan işçiler işten atılarak cezalandırıldı. Dava süreci devam ederken, hastane bünyesindeki taşeron şirket ismini değiştirdi ve dava açan 34 işçiyi işten çıkardı. 34 işçi, 1 Ekim günü işten çıkarıldıklarını öğrendiler.

Birçoğu 10 yılı aşkın süredir hastanede çalışan işçiler 2 gün süren bekleyişin ardından sonuca ulaştılar. İşten atılan 34 işçi, sendika ile hastane yönetimi arasında yapılan görüşmeler sonucunda işlerine geri döndüler.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

Sağlıkçılar isyanda

İzmir’de Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri döner sermaye adaletsizliğine karşı 29 Eylül günü eylemdeydi.

SES Tepecik İşyeri Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının isyan noktasında olduğu söylendi.

SES üyesi emekçiler, hekim dışı sağlık çalışanlarının döner sermaye katsayısının düşürülmesine tepki gösterdiler.

Sağlık hizmetinin 24 saat kesintisiz olarak sunulan bir ekip hizmeti olduğunun hatırlatıldığı açıklamada performansa dayalı ek ödeme dağıtım sisteminin sağlık emekçileri arasındaki ekip uyumunu bozduğu söylendi.

Kızıl Bayrak / İzmir