7 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/38

 Kızıl Bayrak'tan
Düzeni yere sermek için fiili-meşru mücadele!…
Tasfiye planını çöpe atmak için müzakere değil militan mücadele!
ABD yörüngesinde
saldırganlıkta tam yol ileri
Kirli savaşın ve düzenin aynası medya
Bataklığın ortasında çürüyecek “muhbir vatandaş” aranıyor - H. Eylül
Füze kalkanı ve mücadele üzerine görüşler
Binler füze kalkanına karşı yürüdü
Liman işçilerinden
dayanışma etkinliği
Hayatlarını ve direnişlerini
Tuzla’ya taşıdılar
Birleşik Metal’de protestolu kongre
Kartal’da kitlesel ve militan işçi eylemi
“Tek yol genel grev!”
Dünden bugüne kıdem
tazminatı hakkı
“Demokrasi” ve diktatörlük üzerine
V.İ.Lenin
Yunanistan'da işçi sınıfı kavgayı büyütüyor
Sosyal mücadele rüzgarı
Amerika’da da esiyor
Köln’de IG Metall Gençliği’nden
kitlesel eylem
6 Kasım’a devrimci hazırlık!.
AÜ’de direniş
Paralı eğitime karşı mücadele eden öğrenci velisi Arzu Yıldız Sancak ile konuştuk
Genç-Sen’e yargı darbesi protesto edildi!
Adaletin temeli nakittir
Yerel işçi bültenlerinde
birlik ve kardeşlik çağrısı!
Che kavgamızda yaşıyor!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Paralı eğitime karşı mücadele eden öğrenci velisi Arzu Yıldız Sancak:

“Paralı eğitim mücadele edilmesi gereken bir sorundur”

Geçtiğimiz günlerde Sultanbeyli Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde okuyan çocuğunu kayıt yaptırmak isterken kendisine dayatılan “katkı parası”nı reddeden ve bu nedenle başlattığı protesto eylemi sırasında da ailesiyle birlikte gözaltına alınan Arzu Yıldız Sancak’la yaşadıkları üzerine konuştuk. Mücadelesini sürdüren Yıldız, Eğitim-Sen İStanbul 2 Nolu Şube ile birlikte Sultanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde 12 Ekim Çarşamba günü saat 15.00’te yeni bir eylem gerçekleştirecek.


- Yaşadığınız süreci anlatır mısınız?

Açıköğretim Lisesi’nden beşinci dönemi okuyan kızımın, yüzyüze eğitim göreceği Sultanbeyli Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde kaydını yaptırabilmek için, ADL hesabına yatırılması gereken parayı yatırıp dekontumla birlikte okula gittim.

Okulda “ADL kayıtları buraya yapılmaktadır” yazılı kapının önünde beklemeye başladım. Ayrıca kapının üzerinde, “Akbank’ta okul hesabına 35 lira yatırılması ve 5 lira okula elden verilmesi” gerektiği yazıyordu. Bir süre sonra ADL kayıtları yapan İbrahim Bey geldi. Kayıt için geldiğimi öğrenince, kayıt şartlarını yerine getirip getirmediğimizi sordu. Ben de bu paradan şimdi haberim olduğunu, parayı mutlaka yatıracağımı, ama şu anda imkansız olduğunu söyleyince bu parayı yatırmadan kayıt işlemlerinin yapılmayacağını söyledi. Kendisini ikna etmeye çalışırken, diğer masada oturan bir öğretmen ayağa kalkıp beni şiddetle azarlayarak, onları meşgul etmememi, işleri olduğunu, parayı mutlaka yatırmam gerektiğini söyledi. Kendisinin okul müdürü olduğunu söyleyen bu kişiye “bu parayı yatırmazsam en nihayetinde kızım bu okulda okumayacak mı?” dedim. O da “okumaz, git nereye şikayet edersen et” dedi. Bu tartışmalardan sonra eşimle birlikte İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü’nün yanına gittim. Derdimi anlattıktan sonra, okul müdürü oraya geldi ve bizi dışarı çıkartarak yalnız konuştular.

Konuşmada 35 liranın ismini değiştirip “temim parası” olduğunu söylemiş. “Temim parası” kayıt parasıdır. Bunun ismini değiştirebilirsin ama alınış amacı aynıdır. Kısacası o gün ilçe milli eğitim ve okul arasındaki gidiş gelişler sonuçsuz kalmıştı. Yetkililerin bu konuya el atması ve konunun takibe alınması için kendimce bir yola başvurdum. Eyleme geçtim, haklı direnişimin bir sonuç getirmesini temenni ediyorum.


- Eyleme geçmenizi sağlayan ne oldu?

Herkesin bir taşma noktası vardır. Yaşanan haksızlıklar seni dolduruyor. O gün de müdürün üslubu çok tersti. Beni bir veli, insan olarak görmüyordu. Kendisi sanki bir tüccar gibi benimle muhatap oldu. Öfkemi taşıran müdürün tüccar, okulun da bir ticarethaneye dönmesi gerçeğiyle böylesine karşılaşmış olmaktı. Bu olaya bir şekilde tepki vermeliydim.


- Geçtiğimiz pazartesi sabahı ailenizle birlikte tepkinizi ortaya koymak için okul önüne gittiniz. Bir süre sonra polisler gelip sizi gözaltına aldı. Bu gözaltı olayını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tepki gösterdiğim için kendimi iyi hissediyorum. Ama beni günlerce uykusuz bırakan bir sıkıntım var. Biz orda haklıydık. Sorun eğitimle ilgili bir sorun. Sorunun kaynağı da biz değiliz. Ama okul yöneticileri, o çevrenin insanları ve polisin bize karşı tutumu gerçekten içimi acıtıyor. Vicdanen rahatım. Ben yanlış bir şey yapmadım ama yanlış bir şey yapmışım gibi tutum alınması üzücü.


- Son olarak ne söylemek istersiniz?

İnsanlar haklılarsa korkmasınlar. Sadece kendilerine değil, başkalarının başına da bir şey geldiğinde başlarını öne eğmesinler. İnancın ve kimliğin ne olursa olsun bu vicdanla alakalı bir şey. Eğitim noktasında, ücretli eğitim kesinlikle mücadele edilmesi gereken bir sorundur. Bugün gözümüzü, kulağımızı kapadığımız şeyler yarın daha büyük sorunlar olarak çocuklarımızın önüne çıkacaktır. Nietsche’nin ilke edindiğim bir sözü var, son olarak bu sözü hatırlatmak istiyorum: “Vicdanlı ve dürüst olmak hesaplı olmaktan iyidir. Hesap insanı makam sahibi yaparsa, vicdan daha önemli bir işe yarar, insanı insan yapar.”

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

 

Mehmetçik Lisesi’nde gözaltı

29 Eylül Perşembe günü “Düzen bize ne okuma hakkı ne de gelecek hakkı tanıyor! Gelecek ellerinde, gelecek DLB saflarında mücadelede!” başlıklı ve Devrimci Liseliler Birliği imzalı bildirilerin dağıtımı için Sarıgazi Mehmetçik Lisesi’nin çıkışına giden DLB’liler gözaltına alındı.

Bildiri dağıtımına başlayan DLB’li öğrenciler okul önünde bulunan sivil polislerin coplu saldırısına uğradılar.

Bildiri dağıtımı yapan bir liseliye yönelen polis gözaltı saldırısına başvururken arabaya binmeyen bir DLB’li ise darp edildi. Liselilere küfürler yağdıran polis, saldırılarına araç içinde de devam etti. Gözaltına alınan DLB’liye yönelik polis terörü ve keyfi uygulamalar karakolda da devam etti. Gözaltına alınan DLB’li 143 TL para cezası kesilerek serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

 

Liselilerden polis terörüne tepki

Mehmetçik Lisesi’nde okul idaresi-polis işbirliği içerisinde artan polis terörüne karşı 5 Ekim günü bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Okul önüne gelen sivil polislerin öğrencilere tehdit ve küfür ederek copla saldırması vb. olayları teşhir etmek ve polis terörünün son bulmasını istemek için Mehmetçik Lisesi öğrencileri okul çıkışı eylem gerçekleştirdiler.

Okul önünde toplanan liseliler, “Polis terörüne son / Mehmetçik Lisesi Öğrencileri” pankartı ile Demokrasi Caddesi’nden Kartal Meydanı’na yürüdüler. Meydanda yapılan açıklamada polisin pervasızlıklarından örnekler verildi. Mehmetçik Lisesi öğrencilerinin geçmişten beri mücadele içerisinde yer aldığı hatırlatılarak bu geleneğin yok edilmeye çalışıldığı dile getirildi. “Bizler Mehmetçik Lisesi öğrencileri olarak polisin güvenlik adı altında öğrencilere ve halka uyguladığı baskı politikasına izin vermeyeceğiz” denildi.

Eyleme BDSP, DHF, Halk Cephesi, Devrimci Dönüşüm ve Partizan destek verdi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye