7 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/38

 Kızıl Bayrak'tan
Düzeni yere sermek için fiili-meşru mücadele!…
Tasfiye planını çöpe atmak için müzakere değil militan mücadele!
ABD yörüngesinde
saldırganlıkta tam yol ileri
Kirli savaşın ve düzenin aynası medya
Bataklığın ortasında çürüyecek “muhbir vatandaş” aranıyor - H. Eylül
Füze kalkanı ve mücadele üzerine görüşler
Binler füze kalkanına karşı yürüdü
Liman işçilerinden
dayanışma etkinliği
Hayatlarını ve direnişlerini
Tuzla’ya taşıdılar
Birleşik Metal’de protestolu kongre
Kartal’da kitlesel ve militan işçi eylemi
“Tek yol genel grev!”
Dünden bugüne kıdem
tazminatı hakkı
“Demokrasi” ve diktatörlük üzerine
V.İ.Lenin
Yunanistan'da işçi sınıfı kavgayı büyütüyor
Sosyal mücadele rüzgarı
Amerika’da da esiyor
Köln’de IG Metall Gençliği’nden
kitlesel eylem
6 Kasım’a devrimci hazırlık!.
AÜ’de direniş
Paralı eğitime karşı mücadele eden öğrenci velisi Arzu Yıldız Sancak ile konuştuk
Genç-Sen’e yargı darbesi protesto edildi!
Adaletin temeli nakittir
Yerel işçi bültenlerinde
birlik ve kardeşlik çağrısı!
Che kavgamızda yaşıyor!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kartal’da kitlesel ve militan işçi eylemi

Kıdem tazminatı hakkının gaspına karşı 4 Ekim günü Kartal’da kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yolu kapatan işçiler polis saldırısına rağmen yürüyüşlerini kararlılıkla sürdürdüler.

Polis saldırısı durduramadı

E-5 üzerindeki Kartal köprüsünde buluşan işçiler ile onlara destek verenlerin yürüyüşüne polis engel olmaya çalıştı. Polisin eylem öncesinden itibaren sergilediği baskıcı tutum burada kısa süreli arbedeye döndü. Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir polislerin arasında kalarak darp edildi. İşçiler kararlı bir duruş ortaya koyarak Demir’i polisin elinden aldılar. Polis barikatının olduğu bölgeye atılan bir taş nedeniyle kafasından yaralanan Veysel Demir kanaması sürmesine rağmen eyleme devam etti. Böylelikle eylemdeki coşku daha da arttı.

Kartal Köprüsü’nden başlayarak Kartal’a gidiş yönü tümden kapatıldı. Yürüyüş çoşkulu ve disiplinli bir şekilde Kartal’a kadar sürdü. Yürüyüş boyunca sık sık yere çökülerek eylem uzatıldı. Habaş kavşağında Harb-İş Sendikası’na bağlı kitle yolun diğer tarafını da kapattı. Böylece yol iki taraflı olarak ulaşıma kapatıldı. Burada bir süre durulduktan sonra yürüyüş koluna dönülerek eylem devam ettirildi. Yürüyüş kolu Kartal merkeze vardığında yol boyunca sokak lambalarının yanmaması dikkat çekiciydi. Yapılan konuşmalarla bu tutum teşhir edildi.

Genel-İş Sendikası’nın kitlesel katıldığı eylemde en önde Genel-İş Anadolu Yakası 1 Nolu Şube pankartı, kıdem tazminatı ile ilgili büyük boy pankart ve “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!/Maltepe Taşeron Belediye İşçileri” imzalı pankart taşındı. Harb-İş “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!” pankartı ile katılırken, Yol-İş şube imzalı pankartıyla eylemde yürüdü. Dev Sağlık-İş, Limter-İş, Eğitim-Sen, Emekli-Sen de flamalarıyla katılım sağladılar. Siyasal yapılardan EMEP, TKP, ÖDP, ESP, BDSP, Kaldıraç, Halkevleri, BDP de eylemde yer aldılar.

Eylemde BDSP’liler görsel hazırlıklarıyla dikkat çekti. Yol boyunca BDSP imzalı yazılamalar dikkat çekerken, “Torba yasaya geçit yok” dövizleri, BDSP flamaları taşındı. “Kıdem tazminatı ve haklarımız hedefte... Genel Greve hazırlanalım!” başlıklı bildiriler dağıtıldı.

Yaklaşık 2 saat süren yürüyüşün sonunda Kartal Meydanı’nda basın açıklaması yapıldı. Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir basın açıklamasını okumadan önce, polis saldırısına değinerek devletin tüm baskı girişimleri karşısında dik duracaklarını söyledi. Basın açıklamasında kıdem tazminatı hakkının gaspına izin verilmeyeceği vurgulandı. Yaklaşık 800 işçi ve emekçinin katıldığı eylem basın açıklamasının okunmasıyla bitirildi.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

Nakliyat-İş’ten eylem

DİSK/Nakliyat-İş Sendikası Gebze Şubesi 3 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirdiği eylemle “Kıdem tazminatı hakkımız gasp edilemez” dedi.

Şube binası önünde toplanan işçiler “Kıdem tazminatı hakkımız gasp edilemez! DİSK/Nakliyat-İş” pankartını açarak Gebze Çarşı Meydanı’na yürüdü.

Basın açıklamasında AKP iktidarının; yerli ve yabancı sermaye ve IMF, DB, DTÖ gibi finans örgütlerinin direktifleri ile Ulusal İstihdam Stratejisi adı altında Kıdem Tazminatı, Bölgesel Asgari Ücret, Özel İstihdam Büroları uygulamalarıyla işçi ve emekçilerin kanı canı pahasına kazandıkları haklarını bir bir ortadan kaldırmaya, çalıştığı ifade edildi.

Eğitim-Sen, Birleşik Metal-İş, Emekli-Sen, BDSP, ÖDP, HKP’nin de destek verdiği eyleme yaklaşık 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

Birleşik Metal’den eylem

Birleşik Metal-İş Sendikası kıdem tazminatının gaspına karşı 5 Ekim günü Kartal’da eylem gerçekleştirdi. Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanan Birleşik Metal üyeleri saat 18.30’da yolu tek yönlü trafiğe kapatarak yürüyüşe başladılar.

“Kıdem tazminatıma dokunma!” pankartının arkasında kortej oluşturan işçiler dövizler ve bayraklarla yürüyüşe geçtiler.

Meydanda ilk olarak Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bir konuşma yaptı.

Eyleme 350’si Birleşik Metal üyesi olmak yaklaşık 400 kişi katıldı. TKP, EMEP, HKP, Eğitim-Sen ve BDSP de eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

Birleşik mücadele çağrısı

ÇHD İstanbul Şubesi, “ÇHD uyarıyor! Kıdem Tazminatı Gasp Ediliyor” başlığıyla forum düzenledi.

İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu’nda 29 Eylül günü yapılan foruma ilerici ve devrimci kurumlar ile sendikalar katılım sağladı.

Forum ÇHD adına kıdem tazminatı saldırısının içeriği hakkında yapılan bir sunum ile başladı.

Ardından serbest kürsü bölümüne geçildi. Burada kurum ve sendika temsilcilerinin yanısıra bireysel konuşmalarla bir tartışma yürütüldü.

İşçilerin, saldırının kapsamı hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığı hemen hemen bütün konuşmalarda ifade edilirken bunun için bir aydınlatma faaliyeti yürütülmesi gerektiği ve sendikaların, siyasi örgütlerin ortak çalışmalarla iş toplantıları örgütlemesi gerektiği belirtildi. İşçi ve emekçileri sokağa çıkarmanın gerektiği ifade edilirken sendikal bürokrasi tehlikesine karşı da uyanık olmak zorunluluğu ortaya kondu. Hava-İş adına yapılan konuşmada grev vurgusu öne çıktı.

Birleşik mücadele kaygısı forumun ana eksenini oluşturdu.

Foruma aralarında BDSP, EMEP, TKP, ESP, DİK, DİP, Eğitim Sen 5 Nolu Şube, Hava-İş, Tez Koop-İş 5 Nolu Şube’nin olduğu kurumlar katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

DİSK Meclis’e yürüdü

DİSK, “Kıdem tazminatı”, “torba yasa” ve “özel istihdam büroları”yla ilgili hazırladığı dosyayı 3 Ekim günü Ankara’da gerçekleştirdiği yürüyüşle TBMM Başkanlığı’na ve Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere sundu.

Genel-İş Sendikası önünde toplanan DİSK’liler, Meclis’e doğru yürüyüşe geçti. TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ile KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de destek verdiği yürüyüşte Genel-İş üyesi işçilerin katılımı dikkat çekti.

Mithatpaşa Caddesi üzerinden önlerinde “Kıdem tazminatı-torba yasa-istihdam büroları-dayatmaya boyun eğmeyeceğiz, yılmayacağız, teslim olmayacağız” yazılı pankartla yürüyen eylemcilerin önü Akay Kavşağı’na gelindiğinde polis barikatıyla kesildi. DİSK’lilerin Atatürk Bulvarı üzerine çıkmasına izin verilmedi.

Üretimden gelen gücü
kullanmaktan çekinmeyiz

Bunun üzerine DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün basın açıklamasını Akay Caddesi girişinde yaptı.

“Ama sabrın da bir sınırı vardır” diye uyaran Görgün, “Eğer görmemeye, duymamaya, sırtlarını dönmeye devam edeceklerse işçi sınıfı bütün demokratik mücadele araçlarını seferber edecek, genel grev de dahil olmak üzere üretimden gelen gücünü kullanmaktan çekinmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından bir heyet, hazırlanan dosyayı Meclis’e sunmak için TBMM’ye doğru hareket etti.