7 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/38

 Kızıl Bayrak'tan
Düzeni yere sermek için fiili-meşru mücadele!…
Tasfiye planını çöpe atmak için müzakere değil militan mücadele!
ABD yörüngesinde
saldırganlıkta tam yol ileri
Kirli savaşın ve düzenin aynası medya
Bataklığın ortasında çürüyecek “muhbir vatandaş” aranıyor - H. Eylül
Füze kalkanı ve mücadele üzerine görüşler
Binler füze kalkanına karşı yürüdü
Liman işçilerinden
dayanışma etkinliği
Hayatlarını ve direnişlerini
Tuzla’ya taşıdılar
Birleşik Metal’de protestolu kongre
Kartal’da kitlesel ve militan
işçi eylemi
“Tek yol genel grev!”
Dünden bugüne kıdem
tazminatı hakkı
“Demokrasi” ve diktatörlük üzerine
V.İ.Lenin
Yunanistan'da işçi sınıfı kavgayı büyütüyor
Sosyal mücadele rüzgarı
Amerika’da da esiyor
Köln’de IG Metall Gençliği’nden
kitlesel eylem
6 Kasım’a devrimci hazırlık!.
AÜ’de direniş
Paralı eğitime karşı mücadele eden öğrenci velisi Arzu Yıldız Sancak ile konuştuk
Genç-Sen’e yargı darbesi protesto edildi!
Adaletin temeli nakittir
Yerel işçi bültenlerinde
birlik ve kardeşlik çağrısı!
Che kavgamızda yaşıyor!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ABD yörüngesinde
saldırganlıkta tam yol ileri

Başbakan Tayyip Erdoğan Hatay’a gitmeye hazırlanıyor. Suriye’ye yönelik saldırganlığı yeni bir aşamaya taşımak için planlanan bu ziyaretin ardından Suriye’ye yönelik yaptırımların sertleştirilmesi bekleniyor.

Erdoğan Güney Afrika’dan “Suriye’deki gelişmelere çok daha fazla seyirci kalamayız” şeklinde konuşurken, “Hatay kampını ziyaretten sonra değerlendirmemizi yapıp ondan sonra açıklamalarımızı yapacağız” diyerek bu ziyarete yüklediği anlamı ortaya koydu.

Erdoğan, Suriye’ye yönelik saldırganlığın tırmandırılacağı yönünde işaretler verirken, Türk ordusu 5 Ekim günü Hatay’da askeri bir tatbikata başladı. Suriye sınırına yakın bir bölgede yapılacak tatbikat Esad yönetimine yönelik gözdağı olarak niteleniyor.

BM yaptırım kararını reddetti

Türk devleti Suriye’ye yönelik saldırganlığı tırmandırmaya hazırlanırken Birleşmiş Milletler ise tam aksi yönde bir karar alarak Suriye’ye yönelik yaptırımların sertleştirilmesi kararını Çin ve Rusya’nın vetolarıyla reddetti. Hatay’da başlatacağı saldırganlık kampanyası için bu kararı bir dayanak olarak gören Erdoğan, Güney Afrika’daki konuşmasında, “BM Güvenlik Konseyi’nde bugün bir metin oylanacak. Doğrusu ben bu metni, Suriye ile ilgili önemli bir uyarı metni olarak görüyorum” demişti.

Dış politikasını ABD yörüngesinde sürdüren AKP hükümetinin BM’nin bu kararına rağmen Suriye’ye yönelik saldırganlık siyasetinde ısrar etmesi bekleniyor.

 

 


Savaş tezkeresi uzatıldı

1 Ekim’de açılan TBMM’nin ilk işi, Güney Kürdistan’a sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren tezkerenin görüşülmesi oldu. Hükümete verilen yetkiyi bir yıl uzatan Başbakanlık tezkeresi oy çokluğu ile kabul edildi. AKP, CHP ve MHP tezkerenin 4. kez uzatılmasına “evet” dedi.



Operasyonlara tepki

Diyarbakır’da binler yürüdü

Kürt siyasetçilerine yönelik KCK adı altında yapılan operasyonlara ve Öcalan’a uygulanan tecride karşı Diyarbakır’da 5 Ekim günü gerçekleştirilen kitlesel yürüyüşe polis saldırdı.

Aralarında DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Altan Tan, Emine Ayna, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ile BDP’li il ve ilçe başkanlarının da bulunduğu binlerce kişi sloganlar eşliğinde BDP Diyarbakır İl binası önünden Koşuyolu Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin önü Bayındırlık Caddesi’nde polis barikatıyla kesildi.

Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, BDP’li vekillerle polis arasında görüşmeler yapıldı. Sonuçsuz kalan görüşmelerin ardından ikinci kez polis ile görüşmek için barikata doğru gelen BDP’li vekillere polis tazyikli su ile saldırdı. Müdahale sırasında DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Ayla Akat Ata ile Yazar Yılmaz Sezgin uzun süre tazyikli suya maruz kaldı.


Kartal’da polis ablukası

İstanbul’da 14 BDP’linin tutuklanması üzerine 1 Ekim günü Kartal’da gerçekleştirilen protesto eyleminde yoğun polis ablukası vardı. Polis yürüyüş yapılmasına izin vermedi.

Kartal Meydan’a yapılacak yürüyüş için Kartal ilçe binası önünde toplanan kitlenin önü polis barikatıyla kesildi. Polis dört bir tarafı sararak kitleyi abluka altına aldı. Bir süre sloganlarla oturma eylemi yapılırken ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasının okunmasıyla eylem dağılırken BDSP çalışanı Ozan Demirci gözaltına alınmaya çalışıldı. Polislerin Demirci’yi kendi içlerine çekmeye çalışması üzerine “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı ile Demirci’ye sahip çıkıldı ve polise verilmedi. Bunun üzerine bir süre arbede yaşandı.

Çevik kuvvetin alandan ayrılmasına rağmen sivil polisler uzun bir süre ilçe binası önünde bekledi.

Eyleme BDSP, EMEP, ESP ve Kaldıraç destek verdi.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

Gerilla cenazesinde 150 gözaltı

Maraş’ın Pazarcık ilçesi kırsalında çıkan çatışmada hayatını kaybeden HPG gerillası Sadık Kaya’nın (Rojhak) cenazesi, 4 Ekim günü Mersin’de binlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Törenin ardından dağılan kitleye saldıran polis 150 civarında kişiyi gözaltına aldı. Polis saldırısı sırasında çok sayıda kişi de yaralandı.

 

 

BDP’lilere siyasi soykırım!

Eylül ayında, BDP’liler başta olmak üzere Kürt siyasetçilere yönelik gözaltı ve tutuklama furyası hızla arttı. 4 Ekim günü gerçekleştirilen sol gözaltı dalgası hariç Eylül ayı içinde 771 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 4 belediye başkanı, 11 çocuk olmak üzere 286 kişi tutuklandı.


6 ilde gözaltı terörü

4 Ekim günü İstanbul ve Diyarbakır’da sabah erken saatlerde özel harekat polislerinin de katıldığı baskınlarda 90’dan fazla kişi gözaltına alınırken Mardin, Batman, Siirt ve Ankara’da da ev baskınları yapıldı. 6 ilde 140’ı aşkın kişi gözaltına alındı.

İstanbul’un çeşitli ilçelerinde düzenlenen “KCK operasyonları”nda Kürtlere ait evlere baskın düzenlendi. Operasyonda aralarında BDP’li yöneticilerin de bulunduğu 80 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır’da da çok sayıda eve baskın düzenlendi. Diyarbakır’da gece geç saatlerde başlayan baskınlar sabaha kadar devam etti. Baskınlarda aralarında BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Erkan Pişkin’in de bulunduğu en az 10 kişi gözaltına alındı.

Batman’da Zin Parkı’nda DTK Batman Sözcüsü Osman Akdağ sivil polisler tarafından gözaltına alındı. Siirt’in Kurtalan ilçesinde Belediye Meclisi bağımsız üyesi Mehmet Koyuncu da gözaltına alındı. Mardin’in Derik ilçesinde ise, Derik Belediye Başkanı ve DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Çağlar Demirel gözaltına alındı.

Ankara’da ise, BDP Genel Sayman Yardımcısı Salih Yıldız, evine yapılan polis baskını ile gözaltına alındı. BDP çalışanı Mahmut Polat’ın da evine baskın düzenlendi.


Antep’te 19 tutuklama

1 Ekim günü Antep’te gözaltına alınan 19 kişi “KCK üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklananlar arasında DİHA Mersin muhabiri Aydın Yıldız ile BDP PM Üyesi Filiz Yılmız, BDP Antep İl Eş Başkanı Habibe Tışkaya da bulunuyor.


Suruç’ta 13 tutuklama

Urfa’nın Suruç ilçesinde 29 Eylül’de düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan 14 kişiden 13’ü tutuklandı.

Suruç Belediye Başkanvekili Mehmet Özkan, Barış Temizlik Limited Şirketi sorumlusu Muhittin Yener, Belediye Yazı İşleri Müdürü Ali Yavuz, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 13 kişi “Yolsuzluk” ve “Örgüte yardım ve yataklık” iddiaları ile tutuklandı. Tutuklular Urfa Cezaevi’ne gönderildi.


İstanbul’da 11 tutuklama

İstanbul Esenler ve Bağcılar’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 14 kişiden 11’i tutuklandı.