7 Ekim 2011
Sayı: SİKB 2011/38

 Kızıl Bayrak'tan
Düzeni yere sermek için fiili-meşru mücadele!…
Tasfiye planını çöpe atmak için müzakere değil militan mücadele!
ABD yörüngesinde
saldırganlıkta tam yol ileri
Kirli savaşın ve düzenin aynası medya
Bataklığın ortasında çürüyecek “muhbir vatandaş” aranıyor - H. Eylül
Füze kalkanı ve mücadele üzerine görüşler
Binler füze kalkanına karşı yürüdü
Liman işçilerinden
dayanışma etkinliği
Hayatlarını ve direnişlerini
Tuzla’ya taşıdılar
Birleşik Metal’de protestolu kongre
Kartal’da kitlesel ve militan işçi eylemi
“Tek yol genel grev!”
Dünden bugüne kıdem
tazminatı hakkı
“Demokrasi” ve diktatörlük üzerine
V.İ.Lenin
Yunanistan'da işçi sınıfı kavgayı büyütüyor
Sosyal mücadele rüzgarı
Amerika’da da esiyor
Köln’de IG Metall Gençliği’nden
kitlesel eylem
6 Kasım’a devrimci hazırlık!.
AÜ’de direniş
Paralı eğitime karşı mücadele eden öğrenci velisi Arzu Yıldız Sancak ile konuştuk
Genç-Sen’e yargı darbesi protesto edildi!
Adaletin temeli nakittir
Yerel işçi bültenlerinde
birlik ve kardeşlik çağrısı!
Che kavgamızda yaşıyor!.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Genç-Sen’e yargı
darbesi protesto edildi

DİSK’e bağlı Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen), İstanbul Valiliği’nin başvurusu üzerine mahkeme kararıyla kapatıldı. Valiliğin başvurusunu karara bağlayan mahkeme, “2821 Sayılı Sendikalar Kanunu’nda yer adlığı şekliyle sendikanın işçiler tarafından değil, öğrenciler tarafından kurulduğu” gerekçesiyle, sendikanın kapanması kararına vardı. Kapatma kararı protestolarla karşılandı.


Eskişehir

30 Eylül günü Kızılay İş Merkezi’nden yürüyüşe geçen Genç-Sen’liler Adalar Migros önünde basın açıklaması yaptı. Yürüyüş sırasında yapılan ajitasyon konuşmaları ile, uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak gençliğin sendikasının kapatılma kararına karşı mücadeleye çağrı yapıldı.

Basın açıklamasında kapıları emekçi çocuklarına kapalı olan, her yıl binlerce diplomalı işsiz mezun eden, yasal haklarını kullandığı için yüzlerce öğrenciye soruşturma açan, verilen cezalarla öğrencilerin eğitim haklarını ellerinden alan eğitim sistemi var oldukça, öğrencilerin sendikası Genç-Sen’in de var olacağı söylendi. Yüzde 500’lere varan harç zamlarına karşı sokakları zapt eden, egemenlerin üniversiteler ve YÖK’te gerçekleştirmeye çalıştığı neo-liberal dönüşüm planlarını bozan Genç-Sen’lilerin sendikalarını yine bu yolla savunacağı vurgulandı.

Ardından söz alan Emekli-Sen Şube Başkanı Suat Başaraner sendikal mücadelenin her dönem engellemelerle karşılaştığını, bu durumun da hukuki değil siyasi bir sonuç olduğunu vurguladı. DİSK, Eğitim Sen, ESP ve PDG eyleme destek verdi.


İstanbul

Galatasaray Meydanı’nda toplanan Genç-Sen’liler Taksim Meydanı’na yürüdü.

Genç-Sen MYK üyesi İlkin Sarı tarafından okunan basın açıklamasında Genç-Sen’in mücadele geçmişinden örnekle verildi. Sokakta verdikleri mücadelenin yanısıra hukuki yolları da sonuna kadar zorlayacaklarını söyleyen Sarı, mahkeme kararını Yargıtay’a ve gerekirse AİHM’e taşıyacaklarını dile getirdi. Herkesi Genç-Sen’e destek olmaya çağırdı.

Eyleme DİSK İstanbul Temsilcisi ve Bank-Sen Genel Başkanı Önder Atay ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı destek verdi.

5 Ekim günü ise Yıldız Teknik Üniversitesi önünde toplanan Genç-Sen’liler yürüyüş gerçekleştirdi.

YTÜ önünde toplanan ve caddede yürüyüşe geçmek isteyen Genç-Sen üyeleri polis barikatıyla karşılaştı. Polis trafiğin kapatılmasına izin vermeyince yürüyüş kaldırımdan devam etti. Genç-Sen’liler sloganlar eşliğinde Barbaros Bulvarı boyunca yürüdü. Zaman zaman arbede yaşandı.

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi önüne giderek açıklama yapmak isteyen öğrenciler çevik kuvvet tarafından Beşiktaş Meydanı’nda durduruldu. Yapılan pazarlıkların ardından eylem Beşiktaş İskele Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.

Ankara

YKM önünde biraraya gelen Genç Sen üyesi öğrenciler “Genç-Sen’i kapattırmayacağız! Genç-Sen haykır, sendika haykır!” yazılı ozalit açarak Adalet Bakanlığı önüne yürümek istediler. Ancak Ankara polisi 300 metre olan bu mesafeyi yürütmeyeceğini söyleyerek kaldırımdan yürüme dayatması yaptı. Bunun üzerine bir süre yoldan yürünerek Adalet Bakanlığı önüne gidildi. Burada basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada sendikalar kanunu gerekçe gösterilerek verilen kararın hukuki değil siyasi olduğu vurgulandı.

Genç-Sen adına okunan basın açıklamasının ardından yıllarca sendika kurma mücadelesi sürdüren Emekli-Sen’in Genel Sekreteri Hüseyin Demirton da bir konuşma yaptı. Demirton konuşmasında “mermeri delen suyun kuvveti değil damlaların sürekliliğidir” diyerek mücadelede ısrar vurgusu yaptı.


İzmir

İzmir’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş yapan Genç-Senliler mücadele çağrısı yaptı.

Ekim Gençliği / Eskişehir - Ankara


 

Eskişehir’de Genç-Sen çalışmaları

OGÜ’de kampanya

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde hafta başında yapılan Genç-Sen toplantısında geçtiğimiz hafta okul içinde yapılan anket sonuçları değerlendirildi. Bu sonuçlar üzerinden hazırlanan metinle birlikte üniversitedeki öğrencilerin har(a)ç saldırısına yönelik yaklaşımları açıklandı. Bununla beraber, özelde Osmangazi Üniversitesi’nin genelde ise gençliğin sorunlarının tartışıldığı toplantıda bunlara yönelik çözüm ve çalışma önerileri masaya yatırıldı.

YÖK uygulamaları ve Bologna sürecinin üniversitedeki yansımaları değerlendirilerek, 6 Kasım’a kadar sürdürülecek olan, ticari eğitime karşı bir kampanya ile teşhir edilmesi kararlaştırıldı. Çalışmaların alternatif kültür-sanat etkinlikleri ile birleştirilmesi kararı alındı.


Harç eylemi

Anadolu Üniversitesi Genç-Sen Şubesi üniversitelerin harç zamları ile deney tahtasına çevrilmesini protesto etti. 29 Eylül günü Yunus Emre Kampusu giriş kapısı önünden “Ne har(a)ç ne de zam, parasız eğitim istiyoruz” pankartıyla yürüyüşe geçen Genç-Senliler, rektörlük önünde basın açıklaması yaptı.

Yürüyüş sırasında yapılan ajitasyon konuşmaları ve sloganlar öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı. harç zamlarının, baskı politikalarının ve Bologna sürecinin teşhirinin yapıldığı ajitasyon konuşmaları gerçekleştirildi.

Rektörlük önüne gelindiğinde ise üniversitenin bugüne kadarki harç uygulamaları teşhir edildi, hesabı soruldu.

Ekim Gençliği / Eskişehir

 

 

 

Yemekhane boykotu

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü yemek fiyatlarını 1.75 TL’den 2.25 TL’ye yükseltti. Ayrıca ikinci öğün fiyatları da 3.50 TL’den 4.50 TL’ye yükseltildi. Böylece iki öğünü de üniversitede yiyen öğrencilere 6 TL 75 kuruş ödeme yapması dayatıldı.

ÇOMÜ’lü öğrenciler 4 Ekim Salı gününden itibaren “Yemekhane zammı geri çekilsin”, “İkinci öğündeki fiyat farkı kaldırılsın”, “Yemek bursu alan öğrenci sayısı arttırılsın” talepleriyle yemekhane boykotu gerçekleştirdi.

Kısa bir tiyatro gösterisinden sonra, ÖSEM önünde oturma eylemi başladı. Topluluk sık sık alkışlar, sloganlar ve konuşmalarla diğer öğrencileri yemekhaneyi boykot etmeye çağırdı. Evden getirdikleri ekmekleri öğrencilerle paylaştılar. Talepler gerçekleşene kadar eylemler devam edecek.

Ekim Gençliği / ÇOMÜ