09 Aralık 2011
Sayı: SİKB 2011/46

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist saldırganlığa ve faşist teröre karşı birleşik mücadele!
Emperyalistler ile uşaklarını durduralım!
Gerici saldırganlık ve savaş cephesine karşı birleşik direniş!
Faşist baskı ve teröre karşı binler sokakta!
ÇHD İzmir Şube Başkanı Avukat Hüseyin Korkmaz ile tutuklamalar üzerine
Düzen partileri şike için seferber!
KESK’in tükenerek geçen kayıp yılları
Hekimlerden mücadele kararlılığı
AKP’nin bütçesi kimin sırtında?
Ergun Hidrolik’te sendikalaşan işçilerle mücadele deneyimleri üzerine
Penta’da toplu iş sözleşmesi bürokratik dayatmalarla sonlandırıldı
Metal İşçileri Birliği MYK Aralık Ayı Toplantısı...
ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozaağaçlı ile 19 Aralık katliamı ve direnişi üzerine...
TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı’nın 19 Aralık sürecine ilişkin tanıklığı
19 Aralık ve siper yoldaşlığı
Yeni hükümeti grevle uyardılar...
“Dünya, Ortadoğu ve
Türkiye” söyleşisi..
İşçi Sağlığı ve Güvenliği
Kongresi gerçekleştirildi…
Yine, yeni, yeniden: Yetkin mühendislik/2
Erdal Eren
mücadelemizde yaşıyor!..
Yerel yayın çalışması deneyimleri
Yeni insan olma yolunda ANKA
“Kardeş olduk...”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Faşist baskı ve teröre karşı
binler sokakta!

Ülke çapındaki faşist baskı ve teröre karşı 3 Aralık günü DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanında eylemler yapıldı. Gözaltı ve tutuklama terörüne karşı alanlara çıkan binlerce kişi AKP hükümeti eliyle devreye sokulan baskı politikalarına tepki gösterdi.


İstanbul

İstanbul’da işçiler, emekçiler, ilerici ve devrimci güçler kitlesel ve coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşte aralarında BDSP, BDP, ÖDP, SDP, TKP, Halkevleri, EHP, Kaldıraç, ESP, DİP, EMEP, Tüm-İGD ve SODAP’ın da bulunduğu ilerici ve devrimci güçler de yer aldı. CHP yöneticilerinin de eyleme katıldığı görüldü. DİSK’e bağlı sendikalardan Genel-İş’in katılımının dikkat çektiği yürüyüşte dört örgüt içerisinde katılımın ağırlığını KESK’e bağlı sendikalar oluşturdu.

Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan kitle Galatasaray Lisesi’ne yürüdü. “Özel yetkili mahkemeler ve Terörle Mücadele Yasası kaldırılsın, gözaltılar durdurulsun, tutuklular serbest bırakılsın! / Emek ve Demokrasi Güçleri” şiarının yazılı olduğu siyah pankart taşınırken, kurumlar da dövizleriyle yürüyüşte yer aldı.

İstiklal Caddesi üzerinde iki kere oturma eylemi yapılırken “Büşra Ersanlı”, “Ragıp Zarakolu”, “Mustafa Avcı”, “Nedim Şener”, “Ahmet Şık”, “Mustafa Balbay”, “devrimci tutsaklar”, “tutuklu KESK’liler”, “Kürt halkı” anonslarına kitle “burada!” haykırışı ile karşılık verdi.

Galatasaray Lisesi’ne gelindiğinde basın açıklamasını KESK Genel Başkanı Lami Özgen okudu. 

AKP için demokrasinin kıstasının AKP’li olmak, AKP politikalarının kayıtsız şartsız desteklenmesi olduğunu belirtti.

 

Ankara

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri imzasıyla çağrı yapılan eyleme birçok milletvekili, aydın-sanatçı, sendika-oda ve ilerici-devrimci kurum katılarak destek verdi.

Kolej Meydanı’nda toplanan kitle yolu trafiğe kapatarak; öfkeli ve coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sakarya Caddesi’ne gelindiğinde ise basın açıklaması yapıldı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, AKP döneminde yoğunlaşan saldırıların, AKP’nin kadrolaşma ve devleti ele geçirme politikasının bir parçası olduğunu söyledi.

Basın metninin okunmasının ardından eylem halaylarla bitirildi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eyleme BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, CHP milletvekili Süleyman Çelebi ile aydın ve sanatçıların yanısıra aralarında BSDP’nin de bulunduğu birçok ilerici ve devrimci kurum destek verdi.


Bursa

Bursa’da Fomara Meydanı’nda toplanan DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyeleri ve destek veren kurumlar AKP il binasına yürüdü. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı yürüyüşte, taleplerinin yer aldığı “Faşizme karşı omuz omuza!” şiarlı pankart açıldı. Emek ve Demokrasi Güçleri adına KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ergin Uygun basın açıklamasını okudu. Türkiye’nin bir açık hava cezaevine dönüştüğü ve her yeni güne tutuklama haberleri ile başlandığı vurgulanarak faşist yönetimin kurumlaştırıldığına dikkat çekildi.


Adana

Adana’da işçi ve emekçilerle ilerici ve devrimci güçler İnönü Parkı’na yürüdü. Yürüyüş öncesi polisin eylemi engelleme girişimi atılan sloganlarla protesto edildi. Kitlenin kararlı duruşuyla yürüyüş başladı. İnönü Parkı’na gelindiğinde basın metni KESK Dönem Sözcüsü ve SES Şube Başkanı Muzaffer Yüksel tarafından okundu.

Açıklamada Başbakan’ın yeni okulların, hastanelerin, yolların yapılacağı ya da insanca yaşayacak ücret müjdesi değil yeni cezaevi yapma müjdesi verdiğine değinilerek mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. Basın metninin okunmasından sonra sembolik olarak bir dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. 21 Aralık’ ta sağlık emekçilerinin iş bırakma eylemine de çağrı yapıldı.

BDSP’nin de aralarında olduğu devrimci ve ilerici güçlerin destek vediği eyleme 200’ü aşkın emekçi katıldı.


Manisa

KESK Manisa Şubeler Plartformu, KCK operasyonları adı altında yaşanan tutuklama terörünü, işçi ve emekçilere, sendikalara yönelik gerçekletirilen saldırıları protesto etti.

Manolya Meydanı’nda toplanan kamu emekçileri adına konuşan Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Remzi Şirin, baskı ve tutuklamaların toplumun her kesiminden insanı, işçi ve emekçiyi ve özellikle mücadele bayrağını yükseltenleri kapsadığını, KESK ve DİSK bünyesindeki birtakım sendikacıların bu süreçte tutuklandığını, bu baskıların ve tutuklamaların devam edeceğini söyledi.


Eskişehir

Eskişehir’de İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan emekçiler “Faşizme karşı omuz omuza / Emek ve Demokrasi Güçleri” pankartı ile Hamamyolu Saat Kulesi’ne yürüdü. Basın açıklamasında AKP hükümetinin işçilere, derelerine sahip çıkan köylülere, füze kalkanı istemeyenlere, adalet arayan avukatlara saldırırken emperyalizme uşaklık yaptığı belirtildi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eyleme DİSK ve diğer sendikaların temsilcilerinin yanı sıra BDSP, EHP, Halkevleri, ÖDP de katıldı.


İzmir

Emekçiler eylem için Basmane’de toplandı. Buradan yol kesilerek Konak yönüne doğru yürüyüşe geçildi.

Yaklaşık 5 bin kişinin yer aldığı yürüyüşte katılımın ağırlığını önlükleriyle eyleme katılan Genel-İş üyeleri oluşturuyordu. Kortejlerin en önünde ise sendika başkanlarının yanısıra CHP milletvekilleri yer aldı. Yürüyüş sırasında çevrede bulunan izleyiciler de alkışlarla desteklerini sundular.

Konak Meydanı’na gelindiğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne sahne kurularak programa geçildi. Burada ilk olarak tutuklu sendikacıların adları sayıldı ve “Burada” denilerek karşılandı.

CHP’nin ikiyüzlülüğü damgasını vurdu!

İzmir eylemi, ne yazık ki CHP hegemonyasında gerçekleşti. Eyleme 5 milletvekili ile katılan CHP gerek yürüyüşte, gerekse konuşmalar sırasında yüzsüzlüğünü göstermiş oldu.

Eylem kürsüsünün geçmiş mitinglerden farklı olarak doğrudan belediye önüne kurulması ve ilk olarak tutuklu sendikacıların isimlerinin sayılması eylemi adeta belediyeye ve CHP’ye destek eylemine dönüştürdü. Kürt halkının ve devrimci güçlerin de eyleme çok sınırlı katılım göstermiş olması bu etkinin kırılma imkanını ortadan kaldırdı. Sınıf devrimcilerinin attığı “Ne AKP ne CHP, çözüm devrimde sosyalizmde!” sloganı ise küçük bir kesim tarafından sahiplenildi.

Eylemin sonunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilecek CHP mitinginin “işçilerin emekçilerin mitingi” denilerek duyurulması ve herkesin davet edilmesi ise son nokta oldu. Kuşkusuz ki bu tablonun yaratılmasında başından beri icazetçi sendikacılığın temsilcisi olan DİSK yönetimi özel bir yol oynadı.


Kayseri

Kayseri’de Sivas Caddesi pano altında toplanan emekçiler basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK Kayseri Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü U. Sedat Ünsal ortak açıklamayı okudu.

Kayseri İşçi Birliği’nin de katıldığı eyleme BDSP, DHF, EMEP, ESP ve SDP de destek verdi. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.


Edirne

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB bileşenlerinden oluşan Edirne Emek ve Demokrasi Güçleri ülke genelindeki faşist teröre karşı İlhan Koman Parkı’ndan Saraçlar Caddesi’ne yürüdü.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde basın açıklamasının okunmasının ardından tek kişilik gösteri ile AKP’nin uygulamaları teşhir edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Bursa - Adana - Ankara - Manisa - Eskişehir - İzmir- Kayseri - Edirne