25 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/21

 Kızıl Bayrak'tan
G-8 ve NATO zirveleri
Sermaye düzeni Roboski katliamını
açıkça sahiplendi!..
HDK Genel Kurulu’nun
gösterdikleri
42. TMMOB Genel Kurulu’na doğru
Metin Lokumcu’nun katillerinden hesap sormak için mücadeleye!.
BDSP’den TOGO işçilerine ziyaret
CEHA işçileri: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız!..
Avrupa Serbest Bölgesi’nde ilk grev, ilk kazanım
Soda Sanayi’de 530 işçi grevde
“Sokakları kazanmak lazım!”
Emekçiler grev alanlarında
birleşti!
Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi
“Mücadelemiz sürecek!”
Fransa’da “sosyalist” François Hollande dönemi
Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı
“Opel Bochum’dur, Bochum kapatılamaz!’
“21. yüzyılda devrimin güncelliği”
Öğrenciler Şili’yi salladı!
Yaz dönemi üzerine
ÇOMÜ’de muhbirlik dayatması
BDSP Mayıs şehitlerini andı
Mayıs şehitleri anmaları
Psem Yipe Nap
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Soda Sanayi’de 530 işçi grevde

Petrol-İş Sendikası Mersin Şubesi’nin örgütlü olduğu Soda, Kromsan ve Tuz İşletmeleri’nde çalışan 530 işçi 18 Mayıs sabahı greve çıktı.

Adana ve Mersin’de kurulu işletmelerde 530 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması sonucu alınan grev uygulama kararı Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın katılımıyla hayata geçirildi. Her iki fabrikaya da “Bu işyerinde grev vardır” pankartını asan işçiler haklarını alma kararlılıklarını dile getirdiler.

Aylık ortalama ücretin 1562 TL olduğu işyerinde, sendikanın bir yıl için 350 TL/Ay olan ücret artışı teklifine karşı patron 156 TL/Ay teklifinde bulundu. Vardiya ve gece primi, üçlü paket ve ilk giriş ücreti maddelerinde de anlaşma sağlanamadı.


 

 

 

İnşaattan düşen işçiler öldü

İzmir Çiğli'de inşaatın 4. katında çalışan Yaşar Beydüz (31) dengesini kaybederek düştü. Arkadaşları tarafından Kent Hastanesi'ne kaldırılan Beydüz kurtarılamadı.

İnşaat sektöründe işçi ölümlerinin büyük bölümü yüksekten düşme sonucu yaşanıyor. İskeleler ve kat kenarlarında çalışan işçilerin güvenlik tedbirleri ya alınmadığı yada tam olmadığı için yeni ölümlere davetiye çıkarıyor.

Antalya ve Osmaniye'de iş cinayetleri

Antalya'nın Alanya ilçesinde, belediyeye ait atık su boru hattı döşemesinde dalgıç olarak çalışan 28 yaşındaki İbrahim Uysal girdaba kapılarak hayatını kaybetti. Kızlarpınarı Mahallesi Kleopatra Plajı açıklarında meydana gelen olayda, atık su boru hattı döşemesi yapan Bebe Yunus isimli teknede dalgıç olarak çalışan Uysal, su borusunun döşeneceği alanda teknenin atık su deposundaki kumu boşaltmak için denize girdi. Bu sırada girdaba kapılan Uysal'ın cesedi, arkadaşları tarafından denizden çıkarıldı.

Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde EDAŞ Elektrik firmasında çalışan 26 yaşındaki Süleyman Bakır adlı işçi, arıza giderme çalışmaları sırasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.

Arıza nedeniyle Bahçe ilçesinin Aşağı Arıcaklı Köyü Ayran Mahallesi'ne giden Bakır, tamir için çıktığı elektrik direğinde akıma kapıldı. Arkadaşları ise, Bakır'ın hat güzergahı değişimi yapmak için EDAŞ’a ait elektrik arıza aracının kovasına binerek direğe çıktığını, bu sırada ters akıma kapılmış olabileceğini söylediler.

Karaman'da iş cinayeti

Karaman'ın Hisar Mahallesi'nde bir inşaatta kalıpçı olarak çalışan Ramazan Taner (44), iskelede gerekli güvenlik önlemlerinin olmaması sonucu 5 metre yükseklikten yere düştü.

Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Taner, Karaman Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Geçtiğimiz hafta boyunca bir dizi inşaatta benzer iskele “kazaları” yaşanmış 3 işçi hayatını kaybetmişti.

Tamirhanede patlama

Antep'te bir oto tamirhanesinde meydana gelen patlamada 2 işçi öldü. Kolejtepe Mahallesi Göçerler Sokak üzerinde oto tamircilerinin bulunduğu bölgede faaliyet gösteren bir oto tamirhanesinde sanayi tüpünün patlaması sonucu 2 işçi öldü.


 

 

TOGO direnişiyle dayanışmaya

Sınıf devrimcileri TOGO direnişiyle dayanışmayı yükseltiyor. TOGO işçisinin sesini bulundukları alanlara taşıyan sınıf devrimcileri, bu hafta başından itibaren Tuzluçayır’da dağıttıkları bildirilerle Mamaklı işçi ve emekçileri TOGO direnişine sahip çıkmaya ve direnişe destek olmaya çağırdılar.

Mamak İşçi Birliği (Girişimi) imzasıyla dağıtılan bildirilerde fabrika önünde direnişte olan TOGO işçilerinin sendikalı oldukları için işten atıldıkları anlatıldı. Direniş alanının yazılı olduğu bildiriler Tuzluçayır medya ve Nato Yolu üzerinde sabah servis bekleyen işçilere ve otobüs duraklarındaki emekçilere dağıtıldı. Bildiri dağıtımları sırasında işçi ve emekçiler direnişe sahip çıkmaya çağrılırken ilgili olan işçilerle direniş üzerine sohbetler edildi.

Ayrıca sınıf devrimcilerinin 27 Mayıs Pazar günü TOGO işçileriyle Mamak İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirecekleri söyleşinin afişleri Tuzluçayır ve Nato Yolu üzerindeki servis noktalarına ve otobüs duraklarına yaygın bir şekilde yapıldı.

Kızıl Bayrak / Mamak


TEDAŞ’ta polis terörü

5 Mart’tan beri direnişte olan Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) taşeron işçilerine 23 Mayıs günü iki kez polis saldırdı.

İlk olarak işçilerin direniş çadırına saldırıldı. “Kaldırım işgali” gerekçesiyle daha öncede çadıra saldıran polisin çadırı sökme girişimi işçilerin sahiplenmesi sonrasında gözaltı terörüne döndü.

Gözaltından çıkan işçiler TEDAŞ önüne geçerek Genel Müdür Mahmut Nimet Dalkır’la görüşmek istedi. Dalkır görüşmeyi reddedince işçiler TEDAŞ önünde yolu trafiğe kapatarak durumu protesto ettiler. Polis işçilere burada bir kez daha saldırarak 17 işçiyi gözaltına aldı.

TEDAŞ taşeron patronu işçileri bölmek için tek tek iş başvurusu yapmaları durumunda işe girebileceklerini söyledi. Bu bölme girişimini kabul etmeyen işçiler ana firma olan TEDAŞ’ın yetkilileri ile görüşmek istedi.

Gözaltı terörüne işçi aileleri de maruz kaldı. Polis, ikinci saldırı sırasında eylemde bulunan işçilerin eşlerine ve çocuklara dahi saldırmaktan geri durmadı.


 

 

Enerji işçileri iş bıraktı

Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi (BEDAŞ) bünyesinde çalışan enerji işçileri, 2 aydır ücretlerinin ödenmemesi üzerine 21 Mayıs günü iş bıraktı. 600 işçinin iş bırakmasının ardından, sayaç okuma ve açma-kapama servisleri durdu.

Enerji Sen yöneticilerinin BEDAŞ yetkilileri ile yaptığı görüşmeler de sonuç vermedi.