25 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/21

 Kızıl Bayrak'tan
G-8 ve NATO zirveleri
Sermaye düzeni Roboski katliamını
açıkça sahiplendi!..
HDK Genel Kurulu’nun
gösterdikleri
42. TMMOB Genel Kurulu’na doğru
Metin Lokumcu’nun katillerinden hesap sormak için mücadeleye!.
BDSP’den TOGO işçilerine ziyaret
CEHA işçileri: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız!..
Avrupa Serbest Bölgesi’nde ilk grev, ilk kazanım
Soda Sanayi’de 530 işçi grevde
“Sokakları kazanmak lazım!”
Emekçiler grev alanlarında
birleşti!
Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi
“Mücadelemiz sürecek!”
Fransa’da “sosyalist” François Hollande dönemi
Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı
“Opel Bochum’dur, Bochum kapatılamaz!’
“21. yüzyılda devrimin güncelliği”
Öğrenciler Şili’yi salladı!
Yaz dönemi üzerine
ÇOMÜ’de muhbirlik dayatması
BDSP Mayıs şehitlerini andı
Mayıs şehitleri anmaları
Psem Yipe Nap
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“21. yüzyılda devrimin güncelliği”

Almanya’nın Stuttgart kenti yakınlarındaki Göppingen’de, Bir-Kar ve Alevi Kültür Merkezi tarafından araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır’ın katılımıyla “21. yüzyılda devrimin güncelliği” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Alevi Kültür Merkezi’nde yapılan panel devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Alevi Kültür Merkezi Yönetim Kurulu adına yapılan açılış konuşmasında dünyanın içine girdiği tarihsel süreç ve kapitalizmin yıkıcılığına vurgu yapıldı.

Ardından Volkan Yaraşır’a sunumunu yapması için söz verildi. Yaraşır sunumunda ilk olarak kapitalizmin yapısal krizi, krizin dinamikleri ve kapitalizmde kriz tipleri ve sonuçları konusunda açıklamalarda bulundu. İçine girilen tarihsel dönemi olağanüstü bir dönem olarak tanımlayan Yaraşır, büyük bunalımların tarihsel örnekleri üzerinden bugüne dair çıkarsamalar yaptı.

Yaraşır, girdiğimiz süreci devrimin güncelliği içinde tanımladı ve Marksizm’de kriz teorisi üzerinde durdu.

Bağlantılı olarak, Avrupa’daki mali krizi değerlendirirken kıtayı saran sınıf ve kitle hareketlerinin seyri konusunda bilgiler verildi. Kuzey Afrika’dan, Latin Amerika ve Uzak Asya’ya kadar gelişen devrimci dinamikleri ele aldı. ABD’nin yeni jeopolitik stratejisi olan Asya Pasifik yönelimine dikkat çekti. Özellikle Ortadoğu’daki gelişmeler, İran ve Suriye savaşı üzerinde durdu. TC’nin yeni jeopolitiği üzerinden Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki gelişmelere dikkat çeken Yaraşır, Kürt sorununun bugün ulaştığı küresel boyutun altını çizdi. Türkiye’deki sınıf hareketi ile Kürt özgürlük hareketinin birleşik gücü ile ön Asya devriminin kapılarının açılacağını ifade eden Yaraşır, Kürt sorununun bugün ulaştığı sosyolojik boyutu irdeleyerek, işçi hareketinin Kürtleştiğini, Kürtlerin de işçileştiğini belirtti.

Bütün bu faktörlerin de devrimin güncelliğini oluşturduğunu vurgulayan Yaraşır, sınıf içinde çalışmanın artık yaşamsal bir önem taşıdığının altını çizdi.

Bu sunumun ardından panele kısa bir ara verildi. Panelin ikinci bölümünde soru, cevap kısmına geçildi.

“Siyasal önderlik yani devrimci sınıf partisi sorunu”, “Kürt ulusal hareketinin dinamikleri”, “kriz ve krizin yarattığı olanaklar”, “Kürt özgürlük hareketi ve işçi hareketinin sentezi”, “CHP’ye nasıl bakmalıyız?”, “Sınıf içinde nasıl çalışma yapılmalı?” ve “Siyasal islam ve siyasal islam içindeki sınıfsal ayrışma ve nedenleri” gibi başlıklar üzerinde duruldu. Bu konularda kapsamlı açılımlar yapıldı.

Panelin ikinci bölümü; etkin, zengin, aktif katılımlı bir tartışma platformu oldu. 60 kişinin katıldığı panel 5 saat sürdü. Katılımcıların hemen hemen tümü, paneli sonuna kadar gözle görülür bir ilgi ile takip etti. Bu türlü toplantıların sürekli ve düzenli yapılması yönünde öneriler geldi.


Kızıl Bayrak / Göppingen

 

 

 

Ludwigshafen’de Kaypakkaya anması

19 Mayıs günü Almanya’nın Ludwigshafen kentinde, TKP/ML’nin kuruluş yıldönümü vesilesiyle İbrahim Kaypakkaya’yı anma etkinliği yapıldı. Anma etkinliğine 2 binin üzerinde bir kitle katıldı.

Ana sahnede Marx, Engels, Lenin, Mao, Stalin, Mustafa Suphi, İbrahim Kaypakkaya, Süleyman Cihan, Kazım Çelik ve Mehmet Demirdağ’ın posterleri vardı. Salonun tüm duvarları TKP/ML ve diğer devrimci parti ve örgütlerin şehitlerinin resimleriyle donatılmıştı.

Etkinlik, Enternasyonal marşının okunması ve devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Bu sırada tüm katılımcılar ayağa kalktılar. Tempolu alkışlar eşliğinde okunan Enternasyonal marşı coşkuya yol açtı.

Bunu Partizan korosunun sahne alması izledi. Partizan korosu, parti marşı ve devrimci marşlardan oluşan bir dinleti sundu. Sonra Hasan Sağlam ve Ozan Rençber sahne aldı. Türkçe ve Zazaca türküler söylediler.

Etkinliğin ikinci bölümünde TKP/ML şehit aileleri sahneye çağrıldı. Mehmet Demirdağ ve Ali Gülmez’in annesi duygu yüklü konuşmalar yaptılar.

Etkinlik, Kürt müzik grubu Koma Agire Jiyan’ın sahne alması ile devam etti. Agire Jiyan Kürtçe marş ve türkülerle kitleyi coşturdu. Grubun dinletisi coşkulu ve hareketli türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Agire Jiyan’ın ardından Pınar Aydınlar sahne aldı. Pınar Aydınlar Kaypakkaya ile ilgili konuşmalarından dolayı karşı karşıya kaldığı baskılardan söz etti, ama bunun kendisini asla geriletmeyeceğini, zira Kaypakkaya’yı savunmanın onur olduğunu, Kaypakkaya’nın yoldaşı olmakla gurur duyduğunu belirtti. Pınar Aydınlar’ın ‘’şimdi zaman devrimci olma zamanıdır’’ sözleri coşkuyla alkışlandı.

Geceye aralarında TKİP’nin de olduğu pek çok devrimci parti ve kurum katıldı. Parti ve örgütler stant açıp, mesajlarıyla etkinliği selamladılar. MLPD adına yapılan konuşmayla gece selamlandı.

Anma etkinliği fazlasıyla içe dönüktü. Sınıfa, sınıfın ve emekçilerin sorunlarına, geleceğe dönük politik mesajlar tali planda kaldı. Baştan sona İbrahim Kaypakkaya’nın devrimci kimliği eksenli, duygusal boyutu hayli gelişkin bir ajitasyon etkinliğe egemen oldu. Dikkat çeken bir başka şey de, sınıf ve kitle kahramanlığının değil, bireysel kahramanlığın öne çıkartılmasıydı.

Kızıl Bayrak / Almanya