25 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/21

 Kızıl Bayrak'tan
G-8 ve NATO zirveleri
Sermaye düzeni Roboski katliamını
açıkça sahiplendi!..
HDK Genel Kurulu’nun
gösterdikleri
42. TMMOB Genel Kurulu’na doğru
Metin Lokumcu’nun katillerinden hesap sormak için mücadeleye!.
BDSP’den TOGO işçilerine ziyaret
CEHA işçileri: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız!..
Avrupa Serbest Bölgesi’nde ilk grev, ilk kazanım
Soda Sanayi’de 530 işçi grevde
“Sokakları kazanmak lazım!”
Emekçiler grev alanlarında
birleşti!
Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi
“Mücadelemiz sürecek!”
Fransa’da “sosyalist” François Hollande dönemi
Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı
“Opel Bochum’dur, Bochum kapatılamaz!’
“21. yüzyılda devrimin güncelliği”
Öğrenciler Şili’yi salladı!
Yaz dönemi üzerine
ÇOMÜ’de muhbirlik dayatması
BDSP Mayıs şehitlerini andı
Mayıs şehitleri anmaları
Psem Yipe Nap
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Mücadelemiz sürecek!”

Görüşlerini aldığımız KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler, süresiz grevin örgütlenmesi çağrısında bulundular.

Teslim olmayacağız”

Hakkı Kirsiz (Yapı- Yol Sen İstanbul Şube üyesi/ Kurtköy İşyeri Temsilcisi): Yıllardır kamu emekçilerini oyalayan bir siyasi iktidar var. Biz de bu iktidara karşı onurumuza sahip çıkıyoruz, direniyoruz. Gücümüzü sokaklarda gösteriyoruz. Teslim olmayacağız, sonuna kadar gideceğiz. Onların değil, bizim istediğimiz olacak. Çocuklarımız, ülkemiz, geleceğimiz ve iş güvencemiz için sokaklarda mücadele ederek bu haklarımızı alacağız. Ülkede ezilen sömürülen kim varsa onlar için mücadele edeceğiz. Bu direniş sürecek ve biz yolumuza devam edeceğiz.

Grev hakkımızı istiyoruz”

Emel Altunkaya (Yapı- Yol Sen İstanbul Şube Mali Sekreteri): Bugün kamu emekçileri Türkiye’nin dört bir yanında, her şehirde greve çıktılar. En doğal hakkımız olan grev hakkımızı istiyoruz. Hükümetin önümüze koyduğu toplu sözleşme tam anlamıyla bir kandırmacadır. Grev hakkımız olmadığı sürece toplu sözleşmeye gitmek istemediğimizi söylüyoruz. O yüzden bugün sokaktayız. İşyerlerinde üretimden gelen gücümüzü kullandık. Bugün gücümüzü AKP hükümetine gösteriyoruz. Yaşasın toplu sözleşme, yaşasın grevimiz.

Mücadelemiz devam edecek”

Haydar Arıkuşu (Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube): Hükümet yüzde 3,5’luk teklifiyle kimin safında olduğunu gösterdi. Bu hükümet emekçiden yana değil. Görüşmeler zamanında sürekli dile getirdikleri “bu kadar verebiliyoruz” sözünü tekrarladılar. Ama biz biliyoruz ki, Akbank kriz döneminde daha karlı bir kuruluş haline geldi. Emekçiler ise gittikçe yoksullaşıyor. Biz de bunu bildiğimiz için greve çıktık. Tabiki gücümüzü gösteriyoruz ama grev hakkımız olmadığı ölçüde elimizin her zaman zayıf olacağını biliyoruz. Mücadelemiz her zaman devam edecek.

Asıl sorun işyeri örgütlülükleri”

Veysel Akdeniz (Eğitim İstanbul 5 No’lu Şube üyesi/İşyeri Temsilcisi): Yıllardır verdiğimiz mücadelenin hiçe sayıldığını ve dikkate alınmadığını düşünüyorum. Toplu sözleşme görüşmelerinin hiçbirinde emekçilerin taleplerini karşılayacak bir zam oranıyla karşılaşmadık. Son yıllarda elektrik, doğalgaz vb. zamlar karşısında yapılan zamları kamu emekçileri tepkiyle karşıladı. Bugün hayat durdu. Birçok okulda yüzde 90 oranında iş bırakmalar yaşandı. Alana tam olarak yansımasa da bu büyük bir tepkidir. Burada sendikaların çok daha önceden kararlı bir mücadele yürütmesi gerekiyordu. KESK bunu yapmaya çalışıyor. Yine de bu seneki dördüncü eyleme böyle bir katılımın olması, örgütlenmeye müsait bir kitle olduğunu gösteriyor. Yeter ki doğru bir önderlik gösterilsin. Biraz da örgütlülüğü konuşturduğumuzda çok daha ileri noktalara gidebiliriz. Bundan sonra yapılması gereken, bu tepkiyi örgütlülüğe dönüştürmektir. Asıl sorun işyeri örgütlülüklerimizdedir.

Bu bir ortaoyunudur”

Şükrü Şenkaya (Haber Sen İstanbul 9 No’lu Şube Denetleme Kur. Başk.): Sendika yasası çıkarken KESK olarak görüşlerimizi ifade ettik. Bu sendika yasasının sahte bir sendika yasası olduğunu ifade ettik. Memur Sen hükümetle biraraya gelerek bu yasayı çıkarttı. Memur Sen bu süreçte hükümete destek verdi. İşyerlerine gelerek emekçileri kandırmaya kalktılar. 3,5’luk zam Yüksek Hakem Kurulu’na gidiyor. 11 kişiden oluşan kurulda 7 kişi hükümet adına bulunuyor. Sonuç belli. Bu bir ortaoyunudur ve kandırmacadır. Bizim en demokratik hakkımız grevli toplu sözleşmeli sendika hakkıdır. KESK yıllardır bunun mücadelesini veriyor. Karadeniz’de doğanın yok edilmesine, taşeron işçilerin köle gibi çalıştırılmasına ve tüm haksızlıklara karşı Haber Sen olarak emekçilerden yanayız. Ezilenlerden, emekten yana olan bir dünya kurulacak.

Süresiz grevleri önümüze koymalıyız”

Zeliha Yurtsever Çalık (BES İstanbul 3 No’lu Şube/ İşyeri Temsilcisi): Bu grev daha önce yapılmalıydı. 6 aydır zam alamıyoruz. KESK’in bu konuda atıl ve pasif kaldığını düşünüyorum. Bir günlük grevlerin de çok yeterli olmadığını düşünüyorum. Haklarımızı almak için süresiz grevleri önümüze koymamız gerekiyor. AKP politikaları bugün çalışanların sırtına her türlü yükü bindirmiş durumda. Büro Emekçileri Sendikası içindeki arkadaşlarımızı tasfiye ederek farklı yerlere sürmek istiyorlar. Bunun için sendikalar akıllarına başlarına toplamalı. İyi bir grev ama yeterli olmadığını düşünüyorum.

Bıçak kemiğe dayandı”

Baki Gökçe (Eğitim Sen 5 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri): Artık emekçiler için bıçağın kemiğe dayandığı bir noktadayız. Uzun zamandan beri sefalet zammı dayatılıyor. Bütün kesimlerde hoşnutsuzluk var. Farklı sendikalarda olsalar da emekçilerin sorunları ve talepleri aynı. Yoksulluğun dini, dili, imanı olmaz. Tabandan gelen büyük bir rahatsızlık var. Kamu emekçileri olarak mücadelemizi sürdüreceğiz.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Çorlu’da birleşik grev!

Kamu emekçileri Çorlu’da da alana çıktı. Heykel Meydanı’nda toplanan emekçiler Belediye Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüş sırasında çevreden yürüyüşe katılanlar oldu. Eyleme KESK’e bağlı Eğitim-Sen, Yapı Yol-Sen, Tüm Bel-Sen, Türk Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen, Eğitim-İş, Türk Büro-Sen; Birleşik Kamu İş ve Eğitim Bir-Sen, Diyanet Vakıf-Sen pankartlarıyla katıldılar.

Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüşün ardından kitleye, örgütlerin temsilcileri seslendi. Eğitim-Sen Temsilcisi Kazım Ünlü, Kamu-Sen Çorlu Temsilcisi Kemal Aktaş, Birleşik Kamu-İş Çorlu Temsilcisi Gürkan Cinci ve Eğitim Bir Sen adına da Bülen Kaya da konuşmalar yaptılar.

Emekçiler adına basın açıklamasını Eğitim-Sen üyesi Bülent Telli okudu. Telli, tüm emekçileri, işçileri, halkı yoksulluğun, sefaletin, baskıların karanlık dünyasına karşı mücadele içinde birleşmeye ve geleceğe hep birlikte sahip çıkmaya çağırdı. Ergene İnisiyatifi, Katı Atık Tesislerine Hayır Platformu, ESP, BDSP, HDK de eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / Trakya