25 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/21

 Kızıl Bayrak'tan
G-8 ve NATO zirveleri
Sermaye düzeni Roboski katliamını
açıkça sahiplendi!..
HDK Genel Kurulu’nun
gösterdikleri
42. TMMOB Genel Kurulu’na doğru
Metin Lokumcu’nun katillerinden hesap sormak için mücadeleye!.
BDSP’den TOGO işçilerine ziyaret
CEHA işçileri: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız!..
Avrupa Serbest Bölgesi’nde ilk grev, ilk kazanım
Soda Sanayi’de 530 işçi grevde
“Sokakları kazanmak lazım!”
Emekçiler grev alanlarında
birleşti!
Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi
“Mücadelemiz sürecek!”
Fransa’da “sosyalist” François Hollande dönemi
Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı
“Opel Bochum’dur, Bochum kapatılamaz!’
“21. yüzyılda devrimin güncelliği”
Öğrenciler Şili’yi salladı!
Yaz dönemi üzerine
ÇOMÜ’de muhbirlik dayatması
BDSP Mayıs şehitlerini andı
Mayıs şehitleri anmaları
Psem Yipe Nap
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi...

“Direne direne kazanacağız!”

Sermaye hükümetinin toplu sözleşmede dayattığı sefalet zammını kabul etmeyen kamu emekçileri 23 Mayıs günü iş bırakarak alanlara çıktı. Eğitim, sağlık ve ulaşım gibi birçok işkolunda iş bırakan yüzbinlerce kamu emekçisi “grevli toplu sözleşme ve insanca yaşanacak bir ücret” talebini haykırdı.

KESK ve Kamu-Sen’in örgütlediği grev ve eylemlere DİSK, TMMOB ve TTB’nin yanı sıra devrimci ve ilerici güçler de destek verdi. Memur-Sen’e bağlı sendikalardan Eğitim-Bir-Sen ve Ulaşım Memur-Sen de, üye tabanının sefalet zammına duyduğu tepki nedeniyle greve destek vermek zorunda kaldı.

Dört bir yanda iş bırakarak alanlara çıkan emekçiler polis saldırılarına rağmen taleplerini haykırdılar.

İstanbul

Grevin merkezi İstanbul oldu. Binlerce emekçinin iş bırakarak alana çıktığı İstanbul’da iki ayrı koldan yapılan yürüyüşlerin ardından Beyazıt Meydanı’nda buluşuldu.

Anadolu Yakası

Anadolu Yakası’nda sabahın ilk ışıklarında Haydarpaşa Garı’nda trenleri hareket ettirmeyen BTS üyeleri ile Türk Ulaşım Sen üyelerine Memur Sen’e bağlı Ulaşım Bir Sen üyeleri de destek verdi. “Bu işyerinde grev vardır” pankartlarını saat 05.00 sıralarında gara asan demiryolu emekçileri grev nöbeti tuttular.

Mesai saatinin başlamasıyla birlikte diğer işkollarında çalışan emekçiler de işbaşı yapmayarak işyerleri önünde toplandı.

Kartal PTT ve Kartal Dağıtım işyerlerinde Haber Sen üyesi emekçiler iş bıraktı. Kartal bölgesinde iş bırakan eğitim emekçileri ise trenler çalışmadığı için minibüslerle Kadıköy’e ulaştılar.

Sarıgazi’deki Vatan İlköğretim Okulu önünde toplanan Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube üyesi eğitim emekçileri Demokrasi Caddesi’ne yürüdüler.

Tüm Bel-Sen ve Eğitim Sen üyeleri Maltepe Belediyesi önünde toplanarak AKP İlçe Başkanlığı’na yürüdü. Buradan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüyen emekçiler, müdürlüğün yayınladığı grev kırıcı bildiriye tepki gösterdiler.

Tüm Bel-Sen üyeleri Kadıköy Belediyesi önünde toplanarak İskele Meydanı’na yürüdüler. Yürüyüşe Genel-İş üyeleri de destek verdi.

BES İstanbul 3 Nolu Şube ise örgütlü olduğu işyerlerinde çalışan üyelerini Kadıköy Vergi Dairesi önünde topladı.
Yaklaşık 600 kişilik BES kitlesi “İnsanca yaşamı direne direne kazanacağız!” pankartı arkasında Kadıköy İskelesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi.

Yüzlerce emekçi Kadıköy İskele Meydanı’nda buluşarak vapura ücretsiz geçiş yaptı. Flamalarını ve pankartlarını vapura asan emekçiler sloganlar ve marşlarla coşkulu bir biçimde Sirkeci’ye geçtiler.

TMMOB, TTB, SDP, EMEP ve HDK bileşenleri de Sirkeci Garı önündeki emekçilere destek verdiler.

Kortejlerin oluşturulmasının ardından Beyazıt’a yürüyen kitlenin ağırlığını eğitim emekçileri oluşturdu.

Direnişçi Maltepe Belediyesi taşeron işçileri de Ankara’da süren TOGO direnişini ve kamu emekçilerinin grevini selamlayan bir pankartla yürüyüşte yer aldılar.

Sirkeci’den başlayan yürüyüş Cağaloğlu’na ulaştığında yeni katılımlarla birlikte daha da kitleselleşti. Beyazıt Meydanı’na yaklaşan emekçiler Çemberlitaş’tan hemen sonra oturma eylemi yaptılar.

Avrupa Yakası

Çapa Hastanesi’de ise SES Aksaray Şube üyeleri grev pankartını hastane içerisinde değişik yerlere asarak grevlerini tüm hastalara ve hasta yakınlarına duyurdular.

TAŞİŞDER üyeleri de çadırlarını açarak greve katılmak için erkenden hazırlıklara başladılar.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’de çalışan sağlık emekçileri de işyerlerinde grev pankartlarını astıktan sonra toplanmak için arkadaşlarını hastanede beklemeye başladılar.

Çapa Hastanesi ana kapısında buluşan grevci emekçiler yolun Aksaray yönüne geçerek kortej oluşturmaya başladılar.

Ana pankartın arkasından Eğitim Sen 1-3-4-6-7-8 Nolu Şubeleri, SES Aksaray-Bakırköy-Şişli Şubeleri, İstanbul Tabip Odası, TAŞİŞ-DER, Tüm Bel-Sen, Tarım Orkam Sen, BES 1 Nolu Şube, ESM, Emekli Sen ve Genel-İş yürüyüşe katılım sağladılar.

Sendikaların ardından ilerici ve devrimci kurumlar yer aldı. HDK İstanbul Meclisi, BDP, SODAP, ESP, Tekstil Sen, EMEP, Sosyalist Kuruluş, Kaldıraç, EHP, Mücadele Birliği, Devrimci Hareket, TÜM-İGD, Alınteri, Halkevi, TKP ve ÖDP sendikaların ardından sıralanarak eyleme katıldılar. İlerici güçlerin katılımının oldukça zayıf olduğu gözlendi.

BDSP, kamu emekçilerinin grev yürüyüşüne “Güvencesiz, kuralsız çalışmaya genel grev genel direniş!” şiarlı pankartla katıldı. Ellerinde kızıl flamalar taşıyan komünistler, yürüyüş boyunca attıkları sloganlarla emekçilere seslendiler.

Beyazıt Meydanı

Sirkeci ve Çapa yönünden gelen emekçiler Beyazıt Meydanı’na birlikte giriş yaptılar. Alana giren emekçileri İstanbul Üniversitesi’nde çalışan kamu emekçileri üniversiteden yürüyüşle çıkarak karşıladılar.

Yürüyüş kolunda bulunan tüm bileşenlerin alana girmesi ile konuşmalara geçildi. İlk sözü KESK Genel Başkanı Lami Özgen aldı. Özgen, grevle birlikte işçiler, sağlık çalışanları, mimar ve mühendisler, öğrenciler olarak hep birlikte hayatın durdurulduğunun altını çizdi. KESK’e saldıran hükümete ve Memur Sen’e göndermeler yapan Özgen, emekçilerin alanları doldurarak gerekli cevabı verdiğini söyledi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, emeğin hayat içerisindeki önemine ve zorunluluğuna değindi.

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, hükümetin ve sermayenin, kendi sendikalarını yaratmak için itlerini sokağa saldığını ifade etti. Çapa taşeron işçileri ve Hey Tekstil işçileri de selamlandı. Miting Kürtçe ve Türkçe söylenen türkülerle sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul