20 Temmuz 2012
Sayı: SYKB 2012/29

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejimin gerici ablukasını parçalamak için...
Kürt halkı devletin irade kırma saldırısını direnişle yanıtladı
Faşist baskı ve devlet terörü sökmedi
“Yargı Paketi” ile faşist katiller
sokağa salındı...
Avukatlar: “Asıl biz yargılayacağız!”
Adım adım kürtaj yasağına
KPSS adaletsizliğine protesto
AD Demirel İşyeri Baştemsilcisi Hakan Akyol ile MESS Grup TİS süreci üzerine...
MICHA’da patron baskısına rağmen direniş!
Termo Teknik işçileriyle toplantı
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı
Ersin Türkmen ile
DHL direnişi üzerine
Havayolu işçileri AKP’ye yürüdü
Maden işçileri iş bıraktı
Birleşik Metal-İş TİS Uzmanı İrfan Kaygısız ile kıdem tazminatının gaspı üzerine konuştuk
Gaspçıları ve suç ortaklarını
yenmek için göreve!
TOGO direnişi üzerine
HEY Tekstil Direnişi’nin geldiği aşama ve yapılabilecekler!
İzmir’de “Dinsel gericilik ve
devrimci politika” semineri
Müslüman Kardeşler’in
milyon dolarlarla sınavı
İsrail’de “zorunlu askerlik” tartışması krize dönüştü
Opel’de sular durulmuyor
Köprüden geçerken
kapitalizmi görmek - TMMŞP
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali
3-4-5 Ağustos’ta!
Samandağ Evvel Temmuz Festivali’ne dair
Cumartesi Anneleri'nin 381. eylemi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Havayolu işçileri AKP’ye yürüdü...

“Grev haktır, sendikal yasaklara hayır!”

Hava işkolunda grev yasağına karşı çıktıkları için işten atılan ve Atatürk Havalimanı’nda direnişe geçen Hava-İş üyesi işçiler 17 Temmuz günü Sütlüce’deki AKP İstanbul İl Başkanlığı binası önüne yürüyerek taleplerini haykırdılar.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platormu bileşeni Belediye-İş, Tez-Koop-İş, TÜMTİS, Deri-İş, Petrol-İş ve Yol-İş sendikalarından üye ve yöneticilerin yanısıra DHL Lojistik’te direnişte olan TÜMTİS üyesi işçiler ile BEDAŞ’ta direnişlerini sürdüren Enerji-Sen üyesi işçilerin de katılım gösterdiği eylemde birleşik mücadele vurgusu yapıldı.

Eyleme DHF, Kaldıraç, ÖDP, Halkevleri, EMEP ve SDP’nin de aralarında bulunduğu devrimci ve ilerici güçler de destek verdi.

AKP önüne coşkulu yürüyüş

Haliç Kongre Merkezi önünde toplanan Hava-İş üyesi işçiler ve destekçi güçler AKP İstanblu İl binası önüne yürüyüşe geçti.

Yürüyüş, yolun bir şeridi trafiğe kapatılarak gerçekleştirilirken, yürüyüşe katılan TÜMTİS üyesi işçiler de “DHL’de işçi kıyımına, sendika düşmanlığına son!” pankartıyla yerlerini aldılar.

Sınıfın tarihine onurlu bir sayfa eklendi”

AKP binası önünde ilk olarak THY direnişini selamlayan bir konuşma yapıldı ve eyleme katılım gösteren destekçi kurumların isimleri okundu.

Ardından, havayolu işçileri adına Efem Çaycı basın açıklamasını okudu. Grev hakkının yasaklanması karşısında eylem yaparak grev hakkına sahip çıkanların işçi sınıfı tarihine onurlu bir sayfa eklediklerini ifade eden Çaycı, THY’nin kanunsuz ve keyfi işten atma saldırısına değindi.

Direnişlerini ziyaret eden Sendikal Haklar için Uluslararası Merkez Örgütü’nünü direktörü Daniel Blackburn’ün “Grev hakkı olmadan toplu sözleşme, ‘toplu yalvarmadır’” sözlerini aktaran Çaycı, direnişin ve mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Ayçin: “Sendikalar fiili durum yaratmalı”

Çaycı’nın ardından söz alan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, sendikaların yasalara bağlı kalmaktan çıkıp fiili durum yaratması gerektiğini ifade etti. Son dönemde sendikaların neden hedefte olduğunu anlatan Ayçin, THY yönetiminin Hava-İş Sendikası’na dönük baskı politikasını teşhir etti.

Hak arayanların, “özgürlük” ve “demokrasi” diyenlerin içerde tutsak edildiğini söyleyen Ayçin’in konuşması “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla kesildi. Erdoğan’ın Esad’a dair konuşmalarına da atıfta bulunan Ayçin, başbakanın Esad’tan daha zalim olduğunu ifade etti. Basında Hava-İş ve işçiler arasında kopukluk olduğu yönünde haber yapıldığı aktaran Ayçin, “Patron gölgesinde gazetecilik yapmayın” ifadelerini kullandı.

Ayçin, “Bizden sonra sıra size gelecek” dedi. Şimdiden sokaklarda fiili eylemlerin olması gerektiğini vurgulayan Ayçin, THY işçileriyle direnişi Ankara’ya, meclis önüne ve başbakanlığa taşıyacaklarını ifade etti.

Konuşmanın ardından havayolu işçilerinin direniş için bestelediği marşlar seslendirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

İmzalar THY direnişi için...

İşten atılan THY işçilerinin Atatürk Havalimanı’nda süren direnişine, çeşitli illerde yürütülen imza kampanyasıyla destek veriliyor.

Hava-İş Sendikası tarafından, “Grev yasağı kaldırılsın, THY’de çıkarılan işçiler geri alınsın!” başlıklı imza kampanyası yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu.

Basın açıklamasını, Hava-İş Adana Şube Başkanı Bülent Koçder okudu. Yaşanan süreci anlatan Koçder, meşru hakkını kullanan 305 işçinin işten çıkarılmasını eleştirdi.

Açıklamada, THY ve THY Teknik A.Ş. yönetim kurullarının öncelikle işten çıkarılan personelin işlerine başlatılmaları ve grev yasağının kaldırılması talepleri yinelenerek ve mücadele çağrısı yapıldı..

Billur Tuz direnişçileri THY işçileriyle dayanışma amacıyla İzmir Karşıyaka çarşısında imza masası açtılar.

Karşıyaka Vapur İskelesi’nde üç gün boyunca imza toplayan Billur Tuz işçileri, direnişteki THY işçilerinin yalnız olmadığını söyleyerek, topladıkları imzaları meclise göndereceklerini açıkladılar.

Kızıl Bayrak / Adana-İzmir

 

 

 

Türk-İş’in basiretsizliği”

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşeni sendika şubeleri, Türk-İş yönetiminin İstanbul’da THY yönetimi ile görüşmesi ve bağlı sendikaların şubelerinden habersiz biçimde basın toplantısı düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, Türk-İş yönetiminin sorunun çözümüne katkıda bulunmak yerine göz boyamayı tercih ettiğini, İstanbul’u ziyaret etmek için direnişteki işçilerin Ankara’da olduğu bir tarihi seçtiğini basından öğrendikleri bilgisini verdi.

Türk-İş yöneticilerinin, şubeler platformu bileşenlerinden hiçbirini davet etmeden, gizlice basın açıklaması yaptığını belirten Şubeler Platformu, Türk-İş’in, yüzünü işçiye dönmek, üyeleriyle bütünleşerek mücadele etmek yerine göz boyamayı, sorunun etrafından dolanmayı, hamaset yapmayı tercih ettiğinin altını çizdi.

Türk-İş yönetiminin, Hava-İş Sendikası’na haber vermeden THY yönetimiyle görüşmesini de eleştiren Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, artık mücadeleden başka yol kalmadığını vurguladı.

Platform, konfederasyondan taleplerini ise şöyle sıraladı:

-Türk-İş yönetim kurulu kıdem tazminatı hakkının gaspı girişimine karşı eylem takvimini derhal açıklamalıdır.

-Havacılık işlerindeki grev yasağı kaldırılana, borsacılık işlerine grev yasağı getirilmesi için hazırlanan yasa taslağı geri çekilene kadar sürekli eylem kararı alınmalıdır.

-İşten çıkarılan 305 havayolu işçisinin işbaşı yapması için acil eylem kararları alınmalı, ayrımsız

Türk-İş’e bağlı tüm şubelerle birlikte kitlesel bir ziyaret yapılmalıdır.

 

 

 

Enerji işçilerine saldırı

2 aydır Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin İstanbul Taksim’deki genel müdürlük binası önünde direnişlerini sürdüren Enerji-Sen üyesi direnişçi işçilere polis saldırdı.

BEDAŞ işçileri, 13 Temmuz Cuma günü Galatasaray Lisesi önünden Taksim’de bulunan BEDAŞ Genel Müdürlüğü önüne yürüdü.

Yanlarında getirdikleri sayaç okuma cihazlarını yönetime teslim etmek isteyen işçilere polis engel oldu. İşçilerin binaya girmesini engellemek isteyen polislerle yaşanan arbede sırasında bazı işçiler BEDAŞ’ın duvarını aşarak bahçeye girdiler.

Bunun üzerine cop ve biber gazına başvuran polis, işçileri gözaltına almaya kalktı. Bu durum, bahçe duvarı dışında kalan Enerji Sen üyesi işçiler tarafından oturma eylemiyle protesto edildi. Bir süre sonra, polisin gözaltına almaya kalktığı işçiler arkadaşlarının yanına ulaştı.

Eylemde konuşan Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, sayaç okuma işçilerinin işlerine geri dönmek için direnişte olduğunu belirtti. BEDAŞ’ın elektrik kesme cihazlarını istediğini ancak polis saldırısıyla karşılaştıklarını söyleyen Kartal, cihazları vermek istediklerini ancak BEDAŞ’ın bu cihazları almadığını söyledi.