20 Temmuz 2012
Sayı: SYKB 2012/29

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejimin gerici ablukasını parçalamak için...
Kürt halkı devletin irade kırma saldırısını direnişle yanıtladı
Faşist baskı ve devlet terörü sökmedi
“Yargı Paketi” ile faşist katiller
sokağa salındı...
Avukatlar: “Asıl biz yargılayacağız!”
Adım adım kürtaj yasağına
KPSS adaletsizliğine protesto
AD Demirel İşyeri Baştemsilcisi Hakan Akyol ile MESS Grup TİS süreci üzerine...
MICHA’da patron baskısına rağmen direniş!
Termo Teknik işçileriyle toplantı
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı
Ersin Türkmen ile
DHL direnişi üzerine
Havayolu işçileri AKP’ye yürüdü
Maden işçileri iş bıraktı
Birleşik Metal-İş TİS Uzmanı İrfan Kaygısız ile kıdem tazminatının gaspı üzerine konuştuk
Gaspçıları ve suç ortaklarını
yenmek için göreve!
TOGO direnişi üzerine
HEY Tekstil Direnişi’nin geldiği aşama ve yapılabilecekler!
İzmir’de “Dinsel gericilik ve
devrimci politika” semineri
Müslüman Kardeşler’in
milyon dolarlarla sınavı
İsrail’de “zorunlu askerlik” tartışması krize dönüştü
Opel’de sular durulmuyor
Köprüden geçerken
kapitalizmi görmek - TMMŞP
9. Mamak Kültür-Sanat Festivali
3-4-5 Ağustos’ta!
Samandağ Evvel Temmuz Festivali’ne dair
Cumartesi Anneleri'nin 381. eylemi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Samandağ Evvel Temmuz Festivali’ne dair…

Antakya’nın Samandağ ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Evvel Temmuz Festivali 15 Temmuz’da son buldu. Çeşitli panellerin ve konserlerin gerçekleştiği festivale onbinlerce kişi katıldı.

Bu sene de üç ayrı festival programıyla gerçekleşen festivalde Samandağ Kalkındırma Derneği ve Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği’nin programının yanı sıra Halk Cephesi tarafından örgütlenen alternatif bir festival programı gerçekleşti.

Festivalin gündüz programlarında kadın sorunundan medyaya, Suriye ve Ortadoğu’dan faili meçhullere kadar bir dizi konuya değinen paneller gerçekleşirken akşam programında Ferhat Tunç, Hakan Yeşilyurt, Selda Bağcan, Nurettin Rençber ve Grup Yorum’un katıldığı konserler gerçekleşti.

Festivale dair gözlemler…

*15 Temmuz günü Halk Cephesi tarafından düzenlenen festival dışındaki günlerde festival alanında bu sene de ticari işletmelerin sponsorluğunda düzenlenmiş olması ve alanda düzenin yozlaştırma araçlarından biri olan alkol tüketiminin yaygın olması festival boyunca önemli bir sorun alanı oluşturdu. Bu durum, festivali düzenleyenlerin bulunduğu siyasal platformun “devrimcilik” iddiasının nasıl algılandığına da bir işarettir. Festival alanında devrimci yapılarca açılan stantlarda yürütülen çalışmalarla bu gerici-yoz atmosfere alternatif duruş çabası anlamlıydı.

* Halk Cephesi tarafından festival programı çerçevesinde 15 Temmuz günü gerçekleştirilen Avukat Behiç Aşçı ile Av. Selçuk Kozağaçlı’nın katıldığı söyleşide Suriye eksenli sunumlarda Suriye yanlısı yaklaşım dikkat çekti.

* Festivalde öne çıkan diğer önemli sorun alanı ise gerçekleştirilen panellerin içeriği ile ilgiliydi. Yer yer düzen partilerinin propagandasının işlendiği bu panellerden değinilmesi gereken bir örnek HAS Parti’den Mehmet Bekaroğlu (bu süreçte istifa gerçekleşmemişti) ve Zeki Kılıçarslan’ın katılımıyla düzenlenen “İslam ve Sosyal Adalet Mücadelesi” başlığındaki paneldir. Gericiliğe alan açılan bu panelin toplam mesajı kapitalist sistem ve onun yürütücüleri tarafından dinin, işçi ve emekçiler üzerinde sömürü sistemini kolaylaştıran bir imkana dönüştürülmüş olmasını meşrulaştıran içerikteydi. Konuşmalarda devrimci mücadele marjinal gösterilerek, “halkın kalbini” kazanmak ve kitleselleşmek adına islamla solu birleştirmek gibi formüler öne çıkarıldı. Son derece liberal bir bakışla ve seçimlerde kazanılacak oylara indirgenen “mücadele” vurgusuyla işlenen panele reformist solun taraftarlarının ilgi göstermesi ve olumlaması ise dikkat çekiciydi.

* Festival alanına dair söylenmesi gerek bir diğer nokta ise festivali izlemeye gelen onbinlerce insan olmasına rağmen bu sene de kitlenin zorunlu insani ihtiyaçlarını gözeten bir düzenlemeye gidilmemiş olmasıydı. Yanı sıra festivali destekleyen belediyenin festival alanının temizliğine dair ek önlemler almaması rahatsızlık veren bir diğer konuydu.

Komünistler açısından festival…

* Komünistler bu sene de festival alanında stant açarak binlerce kişiye doğrudan seslenme imkanını en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştılar. 400’ün üzerinde Kızıl Bayrak gazetesi ajitasyonlar eşliğinde satılırken, Ekim Gençliği ve Eksen Yayıncılık kitapları da satıldı. Yansıra stanttan pek çok kez emekçilerle konuşuldu, sosyalist propaganda imkanı yakalandı.

* Festival haftası boyunca kolektif ve disiplinli bir şekilde bir arada olan sınıf devrimcileri, gün içinde de çeşitli konu başlıklarında politik tartışmalar yapma imkanı buldular.

* Festival bitiminde ise Alaattin Karadağ yoldaşın mezarı ziyaret edildi.

Güney’den komünistler


 

 

Bahadın Şenlikleri sona erdi

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Bahadın Şenlikleri'nin 16.’sı 14-15 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen etkinliklerle sona erdi.

14 Temmuz günü, semah gösterileri gerçekleştirildi ve çeşitli halk ozanları sahne aldı. Grup Günyüzü ve Ali Asker’in sunduğu müzik dinletilerinin ardından günün programı sonlandırıldı.

Şenliklerin son günü olan 15 Temmuz günüyse, Ankara’dan gelen Oytad Tiyatro Grubu Bahadın Kültür Evi’nde “Dilli düdük” isimli bir oyun sergiledi.

Oyunun ardından yine Kültür Evi’nde Yurt Gazetesi Yazarı Necdet Saraç, Avukat ve Araştırmacı-Yazar Ali Yıldırım ve PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül'ün katılımıyla “Alevilik ve Yeni Anayasa” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Akşam programında ise ilk olarak PSAKD Mamak Şubesi Semah Ekibi sahne aldı. Ardından yerel sanatçılar, sonrasında ise sırasıyla Grup Kibele, Cevdet Bağca ve Derya sahne aldı.

Müzik programının ardından 16. Bahadın Kültür Şenlikleri sona erdi.

Sınıf devrimcilerinin şenlik boyunca açtıkları Eksen Yayıncılık standı katılımcıların ilgisine konu oldu.

Kızıl Bayrak / Yozgat


 

 

Mamak’ta yaygın ve tempolu
festival çalışması

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları 3-4-5 Ağustos’ta Tekmezar Hacı Bektaş-ı Veli Parkı’nda gerçekleştirilecek olan 9. Mamak Kültür Sanat Festivali çalışmalarını yoğunlaştırarak sürdürüyorlar. Festival Hazırlık Komitesi’nin haftalık olarak düzenlediği toplantılarda yapılan tartışmalar sonucunda festival çalışmasının yürütüleceği bölgede daha yaygın, etkili ve hedefli bir çalışma yürütebilmek amacıyla alt komiteler oluşturularak çalışmanın bu alt komiteler üzerinden yürütülmesi kararı alındı. Tekmezar-Şirintepe, Tuzluçayır ve Ege Mahallesi komiteleri oluşturularak çalışmalara hız verildi.

İşçi Kültür Evi çalışanları kullandıkları çeşitli materyallerle festival duyurusunu yaygın bir şekilde yapıyorlar. Festivalin genel çağrısını yapan pankartlar, bölgeye yaygın bir şekilde yapılan afişler ve festival programının olduğu pankartların bölgede kullanılmasının ardından bölge komiteleri üzerinden de festival bülteni dağıtımlarına başlandı. Bunun yanı sıra festival programının yazılı olduğu el ilanları hazırlanarak bültenle birlikte kullanılmaya başlandı.

İşçi Kültür Evi çalışanları festivalin güçlü ve kitlesel geçmesi için yaygın bir çalışma örgütlüyorlar. Bu çerçevede Mamaklı işçi ve emekçilerin kapıları tek tek çalınarak festival bülteninin dağıtımları yapılıyor, festivalin amacı anlatılıyor ve işçi-emekçiler festivale davet ediliyor.

Tekmezar-Şirintepe bölgesinde kapılar tek tek çalınarak festivale çağrı yapılırken emekçilerden oldukça olumlu tepkiler alınıyor. Birçok emekçi, Kültür Evi’ni daha önceden de tanıdıklarını belirterek evlerine davet ediyorlar. Oldukça anlamlı sohbetler gerçekleştirilen ev ziyaretlerinde festivali sahiplenme çağrısı yapılıyor.

Tuzluçayır bölgesinde yapılan bülten dağıtımlarında genel olarak emekçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşılıyor. Emekçiler festivale geçtiğimiz yıllarda katıldıklarını ve bu sene de katılacaklarını söylüyorlar. Emekçilere festivali ve yapılacak etkinlikleri anlatan Kültür Evi çalışanları, kimi yerlerde gündemdeki sorunları ve bu sorunlara karşı neler yapılabileceği üzerine sohbetler gerçekleştiriyor.

Festival çalışmaları çerçevesinde Ege Mahallesi’nde kapıları çalınan işçi-emekçilere festival bülteni ulaştırılıyor. Festivalin amacı ve yapılacak etkinlikler anlatılarak işçi-emekçiler festivale davet ediliyor. Kapıları çalınan emekçilerden olumlu tepkiler alınırken birçok emekçi festivale katılacağını söylüyor. Gecekondu bölgesi olan Eski Çöplük Mahallesi’nde yapılan bülten dağıtımlarında ise birçok emekçinin evi ziyaret edilerek hem festival üzerine hem de gündemdeki sorunlar üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Sıcak sohbetlerin yapıldığı emekçiler yaşadıkları mahallede gecekondu yıkımlarının gündemde olduğunu anlatarak bundan duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Yaygın bir şekilde yürütülen festival çalışmaları önümüzdeki günlerde de bülten, el ilanı ve farklı materyallerin kullanılmasıyla devam edecek.

Kızıl Bayrak / Mamak