22 Mart 2013
Sayı: KB 2013/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz dönemecinde “İmralı süreci”
Bosch’ta geçen bir yılın ardından
Sınıfa karşı sınıf bilinciyle örgütlü mücadeleye!
Sendikal harekette
büyük tasfiye dalgası
Hapishanelerde 12 Eylül’e rahmet okutacak uygulamalar
İzmir ÇHD Başkanı Av. Hüseyin Korkmaz ile konuştuk
Bijî Newroz, bijî sosyalizm!”
Newroz ateşi dört bir yanda harlandı
Kurultay hazırlıkları sürüyor
Beyanname işçi ve emekçilere açıldı!
Sınıf hareketinden
Metal TİS’lerinde uyuşmazlık!

Siyasal mücadele ve devrimci şiddet - H. Fırat

Kimyasal başlıklı
füze saldırısının ardından
Suriye’ye ABD vatandaşı “başbakan!”
Emperyalist işgalin 10. yılında
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Özgür yarınlar sosyalizmde!
Faşist çeteler iş başında!
Faşist saldırılara ve
polis terörüne geçit yok
Kadına yönelik şiddet
dünyanın her yerinde!
Cinayeti gördük...
Ahmet Yıldız katledildi!
Kızıldere bir savaş çağrısıdır!
Dikmen’de yıkım saldırısı tırmandırılıyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Newroz ateşi dört bir yanda harlandı

 

Newroz Kürdistan coğrafyasında hem kitlesel hem de coşkulu eylemlerle kutlandı. Tüm haftaya yayılan eylemlerde il merkezlerinden ilçelere kadar her meydan kutlamalara sahne oldu. “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” şiarıyla örgütlenen Newrozlarda emekçilerin özgürlük talebi öne çıktı. Birçok kutlamada Abdullah Öcalan’ın sesinden Newroz mesajı dinletildi. Mazlum Doğan ve Paris’te katledilen 3 Kürt kadın şahsında şehitlere gösterilen saygı tüm Newrozlar’da öne çıktı.

Van Kültür Park’taki kutlamalarda, Newroz’a katılım sabahın erken saatlerinde başladı.

Newroz coşkusu Sanatçı Renas Amed ile Van Mezopotamya Kültür Merkezi’ne bağlı sanatçı Hozan Hüseyin’in müzik dinletisiyle sürdü.

Cezaevleri başta olmak üzere birçok yerden gelen mesajların okunduğu kutlamada tutsak Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da mesajı okundu.

Mesajların okunmasından sonra Newroz konuşmalarını BDP Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, BDP İl Eş Başkanı Musa İtah ve DTK Eş Başkanı ve Van Milletvekili Aysel Tuğluk yaptı. Konuşmalarda, Öcalan’a özgürlük talebi dile getirilirken, sermaye devletiyle yapılan görüşme süreci üzerinde duruldu. Program müzik dinletileriyle sürdü.

Kentte yaşam dururken, esnafların büyük bölümü kepenklerini kapatarak Newroz’a katıldı.

Bingöl merkeze bağlı Yenimahalle Newroz Alanı’nda gerçekleşen kutlamaya on bini aşkın emekçi katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yüzlerce kişinin halayları ile başlayan kutlamaya BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in yanı sıra BDP il ve il ilçe başkanları katıldı.

Dersim’de “Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newrozu’na” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz mitingi için Dersimliler sabah erken saatlerden itibaren gruplar halinde alana akmaya başladı. Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilen mitingde emekçiler müzik eşliğinde halay çekerken, mitinge BDP milletevekili Ayla Akat Ata da katıldı.

Uludere’de Newroz kutlaması şiddetli yağışa rağmen öğle saatlerinde büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Newroz kutlamasının yapılacağı antrenman sahasına akın edenler, müzik eşliğinde halay çekti. Sağanak yağmur sonrası yolların kapanması nedeniyle yüzlerce kişi köylerine geri dönmek zorunda kalırken, ilçe merkezinde Newroz ateşi yakıldı.

Mardin merkezde yapılan Newroz kutlaması Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice olmak üzere 4 dilde yapılan anonslar ve türkülerle kutlandı. Alanı dolduranların coşkusu doruğa çıkarken, Hatay’dan gelen müzik grubu Arapça şarkılar seslendirdi. 13 yaşındaki Mazlum Doğan Sürer’in saz eşliğinde çalıp söylediği Kürtçe ve Türkçe parçalar alanda ilgi toplarken kadın ve erkeklerin yöresel kıyafet giymesi dikkat çekti.

Siirt’in Eruh ilçesinde yağmur nedeniyle BDP ilçe binası önünde kutlandı. Burada Eruh Belediye Başkanı Melih Oktayı, BDP Eruh İlçe Eş Başkanı Lazgin Kılıç, BDP Siirt İl Başkanı ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak da konuştu. Miting Koma Laleş’in verdiği konserin ardından sona erdi.

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sağanak yağışa rağmen alanda konuşma yapan BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, “Hepiniz biliyorsunuz ki Newroz bizim için sadece bayram değil, isyandır, direniştir. Yeni ve özgür yaşamın tohumlarını ekmektir.” dedi.

Viranşehir’de Newroz kutlamalarına 30 bini aşkın kişi katıldı. DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş’ın konuşmalarının ardından sanatçıların şarkıları ile program son buldu.

Hasankeyf’te binlerce kişinin yer aldığı alanda, Newroz’a katılan kadınların, yeşil, sarı ve kırmızı flamalar takması dikkat çekti. Genç kadınlar, “Kürdistan” yazılı tişört giyerken kutlamada ilk konuşmayı BDP Hasankeyf İlçe Başkanı Mehmet Ali Çakar yaptı. Ardından BDP Batman İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa ve BDP PM üyesi Nezir Gülcan konuştular.

Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde Newroz kutlaması Belediye Meydanı’nda binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Kadınların yoğun bir şekilde katılması dikkat çekerken, sahneye “Bê ziman jiyan nabe”, “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” pankartları asıldı. Kutlamada DTK Daimi Meclis Üyesi Ali Rıza Yurtsever ve BDP Elazığı İl Başkanı Turan Çelik birer konuşma yaptı.

İdil’de yüzlerce kişi, sarı, kırmızı ve yeşil flamalarla Newroz’un kutlanacağı alanda bir araya geldi. Saygı duruşu ardından, BDP Karalar Belde Başkanı Kerim Özkan, BDP’li İdil Belediye Başkan Vekili Selahattin Acar ve BDP İdil İlçe Başkanı Ekrem Şavlı sırayla konuştu. Yapılan konuşmaların ardından yerel sanatçılar ve Feqîyê Teyran Eğtim Destek Evi Çocuk Korosu’nun seslendirdiği ezgiler eşliğinde kitle halay çekti.

Kırşehir’de Newroz kutlamasına çok sayıda kişi katıldı. Kitle ulusal kıyafetler giyerek kutlamaya katıldı. Yerel sanatçıların sahne aldığı kutlamada halaylar çekildi.

Konya’daki Newroz kutlamasına, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP Konya İl Başkanı Hacı Mehmet Bozlak katıldı.

Eskişehir Yenikent miting alanında yapılan Newroz kutlamasına, yüzlerce kişi katıldı. Kitle havanın soğuk olması nedeniyle ateşler yakarak ısındı. Kutlamada BDP İl Başkanı İzzettin Altun ve BDP MYK Üyesi Gülçin İsberk konuştu. Konuşmaların ardından program yerel müzik gruplarının sahne almasıyla devam etti.

Aydın’da Osman Yozgat Mahallesi’ndeki Newroz kutlamasına katılan 10 bini aşkın kişi taşıdığı, yeşil, sarı, kırmızı renkler ve giydikleri yöresel kıyafetleriyle alanı adeta renk cümbüşüne dönüştürdü. BDP PM Üyesi Mehdi Perinçek, Mukaddes Kubilay, BDP Aydın İl Eş Başkanları Raif Kanat, Nazlı Bozan, HDK İl Eş Başkanı Pınar Akpınar’ın yanı sıra çok sayıda kurumun temsilcileri katıldı.

Muğla’nın Milas ilçesinde Newroz’a katılan binlerce kişi “Öcalan’a özgürlük” sloganları atarak uzun süre çalınan müzik eşliğinde halaylar çekti.

Manisa’da kadın ve gençlerin yoğunlukta olduğu kutlama yerel sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla başladı. Yöresel kıyafetler giyerek katılanların dikkat çektiği Newroz’da Manisa’daki yerel sanatçıların yanı sıra Dengbêj Kazo’nun söyledikği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.