08 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/43

Seçim mizansenleri erken başladı…
Kirli savaş bütçesi: Örtülü ödenek
Polise dev bütçe
Güler baklayı çıkardı
Gericilik tırmanıyor!
Dayanışma mesajları…
Sömürgeciliğin nafile duvarları
Gökkan'ın durumu ağırlaşıyor
Hakları ve özgürlükleri için sokağa çıkan
Alevi emekçiler kazanacak!
Aleviler inkar ve asimilasyona karşı Kadıköy’deydi!
Kapitalizm işsizliğin kaynağıdır
DİSK’ten #Direnİşçi eylemleri
Sınıf dayanışmasını güçlendiriyorlar!
KESK ve bağlı sendikalara çağrımızdır!

Haziran Direnişi-1H.Fırat

Mısır’da son durum ve Kerry’nin ziyareti
Sokaklar öfkeli!
Birleşik ve kitlesel 6 Kasım eylemleri...
Gençlik sokaklarda geleceği için haykırdı!
“Mücadele alanlarında biraraya gelmeliyiz!”
Adalet için yürüdüler
“Kazananlar hep direnenler olacak!”
“Özgür giyim kuşam” eylemleri üzerine...
Ekim Devrimi ve kadın
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gericilik tırmanıyor!

Durdurmak için
“kızlı-erkekli” mücadeleye!

 

AKP iktidarında somutlaşan dinsel gericilik, bu kez de “kızlı-erkekli aynı evde kalıyorlar” diyerek öğrenci evlerini hedef gösterdi. AKP iktidarı döneminde kürtaj tartışmasından hamilelerin “terbiyesizce” sokağa çıkmasına, 3 çocuk hesabından tecavüz mağduru kadınların suçlanmasına kadar pek çok gericilik örneği gördük. Şimdi de “muhafazakâr demokrat” bir parti olarak kızlı-erkekli öğrencilerin kaldığı evleri karalama kampanyası başlattı. Halka da ihbarcı olma tembihinde bulunarak, valilerini ve polisi “göreve” çağırdı.

AKP iktidarı gerici-faşizan uygulamalarıyla toplumsal yaşamı cendereye almak için bir kez daha kadın kimliğini kullanarak gericiliği tırmandırmaktadır. “Ahlak” tartışmalarıyla gerici-faşizan uygulamaları perdelemeye çalışanların ahlak anlayışlarını ise defalarca gördük. Pozantı’da ve diğer hapishanelerde yaşanan taciz ve tecavüzlere sessiz kalan bir zihniyettir onların ki. Hüseyin Üzmez gibi “hocalarının” çocuk tacizcisi kimliği karşısında susmaktır. Öyle bir ahlaktır ki onlarınki, çocuk gelinliğin önünü açmakta bir sakınca görmemektedirler.

Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “Biz sorumluluk makamında, muhafazakâr demokrat bir parti olarak herkesin çocukları bize emanettir. Biz kızların, erkeklerin devletin yurtlarında karışık kalmasına müsaade etmedik, etmiyoruz.” Öğrenci yurtlarında “kızlı erkekli kalmaya müsaade etmedikleriyle” övünen Erdoğan devletin esas koruması altında olması gereken Çocuk Esirgeme Kurumları’nda çocukların fuhuşa zorlandıkları ve tecavüze maruz kaldıkları gerçeği karşısında ne demektedir? Devlet koruması altında olması gereken böylesi yerlerde her nasılsa her daim tecavüz haberleri duyulmaktadır.

Mardin’de N.Ç. adlı kız çocuğunun, 2002’de, henüz 13 yaşındayken, aralarında Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü, bir yüzbaşı, muhtar ve korucuların da bulunduğu devleti temsil eden 28 kişinin tecavüzüne uğraması karşısında “sorumluluk makamında” olanlar ne yapmıştır? Devletin mahkemeleri “N.Ç’nin sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu” yönünde karar vermiştir! Böylesi örnekler kuşkusuz ki çoktur.

Erdoğan gerici söylemlerini toplumda daha geçerli kılmak için ayrıca “terör, illegal örgütler” demagojisine de başvurmaktadır. Gerici saldırılarını meşru kılmak için böylesi yolları hep denemektedirler.

Kapitalist düzenin bu dinsel gerici maskeli yüzüne karşı yapılması gereken ise “kızlı-erkekli” mücadeleyi yükseltmektir. Haziran Direnişi’nde olduğu gibi, işe özgürlük için sokaklara çıkarak başlamak gerekir.

Emekçi Kadın Komisyonları olarak, kadınıyla, erkeğiyle tüm işçi ve emekçileri, kadınları, gençleri bu gericiliğe karşı örgütlenmeye çağırıyoruz.

Gericiliğe karşı sokağa, eyleme, özgürleşmeye!

Emekçi Kadın Komisyonları
6 Kasım 2013

 

 

 

 

Kızlı-erkekli” açıklamasına tepki!

 

Dinci şef Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamalardan sonra ülkenin dört bir yanında tepkilere sebep oldu. Bunlardan biri de 6 Kasım günü Bursa’da oldu. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Üniversiteli Kadın Kolektifi, flama ve dövizleriyle Görükle Yerleşim’e yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “AKP elini medeni halimden çek!”, “AKP sussun kadınlar kurtulsun!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Kızlı-erkekli AKP’ yi yeneceğiz!” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. “AKP önce kadın cinayetlerini çözmeli, tecavüzü engellemeli” denilerek basın açıklaması sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Kadınlar pakete sığmıyor!

 

İstanbul forumlarından kadınlar, 1 Kasım akşamı Kadıköy’de buluşarak yaptıkları basın açıklaması ve bildiri dağıtımıyla hükümetin “müjde” olarak sunduğu Kadın İstihdam Paketi’ni protesto ettiler.

Eminönü İskelesi önünde bir açıklama yapan kadınlar, paketin gerçekte ne anlama geldiğini şu ifadelerle anlattılar: “Kadın ve emek örgütleri ile görüşülmeden, oldu-bittiyle hazırlanan kadın istihdam paketi Kasım ayında Meclis’e getirilecek. ‘Kadınlara müjde doğum izni artıyor’ haberiyle duyurulan bu paket aslında,

* Kadınları esnek, güvencesiz, düşük ücretli işlere sevk ediyor,

* Cinsiyetçi işbölümünü pekiştiriyor,

* Kadınları aileye, eve, kocaya mahkum ediyor.”

Açıklamanın devamında, paketin beraberinde getireceği esnek çalışma ve güvencesizliğin yaratacağı sonuçlar teşhir edildi. Pakete karşı; annelik izninin ebeveyn izni olması, tüm çalışanlara kreş hakkı, evde çalışan kadınlar için de 24 saatlik ücretsiz kreş talepleri dile getirildi.

AKP hükümetinin yaptığı yasal düzenlemelerle kadınlar üzerinde söz söyleyerek kadınların yaşamlarına müdahale etmesi eleştirildi.

Açıklamanın ardından konuşmalar eşliğinde bildiri dağıtımı yapıldı. İstihdam paketini eleştiren dövizlerin de taşındığı eylemde, kadınlar kartondan yapılan temsili Kadın İstihdam Paketi’nin içinden çektikleri kağıtlarda paketin getireceği olumsuz sonuçları gördü.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Gebze’de emekçi kadın toplantısı

 

Gebze’de Emekçi Kadın Komisyonu’nun ilk adımlarını atmak için yürütülen çalışmaların bir adımı olarak 2 Kasım’da toplantı düzenlendi.

Emekçi kadın toplantısında ilk olarak “Kapitalizm’de kadınların yaşadığı sorunlar ve güncel talepler” başlıklı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından kadınların yaşadıkları birçok sorun üzerine konuşuldu.

Konuşmalarda AKP’nin yeni dönem politikaları üzerinde duruldu. Kadınların erken yaşta evlenmesi ve çocuk ile eve bağlanmasının hedeflenmesi üzerine vurgular yapıldı. İş yaşamında kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar da dile getirildi.

Toplantının ikinci bölümünde “Gezi Direnişi ve kadınlar” başlıklı sinevizyon izlenildi. Gezi sürecinde yaşanılan deneyimler üzerine örnekler verildi. Direniş sürecinin seyrine dair değerlendirmeler yapıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§