08 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/43

Seçim mizansenleri erken başladı…
Kirli savaş bütçesi: Örtülü ödenek
Polise dev bütçe
Güler baklayı çıkardı
Gericilik tırmanıyor!
Dayanışma mesajları…
Sömürgeciliğin nafile duvarları
Gökkan'ın durumu ağırlaşıyor
Hakları ve özgürlükleri için sokağa çıkan
Alevi emekçiler kazanacak!
Aleviler inkar ve asimilasyona karşı Kadıköy’deydi!
Kapitalizm işsizliğin kaynağıdır
DİSK’ten #Direnİşçi eylemleri
Sınıf dayanışmasını güçlendiriyorlar!
KESK ve bağlı sendikalara çağrımızdır!

Haziran Direnişi-1H.Fırat

Mısır’da son durum ve Kerry’nin ziyareti
Sokaklar öfkeli!
Birleşik ve kitlesel 6 Kasım eylemleri...
Gençlik sokaklarda geleceği için haykırdı!
“Mücadele alanlarında biraraya gelmeliyiz!”
Adalet için yürüdüler
“Kazananlar hep direnenler olacak!”
“Özgür giyim kuşam” eylemleri üzerine...
Ekim Devrimi ve kadın
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK’ten #Direnİşçi eylemleri

 

DİSK, kıdem tazminatının gaspına ve esnek çalışma saldırılarına karşı başlattığı #Direnİşçi kampanyasını Kartal ve Gebze’de yaptığı yürüyüşlerle sürdürdü.

Kartal’da DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Devrimci Sağlık-İş, Genel-İş sendikalarına üye Anadolu yakasında bulunan işçilerinin katıldığı eylem, Kartal Köprüsü üzerinde buluşulmasıyla başladı.

En önde DİSK yazılı pankartın olduğu yürüyüş kortejinin arkasında “Güvencesiz, kuralsız çalıştırmaya, taşeronlaştırmaya, işçi simsarlığına hayır! Kıdem tazminatımız iş güvencemizdir, yok edilemez! Köleliğe karşı #DİRENİŞÇİ” pankartı taşındı. Arka tarafta da DİSK’e bağlı sendikalar, devrimci ve ilerici kurumlar yer aldı.

Köprüden başlayan yürüyüşle merkeze gelen kitle, AKP Kartal İlçe Binası’nın önüne gitmek istediğinde polis yığınağıyla karşılandı.

Bu esnada polisin tutumu “İşçilere değil, çetelere barikat!” sloganları ile protesto edildi.

Polisin AKP Kartal ilçe binasının önünde açıklama yapılmasına engel olmasının ardından Kartal Meydanı’na geçilerek basın açıklaması burada gerçekleştirildi.

Basın metnini DİSK Genel Başkanı Kani Beko okudu. Beko, kıdem tazminatının gaspedilmek istenmesine ve esnek çalışma uygulamalarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Eyleme BDSP’de flamaları ve “Kıdem tazminatı gaspına, özel istihdam bürolarına, esnek çalışma koşullarına karşı örgütlenmeye! Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” yazılı ozalitle katıldı. Eylemde Kızıl Bayrak işçilere ulaştırıldı.

Basın açıklamasının ardından sonlandırılan eyleme; HDP, UİD-DER, TKP ve DAF da destek verdi.

Gebze’de ise 4 Kasım günü Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde yapılan DİSK Temsilciler Kurulu’nun ardından eylem gerçekleştirildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi önünde birçok fabrikadan işçiler toplanmaya başladı. Yürüyüşte Birleşik Metal-İş’te örgütlü birçok fabrikadan gelen işçiler ile Lastik-İş ve Nakliyat-İş’te örgütlü fabrikalardan işçiler yer aldı.

FENİŞ işçileri yürüyüşle geldiler

Kıdem tazminatları ve maaşları gasp edilerek işten çıkartılan Feniş işçileri de eyleme katıldılar. Eski Öğretmenler Evi’nden yürüyüşe başlayan işçiler “Maaşlarımız ve kıdem tazminatımız gasp edilemez / Feniş Alüminyum işçileri” pankartı ile yolu keserek yürüdüler.

Coşkulu ve kitlesel yürüyüş

Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’nin önünden başlayan eylemde Eskiçarşı’dan geçilerek Cumhuriyet Meydanı’na kadar yüründü. Cumhuriyet Meydanı’na gelindiğinde DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu basın açıklamasını okudu. Yapılan açıklamada kıdem tazminatının gaspedilmek istenmesi eleştirilirken bu hakkın gaspedilmesiyle iş güvencesinin de ortadan kalkacağı ifade edilerek mücadelenin gerekliliğine vurgu yapıldı.

Eyleme birçok sendika ve demokratik kitle örgütünün temsilcileri katılım sağladı. BDSP ve UİD-DER kendi pankartları ile yürüyüşte yer aldılar.

BDSP, “Kıdem tazminatının gaspına karşı birleşik, örgütlü mücadeleye” ozaliti ve kızıl flamalar ile katıldı. Ayrıca 17 Kasım’da gerçekleştireceği “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı” etkinliğinin bildirilerini işçilere ulaştırdı.

Kızıl Bayrak / Gebze-Kartal

 

 

 

 

Aliağa’da kıdem eylemi!

 

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu tarafından kıdem hakkının gaspına karşı 1 Ekim’de eylem örgütlendi.

Kitlenin Petrol-İş Sendikası önünde toplanmasıyla birlikte pankartlar açıldı. Aliağa Belediyesi işçileri de eyleme Genel-İş Sendikası flamalarıyla katıldılar. Önde “Sakın ha dokunma, kıdem hakkımız güvencemiz! Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu”, arkasında ise “Kıdem tazminatıma dokunma! Petrol-İş Sendikası” yazılı pankartlar taşınırken, arkasında işçi ve emekçiler kortej oluşturarak yürüyüşe başladı.

Sık sık sloganlar atılan eylemi çevreden geçenler de ilgiyle izleyerek destekledi. Yürüyüşle Demokrasi Meydanı’na gidilerek basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını platform adına Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan okudu. İşten atmalara, taşeronlaştırmaya, esnek üretime ve bunların bütünü olan Ulusal İstihdam Stratejisi’ne karşı mücadele vurgusunun yapıldığı açıklamada son olarak şunlar ifade edildi: “Kıdem tazminatının gaspına ve işçilerin her türlü kazanımına karşı yapılan saldırılar karşısında emekçileri uyanık olmaya, sendikaları genel grev dahil her türden direnişi örgütlemeye, siyasi partilerimizi emekten işçiden yana yer almaya bu mücadelede işçilerin yanında olmaya davet ediyoruz.”

Eylem açıklamanın ardından atılan sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

Leroy Merlin’de işten atma saldırısı!

 

Türkiye’de ilk AVM grevinin yaşandığı Leroy Merlin’de işten atma saldırısı yaşandı.

Leroy Merlin yönetiminin “kırmızı çizgimiz” diyerek kapsam dışında bırakmak istediği muhasebe bölümünün sözleşme sonrası kapsam dışında kalmasıyla, greve çıkan Derya Gökçay “daralma gerekçesi” ile işten atıldı.

Leroy Merlin yönetimi, işe başladığı ilk günden itibaren Derya üzerinde baskıları arttırdı. “Sözleşme sonrası aynı koşullarda olan başka bölümde sendikalı çalışabilir veya aynı yerinde çalışmak istiyorsa da işine dokunulmayacak” vaadinde bulunan Leroy Merlin yönetimi, muhasebe bölümünden ayrılıp depoda çalışması için Derya’ya baskı uygulamaya başladı. Aynı çalışma koşulları haricinde başka bölümde çalışmayı kabul etmeyen Derya’ya bu sefer istifa baskısı yapılmaya başlandı. Ardından tazminatlı olarak işten atıldı.

Sendikalı işçilere baskı

Grev sonrası işlerine başlayan işçiler üzerinde baskılar arttırıldı. Birçok işçinin bölümlerinin kaydırılmasının yanında sendikalı birçok işçi için de tutanaklar tutulmuş durumda.

Kızıl Bayrak / Bursa

 
§