24 Ekim 2014
Sayı: KB 2014/42

Sermayenin zorunu bozacak tek güç birleşik bir devrimci direniştir!
Kobanê direnişi ve devrimci sınıf mücadelesi
Kobanê’de emekçi irade kazanmıştır!
Koridor açıldı, direniş sürüyor!
YPG/YPJ savaşçılarını binler uğurladı
Bütçe görüşmeleri başladı
İşsizlik de işçinin suçuymuş!
Validebağ talana direniyor!
MİB MYK Ekim ayı toplantısı değerlendirme ve sonuçlar
İhanete geçit vermemek için metal işçileri sokağa!
DEV TEKSTİL’in Esenyurt tanıtım toplantısı
Sermaye kan dökmeye devam ediyor!
Feniş’te satış sonrası baskılar artıyor
EKU’da Türk Metal devrede
Gençlik hareketine devrimci müdahalenin sorunları
Liseli meclisleri sesleniyor: “Sen de varsın!”
Meclisler toplanıyor, DGB genel kurula yürüyor
Faşizme karşı omuz omuza!
Avrupa’da Kobanê'yle dayanışmanın dersleri ve kazanımları
Dış basında Kobanê yardımı ve AKP’nin iflası
İngiltere’de on binler sokaklara çıktı
Haziran Direnişi yargılanıyor!
Devletin kontrgerilla gerçeği ve ötesi - K. Ehram
Kadın düşmanlığının tarihsel ve mitolojik kökeni - Z. Eylül
Cumartesi Anneleri'nin eylemi 500. haftasında
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sermaye kan dökmeye devam ediyor!

 

Torun Center’da yaşanan katliamda ortaya çıkan denetimsizlik diğer inşaatlarda da işçilerin hayatını riske atıyor.

16 Ekim günü İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yapımı devam eden bir binanın dış cephe işlerini yapan işçilerin bulunduğu asansör düştü. Asansörün 10. kattan düşmesi sonucu asansörde bulunan 4 işçi yaralandı. İşçiler hastanelere kaldırıldı.

Yine 16 Ekim’de Ankara’da çalıştığı inşaatın 17. katından düşen inşaat işçisi yaşamını yitirdi.

AKP Genel Merkez binası karşısındaki Koç-Akgül İş Kuleleri Ticaret Merkezi inşaatında Rıza Açıkgöz adlı işçi 17. katta yapı malzemelerini sağlamlaştırmak için ankraj demiri yerleştirdiği sırada emniyet kemeri olmadığı için düştü.

17 Ekim günü Yalova’da Beşiktaş Tersanesi’nde taşeron firma bünyesinde çalışan 27 yaşındaki Uğur Akay’a, çalıştığı tersanede 24 saat boyunca ulaşılamadı. Yapılan aramalar sonucunda Akay’ın cansız bedeni akşam saatlerinde denizde bulundu.

Kayseri’de inşaatın 2. katından yere düşen bir işçi, iş cinayetine kurban gitti. Kocasinan ilçesine bağlı Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’ndeki inşaatta çalışan N.A isimli işçi, işçi güvenliği önlemleri alınmadığı için beton zemine düşerek yaşamını yitirdi.

Torun Center şantiyesinin hemen yanındaki gökdelen inşaatı da bir işçiye mezar oldu. ‘Quasar İstanbul’ inşaatında yaşanan iş cinayetinde Mehmet Akar adlı işçi, 12. kattan zemine düşerek hayatını kaybetti.

18 Ekim günü Adıyaman’ın Kahta ilçesinde TPAO’nun Karakuş Tesisleri’nde ek bina ihalesini alan firmada görevli Mehmet Kondaktepe isimli mühendisin inşaat yapılacak alanda ölçüm yaptığı sırada gaz patlaması meydana geldi.

Aynı gün Ankara’da İvedik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir imalathanede patlama meydana geldi. 52 yaşındaki Seyfettin Kesen adlı işçi, bir varili almaya çalıştığı sırada varil patladı. Varilin savrulan kapağı, Kesen’in iki bacağı ve alnına isabet etti. İki bacağı kırılan Seyfettin Kesen ağır yaralandı.

Düzce’nin Dereli Tütüncü Mahallesi’nde bulunan iki katlı bir inşaatta çalışan inşaat işçisi, zemine düşerek ağır yaralandı.

20 Ekim günü 24 saat içerisinde Bursa ve Antalya’da yaşanan “kazalar” sonucunda 3 işçi hayatını kaybederken, Muğla’daki yangına müdahale etmekle görevlendirilen 10’u aşkın işçi de zehirlendi. Edirne’de bir şantiyede yaşanan patlama sonucunda 4 işçi, Zonguldak’ta ise 1 inşaat işçisi ağır yaralandı.

Bursa’da yol temizliği yapan bir işçi, aşırı hız yapan bir arabanın çarpması sonucu hayatını kaybetti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Yol-Bakım-Onarım Daire Başkanlığı’na bağlı olarak çalışan işçilerden 9’u römorktan atlayarak kurtulurken, dubaları toplamak üzere römorkta bulunan 59 yaşındaki Alaattin Yavuz adlı işçi, kazanın ardından yola savrularak hayatını kaybetti.

Muğla’da inşaatta kalıp ustalığı yapan 49 yaşındaki Tahsin Sezgin, iş cinayetine kurban gitti.

Muğla’nın Fethiye ilçesi Babataşı Mahallesi’nde yapımı devam eden bir inşaatta çalışan Tahsin Zengin, inşaatın birinci katında, kalıp sökmeye çalıştığı sırada dengesini kaybederek 3.5 metre yükseklikten düştü.

Antalya’da yapımı devam eden 33 bin kişilik stadyum iş güvenliği önlemleri alınmaması ve ihmaller sebebiyle 25 yaşındaki işçiye mezar oldu. Antalya Stadyumu’nda forklift kullanan Turan Abalı, toprak zeminde kayarak devrilen aracın altında kaldı.

Edirne’de bir şantiyede yaşanan patlama sonucunda 1’i ağır 4 işçi yaralandı.

Edirne’nin Enez İlçesi’nde bulunan bir şantiyenin içerisinde prefabrik evde kalan işçiler, banyoda bulunan şofben tüpünü değiştirmek istediklerinde patlama yaşandı.

Zonguldak’ta cami kubbesinde tamirat yapan bir işçi iş güvenliği önlemleri alınmadığı için düşerek ağır yaralandı.

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan sosyal konutların inşaat alanında toprak kayması meydana geldi. 55 yaşındaki Orhan Coşkun adlı işçi, toprağın altında sıkıştı. İnşaat alanına gelen itfaiye ekipleri işçiyi sıkıştığı yerden kurtarırken, yaralı işçi, ambulansla Turgutlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı

22 Ekim’de Antep’in Nizip ilçesinde bir evin terasında boya yapan işçi elektrik akımına kapıldı.

Yüksek gerilim hattının eve yakın bir mesafede bulunması nedeniyle akıma kapılan 42 yaşındaki Yavuz Taşdemir adındaki işçi yere düştü. Nizip Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Taşdemir, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

 

 

 

 

 

Katliamın üzeri parayla örtüldü!

Mecidiyeköy’de bulunan Torun Center’da yaşanan işçi katliamının ardından sermaye yargısı tarafından aklanan Torunlar GYO patronları, ölen işçilerin ailelerine kan parası vererek şikayetten vazgeçirdi. Ölen 10 işçiden 8’inin ailesi Torunlar ile ‘sulh protokolü’ imzalarken, iki aile ‘reddedilemeyecek’ rakamlara rağmen para teklifini kabul etmedi. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kılıç, para alınmasına ilişkin, “Ailelerin imzaladığı protokolün ceza yargılamasında hiç etkisi olmaz. Kamu davası açılırsa bu kamu adına devam eder” yorumunu yaptı.

Fakat 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan katliamla ilgili açılan davada, katliamın asıl sorumlularından olan Torunlar GYO’nun sahiplerine takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı.




Bakan Çelik denetimsizliği savundu

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işyerlerinin hergün emekçilere mezar olduğu ve bir yıl içerisine birkaç Soma Katliamı’nı sığdırabilen Türkiye’de işyerlerinin denetimine dair “Bütün işyerlerinin denetlenmesi mümkün olmadığı gibi gelişmiş ülkelerde de böyle bir görev bulunmamaktadır” dedi.

Çelik’in açıklaması bir yandan işyerlerinin gerçekten denetleniyormuş gibi göstererek kamuoyunu yanıltmaya çalışırken, bir yandan da tüm işyerlerinin denetlenmediğinin itirafı oldu. Türkiye’de ihmal ve denetimsizlikler nedeniyle patlamaya hazır bomba niteliğinde binlerce atölye ve işyeri bulunuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini cevaplayan Bakan Çelik, işçi ölümleri aralıksız sürerken iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için ‘denetim’ yürüttüklerini ve bu denetimlerin genel çalışma planı ve ilkeleri göz önünde bulundurularak hazırlanan ve onaylanarak yürürlüğe konulan yıllık teftiş programlarına göre yürütüldüğünü söyledi.


 
§