21 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/46

Suriye savaşında yeni dönem
Kanla yazılan tarih özürle silinemez!
Kobanê’de IŞİD hezimeti
TKİP militanı Alaattin Karadağ katledilişinin 5. yılında anıldı
Tüm ülkeyi gaza boğacaklar
TOMA terörüne soruşturma yok!
“Mükemmel” iş güvenliği paketi açıklandı!
Reklam heveslisi Ülker’in “sosyal sorumluluğu”
Metal işçisinin ihtiyacı devrimci ve kararlı bir önderliktir!
Gebze’de DEV TEKSTİL tanıtım toplantısı
Son sözü Yatağan işçisi söyleyecek
Maden işçisine patron-sendika-AKP kumpası
Genel kurul kürsüsünde mücadele çağrısı
Kadın sorunu ve kapitalizm
Sömürü ve şiddete karşı diren, özgürleş!
Gün; sokakları eylem alanına çevirme günüdür!
Özgürlüğün ölümsüz kelebekleri - K. Ehram
“Başarmak için önce başlamak gerekir!”
G20 Zirvesi ve yükselen savaş naraları
ABD yerel seçimleri üzerine
Filistin yeni bir intifadanın eşiğinde - M. Ak
FHKC: Savaşımız Yahudiler ile değil!
Dünyadan eylemler...
DGB’den yaygın genel kurul çağrısı
DLB’liler Oğuzhan Çalışkan’ı unutturmuyor!
Taksim Gezi Parkı AKP’nin hedefinde!
Mirabeller’den Arinler'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kobanê’de IŞİD hezimeti

 

İki ayı geride bırakan Kobanê savaşında, IŞİD çetelerine karşı direniş 70’li günlerine yaklaşmış bulunuyor.

YPG/YPJ güçleri ile Kobanê halkının kararlı direnişiyle büyük darbeler alan gerici çeteler sivillere yönelik havan topu saldırılarını ise aralıksız sürdürüyor. Üç cephede Peşmerge güçlerinin de ağır silahlarla destek verdiği kent savaşında çetelerin geriletildiği gerçeği birçok noktanın çetelerden geri alınmasıyla görülüyor. İşgal ettikleri birçok mevziyi YPG/YPJ güçlerinin direnişi nedeniyle terk etmek zorunda kalan IŞİD çeteleri kan kaybediyor.

Cihatçı örgütler üzerine çalışan Fransız uzman Romain Caillet de çetelerin yaşadığı gerilemeye dair benzer tespitlerde bulunuyor. Caillet, IŞİD çetelerinin Kobanê’de korkunç bir tuzağa düştüğünü ve şehrin artık düşmesinin mümkün olmadığını söyleyerek çetelerin yaşadığı hezimeti özetliyor.

AFP ajansına konuşan Caillet, birkaç hafta önce Kobanê’nin düşeceğinin düşünüldüğünü ancak gelişmelerin şehrin düşmeyeceğini gösterdiğini ifade etti. Caillet, IŞİD’in artık daha fazla ilerleyemediğini ve korkunç bir tuzağa düştüğünü söylüyor.

Talancı çetelere operasyon

Talan ve hırsızlık için Kobanê’nin köylerine gelen çetelere operasyon düzenleyen YPG güçleri, hafta boyunca çetelere ağır kayıplar verdirdi. Kobanê’nin doğusundaki Çelebi Köyü yolu üzerinde, köye talan için gittiği belirtilen çete üyelerine YPG/YPJ güçleri eylem gerçekleştirdi. Saldırıda çetelere ait iki araç yok edilirken çete üyeleri öldürülerek silahlarına el konuldu.

15 Eylül günü Kobanê Kantonu’nu işgal girişimine başlayan çetelerin işgal ettiği ilk köylerden olan Aşmeliler, sınırı aşarak akrabalarının bulunduğu Urfa’nın Birecik ilçesine bağlı Aşme köyüne geçmişti. Yaklaşık 2 ay boyunca işgal altındaki köylerini hattın üst tarafından izleyen Aşmeliler, her riski göze alıp köylerine döndü ve çetecilerin talanını gördü.

Siviller katliam tehdidi altında

YPG/YPJ savaşçılarının kentteki ilerleyişi sürerken büyük bir kırılma yaşayan çeteler şehir merkezi ve çevresinde konumlanan sivil noktalara yönelik havan saldırılarına devam etti. IŞİD çetelerinin ağır silahlarla Kobanê’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda 16 Kasım günü Ehmed Mihemed İsmail isimli sivil katledildi.

IŞİD çetelerine karşı direnişlerinin devam ettiğine ve çetelerin köşeye sıkıştığına dikkat çeken Kobanê Kantonu Dışişleri Bakanı İbrahim Kurdo, 17 Kasım günü yaptığı açıklamada “Çetelerin saldırıları kırıldı. Kimyasal kullanabilirler, kaygılıyız” ifadelerini kullandı.

Kentteki ilerleyişleri duran çeteler, 15 Kasım günü basın mensuplarının Kobanê’deki çatışmaları takip ettiği Altıntepe’yi hedef aldı. Doçka ile açılan ateşten bir mermi basın mensuplarının bulunduğu yerin 50 metre ilerisine isabet etti.

Kobanê’de IŞİD çetelerine karşı direnişe ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulunan Kobanê Kantonu Özsavunma Bakanı İsmet Şêx Hesen, sivillere yönelik IŞİD tehdidine dikkat çekti.

Siviller üzerindeki IŞİD tehdidinin devam ettiğini dile getiren Hesen, siviller ve kentin içinde bulunduğu duruma ilişkin bilgilendirmede bulundu. Hesen, destek çağrısında bulundu.

Üç cephede çetelere darbe

Direnişin üç cephesinde düzenlenen eylemlerle çetelerin hakimiyetindeki noktalar YPG güçlerinin denetimine geçti.

Çatışmaların tüm şiddetiyle sürdüğü doğu cephesinde Sukul Hal, Azadi Meydanı ve Belediye Caddesi bölgesinde yoğunlaşan çatışmalarda çok sayıda çete üyesi öldürüldü.

18 Kasım gecesi ise kentin 4 km güneydoğusunda bulunan Şex Topal ve Helinc köyleri arasında konumlanan çetelere yönelik eylem düzenlendi. Operasyonda çetelere ağır kayıplar verdirildi.

Güney cephesinde ise çetelerden kurtarılan alanlarda YPG güçleri arama-tarama faaliyeti yürüterek çok sayıda teçhizat ve cephane ele geçirdi.

Kobanê’nin batısında bulunan Minaze ve Izea köyleri çevresinde konumlanan çetelere yönelik eylemlerde çok sayıda çete üyesi öldürüldü. YPG güçleri Kobanê’nin 5 km batısında bulunan Mezrê Köyü’nde üslenen çetelere yönelik eylemler düzenledi.

Kobanê’de 17 Kasım akşamı yaşanan çatışmalarda doğu cephesi ile Halep yolundaki IŞİD’in havan atışlarında 3 peşmergenin yaralandığı bildirildi.

Efendi: Temizlik başladı

BBC Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, “Devrim tepesi olan Miştenur ve 5 köy elimizdedir. İçeride şehitliğe ulaşmış durumdayız. YPG ve YPJ temizliğe başlamıştır” açıklamasında bulundu. Efendi, Halk Savunma Birlikleri’nde (YPG) bulunan bir çocuğunun çatışmalarda şehit düştüğünü, bir çocuğunun ise Halk Savunma Güçleri’nde (HPG) gerilla olduğunu söyledi. Efendi, “Şehit annesi olarak bu acıyı hissettiğim için o analara sesleniyorum: Çocuklarını bu kirli savaştan çeksinler” dedi.

Serekaniyê’de çetelere operasyon

Kobanê’de adeta bir bataklığa saplanan IŞİD çeteleri, Rojava’nın başka bir bölgesi olan Serekaniyê’de de büyük darbeler aldılar. Serêkaniyê’nin güney ve güneybatısında çetelere karşı bir dizi operasyon gerçekleştirildi. YPG Basın Merkezi, Serêkaniyê’nin güneyinde bulunan ve Alya ile Til Temir arasına düşen bölgede çetelere yönelik saldırılar düzenlendiğini ve çetelere ait araçların imha edildiğini duyurdu.

YPG Basın Merkezi, Serêkaniyê’nin güneybatısında bulunan Mebruka ile Dehma arasındaki bölgede çetelere yönelik bir eylem gerçekleştirildiğini duyurdu. YPG BİM, Serêkaniyê’nin güney ve güneybatısında YPG ve YPJ güçlerinin başlattığı operasyon kapsamında Omeyir, Nofeliyê, Tolan, Nûh ve Gire Ebubekîr isimli 5 köy ve birçok mezranın çetelerden kurtarıldığını duyurdu.

Suruç’ta asker ablukası

Diğer yandan, Türk sermaye devleti ise Kobanê’nin düşmemesinin hazımsızlığıyla bölge halkı ve sınır hattında direniş nöbetini sürdürenlere saldırıyor.

19 Kasım sabahı ise direniş nöbetinin tutulduğu Suruç’un Miseynter Köyü asker kuşatması altına alındı. Çok sayıda zırhlı aracın konuşlandığı köyde, çadırların kaldırılması istendi. HDP’li vekiller yetkililerle bir görüşme yaptı. Öğleden sonra çadırların kaldırılmasıyla asker kuşatması son bulurken direniş nöbeti kaldığı yerden devam etti.


 
§