21 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/46

Suriye savaşında yeni dönem
Kanla yazılan tarih özürle silinemez!
Kobanê’de IŞİD hezimeti
TKİP militanı Alaattin Karadağ katledilişinin 5. yılında anıldı
Tüm ülkeyi gaza boğacaklar
TOMA terörüne soruşturma yok!
“Mükemmel” iş güvenliği paketi açıklandı!
Reklam heveslisi Ülker’in “sosyal sorumluluğu”
Metal işçisinin ihtiyacı devrimci ve kararlı bir önderliktir!
Gebze’de DEV TEKSTİL tanıtım toplantısı
Son sözü Yatağan işçisi söyleyecek
Maden işçisine patron-sendika-AKP kumpası
Genel kurul kürsüsünde mücadele çağrısı
Kadın sorunu ve kapitalizm
Sömürü ve şiddete karşı diren, özgürleş!
Gün; sokakları eylem alanına çevirme günüdür!
Özgürlüğün ölümsüz kelebekleri - K. Ehram
“Başarmak için önce başlamak gerekir!”
G20 Zirvesi ve yükselen savaş naraları
ABD yerel seçimleri üzerine
Filistin yeni bir intifadanın eşiğinde - M. Ak
FHKC: Savaşımız Yahudiler ile değil!
Dünyadan eylemler...
DGB’den yaygın genel kurul çağrısı
DLB’liler Oğuzhan Çalışkan’ı unutturmuyor!
Taksim Gezi Parkı AKP’nin hedefinde!
Mirabeller’den Arinler'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

DLB’liler Oğuzhan Çalışkan’ı unutturmuyor!

 

Staj sırasında iş cinayetine kurban giden Oğuzhan Çalışkan için katledilişinin 100. gününde fabrika önünde ve Ankara’da DLB’liler eylemdeydi.

Gebze

Gebze DLB, 14 Kasım’da Filli Boya fabrikası önünde gerçekleştirdiği eylemle katillerin yakasını bırakmayacağını bir kez daha gösterdi.

DLB’liler ve Oğuzhan’ın ailesi fabrikanın bulunduğu sokakta bir araya geldiler. Kısa bir yürüyüşle fabrikanın önüne gelinen eylemde Oğuzhan’ın resimleri taşınırken “Oğuzhan Çalışkan’ın katili Filli Boya patronu hesap verecek!” ve “Stajyer öğrenci köle değildir!” pankartları taşındı.

Filli Boya patronu yine servisleri içeri çekerek işçilerin eylemi görmesini engellemeye çalıştı. İşçilere sloganlar ve konuşmalarla seslenilerek Filli Boya patronun katil olduğu ve hesap sorulacağı ifade edildi. Oğuzhan’ın annesi ve babası da öfkelerini ifade ettiler. Anne ve baba patrona seslenerek “Vicdanımız rahat diyorsunuz. Sizin vicdanınız yok. Sizin rahat uyumanıza izin vermeyeceğiz” dediler. Oğuzhan’ın babası “Bu ülkede haklılar haksızlar kadar cesur olsalardı bunlar yaşanmazdı” diyerek işçilere sessiz kalmama çağrısı yaptı. Bu sırada çevrede bulunan ve eyleme alkışlarla destek olan bir emekçi polisler tarafından fabrikanın önünden uzaklaştırıldı. Bunun üzerine Oğuzhan'ın babası polisin bu tutumunu teşhir etti.

Eylemde DLB konuşmalarında Oğuzhan’ın katledilmesinin 100. gününde sorumluların halen serbest dolaştığı, patron Gözde Akpınar ve Ali Sinan Üstünel’in hesap vermekten kurtulamayacağı ifade edildi. İşçilere suça ortak olmamak için sessizliği bozma çağrısı yapıldı. Soma’da, Torun Center’da, Ermenek’te, Isparta’da yaşanan işçi katliamlarının hatırlatıldığı konuşmalarda, işçiler ölürken patronların rahat yaşamlarına devam ettiği belirtildi.

Fabrikanın girişindeki eylem sürerken, işçilerin servise binmesi üzerine Oğuzhan’ın babası ile DLB ve DGB’liler servislerin çıkış yapacağı arka kapıya geçtiler. Arka kapıda son servis çıkana kadar resimlerle ve pankartlarla beklendi. Serviste bulunan işçilerden bir kısmı el sallayıp yumruklarını havaya kaldırarak destek oldular. Fabrikanın iki kapısındaki eylem de servislerin çıkmasının ardından sonlandırıldı.

Eylemde “Gözde Akpınar/Sinan Üstünel/Filli Boya patronu hesap verecek!”, “Oğuzhan’ın katili Filli Boya patronu!”, “Filli Boya patronu rahat uyumayacak!”, “Fabrikada ölmek kader değildir!”, “Stajyer öğrenci köle değildir!” sloganları sıklıkla atıldı.

Ankara

Oğuzhan Çalışkan, Ankara DLB tarafından da unutulmadı. Yüksel Caddesi’ndeki basın açıklamasında sadece yaşamak için değil, sadece yeni Oğuzhanlar'ın katledilmemesi için, aynı zamanda eşit ve özgür bir gelecek için mücadele edildiği vurgulandı.

DLB adına yapılan açıklamada Oğuzhan Çalışkan’ın Filli Boya’da staj yaparken iş cinayetinde katledildiği belirtildi. Oğuzhan’ın ölümüne sebep olan sömürü koşullarıyla bütün meslek lisesi öğrencilerinin de karşılaştığı vurgulandı.

Açıklama, sömürü ve cinayet düzenine karşı mücadele çağrısı yapılarak “Oğuzhan Çalışkan’ı unutmadık, unutturmayacağız!” sözleriyle sonlandırıldı.

Sincan

Oğuzhan Sincan DLB tarafından faaliyetlerle anıldı. DLB Sincan’ı “Oğuzhan Çalışkan ölümsüzdür!”, “Staj sömürüsüne son!”, “Katledilişinin 100. gününde Oğuzhan’ı unutmadık!”, “Oğuzhan’ın katili Filli Boya patronu!” yazılamaları ile donattı.

Sabah saatlerinde Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindeki üstgeçite “Oğuzhan Çalışkan ölümsüzdür, Meslek liseli köle değildir!” şiarlı pankart asıldı.

Liselilerin Sesi / Gebze-Ankara

 

 

 

 

 

Beytepe’de faşistler cezalandırıldı

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde, Yabancı Diller Yüksek Okulu önünde 18 Kasım günü genel kurula çağrı amaçlı Devrimci Gençlik Birliği (DGB) standı açıldı. Sabah saatlerinde standa ilgi yoğun olurken öğle vakitlerinde dört faşist öğrenci standa gelerek sözlü tacizde bulundu. “Bizden izin almadan burada stand açamazsınız!” diyerek tehdit savuran faşistler “Teşkilatı arayıp buraya bir tabur adam getiririz” sözleriyle tehditlere devam ettiler.

DGB’liler verdikleri tok yanıtla faşistleri uzaklaştırdılar. Ders arasında yeniden standın yakınlarında dolaşan faşist öğrenciler, bakışlarıyla taciz etmeye devam ettiler.

İlerici öğrenciler, faşist grubun yanına giderek olayı tekrar anlatmalarını istediler. Faşist öğrencilerden biri olayları alay eden bir tavırla inkar edince cezalandırılarak alandan uzaklaştırıldı. Fakülteye kaçan öğrencilerden biri telefonla arkadaşlarına haber vermeye çalıştı. Yine müdahale edilmesinin ardından, ÖGB’ler fakültenin etrafında konuşlandılar. ÖGB’ler faşistleri koruyarak okuldan çıkarmaya çalıştılar.

Bolu’da eyleme polis saldırısı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde geçtiğimiz dönemki eylemler gerekçe gösterilerek öğrencilere uzaklaştırma cezaları verilmesi protesto edildi. Öğrenciler, 17 Kasım günü Gölköy Kampüsü’nde oturma eylemi yaptı.

Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Bahar ile AİBÜ Genel Sekreteri Erdal Bekiroğlu, öğrencilerin yanına gelerek eylemin ‘izinsiz’ olduğunu söyledi ve öğrencileri tehdit etti. Öğrenciler ise rektör yardımcısının dayatmasını kabul etmedi.

Yaklaşık 4 saat boyunca eylemlerini sürdüren öğrenciler polis tarafından abluka altına alındı. Polis megafonla öğrencileri tehdit etti. Eylemi kararlılıkla sürdüren öğrenciler ise polisi ıslık ve alkışlarla protesto etti. Bunun üzerine polis kitlenin etrafını sararak öğrencileri darp etmeye başladı. Copla öğrencilere saldıran polisler, eyleme katılan 44 öğrenciyi yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. Faşistler polis saldırısına alkışlarla destek verdi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencileri, üniversitelerde öğrencilere yönelik saldırıları protesto etmek için 19 Kasım'da Hukuk Fakültesi önünden Fen Fakültesi önüne “Üniversitede faşist baskılara son!” pankartıyla yürüdü.

Çukurova’da saldırı ve gözaltı

19 Kasım günü Çukurova Üniversitesi’nde, devrimci ve ilerici öğrencilerin R1 alanında türküler söylediği ve halay çektiği sırada ülkücüler bıçak ve sopalarla saldırdı. Faşist saldırıya karşılık verilmesinin ardından üniversiteye gelen çevik kuvvet polisi ise biber gazı ve coplarla devrimci ve ilerici öğrencilere saldırdı.

Bu saldırının ardından öğrenciler üniversitenin yemekhane tarafında toplanırken, burada da faşistlerle birlikte polisin saldırısı devam etti. Polis kadın öğrencileri taciz ederek ve plastik kelepçeler ile yerlerde sürükleyerek gözaltı terörü estirdi.

Polisin saldırısında 8 öğrenci gözaltına alınarak, Adana Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Saldırılar üniversite öğrencileri tarafından sloganlarla protesto edildi.


 
§