21 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/46

Suriye savaşında yeni dönem
Kanla yazılan tarih özürle silinemez!
Kobanê’de IŞİD hezimeti
TKİP militanı Alaattin Karadağ katledilişinin 5. yılında anıldı
Tüm ülkeyi gaza boğacaklar
TOMA terörüne soruşturma yok!
“Mükemmel” iş güvenliği paketi açıklandı!
Reklam heveslisi Ülker’in “sosyal sorumluluğu”
Metal işçisinin ihtiyacı devrimci ve kararlı bir önderliktir!
Gebze’de DEV TEKSTİL tanıtım toplantısı
Son sözü Yatağan işçisi söyleyecek
Maden işçisine patron-sendika-AKP kumpası
Genel kurul kürsüsünde mücadele çağrısı
Kadın sorunu ve kapitalizm
Sömürü ve şiddete karşı diren, özgürleş!
Gün; sokakları eylem alanına çevirme günüdür!
Özgürlüğün ölümsüz kelebekleri - K. Ehram
“Başarmak için önce başlamak gerekir!”
G20 Zirvesi ve yükselen savaş naraları
ABD yerel seçimleri üzerine
Filistin yeni bir intifadanın eşiğinde - M. Ak
FHKC: Savaşımız Yahudiler ile değil!
Dünyadan eylemler...
DGB’den yaygın genel kurul çağrısı
DLB’liler Oğuzhan Çalışkan’ı unutturmuyor!
Taksim Gezi Parkı AKP’nin hedefinde!
Mirabeller’den Arinler'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Taksim Gezi Parkı AKP’nin hedefinde!

 

Gerici AKP iktidarı milyonların direnişine rağmen Gezi Parkı’nın talan edilmesi için bir kez daha harekete geçti. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son toplantısında Topçu Kışlası projesi bir kez daha gündeme getirilirken 18 Kasım gecesi Gezi Parkı’na iş makineleri girdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde 2015-2019 Stratejik Planı’nın içerisinde ‘Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyonu’ adıyla bir kez daha Gezi Parkı’nın yok edilmesi projesi yer aldı.

Milyonların direnişi karşısında geri adım atan AKP, toplumsal muhalefetin geri çekilmesi karşısında bir kez daha saldırı planını gündeme aldı. Projeye göre Taksim Meydanı’nın değiştirilmesi planına bir kez daha Topçu Kışlası eklendi.

Konuyu gündeme getiren CHP’li meclis üyesi “Planda Taksim Meydanı Kentsel Tasarım ve Taksim Kışlası Restitüsyonu yer alıyor” derken 18 Kasım akşam saatlerinde iş makineleri Gezi Parkı’na girdi.

Akşam saatlerinde ‘durak’ bahanesi ile parka giren iş makineleri parkın kenarını kazdı. Çalışmayı gören emekçilerin tepki göstermesi üzerine iş makineleri ve ekipler parktan çıkarken açılan çukur kapatıldı.

Sabah saatlerinde ekipler bir kez daha aynı alana gelerek kazı yapmaya başladı. Kazının yapılmasına tepki gösteren Taksim Dayanışması üyeleri de alana geldi. Saat 12.00 sıralarında kazılan alan işçilerin otobüs durağını sökmesinin ardından kapatıldı. Gezi Parkı’ndaki kitle “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı ile kazı yapılan alanın çevresindeki güvenlik şeridini kaldırdı.

İBB’den açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gezi Parkı’nın talan edilmesi planı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada Gezi Parkı’nın yıkılarak yerine Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin mahkeme kararının bekleneceği, çıkacak karara göre referandum yapılacağı ifade edildi.

 

 

 

 

 

Taksim Dayanışması uyardı

 

Taksim Dayanışması, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası projesinin tekrar gündeme getirilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Planı iptal edilmiş bir alanda hiçbir hukuki geçerliliği olmayan bir proje için bütçede yer ayırmanın hukuka aykırılığına dikkat çeken Taksim Dayanışması, atılan bu adımın ne amaçlar barındırdığının farkında olduğunu belirtti.

Dayanışma, “hukuksuz ve bilimdışı projelerinizi tekrar uygulamaya kalkmayı aklınızdan dahi geçirmeyin” uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 19.11.2014 tarihinde yaptığı açıklamanın gerçekleri yansıtmadığını belirten Taksim Dayanışması, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin 2012/778 E. 2013/1084 K. sayılı ve 06.06.2013 tarihli iptal kararının Danıştay tarafından onanmış olup kesinleştiğini hatırlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin karar düzeltme talebiyle Danıştay’a başvurduğunu ancak karar düzeltme kararının sınırlı sayıda istisnai durumlar için talep edilebileceğinin altını çizen Taksim Dayanışması, Gezi Parkı’nın yapılaşmaya açılmasına ilişkin idari işlemin İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ve Danıştay tarafından onandığının altını çizdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 19.11.2014 tarihli açıklamasının, siyasi iktidarın yargıyı baskı ve kontrol altına alma girişimi olduğu yorumunda bulundu.

Açıklamanın son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

Bu nedenle ilgililere tekrar sesleniyoruz: hukuksuz ve bilimdışı projelerinizi tekrar uygulamaya kalkmayı aklınızdan dahi geçirmeyin. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı artık sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin hatta tüm dünyanın koruması altındadır.”

 

 

 

 

 

“Kolin elini Yırca’dan çek!”

 

Talancı Kolin şirketi Çanakkale ve İstanbul’da protesto edildi.

Holding önünde eylem

Küresel Eylem Grubu, Yırca’da binlerce zeytin ağacını katlederek köylülere saldıran Kolin Grubu’nun İstanbul Levent’teki binası önünde 15 Kasım’da eylem gerçekleştirdi.

Devlet kömürden vazgeç! Kolin Yırca’dan elini çek!” ozalitinin açıldığı eylemde okunan açıklamada, Kolin şirketinin Yırca’da gerçekleştirdiği ağaç katliamı teşhir edilerek Yırcalılara yapılan saldırı kınandı.

Yırca’daki “acele kamulaştırma” kararının Bakanlar Kurulu Kararı ile alındığının hatırlatıldığı açıklamada hükümetin yapılan ağaç katliamının doğrudan sorumlusu olduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında “enerji ihtiyacı” denerek ağaçların ve doğanın talan edildiği, bunun tüm canlıların yaşamını olumsuz etkilediği belirtildi.

Açıklama, kar ve rant uğruna doğanın talan edildiği projelerden vazgeçilmesi talep edilerek şiddet ve hukuksuzluklar karşısında mücadelenin süreceği belirtilerek sonlandırıldı.

Kolin Hotel önünde eylem

Çanakkale’de faaliyet gösteren 5 yıldızlı Kolin Hotel önüne başlarında madenci bareti, ellerinde zeytin dalları, pankart ve dövizlerle gelen Çanakkale Dayanışması ile Çanakkale Çevre Platformu üyeleri hotel binası önünde talancı Kolin’i protesto etti.

Sağanak yağmura rağmen 13 Kasım’da Çanakkale’nin Kepez Beldesi’ndeki Kolin Hotel önünde toplanan çevreciler, Kolin Grubu tarafından Soma’nın Yırca Mahallesi’nde 6 bin zeytin ağacının kesilmesini protesto etti. Çevreciler, termik santrallere karşı ve madenlerdeki işçi ölümlerine direneceklerini söyledi.

 
§