26 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/25

Düzenin ihtiyacı “istikrar”, işçi ve emekçilerin ihtiyacı mücadele…
Sivas katliamının hesabını sormak ve yenilerini önlemek için...
Erdoğan’dan iftar şovu Saray sofrasından yer sofrasına...
Gericilik bu düzenin harcında var!
Gülme sırası şimdi kimde?
Sivas’ta katledilenler anılacak
BDSP 2 Temmuz anmalarına çağırıyor
AKP Kürt halkına düşmanlıkta sınır tanımıyor!
Muhalif basın AKP’nin hedefinde!
ODTÜ’de eğitim emekçileri direnişte!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
TTK’da TİS görüşmelerinde uyuşmazlık
Birleşik sınıf hareketi için metalde ortak grev! B. Çağ
MESS’ten önce sadaka sonra kıyım!
Metal işçileri ve MİB engelleri aşa aşa ilerledi – 2
İhanetin adı Çelik-İş
Yarın bizim olacak!
Metal direnişi ve deneyimleri tartışıldı
Troyka'nın dayatmaları, Syriza'nın açmazları
Doğu Avrupa'da sular ısınıyor
"Tüm gençliği kampımızın parçası olmaya çağırıyoruz!"
Devrimci gençlik kampının hazırlıkları sürüyor
Ankara EKK, Cansu Kaya için eylemdeydi
Kadınlar Cansu Kaya için sokağa çıktı
Ayvalıtaş davasında keşif kararı
Cumartesi Anneleri: Demirel'i iyi bilmezdik
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DEV TEKSTİL’den
örgütlenme çağrısı

 

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), İstanbul Esenyurt, Ümraniye, Küçükçekmece ve Mersin’de tekstil işçilerine seslenerek insanca çalışma ve yaşam koşulları için DEV TEKSTİL’de örgütlenmeye çağırdı. DEV TEKSTİL, yaklaşan genel kurulu süreci ve tekstil işkolundaki grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde tekstil işçilerine mücadele çağrısı yapıyor.

İstanbul Sefaköy’de “İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için” şiarlı afişlerle tekstil işçileri başta olmak üzere tüm işçi ve emekçilere örgütlenme çağrısı yapan DEV TEKSTİL, Sefaköy metrobüs çevresinden başlayarak tekstil işçilerinin çalıştığı fabrikaların çevrelerinde yaygın bir faaliyet yürüttü.

Esenyurt’ta Doğan Araslı Caddesi, Tabela, Depo, Balıkyolu Köprüsü, Yeşilkent Mahallesi’nde “İnsanca yaşam ve çalışma koşulları için DEV TEKSTİL’de örgütlen!” şiarlı afişlerle tekstil işçilerine çağrı yapıldı.

Ümraniye’de tekstil işçilerinin katılımıyla yapılacak toplantının çağrıları işçilere ulaştırılırken “Kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı DEV TEKSTİL’e üye ol! Geleceğin için mücadele et!” şiarlı bildirilerle örgütlenme çağrısı yapıldı. Dağıtımlar esnasında pek çok işçi ile çalışma koşulları, metal işçilerinin direniş örnekleri üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Greif’te “DEV TEKSTİL’e üye ol” çağrısı

Greif’in Samandıra, Sultanbeyli ve Dudullu fabrikalarında kölece çalışma koşullarına karşı sendikaya üye olma ve mücadele etme çağrısı yapıldı. İş çıkış saatinde gidilen fabrikalarda sorunlar üzerine sohbetler gerçekleştirildi. Dudullu Greif fabrikasının yerinin ve makinaların kira olması ve kira konusunda anlaşılamadığı için fabrikanın kapanacağı ve işçilerin ise Hadımköy’e gönderileceğinin duyulması üzerine işçilerde öfke birikmeye başlamış durumda. Olası kapanma durumunda açıkta kalacaklarını bilen işçiler kaygılarını ifade etti.

Kölece çalışma koşullarına ve sendikal bürokrasiye karşı fabrikalarda söz-yetki-kararın işçilerde olması gerekliliği üzerine vurgu yapılan dağıtımlarda ilgi oldukça yoğundu. İşçiler ortak sorunları karşısında ve çözüm üretebilmek için toplantıya çağrıldı.

Taşdelen’de örgütlü olma çağrısı yapıldı

Çekmeköy-Taşdelen semtinde kurulu olan fabrikalarda da dağıtım gerçekleştirildi. Fazla mesai, ücret gaspı, sigortasız çalışmanın olduğu fabrikalarda işçilerle insanca çalışma ve yaşamanın ancak mücadele ederek, örgütlenerek kazanılacağı söylenerek yapılan dağıtımlarda pek çok işçi ile örgütlenme sorunu üzerine sohbet edildi. İşçiler toplantıya davet edildi.

Tekstil fabrika ve atölyelerinin yoğun olduğu bölgelere afişler ve ozalitlerle toplantı çağrısı yapıldı.

Mersin Serbest Bölge’de dağıtım

Yaklaşık 7 bin işçinin çalıştığı Mersin Serbest Bölge’de 4 bin civarında tekstil işçisi çalışmakta. İşçilerin asgari ücretin altında dahi çalıştırıldığı, servis sorunundan fazla mesailere bir dizi sorunun yaşandığı bölgede hiçbir işçi hakkından bahsedilemezken, serbest olan tek şey sömürü!

Mersin’de kölelik koşullarına karşı mücadele eden DEV TEKSTİL, bildirilerle işçilere seslendi. DEV TEKSTİL’e ait “Kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı DEV TEKSTİL’e üye ol! Geleceğin için mücadele et!” çağrılı bildiriler ajitasyon konuşmalarıyla dağıtıldı. Konuşmalarda işçilere hakları ve geleceği için örgütlenme ve mücadele vurgusu yapıldı.

Taşeron köleliğine, sigortasızlığa, güvencesizliğe karşı mücadeleye çağrılan işçiler daha iyi ücretler, daha kısa çalışma süreleri, işçi sağlığı ve kreş hakkı gibi insanca çalışma koşulları için DEV TEKSTİL’de örgütlenmeye çağrıldı. Bildiri dağıtımına ilgi yoğun oldu.

 

 

 

 

Polimer’de grev kararlılığı

 

Tekirdağ’da Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu ABD sermayeli Polimer Kauçuk ve Pazarlama San. A.Ş. fabrikasında çalışan bin 871 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde kölelik dayatmaları nedeniyle 17 Haziran’da başlayan grev sürüyor.

Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube üyesi Polimer işçileri, patronun düşük ücret dayatmasına karşı grev yolunu seçtiler. Fabrika yönetimi ilk 6 ay sıfır, ikinci 6 ay için ise brüt olmak üzere seyyanen 205 lira ve üç yıllık sözleşme dayatırken işçiler ise sözleşmenin iki yıllık olmasını ve ilk 6 ay için 500 lira zam istedi. Grev öncesi yapılan son toplantıda 2 yıllık sözleşmeyi kabul eden patron, ilk altı ay brüt 170 lira, ikinci altı ay ise 205 lira zam önerisinde bulundu. Teklifi kabul etmeyen yüzlerce işçi ise şalterleri indirerek grev pankartını fabrikaya astı.

Patron, elektrik ve suyu keserek büyük bir bölümü oruç tutan işçilerin direnişini kırmaya çalışıyor.

Polimer’de işçiler sadece düşük ücretle değil, iş kazalarıyla ve meslek hastalıklarıyla boğuşuyor. İş yerindeki makineler bugüne kadar 40’a yakın işçinin kopan parmakları yüzünden uzuv kaybı yaşamasına yol açtı. Ayrıca hamur haline getirilen 50’şer kiloluk ham maddeyi her gün onlarca kez kaldıran işçilerde bel fıtığı kaçınılmaz. Fabrikanın iş sağlığı ve iş güvenliği çalışma grubunun verilerine göre 150’ye yakın işçi bel fıtığına yakalanmış durumda. Bunlardan 50’sinin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacağına rağmen raporlar mevcut. Bunun yanında astım, diyabet, kanser ve beyin tümörü vakalarına rastlanıyor.

 
§