26 Haziran 2015
Sayı: KB 2015/25

Düzenin ihtiyacı “istikrar”, işçi ve emekçilerin ihtiyacı mücadele…
Sivas katliamının hesabını sormak ve yenilerini önlemek için...
Erdoğan’dan iftar şovu Saray sofrasından yer sofrasına...
Gericilik bu düzenin harcında var!
Gülme sırası şimdi kimde?
Sivas’ta katledilenler anılacak
BDSP 2 Temmuz anmalarına çağırıyor
AKP Kürt halkına düşmanlıkta sınır tanımıyor!
Muhalif basın AKP’nin hedefinde!
ODTÜ’de eğitim emekçileri direnişte!
DEV TEKSTİL’den örgütlenme çağrısı
TTK’da TİS görüşmelerinde uyuşmazlık
Birleşik sınıf hareketi için metalde ortak grev! B. Çağ
MESS’ten önce sadaka sonra kıyım!
Metal işçileri ve MİB engelleri aşa aşa ilerledi – 2
İhanetin adı Çelik-İş
Yarın bizim olacak!
Metal direnişi ve deneyimleri tartışıldı
Troyka'nın dayatmaları, Syriza'nın açmazları
Doğu Avrupa'da sular ısınıyor
"Tüm gençliği kampımızın parçası olmaya çağırıyoruz!"
Devrimci gençlik kampının hazırlıkları sürüyor
Ankara EKK, Cansu Kaya için eylemdeydi
Kadınlar Cansu Kaya için sokağa çıktı
Ayvalıtaş davasında keşif kararı
Cumartesi Anneleri: Demirel'i iyi bilmezdik
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TTK’da TİS görüşmelerinde uyuşmazlık

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bünyesinde çalışan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi işçileri kapsayan 26. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı.  

Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ve GMİS arasında sürdürülen görüşmeler özellikle 64. maddede yer alan hafta tatili üzerinden tıkandı.

Ancak Kamu-İş madencilerin bu hakkına göz dikmiş durumda. Kamu-İş’in ücret zamları, sosyal haklar, sözleşme süresi gibi temel maddelerde yaptığı dayatmalar da görüşmelerin tıkanmasındaki önemli diğer konular.

Görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından sendikanın 60 gün içinde greve çıkması veya bu süreç içerisinde devam edecek görüşmelerde bir anlaşmaya varılması gerekiyor.

İşçiler GMİS’e güvenmiyor

Maden işçileri ise kendilerine dayatılan bu koşullara ve Cumartesi tatillerinin ellerinden alınmak istenmesine oldukça tepkililer.

Konuştuğumuz birçok işçi “grevse grev” diyerek haklarını alabilmek için mücadeleye hazır olduklarını belirttiler. Maden işçilerinde genel eğilim bu iken bazı işçiler ise borçlarından dolayı greve çekimserlikle yaklaşıyor.

İşçilerin bir diğer kaygı noktası ise bu süreçte GMİS’in nasıl davranacağı. Zira geçmiş deneyimlerinden doğru maden işçileri GMİS yönetimine büyük bir güvensizlik besliyorlar.

Yeraltından Sesler: Tüm madenlerde grev komiteleri kurulmalı

Anlaşmazlık süreciyle ilgili açıklama yapan Yeraltından Sesler, hakları ve gelecekleri için maden işçilerini kendi sözcülerini seçmeye ve grev komitelerini kurmaya çağırdı. Yeraltından Sesler’in açıklamasında şunlar ifade edildi:

Geleceğimizi, haklarımızın kazanılmasını ne patronlara, ne TTK’ya ne de GMİS yöneticilerine bırakamayız. Madem TİS imzalanmadı ve GREV yolu açık, önümüzdeki 60 günü iyi değerlendirelim.

Tüm maden işçilerine çağrımızdır:

GREV KOMİTELERİNİ KURALIM!

Harekete geçmek isteyen bütün işçi arkadaşlar bir araya gelerek kısım kısım, vardiya vardiya sözcülerini seçmeli, herkesin tam temsiliyetine dayanan grev komiteleri kurulmalı. GREVE hazırlanırsak kazanırız.

ÜRETEN BİZİZ, GÜÇ BİZİZ!

GÜCÜMÜZÜN FARKINA VARALIM!

GMİS yöneticileri maden işçilerinin öfkesinden korktuğundan TİS’i imzalayamadı. Bizlerin haklarının kazanılmadığı bir sözleşmeyi imzalamaya kalkarlarsa başlarına ne geleceğini biliyorlar. Bizlerin öfkesi onlara adım attırıyor. Yoksa şimdiye kadar imzayı atmışlardı. Bunu bilerek hareket edelim. Çünkü biz birlik olursak, biz ne dersek o olur! Çünkü sendika biziz. Biz varsak sendika var. Gücümüzün farkına varalım!”

Kızıl Bayrak / Zonguldak

 

 

 

 

İzenerji’de belediyenin zam oyunu

 

Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube ile CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasında devam eden ve yaklaşık 3500 İzenerji işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde belediye yönetimi “yeni” bir teklif sundu.

Belediye tarafından sunulan zam teklifinde bütün sosyal haklar da ücret zammına eklenerek en düşük işçi maaşının 1.684,71 TL olacağı ifade edilerek ücret zammındaki artışın yüzde 13,22 olduğu iddia edildi.

"%10-14 zam bir aldatmacadır"

Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Taner Şanlı, belediyenin sunduğu teklifte sosyal yardımların da maaşa eklenerek zam oranlarının yüzde 10-14 olarak gösterilmesinin bir aldatmaca olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Toplamda yapılan zammın yüzde 10-14 olarak belirlenmesi bir aldatmacadır. Sosyal hak ücretleri, bayramda ödenen ücretler ve ikramiye toplamını, aylığın içerine ekleyip karşımıza çıkartıyorlar. Oysa bu ücretlerin normal aylık içerinde değil, aylıktan hariç ödenmesi gerekmektedir. Bizim talebimiz ikramiyenin, sosyal hakların ve bayramda ödenen ücretlerin ayrı ödenmesi yönündedir. Yani bu durumda bir işçinin bunlar dışında alacağı aylık en düşük ücretinin 1,800 TL civarında belirlenmesidir. Tekrar dile getirmek isterim ki biz bu toplu sözleşme görüşmelerinin davul ve zurnalarla Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun da içerisinde yer alacağı bir şekilde bitirmek arzusundayız. Yüzde 10-14 zam ile toplu sözleşmeyi bitiremeyeceğimizi düşünmekteyim. Kararlarımızı işçilerle birlikte alıyoruz. Umarım en kısa zaman içerisinde masada bitirebiliriz.”


 
§