5 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/17

Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
2017 1 Mayıs’ı ve sendikal bürokrasi
İstanbul 1 Mayıs’ının ardından...
1 Mayıs’ta Taksim iradesi
Ankara 1 Mayıs’ında ‘Hayır’ çağrısı
Bursa 1 Mayıs’ına 4 bin işçi ve emekçi katıldı
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda 1 Mayıs
Gebze ve İzmit’te binlerce işçi 1 Mayıs’a katıldı
İllerde 1 Mayıs mitingleri
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’daki 1 Mayıs kutlamalarından yansıyanlar
Venezuela’daki gelişmeler üzerine
Meşruiyet krizi ve sınır ötesi saldırganlık
Metal Fırtına’da bir dönüm noktası: 5 Mayıs 2015
Yasaklar devrimci iradeyi teslim alamayacak!
Sovyetler Birliği’nin Hitler faşizmine karşı zaferi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İllerde 1 Mayıs mitingleri

 

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs birçok ilde yapılan mitinglerle kutlandı.

Mersin

1 Mayıs, Mersin’de yürüyüş izni olmamasına rağmen binlerce işçi ve emekçinin katılımıyla fiili yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı.

DİSK, KESK, TMMOB gibi emek ve meslek örgütlerinin yanı sıra ilerici ve devrimci kortejlerde coşkunun hakim olduğu mitingde, merkezi olarak Ankara’ya çağrı yapan Türk-İş’in Yol-İş, Petrol-İş, TÜMTİS, Kristal-İş sendikaları ile Erzurum’a çağrı yapan Hak-İş’in Liman-İş Sendikası 1 Mayıs’a Mersin’de katıldı.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği ise “Düşük ücretlere, baskılara, kölelik düzenine hayır” şiarıyla mitinge katılım gösterdi. Sendika binası önünden miting alanına, çoğunluğu Mersin Serbest Bölge işçilerinden oluşan kortej sloganlarla yürüdü.

Mitinge geçen yıla göre daha fazla katılım olduğu gözlendi.

1 Mayıs programı saygı duruşunun ardından 1 Mayıs ve Enternasyonal marşlarının okunması ile başladı. Miting programı kapsamında Mersin Emek Platformu adına Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy açılış konuşması gerçekleştirdi. Devamında, Yol-İş, KESK, Mersin Kadın Platformu ve ihraç edilen akademisyenler adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda, işçi sınıfının haklarına yönelik gasplara karşı verilmesi gereken mücadeleye vurgu yapılırken, OHAL baskılarına ve KHK ihraçlarına karşı gösterilen direnişe değinildi. Referandum sürecinde verilen ‘Hayır’ mücadelesine devam edilmesinin önemi vurgulandı.

Kürsüden ayrıca Taksim’de 1 Mayıs’ın tarihine sahip çıkılarak İstanbul’da verilen mücadele selamlandı. Bu selamlama “Her yer Taksim her yer direniş!” sloganı ile alanda karşılık buldu.

1 Mayıs programı Grup Waveyli ve Bandista’nın müzik dinletisi eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. Grup Waveyli’nin solistlerinden Barış Arun sahneden indikten sonra hakkında bir soruşturma olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Zonguldak

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde, gençlik örgütleri Bülent Ecevit Üniversitesi Üst Kapı’dan, sendikalar ise Zonguldak Lavuar alanından İstasyon’da buluşmak üzere yürüyüşe geçti.

Mitingde GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci konuşma yaparak talepleri sıraladı. Ardından KESK Dönem Sözcüsü Erkut Alacalı kitleye seslenerek “Tüm emekçileri yağmaya ve talana hayır demeye çağırıyoruz” diye konuştu. Edip Akbayram konseri ile 1 Mayıs mitingi sona erdi.

Çorlu

1 Mayıs mitingi saat 13.30’da Eski İtfaiye alanından Heykel Meydan’a yapılan yürüyüşle başladı. Umut-Sen’e ait pankartın sopalarına polis tarafından el konulmak istendi. Bunun üzerine çıkan arbedede bir kişi gözaltına alındı. DEV TEKSTİL ise bu keyfi tutuma tepki gösterince tertip komitesinin yaptığı görüşmelerde polis geri adım atmak zorunda kaldı. Harb-İş İstiklal Marşı okunmadığı için alanı terk etti. Miting tertip komitesi adına konuşan Eğitim-İş Temsilcisi Mahmut Er, 1 Mayıs’ın tarihsel kökeni, güncel anlamı arasında kurulan bağla işçi sınıfı ve emekçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılara karşı mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. Sonrasında ise Bony çorap fabrikasında işçi temsilciliği seçimlerine aday olup seçimi kazanan ve sonrasında işten atılan ve 26 Nisan’dan bu yana fabrika önünde direnen işçi Hakan Gürses bir konuşma yaptı. İşten atılma sürecini kısaca anlatan Gürses sınıf dayanışması için herkesi desteğe çağırdı.

Adana

Saat 15.00’te Mimar Sinan Parkı’nda toplanan kitle, sloganlarla mitingin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı’na doğru kortejler halinde yürüyüş yaptı.

Kitlenin miting alanında toplanmasının ardından tertip komitesi adına konuşma yapıldıktan sonra saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından katılımcı kurumlar adına konuşma yapılırken CHP ve HDP milletvekilleri de konuştu. Konuşmaların ana ekseni referandum ve ‘Hayır’ oldu. Mitingde son olarak Seyhan Belediyesi müzik grubu ve Kurtalan Ekspres sahne aldı.

Kayseri’de 1 Mayıs alanına yürüyüş sırasında faşistler kolluğun açık desteği ile kitleye sözlü sataşmada bulundular. Kitle, 1 Mayıs kutlaması için alana gelen emekçilere faşistlerin saldırısı karşısına “Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla dikildi.

Kayseri

Kayseri’nin farklı noktalarından işçi ve emekçiler, saat 16.00’da Mimar Sinan Parkı’nda başlayan 1 Mayıs mitingine katıldı.

1 Mayıs ve devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını DİSK Bölge Başkanı Cumali Sağlam yaptı. Kıdem tazminatının gaspı, referandumda işçilerin iradesinin gaspı saldırısına değinen Sağlam, “Saldırıları püskürtmenin yolu işçilerin emekçilerin ortak mücadelesidir” dedi. Sağlam, referandum sürecine ve OHAL KHK’ları ile ihraçlara da değindi. KESK adına konuşan Orhan Karakaya da referandumun meşruiyeti olmadığını belirtti. KHK işkencesine ve OHAL düzenine boyun eğmeyeceklerini ifade ederek “Çözüm işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesi ile sağlanabilir” dedi. 3 bin kişinin katıldığı miting Eğitim Sen halk oyunları ekibinin gösterimi ile son buldu.


 
§