5 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/17

Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
2017 1 Mayıs’ı ve sendikal bürokrasi
İstanbul 1 Mayıs’ının ardından...
1 Mayıs’ta Taksim iradesi
Ankara 1 Mayıs’ında ‘Hayır’ çağrısı
Bursa 1 Mayıs’ına 4 bin işçi ve emekçi katıldı
İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda 1 Mayıs
Gebze ve İzmit’te binlerce işçi 1 Mayıs’a katıldı
İllerde 1 Mayıs mitingleri
Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’daki 1 Mayıs kutlamalarından yansıyanlar
Venezuela’daki gelişmeler üzerine
Meşruiyet krizi ve sınır ötesi saldırganlık
Metal Fırtına’da bir dönüm noktası: 5 Mayıs 2015
Yasaklar devrimci iradeyi teslim alamayacak!
Sovyetler Birliği’nin Hitler faşizmine karşı zaferi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs

 

1 Mayıs, Türkiye’nin pek çok ilinde yapılan eylemlerle kutlandı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 1 Mayıs coşkulu şekilde kutlandı. Eğitim Sen, Genel-İş, Belediye-İş, HDP, Haziran, EMEP, Emekli-Sen, CHP çeşitli pankart, döviz ve flamalarla katıldı. Öğretmenevinde toplanan kitle kortejler halinde sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Meydanda toplanan kitlenin saygı duruşundan sonra Belediye-İş Ayvalık temsilcisi yaptığı konuşmada 1 Mayıs’ın önemine değindi.

Söylenen türkülerle ve çekilen halaylarla 1 Mayıs mitingi sona erdi. 

Eskişehir’de Sakarya Caddesi’nde başlayan yürüyüşle gelinen Sıhhıye Meydanı’nda kutlama gerçekleştirildi.

Giresun’da KESK Giresun Şubeler Platformu tarafından düzenlenen programa, DİSK, Belediye-İş, ve kurumlar katıldı. Debboy’dan Cumhuriyet Meydanı’na yürünerek kutlama yapıldı.

Trabzon’da Cumhuriyet Caddesi’nden Atatürk Alanı’na yürünerek halaylar ve horonlarla kutlama yapıldı. Bir grup faşistin tekbir getirerek 1 Mayıs’a yönelik provokasyon girişimi ise boşa düşürüldü.

Artvin Hopa’da Çaykur Fabrikası’ndan Hopa Meydanı’na yüründü. Çaykur’un Varlık Fonu’na aktarılması da mitingde gündeme getirilirken DİSK, KESK ve tertip komitesi adına konuşmalar yapıldı. Miting horonlarla son buldu.

Ordu’da ise Altınordu ilçesinde, KESK’in çağrısıyla Atatürk Parkı’nda miting gerçekleştirildi.

Samsun’da DİSK, KESK ve Türk-İş 1 Mayıs’a ortak çağrı yaparken İstasyon Mahallesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürünerek miting düzenlendi.

Bartın’da ise Kemerköprü Meydanı’nda yapılan mitingde sendika yöneticileri konuşmalar yaptı, halaylar çekildi.

Sinop’ta Diyojen heykelinden Uğur Mumcu Meydanı’na yürünerek kutlama gerçekleştirildi. Türk-İş, Emekli Sen ve Eğitim Sen adına yapılan konuşmalardan sonra müzik etkinliği gerçekleştirildi.

Bolu’da 1 Mayıs Kent Meydanı’nda yapılan konuşmalar ve halaylarla kutlandı.

Antalya’da Aydın Kanza Parkı önünde bir araya gelinerek Güllük Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Halaylarla kutlama gerçekleştirildi.

Konya’da Kılıçarslan Kent Meydanı’nda kutlama yapıldı.

Edirne’de Saraçlar Caddesi’ne yürünerek burada kutlamalar yapıldı.

Muğla’da Migros önünden Sosyal Alan Merkezi’ne yüründü. Sendika yöneticilerinin konuşmalarının ardından halaylar çekildi.

Amasya’da Künç Köprübaşı’ndan Yavuz Selim Meydanı Atatürk Anıtı’na yürünerek burada program gerçekleştirildi.

Çorum’da 1 Mayıs eylemi DİSK ve KESK tarafından düzenlenirken Pirbaba Parkı’ndan Saat Kulesi’ne yürünerek miting gerçekleştirildi.

Düzce’deki kutlamaya KESK, Birleşik Kamu-İş ve Emekli Sen çağrı yaparken Belediye’nin önünde etkinlik gerçekleştirildi.

Sivas’ta Mevlana Caddesi’nde yürüyüş yapılarak etkinlik gerçekleştirildi.

Lüleburgaz’da eski Hükümet Konağı önünden Kongre Meydanı’na yürünerek burada miting yapıldı.

Datça Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda kutlamalar gerçekleştirildi.

Aydın’ın Didim ilçesinde Kültürpark’ta kutlama gerçekleştirildi.

Afyon’da ise basın açıklaması yapıldı.

 

 

 

 

 

Kürdistan’da 1 Mayıs

 

1 Mayıs Kürdistan’ın birçok kentinde yapılan miting ve eylemlerle kutlanırken, sömürü ve kölelik düzeni, baskı, yasak ve saldırılar teşhir edildi.

Diyarbakır’daki 1 Mayıs mitingi DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirildi. Mitingde Taksim 1 Mayıs’ına yönelik polis terörü sloganlarla protesto edilirken tertip komitesi adına yapılan konuşmada gerici iktidarın baskı ve saldırıları ile kamu emekçilerinin ihraç edilmesi teşhir edildi. Ardından HDP, DBP, Tabip Odası gibi kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Miting halaylarla sonlandı.

Batman’da 16 Mayıs Stadyumu önünde gerçekleştirilen mitingde KHK saldırılarına değinilerek çözüm sürecine dönülmesi istendi. Petrol-İş, DBP ve KESK adına yapılan konuşmaların ardından miting müziklerle sonlandırıldı.

Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’ndaki arama noktasında DHF bayraklarının alana girmesi engellendi. Kandıra F Tipi Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Dersim Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul’un 1 Mayıs mesajı okundu. Miting yerel sanatçıların ezgileri ve halaylarla son buldu.

Siirt Valiliği’nin yasağı nedeniyle KESK Şubeler Platformu’nu çağrısıyla Güres Caddesi’ndeki Kızılay İş Merkezi önünde yapılan basın açıklamasıyla 1 Mayıs kutlandı.

Mardin’deki kutlamalar için Koşuyolu Parkı’na yürünürken Cizre’de sokağa çıkma yasağı sırasında polis tarafından katledilen sağlık emekçisi Aziz Yural’ın isminin yer aldığı pankarta polislerin el koymak istemesi emekçilerin tepkisiyle karşılandı. Tepkiler üzerine polis geri çekilmek zorunda kaldı. Yapılan konuşmaların ardından eylem halaylarla sona erdi.

Van’da KESK, TMMOB, DİSK ve TTB’nin çağrısıyla Musa Anter Barış Parkı’nda gerçekleştirilen miting DİSK ve KESK yöneticilerinin konuşmalarının ardından halaylarla sona erdi.

Hakkari Valiliği’nin 15 Nisan-5 Mayıs arasında kentteki bütün eylem ve etkinlikleri yasaklaması nedeniyle KESK binasında yapılan basın toplantısıyla 1 Mayıs kutlandı.

Eğitim Sen Kars Şubesi önünde toplanan kitle Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirerek burada eylem yaptı. Konuşmaların ardından eylem halaylar ve Kafkas oyunlarıyla sona erdi.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlaması Paşabağı Newroz alanında gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından halaylar çekildi.

Adıyaman’da da Ğarğar Mahallesi’nde bulunan itfaiye binası önünde toplanan kitle Mustafa Yücel Özbilgin Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdi. Saygı duruşuyla başlayan program OHAL ve KHK rejimi teşhir edilerek sürdü.

KESK Antep Şubeler Platformu’nun çağrısını yaptığı 1 Mayıs eylemi Kırkayak Parkı’nda gerçekleştirildi. Eylemde taşınan pankartlarla güvencesiz çalışma, kıdem tazminatının gasp edilmek istenmesi, baskı ve katliamlar teşhir edildi.

Elazığ’daki Hozat Garajı’ndaki eylemde de baskı ve saldırılar teşhir edildi.

Kaynak: Dihaber


 
§