2 Mart 2018
Sayı: KB 2018/09

Sermayenin tetikçileri emekçilere karşı birleşiyor!
İşçi sınıfı kapitalistlerin yağma savaşını reddetmelidir!
“Şehitlik, cihat” vb. kavramlarla işçilerin bilinci bulandırılıyor
İhbarcılık sermayenin en iğrenç ama etkili bir silahıdır
Çocuklarımızı sizden koruyacağız!
Çocuğa yönelik şiddete son!
Şekerde özelleştirme işçilere ne getirir?
“Taşerona kadro” yalan, “işsizlik ve hak gaspı” gerçek!
Tek yol mücadele!
Öğretmenlere “performans” saldırısı
8 Mart ve burjuva toplumunda kadın hakları - H. Fırat
Ekim Devrimi’nin 100. yılında Kollontay’ı okurken... / 6
Soylu bir yolda ilerleyen bir kadın: Praskovya İvanovskaya
Eşitlik ve özgürlük için mücadeleye!
8 Mart’ın çağrısına yanıt ver
MEB ve tarikat işbirliği
Suriye’de “ateşkes” kararı ve emperyalist ikiyüzlülük
Ortadoğu halklarıyla dayanışmaya!
Emperyalist hegemonya kavgası ve Avrupa Birliği
Avrupa’da üniversiteli emekçiler ve öğrenciler ayakta
Ölümünün 65. yılında Stalin...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

8 Mart’ın çağrısına yanıt ver...

Sessizliğe çığlık, karanlığa ışık ol!

 

8 Mart 1857’de Amerika’nın New York şehrinde 40 bin dokuma işçisi kadın “10 saatlik iş günü!” talebi ile greve gitti, “eşit işe eşit ücret”, “sendikalaşma ve oy hakkı” için mücadeleyi yükseltti. Polisin azgın saldırısı nedeniyle direnişçi kadınlar fabrikaya kilitlendiler ve çıkan yangından kaçamadılar. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 129 tekstil işçisi yakılarak katledildi.

1910 yılında Kopenhag’da toplanan II. Enternasyonal’e bağlı II. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda, Alman komünist kadın önderlerden Clara Zetkin’in önerisi ile, 8 Mart 1857’de öldürülen kadın işçilerin anısına, 8 Mart’ın “Kadınlar Günü” olarak kutlanmasına karar verildi. 

1921 yılında gerçekleşen Uluslararası Komünist Kadınlar Konferansı’nda, 8 Mart 1917’de Petrogradlı tekstil işçisi kadınların tüm işyerlerinde birden çıktıkları ve Ekim Devrimi’nin başlangıcına damga vurdukları grevlere atfen 8 Mart “Emekçi Kadınlar Günü” olarak değiştirildi.

Bugün kadınlara hediye alınıp, mağazalarda indirim günü olarak görülen “Dünya Kadınlar Günü”, aslında tarihsel anlamıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü’dür. Tarihsel ve siyasal açıdan bütün bir onuru sosyalizm ve işçi hareketine aittir.

Dinci gerici AKP iktidarı sermaye düzeninin iyi bir temsilcisi olarak her yerde karanlığı yaymak istiyor. Tüm topluma deli gömleği giydirerek sessizliği mutlak kılmaya çalışıyor. Bir avuç haraminin dayatmalarına sessiz kalmayacağız. 8 Mart’ta yaşam ve çalışma koşulları için direnen dokuma işçisi kadınların çağrısı budur.

Baskı ve sömürü artıyor. Ekonomik kriz bahanesi ile işten atılmaya, işsiz kalmaya, OHAL KHK’ları aracılığıyla geleceksiz bırakılmaya, uzun çalışma saatlerinin dayatılmasına, yıllardır can bedeli kazandığımız haklarımızın gasp edilmesine, mobbinge, şiddete, servis yerine bindirildiğimiz kamyon kasalarında öldürülmeye sessiz kalmayacağız.

Ortadoğu’da ve Efrîn’de savaş tamtamları eşliğinde işgale, kirli savaşa ve AKP iktidarının işlediği suçlara ortak olmayacağız. Köle pazarlarında satılmaya, ganimet olarak görülmeye, toplu tecavüzlere, göç yollarında fuhuş pazarlarına mahkum edilmeye, emperyalizmin dünya halklarına uyguladığı vahşete seyirci kalmayacağız.

Toplumsal yaşamın her alanında dinsel gericiliğin etkisini arttırdığı bir dönemdeyiz. Fetvalar eliyle tecavüz-tacizin yasallaştırılmasına, sokakta, stajda, okulda cinsel istismarın yaygınlaşmasına, katledilmeye, katillerin “iyi hal” ve “tahrik” indirimi almasına, giyeceğimiz kıyafetten attığımız kahkahaya, bisiklete binip binmemeye, kaç çocuk yapacağımızdan nerelerde saat kaçta dolaşacağımıza kadar hayatımızın hiçbir alanında iktidarın söz sahibi olmasına izin vermeyeceğiz!

Dinci gerici AKP iktidarı göstermelik söylemlerle çocuk istismarına dair konuşuyor günlerdir. AKP iktidarının, gericiliği toplum yaşamında hakim kılan uygulamaları cinsel istismarın nedenlerinden biridir. AKP iktidarı “çocuk istismarına göz yummayacağız” diye açıklamalarda bulunduğu sıralarda vagon fabrikasında, TBMM’de staj yaparken cinsel istismara uğrayan stajyerlerin haberi yansıdı. 115 çocuğun hamileliğini ortaya çıkaran arkadaşımız sürgüne maruz bırakıldı. Raporlara son 10 yılda çocuk istismarının %700 arttığı yansımıştır. Ensar Vakfı’nda açığa çıkan 45 çocuğun istismarı AKP iktidarının bakanlarınca korunmuş ve sahip çıkılmıştır. Ensar Vakfı’ndaki istismar AKP’nin çocuğa yönelik istismarı noktasındaki “hassasiyeti”dir. Çocukların hamile kalmasına, işçi olarak köleleştirilmesine, istismarın, şiddetin her türünü yaşamasına göz yummayacağız.

Karanlığa ışık, sessizliğe çığlık oluyoruz. 8 Mart’ın çağrısına yanıt ver! Sessizliğe çığlık, karanlığa ışık ol!

Devrimci Gençlik Birliği

 

 

 

DGB’den film gösterimi

 

Devrimci Gençlik Birliği (DGB), İstanbul’da çeşitli üniversitelerden öğrencilerin katılımıyla 8 Mart ön günlerinde film gösterimi gerçekleştirdi.

23 Şubat’taki etkinlikte Demir Çeneli Melekler filminin izlenmesinin ardından 8 Mart’ın tarihçesi üzerine sohbet edildi. New York’lu kadın dokuma işçilerinin mücadelesine değinildi. 8 Mart’ın bugün sistem tarafından içinin boşaltılmaya, yalnızca hediye alınıp verilen bir güne çevrilmeye çalışıldığı konuşuldu.

Kadın sorunu üzerine yapılan sohbette kadının çifte ezilmişliğine değinilirken bugün kadına dönük taciz ve tecavüzün bu kadar artmasının sistemin genel çürümüşlüğünün göstergesi olduğu ve sistemin kadına bakış açısından kaynaklandığı konuşuldu. Her gün bir kadının tacize tecavüze uğradığı, katledildiğine değinildi.

Bugün yasalarla tecavüzcülerin korunduğu, ancak sermaye devletinin  toplumsal muhalefetin yükseldiği zamanlarda biçimsel “yaptırımlar” uyguladığı söylendi. Kadın sorununun toplumsal olduğuna dikkat çekilerek salt kadın-erkek arasındaki çelişkilerden kaynaklanmadığı ifade edildi.

Bu sorun karşısında kadın erkek tüm toplum olarak mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.





MLB’den faaliyet

 

Meslek Liseliler Birliği 22 Şubat Perşembe günü İstanbul Avcılar’daki Ozanlar Caddesi’nde ve liselilerin kullandığı otobüslerin geçiş güzergahlarında yazılama yaptı. “Çocuğa şiddete son!”, “Staj sömürüsüne son!” ve “Stajda köle, okulda müşteri olmayacağız!” yazılamaları yapıldı.

23 Şubat’ta da “Çocuğa yönelik şiddete son” kampanyası kapsamında Avcılar’da bir lisenin önünde anket çalışması yapıldı. Birçok liseli ile çocuk işçilik üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Ankara’da MLB’liler ise patronun hileli iflas göstererek işçilerin haklarını gasp ettiği Metro-Real-Beğendik işçilerinin mücadelesini selamladı. MLB’liler, bütün metro alanlarını eylem alanına çeviren işçilere destek olmak amacıyla Keçiören Etlik Metro markette sticker çalışması yaptı. “İşçilere selam gönderdik” diyen MLB’liler, markette 80’e yakın sticker yaptıklarını kaydetti.

 
§