1 Kasım 2019
Sayı: KB 2019/40

Krizin faturasını sermaye cephesi ödesin!
AKP-saray rejiminin 2020 yılı bütçesi
Vergi yükü yine işçinin sırtında!
AKP saldırganlığa devam ediyor
Metal Grup TİS süreci ve ‘eşit işe eşit ücret’ talebi üzerine
Metal Grup TİS’leri sürerken Yüksek Hakem Kurulu
İşçilere sosyal medya baskıları
Trakya’da tutuklanan sınıf devrimcilerinden mektup
DEV TEKSTİL GMYK Sonuç Bildirgesi
Valfsan işçileri direnişlerini sürdürüyor
İşçi sınıfı ve şovenizm...
Ermeni Sorunu üzerine eleştirel notlar - Garbis Altınoğlu
Suriye ve Avrupa Birliği emperyalizmi
Nafaka hakkının gaspı ve çocuk istismarının yasalaşması dayatılıyor!
YÖK’e ve YÖK düzenine karşı eğitim hakkımız ve geleceğimiz için mücadeleye!
Eğitim bütçesinde aslan payı dini ve mesleki eğitime!
Susurluk karanlığı devletin gölgesidir!
Fotoğraftan gerçeğe, gerçekten fotoğrafa…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Valfsan işçileri direnişlerini sürdürüyor

 

Tuzla’da Valfsan fabrikasında işten atma saldırısına karşı direnişe geçen işçiler işe geri dönene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

11 Ekim’de işten çıkarılan ve 24 Ekim’de Serbest Bölge önünde direnişe geçen Valfsan işçileri 30 Ekim’de de sabah 06.30’dan itibaren önlükleriyle işçi servislerini karşılamaya başladı.

Serbest Bölge önünde sohbet ettiğimiz Valfsan işçileri, içerideki baskı ve mobbing sonucu temsilcilerin yönlendirmesiyle işten çıkarıldıklarını ifade etti. Atılan işçilerden Vedat Palantöken içerideki baskıya örnek olarak tek presten çift prese geçiş sürecini anlattı. Tek presten çift prese geçişe temsilciler Berrin Topaloğlu ile Ali Aslanoğlu’nun da destek verdiğini, geçiş sırasında kalite noktasında kendilerine herhangi bir baskı yapılmayacağının söylendiğini ancak geçiş tamamlanınca bu sebepten sürekli tutanaklar yediklerini ifade etti. Tutanağa gerekçe olarak gösterilen bozuk malların kim tarafından çıkarıldığı dahi tespit edilmeden göze batan isimlere tutanak tutulduğunu söyledi. Hatta kendisinin de içeride iş kazası geçirdiğini, yaralandığı yetmezmiş gibi üzerine iş kazası sebebiyle ihtar çekildiğini söyleyen Palantöken bu baskılara ses çıkardıkları için işten atıldıklarını söyledi.

İşten çıkarıldıkları süreçte ilk olarak 17. Maddeden işlem yapıldığını ancak sonrasında 5 kişi için gerekçenin 25/2’ye çevrilerek kıdem ve ihbar tazminatlarına el konulmak istendiğini ifade eden işçiler, bu ayak oyununa geçit vermediklerini söyleyerek şu an tazminatlarını aldıklarını, hukuki süreci de işlettiklerini belirtti. Konuştuğumuz işçiler, 25/2’nin 17. Maddeye çevrilmesinin, kıdem ve ihbar tazminatlarını almalarının bir lütuf olmadığını, asıl talepleri olan işe iade için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Kapı önü direnişi kararını atılan 10 işçi olarak aldıklarını, direnişe fiili bir şekilde çıktıklarını ifade eden işçiler şubeden destek beklediklerini söylüyorlar. Birleşik Metal-İş İstanbul Şubesi’nin konuyla ilgili kamuoyuna yönelik herhangi bir açıklaması bulunmazken sendika, çalışan Valfsan işçilerini de konu hakkında bilgilendirmiş değil.

Bekleyişteki Valfsan işçileri, temsilcilerin içeride kara propagandaya başvurduğunu söyleyerek kendilerine dair “para aldılar” gibi söylentilerin yayıldığını ifade ediyorlar. Serbest Bölge fabrikalarındaki işçiler, “direnişteki işçilere desteğe giderseniz tazminatsız işten atılırsınız” diyerek korkutuluyorlar.

İlk olarak Serbest Bölge önüne bir çadır kuracaklarını söyleyen Valfsan işçileri, süreç geliştikçe farklı yol ve yöntemlerle de seslerini her yere taşıyacaklarını ifade ederek “Atılan işçilerin geri alınması”, “içeride demokratik yöntemlerle temsilcilik seçimlerinin yapılması” ve “işçi kıyımına son verilmesi” talepleri ile mücadeleye devam edeceklerini söylediler.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

 

 

Maltepe Belediyesi’nde işçilerden ‘direnişe devam’ kararı

 

Maltepe Belediyesi’nde işten atma saldırısına ve hak gaspına karşı direnişteki işçilerin ‘işe geri dönme’ talebini belediye kabul etti ve aylık 270 lira zam teklifinde bulundu.

Referandumun sonucu: Direnişe devam

Maltepe Belediyesi ve CHP yöneticileri ve Genel-İş arasında görüşme yapıldı. Görüşmede belediye, atılan işçilerin işe geri alınması ve aylık 270 lira zam teklif etti. Belediyenin zam teklifinin, işçilerin ‘toplu sözleşmenin uygulanması’ talebi doğrultusundaki zammın altında kaldığı kaydedildi.

Aydınevler şantiyesinde direnişlerini sürdüren işçiler, belediyenin teklifini kabul edip etmemeye karar vermek için referandum yaptı. Referandumun sonucunda işçiler, 122 oya karşı 206 oyla ‘direnişe devam’ kararı aldı. Kararın ardından konuşma yapan Genel-İş Anadolu Yakası 2 Nolu Şubesi Başkanı Yenigün Özen Dolgun, “Çıkan iradenin arkasında duracağız” diyerek “Yılgınlık yok direniş var” sloganıyla konuşmasını tamamladı.

Diğer yandan işçilerle dayanışmanın ve destek ziyaretlerinin aralıksız sürdüğü şantiyeye, Üsküdar Belediyesi’nde işten atma saldırısına karşı haklarını arayan işçiler geldi.

Direnişin talepleri

Maltepe Belediyesi’nde çalışan DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Alkan Okuducu, toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasını istediği için 6 Ekim’de işten çıkarılmıştı. 7 Ekim’de direnişe başlayan Okuducu’ya destek veren Genel-İş üyesi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile işçi Gürsel Kahraman da işten atılmış, 25 Ekim Cuma günü belediye işçileri iş bırakarak direnişi büyütmüştü. Direnişi ve talepleri reddeden belediye yönetimi ise işçileri karalamaya çalışırken, Aydınevler’deki şantiyeye polis yığarak işçiler saldırtmıştı.

28 Ekim’de Fen İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü işçilerinin de iş bırakarak katıldığı direnişin bir talebi atılan işçilerin geri alınması, diğeri de toplu sözleşme hükümlerinin uygulanması.