22 Kasım 2019
Sayı: KB 2019/43

Siyanür değil kapitalizm öldürüyor!
Riyakarlık, kepazelik, kirli pazarlıklar...
Vergi soygununa karşı mücadeleyi tabana yayalım!
Yoksulluk-intihar ya da sosyalizm
Sermaye krizini atlatsın diye sunulan konut kredisi teşviki!
İşçi sağlığı AKP’yle kapitalistlerin insafına terk edilmemelidir
“Sendikacılar zenginleşmiş, sınıfını terk etmiş durumdalar!”
Aksaray İşçi Birliği genişletilmiş işçi toplantısı
Ağustos’ta da işsizlik tırmandı: Bir yılda 980 bin kişi daha işsiz
Opsan patronu iş cinayetinden değil iş cinayeti haberinden rahatsız!
TKİP VI. Kongresi tutanakları… Sendikalar ve sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin sorunları-1
Alman kapitalizmi sefaleti derinleştirerek büyüyor
25 Kasım’ın güncel çağrısı
Kadınların işyerlerinde yaşadığı şiddet örnekleri
Tuzla’dan emekçi kadınlar mücadeleye çağırdı
YÖK’ün hedefleri kim ve ne için belirleniyor?
Ankara’da akademik yıl faşist saldırı ve provokasyonlarla başladı
Alaattin Karadağ ölümsüzdür!
Fikirler kitlelere nüfuz edince maddi bir güç olur!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermaye krizini atlatsın diye sunulan konut kredisi teşviki!

 

Devlet yeni fermanını açıkladı. Artık herkes ucuza ev sahibi olacakmış! Sarayın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “ucuz konut satışı” için ekonomik altyapının hazır olduğunu iddia etti.

Kentleri dolaşan sarayın damadı “Türkiye’de değişim başlıyor” adıyla anılan bir programı pazarlamaya çalışıyor. Gittiği yerlerde “20 yıl vadeyle, tarihin en düşük faiz oranıyla düşük gelir grubunu ev sahibi yapacak finansal altyapıyı hazırladık” türünden vaazlar veren AKP’li bakan, zaten geçinmekte zorluk çeken emekçilere “ev satın alın” diyor utanmadan. Kasım ayı bitmeden Cumhurbaşkanı’nın konut projelerini açıklayacağını söyleyen bu zat, ekonomik kriz emekçileri sarsarken, dikkatleri farklı yöne çekmeye çalışıyor.

Twitter hesabından açıklama yapan saray rejiminin bakanı, “Kamu bankalarımız, konut kredisi kullandırdığı vatandaşlarımız için faiz indirimi yaparak kredilerini daha uygun maliyetle yenileme imkanı getirdi” diyor. Konut sektörü çöküşün eşiğindeyken, kredi borcunu ödeyemeyenler için yapılandırma vaat ediliyor. Beton ve rantla büyüyen yandaş şirketleri kurtarmak için, borcunu ödeyemeyenleri yeni krediler çekmeye çağırıyor.

Beton-rant-yağma ekonomisinden beslenen AKP-saray rejiminin zemini çürüyor. Zira yandaş sermayenin büyükleri rantlarını inşaat sektöründen elde ediyor. Anlattıkları masallar çökme noktasına gelen bu sektörü kurtarma telaşından kaynaklanıyor. Emekçilerin sırtındaki borç yükünü arttırarak yandaş sermayeye yeni rant kaynakları sağlamaya çalışıyorlar.

İnşaat krizden en çok etkilenen sektör oldu. Büyümeyi inşaat üzerinden yürütmeye çalışan AKP rejimi yandaş inşaat firmalarını palazlandırdıkça palazlandırdı. Ancak krizle tüm projeler patladı. Krizi aşma hamlesi bir kez daha emekçiler üzerinden planlanıyor. Çöküşe giden inşaat şirketlerini kurtarma zokasını “dar gelirlilere ucuz konut” diye emekçilere yutturmak istiyorlar.

AKP’li bakan şunları da söylüyor; “… Bunlar tabii başlangıç, daha güzel müjdeleri önümüzdeki dönemde anons edeceğiz. Doğrudan sanayicimizi, esnafımızı desteklemek amacıyla kamu bankalarımız başta olmak üzere, farklı diğer bankalarımızın da desteğiyle devreye aldığımız kredileri inşallah önümüzdeki süreçte daha da güçlendirerek devam ettireceğiz…” Bu açıklama iktidarın esas derdinin ucuz konut sağlamak değil, yandaş asalak kapitalistleri kurtarmak olduğunu gözler önüne seriyor.

Albayrak’ın da AKP’nin de kapitalistlerin de teşvik ettiği kredi borçları, emekçilerin yaşamına ancak yeni prangalar ekleyebilir. Oysa emekçilerin önceliği düzenin dayattığı prangaları kırmak olmalıdır.

 

 

 

 

10 aylık bütçe açığı 100 milyar lirayı geçti

 

Krizle birlikte devlet bütçesindeki bozulma devam ediyor. Açıklarını kapatmak için Merkez Bankası’nın kârlarına ve ihtiyat akçesine el koyan saray rejimi, Ekim ayını da rekor düzeyde açıkla kapattı.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında 5,4 milyar lira olan bütçe açığı, bu yıl üçe katlanarak 14,9 milyar lira oldu. 10 aylık açık da 100 milyar lirayı geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Ekim ayı bütçe gerçekleşmelerine göre, Ekim ayında faiz dışı bütçe açığı 8,1 milyar lira oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayında faiz dışı 1,2 milyar lira açık verilmişti.

Ekim ayında bütçe gelirleri geçen yıla kıyasla yüzde 5,2 artarak 65,4 milyar lira, giderler ise yüzde 18,9 artarak 80,3 milyar lira oldu.

Ocak-Ekim döneminde geçtiğimiz yıl 62,1 milyar lira açık veren bütçe, bu yılın aynı döneminde yüzde 62,1’lik artış kaydederek 100,7 milyar lira açık verdi. Bütçe, geçen yılın aynı döneminde 2,5 milyar lira faiz dışı fazla vermişti. Bu yıl ise 12,4 milyar lira faiz dışı açık verdi.

2020’de borç ve faiz yükü artacak

Geçen hafta 5 yıl vadeli ihaleyle yüzde 5,7 faiz üzerinden 2,5 milyar dolarlık rekor borçlanmaya daha giden Hazine, bu yıl toplamda yıllık 11,2 milyar dolarlık borçlanma rakamına ulaştı. Hazine’nin faiz yükü, 2020’de daha da artacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı 31 Ekim’de yaptığı açıklamada, 2020’de 222,6 milyar TL anapara ve 129,4 milyar TL faiz olmak üzere toplam 352,1 milyar TL tutarında borç servisi gerçekleştirilmesinin, borç servisinin 287 milyar TL’sinin iç borç; 65,1 milyar TL’sinin ise dış borç servisi olarak yapılmasının öngörüldüğünü açıklamıştı. Borcun 88,4 milyar TL’si döviz cinsinden ödenecek. Yüksek bütçe açığı ve borçlanmada vadelerin düşmesi, Hazine’nin borç ve faiz yükünü de artırmış durumda.

 

 

 

 

Konya’da ulaşıma ve su fiyatlarına zam

 

AKP’li Uğur İbrahim Altay’ın belediye başkanı olduğu Konya Büyükşehir Belediyesi’nde toplu ulaşım ve su fiyatlarına zam yapıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kararıyla toplu ulaşım ücretlerine yaklaşık yüzde 15 zam yaptı.

Öğrenci ve indirimli Elkart ücretleri zam yapılmayıp 1,55 lirada kalırken, 2,10 kuruş olan tam elkart 2,50 kuruşa, aylık sınırsız tam abonman 135 liradan 160 liraya yükseltildi.

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ ) Genel Müdürlüğü, aylık yerine yılda bir kere zam yapılacağı açıklamasıyla su fiyatlarına zam yaptı. Zamlı tarife şöyle:

0-15 Metreküp Mesken: 4,74 TL.

16-50 Metreküp Mesken: 6,59 TL.

51 Metreküp ve Üzeri Mesken: 8,44 TL.

İşyerleri: 10,34 TL.

Çevre Sulama: 2,82 TL.

Bir yıl önce ödenen faturalar baz alınarak yıllık faturanın peşin ödenmesi durumunda yüzde 10 indirim uygulanacak. Ayrıca 6 ve üzeri nüfusa sahip aileler, KOSKİ’ye başvurmaları halinde 15 metreküp olan ilk kademeyi 20 metreküpe çıkarabilecek.

Zamlı tarife 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olacak.