22 Kasım 2019
Sayı: KB 2019/43

Siyanür değil kapitalizm öldürüyor!
Riyakarlık, kepazelik, kirli pazarlıklar...
Vergi soygununa karşı mücadeleyi tabana yayalım!
Yoksulluk-intihar ya da sosyalizm
Sermaye krizini atlatsın diye sunulan konut kredisi teşviki!
İşçi sağlığı AKP’yle kapitalistlerin insafına terk edilmemelidir
“Sendikacılar zenginleşmiş, sınıfını terk etmiş durumdalar!”
Aksaray İşçi Birliği genişletilmiş işçi toplantısı
Ağustos’ta da işsizlik tırmandı: Bir yılda 980 bin kişi daha işsiz
Opsan patronu iş cinayetinden değil iş cinayeti haberinden rahatsız!
TKİP VI. Kongresi tutanakları… Sendikalar ve sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin sorunları-1
Alman kapitalizmi sefaleti derinleştirerek büyüyor
25 Kasım’ın güncel çağrısı
Kadınların işyerlerinde yaşadığı şiddet örnekleri
Tuzla’dan emekçi kadınlar mücadeleye çağırdı
YÖK’ün hedefleri kim ve ne için belirleniyor?
Ankara’da akademik yıl faşist saldırı ve provokasyonlarla başladı
Alaattin Karadağ ölümsüzdür!
Fikirler kitlelere nüfuz edince maddi bir güç olur!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ağustos’ta da işsizlik tırmandı: Bir yılda 980 bin kişi daha işsiz

 

Türkiye kapitalizminin krizinin en temel sonuçlarından biri olan işsizlikteki tırmanış devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan Ağustos dönemi işgücü istatistiklerine göre, işsizlerin sayısı bir yılda 980 bin kişi artışla 4 milyon 650 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı da 2,9 puan artarak yüzde 14,0 oldu.

TÜİK’in Ağustos dönemi işgücü istatistiklerinden öne çıkan bölümler şu şekilde:

- Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin kişi artarak 4 milyon 650 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2,9 puanlık artış ile yüzde 14,0 seviyesinde gerçekleşti.

- Aynı dönemde, tarım dışı işsizlik oranı 3,5 puanlık artış ile yüzde 16,7 olarak tahmin edildi.

- Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 6,6 puanlık artış ile yüzde 27,4 olurken, ne eğitim ne istihdamda yer alanların genç nüfusa oranı 1,5 puan artarak yüzde 30,1’e yükseldi.

İstihdam 789 bin kişi azaldı

- İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 789 bin kişi azalarak 28 milyon 529 bin kişi, istihdam oranı ise 2 puanlık azalış ile yüzde 46,3 oldu.

- Tarım sektöründe çalışan sayısı 94 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 695 bin kişi azaldı.

- İstihdam edilenlerin yüzde 19,6’sı tarım, yüzde 19,5’i sanayi, yüzde 5,5’i inşaat, yüzde 55,4’ü ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,2 puan, hizmet sektörünün payı 1,4 puan artarken inşaat sektörünün payı 1,6 puan azaldı. Sanayi sektörünün payında ise değişim olmadı.

Kayıt dışı çalışma arttı

- İşgücü 2019 yılı Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 191 bin kişi artarak 33 milyon 180 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,4 puanlık azalış ile yüzde 53,9 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,9 puanlık azalış ile yüzde 73,2, kadınlarda ise 0,1 puanlık artış ile yüzde 35,0 olarak gerçekleşti.

- Ağustos 2019 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,1 puan artarak yüzde 36,1 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puan artarak yüzde 23,4 oldu.

- Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın derlediği verilere göre, 2019 yılı III. döneminde toplam kamu istihdamı 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 7,4 oranında artarak 4 milyon 612 bin kişi oldu.

Önceki döneme kıyasla sanayi, inşaat ve tarımda istihdam düştü

- Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 66 bin kişi artarak 28 milyon 68 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0,1 puan artarak %45,6 oldu.

- Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 18 bin kişi azalarak 4 milyon 642 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,1 puan azalarak %14,2 oldu.

- Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı değişim göstermeyerek %53,1 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, hizmet sektöründe 141 bin kişi artarken, sanayi sektöründe 49 bin, inşaat sektöründe 24 bin, tarım sektöründe 3 bin kişi azaldı.

 

 

 

 

Gerçek işsiz sayısı 7 milyon 305 bin”

 

TÜİK’in dar tanımlı işsizlik rakamlarının ardından DİSK-AR tarafından yayınlanan raporda krizin birinci yılında işsizliğin artmaya devam ettiğinin altı çizildi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) Kasım ayı İstihdam ve İşsizlik Raporu’nu yayınladı. TÜİK’in Ağustos dönemi işgücü istatistiklerine ve SGK’nın Ağustos ayı verilerinin değerlendirildiği raporda, geniş tanımlı işsiz sayısının 7 milyon 305 bin kişiye, işsizlik oranının da yüzde 20,6’ya çıktığı belirtildi.

Raporun özet bölümünde, tarım, inşaat ve turizm mevsimi olan Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında da işsizliğin arttığı, en yoğun artışın genç ve kadın işsizliğinde gerçekleştiği ifade edildi. Mevsim etkisinden arındırılmış genç işsizliğinde yüzde 27,4 ile, tarım dışı genç kadın işsizliğinde yüzde 42,6 ile rekorlar kırıldığına dikkat çekildi.

İstihdamdaki düşüşün sürdüğünün üzerinde durulan raporda, “Sadece işsizlik artmıyor istihdamda da büyük bir daralma yaşanıyor” denilerek mevsim etkisinden arındırılmış istihdamın Ağustos 2018’e kıyasla 762 bin kişi azaldığı belirtildi.

Her 3 kişiden birinin kayıt dışı çalıştığına işaret edilirken, sigortalı işçi sayısının da bir yılda 413 bin kişi azaldığı ifade edildi.





Kocaeli’de işçilere mücadele çağrısı

 

Kocaeli’de yürütülen faaliyetlerle işçilere seslenmeyi sürdüren sınıf devrimcileri, mücadeleyi büyütme, haklara sahip çıkma ve TİS süreçlerinde örgütlü davranma çağrısı yaptı.

Metal İşçileri Birliği’nin MESS Grup TİS süreci için çıkardığı broşür İzmit ve Derince’de servis noktalarında birçok fabrikadan metal işçilerine ulaştırıldı. TİS sürecindeki gelişmelerle ilgili soru soran metal işçileri ile sohbet edildi.

Petrokimya İşçileri Birliği Bülteni, boya ve lastik işçilerinin yoğun yaşadığı bölgedeki servis duraklarında dağıtıldı.

“Krizin faturasına, kıdem tazminatının gaspına karşı mücadeleye!” şiarlı BDSP afişleri İzmit merkezde yapıldı.