22 Kasım 2019
Sayı: KB 2019/43

Siyanür değil kapitalizm öldürüyor!
Riyakarlık, kepazelik, kirli pazarlıklar...
Vergi soygununa karşı mücadeleyi tabana yayalım!
Yoksulluk-intihar ya da sosyalizm
Sermaye krizini atlatsın diye sunulan konut kredisi teşviki!
İşçi sağlığı AKP’yle kapitalistlerin insafına terk edilmemelidir
“Sendikacılar zenginleşmiş, sınıfını terk etmiş durumdalar!”
Aksaray İşçi Birliği genişletilmiş işçi toplantısı
Ağustos’ta da işsizlik tırmandı: Bir yılda 980 bin kişi daha işsiz
Opsan patronu iş cinayetinden değil iş cinayeti haberinden rahatsız!
TKİP VI. Kongresi tutanakları… Sendikalar ve sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin sorunları-1
Alman kapitalizmi sefaleti derinleştirerek büyüyor
25 Kasım’ın güncel çağrısı
Kadınların işyerlerinde yaşadığı şiddet örnekleri
Tuzla’dan emekçi kadınlar mücadeleye çağırdı
YÖK’ün hedefleri kim ve ne için belirleniyor?
Ankara’da akademik yıl faşist saldırı ve provokasyonlarla başladı
Alaattin Karadağ ölümsüzdür!
Fikirler kitlelere nüfuz edince maddi bir güç olur!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara’da akademik yıl faşist saldırı ve provokasyonlarla başladı

 

2019-2020 Akademik yılının başlangıcında üniversitelerde birçok gelişme yaşandı. Ankaradaki üniversitelerin gündeminde ise faşist saldırı ve provokasyonlar vardı.

Devrimci-ilerici öğrencileri sindirmek için her fırsatı değerlendirmeye çalışan faşist çetelerin ilk provokasyonu Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yaşandı. İklim kriziyle ilgili forumu basmak için toplanan ve polisle-güvenlikle koordineli hareket eden faşist çeteler ilerici-öğrencilere pusu kurarak saldırdı. Amaçları etkinliği sabote etmekti. Saldırının ardından SBF öğrencileri tarafından yayınlanan bildiride faşist çetelere karşı birlik ve mücadelenin önemi vurguladı.

Faşist çetelerin sonraki saldırısı ise Hacettepe Üniversitesi’nde yaşandı. Topluluk oryantasyonunda Bilimsel Düşünce Topluluğu’nun standı, “bildiri dağıttıkları” bahanesi ile faşist çetelerin saldırısına uğradı. Çeteler güvenliğin araya girmesi ve duyarlı öğrencilerin tepkisi sonucu uzaklaştırıldı.

Bir diğer provokasyon Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde yaşandı. Okulda yapılan 10 Ekim Katliamı anmasını bahane eden ve Suriye’nin kuzeyine yönelik işgal hareketinden vazife çıkardıklarını söyleyen faşist çete ilerici öğrencilere saldırdı. “Sizi bu okulda barındırmayacağız!”, “Şimdi işiniz bitti!” şeklinde tehdit ve hakaretlerde bulunan çete, faşist kurumlardan çağırdığı kalabalık güruhla okulun önünde birleşerek öğrencilere Sıhhiye Köprüsü’nün altında pusu kurdu.

Dekanlığa durumun bildirilmesine rağmen can güvenliği sağlanmayan öğrenciler saat 18.00’de, okulun önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasında anti-faşist mücadeleyi yükseltme çağrısı yaparak okuldan ayrıldı. Yaşanan saldırı okulda ve sosyal medyada tepki çekti.

Faşist saldırıların son halkası ise ODTÜ’de gerçekleşti. Türk Eğitim-Sen “sendikasının” yapmayı planlandığı yürüyüş vesilesiyle ODTÜde güç gösterisi yapmaya kalkan faşist çetelerin planları sosyal medyaya yansıdı. Bunun üzerine ODTÜ öğrencileri yürüyüşün iptal edilmesi çağrısı ile rektörlük önünde eylem yapacaklarını duyurdu. Öğrencilerin eylem çağrısından çekinen ODTÜ Rektörlüğü yürüyüşü iptal etmek zorunda kaldı. ODTÜ öğrencileri ise Fizik çimlerinde düzenledikleri buluşma ile faşist baskı ve saldırılara karşı sessiz kalmayacaklarını gösterdiler.

Hacettepe Üniversitesi: Çözül(e)meyen ulaşım ve yemekhane sorunu

Hacettepe Üniversitesi’nde ulaşım ve yemekhane sorunu bir türlü çözülemiyor. Beytepe Kampüsüne ulaşmak için belediyenin ring seferlerinden ve otostop çekmekten başka seçeneği olmayan öğrenciler onlarca metre uzunluktaki kuyruklarda bekleyerek Beytepe Kampüsüne ulaşmaya çalışıyor. Bazı günler kuyruk metro istasyonunun içine kadar uzanabiliyor. Buna rağmen sorunu çözmek için ne üniversite yönetimi ne Ankara Büyükşehir Belediyesi kılını kıpırdatıyor.

Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin çözülemeyen bir diğer sorunu ise düşük kaliteli yemeklerdir. Yemekhane ücretlerine her yıl zam yapılırken yemeğin kalitesi de miktarı da düşürülüyor. Bu durum, özellikle şehir merkezinden uzak olan Beytepe Kampüsü öğrencilerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.

 

 

 

 

SBF’de faşist saldırı

 

Cebeci’de bulunan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) ülkücü-faşist çete öğrencilere ve öğretim görevlilerine saldırdı.

19 Kasım sabahı “Türkiye’nin Modernleşme Süreci ve Mekteb-i Mülkiye” başlıklı sempozyuma girmek isteyen öğrenciler özel güvenlik güçlerinin (ÖGB) saldırısıyla karşılaşmıştı.

Öğleden sonra ise okula giren ülkücü-faşist çeteler, ilerici-devrimci öğrencilere saldırdı. “Sizi diri diri yakacağız” diye tehditler savuran çeteciler, polis ve ÖGB’nin de izlediği saldırıda, arada kadınların da olduğu bazı öğrencileri darp etti.

Irkçı-faşist güruhun saldırısı üzerine çetecilere engel olmak isteyen Eğitim Sen üyesi öğretim görevlileri de saldırıya uğradı. Saldırıda en az bir akademisyenin yaralandığı öğrenildi.

Faşist saldırıya karşı öğrenciler “Cebeci faşizme mezar olacak!” sloganıyla bir araya gelerek Orta Bahçe’de bekleyişe geçti. Saldırgan çeteyi teşhir eden öğrenciler okulu savunma çağrısı yaptı.

Saldırgan faşist çetenin yanı sıra okul dışına da çevik kuvvet polisi ve zırhlı araçların konuşlandırıldığı kaydedildi.





DGB’den İzmir’de film gösterimi

 

Devrimci Gençlik Birliği tarafından Ekim Devrimi’nin yıldönümü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen film ve söyleşi günleri devam ediyor.

Etkinlik programı kapsamında bu hafta ‘Demir Çeneli Melekler’ filminin gösterimi gerçekleştirildi. Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube’de gerçekleştirilen film gösterimine lise ve üniversitelerden gençler katılım sağladı.

Amerika’daki kadınların oy haklarını kazanma mücadelelerini işleyen filmin ardından kısa bir sunum gerçekleştirilerek film hakkında tartışmalar yürütüldü. Sunumda “Türkiye’de kadınların oy hakkı kazanımları” süreçleri işlendi. “Yol” film ve söyleşi günlerinin son etkinliği ise “Kapitalizm, özel mülkiyet ve kadın” konulu söyleşi olacak. Söyleşi, Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube’de saat 18.00’de başlayacak.

 

 

 

 

İstanbul ve Ankara’da Eğitim Hakkı Çalıştayı hazırlıkları

 

Devrimci Gençlik Birliği’nin (DGB) “Özgürlüğümüz ve geleceğimiz için” şiarıyla 6-7 Aralık’ta İstanbul’da düzenleyeceği Eğitim Hakkı Çalıştayı’nın hazırlıkları Ankara ve İstanbul’da devam ediyor.

Ankara DGB, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde bülten dağıtımı gerçekleştirdi. Bununla beraber gençlikle yüksek öğrenim öğrenci profili anketleri yapıldı.

Çalıştay atölyesi 4 konu başlığı altında toplandı. Mesleki Eğitim, Siber Akademi, Teknokent ve Endüstri 4.0 başlıkları ile sunumlar gerçekleştirildi.

Çalıştay hazırlıklarını atölye toplantılarıyla sürdüren İstanbul DGB çalıştay afişlerini de kullanıyor. Çağrı afişleri Cevizlibağ’da yaygın olarak kullanıldı.