İçindekiler:

29 Kasım 2023
Sayı: KB 2023/19

İnsanca bir yaşam için örgütlü mücadeleye!
Yargı krizi mi dinci-faşist rejimi tahkim etme manevrası mı?
Rejimin krizi derinleşiyor!
AKP-MHP iktidarının çimentosu: Sahtekarlık
Tayyip Erdoğan-Olaf Scholz görüşmesi.
Ülke "Avrupa'nın çöplüğü" haline getirildi
"Bir bebekten katil yaratan karanlık!"
İşçilere vergi yükü, kapitalistlere af!
Kartal'da "Artık yeter mitingi"
Sendika ağaları sus pus
25 Kasım eylemleri.
İllerde 25 Kasım
Zor dönemin bilinciyle devrime hazırlanıyoruz
Sınıfın ve devrimin partisi 25. yılında!
Basel'de TKİP'nin 25. yıl etkinliği
Engels ve anti-semitizme karşı mücadele
Friedrich Engels'i anma davasında yargı skandalı
Emperyalist-siyonist barbarlığın Şifa Hastanesi "zaferi"
Dünyada Filistin'le dayanışma eylemleri
Şi Cinping'in ABD ziyaretinden geriye kalanlar!
ABD ve Batı'nın "ulusal güvenliği"ve Siyonistlere desteği
Dünyada 25 Kasım eylemleri
Parasız, nitelikli, ulaşılabilir barınma haktır!
Söz, yetki, karar üniversite bileşenlerine
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sendika ağaları sus pus…

Kabul etmeyeceğiz!

 

MESS kapsamındaki fabrikalarda çalışan işçileri ilgilendiren Grup TİS görüşmeleri sona erdi.

Ne MESS üyesi kapitalistler ne de sendika ağaları, metal işçilerinin taleplerini, ihtiyaçlarını gördüler.

Her üç yetkili sendika tarafından açıklanan taslakların yetersizliği bir yana, açıklandığı günden bugüne erimeye devam ediyor, etmeye de devam edecek.

Haftalardır yapılan oturumlar da adeta orta oyunu oynandı. Oturumlarda kimin ne dediğini çok iyi bilen metal işçilerinin, “oturumlar canlı yayınlansın” talebi dahi kulak ardı edildi.

MESS’ in çıkarlarını gözeten anlayışla hareket eden sendika ağalarının göstermelik ya da şov içeren kararlarının metal işçisi nezdinde bir karşılığının olmadığını da gördük

MESS, bildiğimiz MESS: İşçi düşmanı!

Yapılan 5. Oturumda MESS ağzındaki baklayı çıkardı.

Bütün metal işçilerinin de bildiği üzere:

-MESS, metal işçisine köleliği reva görüyor. Ucuz iş gücü cennetine çevirdikleri memlekette yine kapitalistlerin çıkarları her şeyin üstünde tutuluyor.

-MESS, zam oranını düşük tutarak Türk Metal ile pazarlık görüntüsü veriyor. Böylece Türk Metal’ in çöp olan taslağını sözde mücadele aracına çevirmek istiyorlar. Metal işçilerini bu oranlara alıştırmak, sonra da razı etmek istiyorlar. Halbuki taslağın tamamı alınsa dahi ülke gerçekleri düşünüldüğünde hiçbir anlamı olmayacaktır.

-MESS kapitalistleri aynı zamanda milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret tespit komisyonunun da doğrudan tarafıdır. Asgari ücret senaryoları ile metal işçisini susturmanın yollarını arıyor.

Metal işçisi arkadaşlar!

Yine, yeni, yeniden Metal Fırtına!

MESS, sarı sendikalar, iktidar...

Kimse, işçi sınıfıyla alay edemez. MESS üyesi kapitalistler, %1300’ e varan kâr rekorları kırarken, asgari ücret açlık sınırının altında kalıyor. Ne dört ikramiye ne erzak, yakacak ne de Mest kartları evimizdeki giderleri karşılamaya yetiyor. Biliyoruz, yaşıyoruz, iliklerimize kadar hissediyoruz.

Bu masalardan metal işçisinin payına tek bir olumlu sonuç çıkmadı, çıkmayacak!

Bugüne kadar, ne kazandıysak dişe diş bir mücadele ile kazandık.

Yaptık, yine yapabiliriz!

İşte şanlı 77-78 grevi!

İşte 98 eylemleri!

İşte 2015 Metal Fırtına!

Ve daha sayamadığımız nice mücadelelerimiz...

Bırakalım yakınmayı!

Tüm direnişlerde, grevlerde, eylemlerde metal işçilerinin kendi öz gücü var. Hepsinin ortak özelliği üretimden gelen gücümüzdü.

MESS’ in izin verdiği sınırlardaki eylem çizgisinin metal işçisine hayrının olmadığını biliyoruz. Ancak bildiğimiz eylemler diyerek ipleri sendika ağalarının eline bırakamayız.

Çünkü, bu sözleşmede çocuğunun, ailenin, senin geleceğin söz konusudur.

Metal işçisinin arasına nifak sokmak isteyen fabrikalardaki MESS sözcüleri, metal işçisinin direniş, eylem, mücadele inancını ve iradesini yok sayan, yok etmek isteyen sarı sendika temsilcilerini dinlemeyelim.

Yalan söylüyorlar!

Sefalet dayatmasına karşı her fabrikada birliğimizi kurabiliriz. O güç, irade, inat hepimizde var.

Sözümüz bir...

İşgal, grev direniş!

Bu mücadeleyi omuzlayacak, metal işçisinin gerçek sendikası TOMİS olarak, sendika ağalarının saltanatına son vermek için yola çıktık ve yürümeye devam ediyoruz.

Gelin kardeşler, haklı ve onurlu yürüyüşümüze katılın.

Başka yol yoktur. Önümüze çıkan her zorluğu, engeli aşabilecek güçteyiz.

Çünkü, gücümüzü birliğimizden, metal işçisinden alıyoruz.

TOMİS Genel Yönetim Kurulu

23.11.2023

 

 

 

Dört bir yanda direnişler sürüyor

 

Dört bir yanda işçiler ve emekçiler hakları ve özgürlükleri için direnişlerini sürdürüyor.

TGS ile Sputnik Türkiye arasındaki TİS görüşmelerindeki anlaşmazlık nedeniyle grev kararı alan ardından işten atılan gazetecilerin grevi 100 günü aşkındır sürüyor.

Düzce’de Türk Metal’e üye olduğu için KOD 25 ve KOD 29 ile işten atılan Aluform Pekintaş işçilerinin direnişi 400 günü aşkındır devam ediyor.

Zorla emekli edilerek 28 Eylül’de işten çıkarılan Ataşehir Belediyesi işçilerinin direnişi devam ediyor.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde 2. OSB’de bulunan Burda Bebek’te Petrol-İş’e üye olduğu için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor.

İzmir’de bulunan Agrobay Seracılık’ta Tarım-Sen’e üye olduğu için hakları gasp edilerek işten atılan işçilerin direnişi sürüyor.

Kocaeli’de GOSB Tembelova’da bulunan Corning Kablo’da DİSK Lastik-İş üyesi işçilerin grevi 14 Temmuz'dan bu yana devam ediyor. DİSK 25 Kasım programı kapsamında Corning Kablo işçilerini ziyaret etti. Grev alanında yapılan etkinliğe Gebze İşçilerin Birliği Derneği de katıldı.

Raporluyken hakkında tutulan asılsız tutanak yüzünden işten atılan İBB-İsper işçisi Tülay Çal, Saraçhane’de bulunan İBB binası önünde direnişi sürdürüyor. Çal direniş alanında İBB çalışanlarına seslendi. Urfa Özak Tekstil'de bir işçinin işten atılmasını kabul etmeyen işçilerin üretimi durdurmasını örnek gösteren “Ben de burada 100 bin İBB çalışanı için direniyorum. Bugün bana yarın size olmasın diye direniyorum” dedi.

ODTÜ Rektörlüğü tarafından hakları gasp edilerek işten atılan yemekhane işçisi Serdal Delibal direnişini sürdürüyor. Delibal, öğrencilerle birlikte işine geri dönmek için kütüphane önünde her gün 12.00-18.00 arası nöbet tutuyor.

Çiğli Belediyesi işçileri maaşları geç yatırıldığı için 24 Kasım’da iş bıraktı. İşçiler iş bıraktıktan sonra maaşları yatırılırken belediye idari bina çalışanlarının maaşlarını yatırmayan belediye yönetimi işçileri bölmeye, ayrıştırmaya çalıştı.

Genel-İş üyesi Kadıköy Belediyesi işçileri iki aydır alacaklarında yaşadıkları sorunlar nedeniyle 27 Kasım Pazartesi günü eylem yaptı.

Urfa’da bulunan Özak Tekstil’de patronun BİRTEK-SEN üyesi işçilere yönelik baskıları sürerken bir kadın işçi işten atıldı. Bunun üzerine iş bırakan işçiler fabrikayı terk etmeyerek başlattığı direnişi 3’üncü gününde devam ediyor.

Kartal’da bulunan Asır Plastik işçileri  hakları için 28 Kasım’da fabriikaya kapandı. Muhattap bulamadıklarını iifade eden işçilere polis saldırdı. Saldırı sonrası fabrika yetkilileri ile görüşen işçiler eylemlerini bitirdi.

CHP’li Şişli Belediyesi’nin hukuksuzca işten attığı Turan Aktaş direnişi sürdürüyor. CHP İstanbul İl Binası önünde 97 gündür oturma eylemi yapan Aktaş CHP li bnasını terk etmeyeceğşini açıkladı.