İçindekiler:

15 Mart 2024
Sayı: KB 2024/05

Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!
İşçi sınıfı kavgaya hazırlanmalıdır!
İşsizlik Fonu'nda yağmaya devam!
Kişisel verileri "pazarlama" kanunu
Bu pisliği mücadele temizler
Dinci-gerici kuşatmak için.
İEKK kreş kampanyası
Malatya Baykan Tekstil'de kreş mücadelesi
"Kreş hakkımız için birlik olma zamanı"
Dört bir yanda 8 Mart eylemleri
İEKK'den 8 Mart eylemi
Greif deneyimi ışığında sınıfa devrimci müdahale
Greif işgali: İşçi sınıfı hareketinde bir kilometre taşı
Avrupa'da çiftçiler ayakta
Mykolaiv provokasyonu ve Ukrayna'da savaşın seyri
Ukrayna savaşı kızıştırıyor
Almanya'da grev dalgası devam ediyor!
"Avrupa hızla büyüyen iklim risklerine karşı hazırlıksız"
Kapitalizm, savaş, silah şirketleri
"Bolşeviklerin ayaklanmasından bu yana hayata inanıyorum..."
Lozan 8 Mart etkinliği üzerine kısa notlar
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dört bir yanda 8 Mart eylemleri

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle birçok ilde eylem ve yürüyüşler yapıldı.

Kürt illerinde kadınlar “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, bedenlerimizden, kimliklerimizden, kentlerimizden, iş yerlerimizden vazgeçmiyoruz” diyerek eylemler gerçekleştirdi. Eylemlerde Kürt sorununda çözüm talep edildi.

Yanı sıra Ankara, Adana, Antalya, Antakya, Artvin, Aydın, Antep, Bolu, Çorum, Dersim, Eskişehir, Çanakkale, Rize, Denizli, Manisa, Mersin, Muğla, Malatya, Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Zonguldak ve Kocaeli’de de 8 Mart eylemleri yapıldı.

Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonları’nın çağrısıyla Gebze Kent Meydanı’nda eylem yapıldı. Fabrikalardan gelen metal işçisi kadınlar taşıdıkları dövizlerle kreş, işyerimde şiddet, çalışma koşulları, Filistin ve kadınların mücadelesini dile getirdi.

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısı ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan kitle, saat 18.30’da 8 Mart yürüyüşünü coşkulu bir biçimde başlattı. Son dönemde gerçekleşen kadın cinayetleri, Filistin halkına yönelik imha savaşı, ÇEDES, ekonomik kriz gibi sorunlara yürüyüş boyunca atılan sloganlar ve yapılan konuşmalarla değinildi. Açıklamada iki gün önce greve çıkan Lezita işçileri de söz aldı. İzmir Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

İEKK "Vardık, varız, varolacağız!” şiarlı pankart ile yürüyüş gerçekleştirerek eylem alanına girdi. İEKK eyleme kızıl fularlar ve dövizler ile katıldı. Yürüyüş boyunca işçi emekçi kadınların talepleri 8 Mart eylemine taşındı.

İstanbul’da 22’nci 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nden saatler önce Taksim’e çıkan sokaklar ve metro istasyonları kapatıldı. Yasak ve baskılara rağmen binlerce kişi Sıraselviler’de buluştu. Yürüyüşe İEKK ve DGB de dövizleri ile katıldı. “Kurtuluşumuz feminist mücadele!” yazılı ana pankartın açıldığı eylemde Filistin bayraklarının yanı sıra kadınların taleplerinin yer aldığı dövizler taşındı.

Taksim İlk Yardım Hastanesi önünden Cihangir Katlı Otoparkı’na sloganlarla yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda katledilen kadınların isimleri okundu ve “Burada!” denildi. Eylemde 8 Mart ve 25 Kasım eylemlerine katıldığı için yargılanan kadınlar selamlandı. Tutsak kadınların isimleri okundu ve “Burada!” denildi, Filistin ve Rojava’da mücadele eden kadınlar selamlandı.

Cihangir Otoparkı’nın önüne gelindiğinde basın metni Arapça, Kürtçe ve Türkçe okundu.

Muğla Ortaca’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ortaca Şubesi, Kadın Meclisi ve Ortaca Kadın Platformu yürüyüş ve eylem gerçekleştirdi.

Ortaca Atatürk Meydanı’nda yapılan eylemde basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ortaca Şube başkanı Ülkü Aydoğan okudu. Açıklamada 8 Mart’ın tarihsel süreci anlatıldı. Ağır çalışma koşullarına karşı direnen kadın işçilerin selamlandığı açıklamada “Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

ÇEDES ve MESEM üzerinden çocukların geleceğini karartan politikaları teşhir edildi.

Kayseri’de saat 18.00’de Kayseri Form önünden kent meydanına doğru yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca işçi ve emekçi kadınlar coşkulu bir şekilde sloganlarını haykırdılar.

Kayseri Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını Kayseri İşçi-Emekçi Komisyonu temsilcisi Züleyha Demir okudu. Açıklamada kadınlara yönelik haksızlığın sürdüğü belirtildi.

Kayseri’de son yılların hem nicelik hem de nitelik olarak en güçlü 8 Mart eylemi bu yıl gerçekleşti. Yaklaşık 250 işçi ve emekçi kadın 8 Mart eylemine katıldı. Kayseri İşçi-Emekçi Kadın Komisyonu 25 Kasım’ın ardından 8 Mart’ta da işçi ve emekçi kadınların sesini alana taşıdı. Yürüyüş ve basın açıklaması sırasında dostun ve düşmanın dikkatini çeken bir duruş sergiledi.

Kadıköy’de 8 Mart Kadın Platformu “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye ve savaşa karşı mücadelemiz var!” şiarıyla Büyük Kadın Buluşması gerçekleştirdi. Kadıköy’ün birçok sokağında buluşan kadınlar sloganlarla ve taleplerin yer aldığı dövizlerle Rıhtım’a doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Alana girişte polis TJA bayraklarına ve bazı dövizlere el koymaya çalıştı. Polisin engelleme girişimi boşa düşürüldü. Platform adına basın metni Türkçe ve Kürtçe okundu. Açıklamada kazanılmış haklara yönelik saldırılara, eğitimde uygulanan gerici politikalara ve 8 Mart’ın tarihçesine değinildi.

Gebze’de Kadın Platformu’nun çağrısıyla 18.30’da çeşme önünde toplanan kitle, burada yapılan konuşmaların ve müzik dinletisinin ardından Kent Meydanı’na sloganlarla yürüdü.

Kent Meydanı’na gelindiğinde kadınların yaşadığı güncel sorunlar üzerine ajitasyon konuşması yapıldı. Devamında platform adına basın açıklaması okundu. Eylem ve yürüyüş boyunca sık sık “Tüm kadınlara iş, tüm işyerlerine kreş!”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” sloganları atıldı.

Eylem halaylarla sona erdi. Halay sırasında ırkçı söylemlerle saldırgan tutum sergileyenler oldu.

Bursa’da Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanı’na sloganlarla yürüyüş gerçekleştirildi. Kent Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında 8 Mart’ın tarihçesi aktarıldı. Devamında dünyanın dört bir yanında devam eden savaş politikaları teşhir edildi. İktidarın kadın düşmanı politikalarının eleştirildiği konuşmada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın masasında hazır bekleyen kanun değişikliğinin nafaka ve hızlı boşanmayı içerdiği, bu tasarının kadının can güvenliğini tehdit ettiği ifade edildi.

Esenyurt Depo’da Damal Dernekler Federasyonu ve bileşen köy dernekleri 8 Mart eylemi gerçekleştirdi. Eylem dünyada ve Türkiye’de kadın özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden kadınlar anısına saygı duruşu gerçekleştirilerek başladı. Konuşma ve basın açıklamasının ardından cadde boyunca yürüyüş yapıldı. Eyleme Erenler Eğitim Kültür Vakfı ve BDSP de katıldı.

Bandırma Emekçi Kadın ve Demokrasi Platformu 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirdi. Bandırma Emekçi Kadın ve Demokrasi Platformu 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirdi. Üniversite öğrencileri de kendi döviz ve flamalarıyla eyleme katıldı. Platformun açıklamasından sonra üniversite öğrencileri kendi açıklamalarını yaptı. Eylemde “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak!” ve “Katillerden hesabı kadınlar soracak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/ İzmir, İstanbul, Esenyurt, Gebze, Bursa, Kayseri, Ortaca, Bandırma