İşçiler dört bir yanda hakları için direniyor!
İşçi-emekçiler dört bir yanda haklarını için başlattığı grev, direniş ve eylemlerini sürdürüyor. İşçilerin Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan KLS Klima’da sendikalaştıkları için işten atılan direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler 43 gündür kapı önünde direniyor.
İskenderun’da bulunan Befesa’da Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin sefalet ücreti dayatmasına karşı başlattığı grev 13 gündür sürüyor.
Gebze’de bulunan Mersen’de Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin gasp edilen toplu sözleşme hakları için başlattıkları grev 111 günü geride bıraktı.
Petrol-iş Gebze şubesinin yetkili olduğu Alpla Plastik’in Konya’da bulunan fabrikasında 3 işçinin sendikal kurullar işletilmeksizin işten atılmasına karşı Alpla’nın diğer fabrikalarında uyarı eylemleri devam ediyor. İşçiler işten atma saldırısına vardiya çıkışlarında sloganlarla tepki gösteriyor.
İzmir Kemalpaşa’da bulunan Öz Gıda-İş üyesi Lezita işçilerinin grevi baskı ve saldırılara rağmen 154 gündür devam ediyor. Grevdeki işçilere siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri dayanışma ziyaretlerini sürdürüyor.
İzmir’de Tek Gıda-İş üyesi Kristal Yağ işçilerinin TİS talepleri için başlattığı grev 58 gündür devam ediyor.
Denizli’de Abalıoğlu Holdinge bağlı Filidea Tekstilde işten atılan 2 işçinin direnişi sürüyor. Direniş 62 gündür devam ediyor.
Perfetti’nin İstanbul’daki fabrikasında Tek Gıda-İş yetki aldıktan sonra Ayhan Yayla işten atılmıştı. Yayla’nın işe iade talebiyle fabrika önünde başlattığı direniş 177 gündür devam ediyor.
İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan Polonez Et Fabrikası’nda, Tek Gıda İş’e üye olan işçilerden 135’i Kod-46 ile işten atılmıştı. İşçilerin işe iade talebiyle başlattıkları direniş 20 gündür devam ediyor.
İskenderun’da bulunan Yolbulan Metal’de TİS görüşmelerinde patronun düşük zam dayatmasına karşı greve çıkan işçilerin grevi 49 gündür sürüyor. Sefalet ücreti dayatmasına karşı 20 Haziran’da greve çıkan Öz Çelik-İş üyesi işçilere dayanışma ziyaretleri gerçekleştirildi.
Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Arteche (Esitaş Elektrik) fabrikasında insanca çalışma koşullarının sağlanması için Birleşik Metal-İş’e üye olan işçilerin direnişi sürüyor. Kod 49 ile işten atılan işçilerin 58 günü aşkındır direniyor. İşçiler direnişin 145. gününde yaptığı açıklamada Birleşik Metal-İş’le görüşme yaptıklarını ve mücadelelerini pazarlık konusu yapmayacaklarını ifade etti. Sendikadan “iade-i itibar” talep ettiklerini söyleyen işçiler kendilerine itham edilen suçlamaları kabul etmediklerini vurguladı.
Direnişçi Mahmut Konuk kişisel banka hesaplarına el konulması üzerine Selanik Caddesi'nde bulunan Vergi Dairesi önünde akşamları 17.00'da oturma eylemini sürdürüyor.
Belediye işçileri ayakta!
Kadıköy Rıhtım’da belediye şirket işçilerinin kadro talebiyle her Salı gerçekleştirdiği oturma eylemleri sürüyor. İşçiler “Kadrolu ve güvenceli çalışma” talep ediyor.
CHP’li Çiğli Belediyesi’nde işten atılan 147 işçi işe iade talebiyle belediye binası önündeki direnişini sürdürüyor. Öte yandan direnişi Ankara’daki CHP Genel Merkez önüne taşıyan işçiler 57 günü geride bıraktı.
AKP’li Menemen Belediyesi’nden işten atılan işçileri işe iade talebiyle başlattığı direniş 29 Mayıs’tan bugüne 73 gündür devam ediyor. İşçiler direnişin 70’inci gününde Menemen AKP İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği aşure etkinliğine katılan Başkan Aydın Pehlivan’ı protesto etti. Direnişçiler etkinliğin olduğu alana giderek “İşçi düşmanı Aydın Pehlivan!” diye seslendi.
Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. işçileri maaşları gecikmeli ve parça parça ödendiği için iş bırakarak tepkilerini gösteriyor. İşçilerin üyesi olduğu DİSK’e bağlı Genel İş İzmir 8 Nolu Şube ikinci gün işçileri işbaşı yapmaya çağırmasına üzerine işçiler sendikaya da tepki gösterdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kamu emekçileri eylemlerini sürdürüyor. İki aydır toplu iş sözleşmesindeki haklarının gasp edilmesine karşı eylemlerini sürdüren 6 memur, soruşturma yapılmadan görevinden uzaklaştırıldı. Saldırılara rağmen İzBB emekçileri her gün holde yürüyüş yapıyor.
İzmir Kemalpaşa Belediyesinde 127 işçinin işten çıkartılmasının ardından başlayan direniş 3’üncü gününde devam ediyor. Belediye binası önünde kurdukları çadırla direnişi başlatan işçilere siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.
Dersim’de bulunan Nazimiye Belediyesi’nde işten çıkarılan 15 işçi belediyes binası önündeki direnişlerini 22 gündür sürdürüyor. DİSK Genel-İş üyesi işçiler “Belediyenin borcu varsa ilk gözden çıkarılan işçi mi olmalı? Tasarruf yapmaya işçinin ekmeğinden mi başlamalı?” diyerek tepki gösterdi.
Şişli Belediyesi işçileri Ocak ayından bu yana gasp edilen ücretleri için belediye önünde eylemlerini sürdürüyor. DİSK Genel-İş üyesi işçiler haklarını alana dek eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı.
(7 Ağustos 2024 tarihinde Kızıl Bayrak'ın internet sitesinde yayınlanmıştır...)
Türk-İş’ten “eylem takvimi” açıklaması
İşçi sınıfı ve emekçilerin günden güne ağırlaşan çalışma ve yaşam koşulları, birçok kentte lokal sınırlarda kalan eylemli tepkilere vesile oluyor. Alım gücünün düşmesi, çeşitli yollarla adeta bir soyguna dönüştürülen vergi oranlarının arttırılması, ücretlerin enflasyon karşısında eriyip buharlaşması gibi sorunlara işten atma saldırıları da eklenince bir dizi fabrika, belediye ve çeşitli iş kolunda direnişler şeklinde tepkiler gösterilmeye başlandı.
Bu durum karşısında işçilerin sözde en geniş örgütlenmesi olan sendika konfederasyonları da “ses çıkarmak” zorunda kalarak işçinin öfkesini dindirmeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz günlerde DİSK bürokrasisi “gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanırız” diyerek aslında sınıfı oyalama taktiğine sarıldığını itiraf etti. Peşi sıra “harekete geçen” Türk-İş bürokratları sendikaların şube başkanlıklarına yazı göndererek “geniş kesimlerin karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlar sebebiyle başkanlar kurulunda bir dizi karar aldıklarını” belirttiler. Alınan kararlar çerçevesinde perşembe günü sosyal medyadan yaptıkları açıklamada ise “zordayız, geçinemiyoruz” şiarıyla eylem başlatacaklarını duyurdular.
Adeta işçi ve emekçilere hakaret ediyorlar. Son yıllarda daha da ağırlaşmış olmakla birlikte, işçi ve emekçiler hali hazırda ve her daim geçinemiyorlar. Sorunu çoğu zaman el yordamıyla çeşitli yollarla dile getiren emekçiler, hakim sömürü koşullarını protesto ediyor. İşte tam o anlarda işçi ve emekçileri görmezden gelen bu bürokrat takımı, bugün de eylemlerle taleplerini dile getiren işçilerin hak arama mücadelesine gözlerini kapatıyor.
Hal böyleyken işçiler adına “zordayız, geçinemiyoruz” demeleri koca bir samimiyetsizlik gösterisinden başka bir şey değil. İşçilerin gözlerine baka baka onları oyalıyor, kimi zaman gelen tepkiler üzerine “adım atıyoruz” havası yaratmaya çalışıyorlar.
Fakat yol bellidir. Bu yolu tarihte Kavel, 15-16 Haziran, Greif, Metal Fırtınası gibi mücadeleleri yaratan işçi sınıfı göstermiştir. Yol bellidir. Yol fiili-meşru mücadele ile işgal, grev, direniş ruhunu kuşanarak elleri şaltere uzatmak, üretimi durdurmaktır. Yol bellidir. Onca saldırı ve onca işbirlikçi hainlik karşısında kendi öz gücümüze güvenerek alanlara çıkmak ve mücadeleyi büyütmektir.
Başımızdaki kenelerden de onların uzantısı olan içimizdeki sendikacı kılıklı Truva atlarından da ancak bu yolla kurtulabiliriz.
F. Deniz
|