17 Ocak'04
Sayı: 2004 (16)


  Kızıl Bayrak'tan
  ABD ile gizli yeni ihanet anlaşmaları...
  İMF programı iptal edilsin!
  Kölelik yasası meclise geliyor...
  Tüpraş peşkeş çekildi, işçiler satıldı...
  Asalaklar üretenleri suçluyor...
  30'a yakın insan donarak öldü...
  Yeni asgari ücret işçi sınıfıyla alay etmektir!
  Gençlik mücadelesini sürdürmekte kararlı!..
  İzmir Batı Makina Kalıp'ta sendikasızlaştırma saldırısına yanıt!
  Gençlik sözünü Kızılay'da söyleyecek!
  Üniversitelerde "cadı avı"!
  Düzen partilerinin yerel seçim hazırlığı...
  Yerel yönetimler ve yerel seçimlere yaklaşım!
  Sendikalaşma mücadelesi ve devrimci sınıf çizgisi
  Kuzey Kıbrıs hükümeti Ankara'da kuruldu...
  Ekim'in Ocak 2004 tarihli sayısı çıktı...
  Devletin değişmeyen gelenekleri
  İki haftada üç Amerikan helikopteri düşrüldü...
  Çözüm yolunu Filistin direnişi aşacak!
  Siyonist vahşete isyan devam ediyor!
  Yüzbini aşkın insan Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i coşkuyla andı..
  Karl ve Rosa'nın anısına sahip çıkmak!..
  Bültenlerden...
  Keşmir'de Amerikan "barış"ı
  Özgür ve eşit bir dünya imkansız değil!
  AB hayranı Ferhat Tunç'a açık mektup...
  Bir çuval İncirlik...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
İşten atılan Batı Makina Kalıp işçileriyle konuştuk...

“Baskılara boyun eğmeyeceğiz”

- İşten çıkartılma nedeniniz neydi?

1. İşçi: Batı Makina Kalıp Sanayi çelik tencere üzerine yurt içine ve yurt dışına üretim yapıyor. Eskiden saygın bir firmaydı, fakat en son gelen yönetimle birlikte saygınlığını yitirdi. Şu anda müşterilerle, çeşitli firmalarla, taşeronlarla herkesle mahkemelik. En son arkadaşlarımızın ayda 80-90 saat mesaisi olduğu halde, yılda 270 saat mecburiyetimiz varken, 25’e ikinci maddedeki bir esneklikten kaynaklı bir gece mesaiye kalmadık diye işten çıkardılar. Ya sendikadan istifa edin ya da firmamızdan istifa edin, değilse biz sizi beş kuruş para vermeden işten atacağız, çoluğunuzun, çocuğunuzun rızkından edeceğiz diye içerde işçiler üzerinde baskı kurdular. Bugüne kadar yaklaşık 20-25 tane sendikalı arkadaşımızı keyfi nedenlerle işten attılar. İşte elebaşısınız, fabrikanın huzurunu bozuyorsunuz diyerek, herhangi bir ihtar vermeksizin, olmadık suçlamalarla yaptılar bunu.

İki arkadaşımız işvereni mahkemeye verdi, kazandı. Biz de 5 arkadaş olarak mahkemeye verdik. Biz işimize dönmek istiyoruz, başka bir amacımız yok. Burada iki gündür bekliyoruz, işe dönünceye kadar beklemeye devam edeceğiz.

İçerde 90 kişi var. Yalnız getirdikleri yevmiyecilerle yeri geliyor 130-140 kişiye kadar çıkıyor. Herhangi bir sigortaları yok. Dün müfettişler geldiğinde arka kapıdan yaklaşık 30-35 kişiyi çıkardılar. Dünden beri sürekli polis zoruyla bize baskı yapıyorlar. Gidin buradan, durmayın diye. Biz durmaya devam edeceğiz. Çünkü bizden başka içerde hala baskıya uğrayan arkadaşlarımız var.

- Sendikaya ne zaman üye oldunuz?

1. İşçi: Geçen sene Mart ayında sendikaya başvurduk. O günden bu yana haksız yere suçlamalarla yetki uzatıldı. En son sendikalı arkadaşlarımızın sahte imza attığını belirterek savcılığa başvurdular. Suç duyurusunda bulundular. Herşeyi denediler, fakat bir sonuç alamadılar. Sadece zaman kazanmak için yapıyorlar, acaba içerden birkaç işçiyi parayla, başka şeyle satın alabilir miyiz diye. İstediklerine bir ölçüde ulaştılar. 10 kadar insan ayda sadece 10 milyona kendilerini sattılar. İnsanları korkuyla, baskıyla yıldırmaya çalışıyorlar. Ama içerideki arkadaşlarımız olsun, burada biz olalım kesinlikle yılmayacağız, sonuna kadar savaşacağız.

- Başka yerlerden destek alıyor musunuz?

1. İşçi: İçerdeki sendikalı arkadaşlarımız, sendikadan yöneticilerimiz, avukatlarımız, işten çıkartılan diğer arkadaşlarımız, şu anda başka firmalarda çalışan arkadaşlarımız hep yanımızdalar.

- Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?

1. İşçi: Biz kanunun elverdiği ölçüde sonuna kadar burada bekleyeceğiz. Bir yandan mahkememiz devam ediyor. Sendikamız eylemlerine devam edecek. Kısacası, ne yaparlarsa yapsınlar baskılara boyun eğmeyeceğiz.

- Yaşadıklarınız ışığında işçilere, emekçilere vereceğiniz bir mesaj var mı?

1. işçi: Örgütlenmek artık şart. Çünkü ülkemizde insanların eğitim seviyesi düşük. O yüzden ilkokul mezunu bir insan ne yapacağını bilmiyor. İşten atılsa bile herşeye boyun eğmek zorunda kalıyor. Çünkü hakkını nerede arayacağını bilmiyor. Ama arkasında bir sendika oldu mu, örgüt oldu mu, adam gerekirse mahkemeye veriyor, avukat parası olmasa bile sendika her türlü desteğini karşılıyor. O yüzden örgütlenmek güzel bir şey.

2. işçi: 5 ayda 250 saat mesaiye kaldığımız halde, bir gün mesaiye kalmadınız diye tazminat vermeden işten çıkartıyorlar.

1. işçi: Mesaiye kalmamızın sebebi bize yapılan baskılar. Fabrikanın içinde o kadar baskı görüyor ki insanlar, sabah saat 8:00’de girdiğinde akşam olsa da bir an önce, bir olaya şahit olmadan, boğulmadan gidebilsem diye düşünüyor. Risk altında çalışıyoruz. Makinalar çok ağır, en ufak bir hatayı kabul etmiyor. İnsanların psikolojileri yıkıldı. Sürekli baskı var. Adam normalde bugüne kadar bir günde 350-400 tane ürün çıkarıyorsa, bugün 450 tane çıkarıyor. Ve adama diyorlar ki, performansın düşük, 700 tane yapacaksın.

- Ücretler ne kadar?

2. işçi: 16 senelik işçiyim, asgari ücret alıyorum. Son 4 senedir de senede %10 zam veriyorlar. 20 aydır 5 kuruş zam görmedik.

- Asgari ücrete sefalet düzeyinde bir zam yapıldı, ne düşünüyorsunuz?

2. işçi: İmkanı yok yeterli değil. Ev kirası 150-200 milyon olursa, asgari ücret ancak sefalet ücreti olur. 50 milyon da elektrik, su, telefon faturası. Çoluk-çocuk ne yiyecek, kendin ne yiyeceksin?

Kızıl Bayrak/İzmir



İzmir Batı Makina Kalıp’ta
sendikasızlaştırma saldırısına yanıt!

İzmir Bornova çıkışındaki Naldöken köyü karşısında kurulu olan Batı Makina Kalıp Sanayi Fabrikası’nda, Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler ‘03 Mart tarihinde işten çıkarıldılar. İşçiler işveren tarafından uzun bir süredir çeşitli baskılarla sendikadan istifaya zorlanmaktadır. Son olarak 5 sendika üyesi zorunlu mesaiye kalmadıkları için işten çıkarıldılar. Sendikal mücadeleyi engellemek amacıyla yapılan bu haksız uygulamaya, kölelik yasasının bu son uygulamasına karşı DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından 13 Ocak’ta fabrika önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasında, “Sendikamız Birleşik Metal-İş’i seçen işçiler, bugüne kadar yalnız olmadığı gibi bugünden sonra da yalnız kalmayacaklardır. Sendikamız, üyesi işçilerle birlikte sendikalaşmalarına karşı her türlü dayatmaya, saldırıya ve baskıya karşı meşru ve yasal mücadelesini sürdürmeye kararlıdır” denildi. Basın açıklamasına yaklaşık 100 işçi katıldı.

Çelik tencere üretiminin yapıldığı fabrikada yaklaşık 90 kişi çalışıyor. Çalışanların büyük çoğunluğu sendika üyesi. İşten çıkarılan işçiler fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Kızıl Bayrak/İzmir